Pavlovcic majdnem ellopta a norvégok elől a showt

A Világkupa éllovasa, a norvég Granerud nyerte a szombati versenyt Willingenben és vette át a hat ugrás összesítésében is a vezetést. Rajta kívül biztos, hogy szívesen emlékszik a mai napra a két dobogós, azaz Tande és Stoch is, míg a szlovén Pavlovcic élete legjobb VK eredményével zárt, Ammann pedig  a szezonban először szerzett pontot a tizenkettedik helyével. A németek és az osztrákok viszont mérsékelt teljesítményt nyújtottak, akárcsak a selejtező győztese a lengyel Stekala, aki ma csak a huszadik pozícióban zárt, így már nem ő viseli a piros trikót.

Most, hogy már rég véget ért a Négysánc, az első sorozatot mindig úgy kezdem, hogy kíváncsi vagyok ki okozhat meglepetést a mezőny második feléből. Én jellemzően huszonötnél húzom meg a vonalat, vagyis a mezőny első feléből mindig változnak a továbbjutók, míg a második feléből ha hasonlóak a körülmények, akkor 3-4 embernél több nem valószínű, hogy kiesik.

Az első brigádból elsőként Simon Ammannt (137.0 m) kell kiemelni, aki idén még nem szerzett VK pontot, most azonban olyan eredményt ért el, amit ha meg tudna ismételni, akár a TOP10 környékén  is zárhatna. Az 5-ös rajtszámmal, a 14-es beülőből 0.2-es hátszél mellett 53 zsűripontot kapva úgy landolt, hogy örömében majd kiugrott a bőréből.

Rajta kívül még a bolgár Zografskit (138.5 m) érdemes kiemelni, valamint a 29-es rajtszámmal induló, tehát már a mezőny második feléből rajtoló Bor Pavlovcicot (144.5 m). A szlovén jól kezdte a szezont aztán mintha árnyéka lett volna önmagának – most azonban újra remekül szerepelt. Mit remekül, 17 ponttal verte az addigi éllovas Ammannt, akár élete legjobb eredményét is elérheti ma. Ugyanez vonatkozik az orosz Nazarovra (133.0 m) is -míg mások csalódottan várták a mezőny legjobbjait.

A planicai VB-n a szlovén csapatból kizárt, de most újra bizalmat kapó Timi Zajc (119.0 m) csalódottan vette tudomásul az eredményét, akárcsak a sánc új csúcstartója, Klemens Muranka (125.0 m) hogy ebből aligha lesz ma továbbjutás. A lengyel tegnapi 153 méteres repülésénél 1.83 m/s-os szembeszelet mértek, ma pedig szinte szélcsendben ért földet – jóval hamarabb.

Pedig nem volt szélcsend, sőt, a TV közvetítésnél bemutatott szélmérő elég furcsa irányokat mutatott. Mintha középről a szélrózsa minden irányába fújt volna a szél. Freundnak majd 1 m/s-os hátszele, Koziseknek ugyanilyen szembe szele volt – ők voltak a két véglet – egyik sem volt elég a továbbjutáshoz.

Ami a mezőny jobbik felét illeti: nos itt nem annyira a továbbjutás, sokkal inkább a dobogóért vívott harc számít. Az ugrásokat sokáig Pavlovcichoz mérték, őt csak Tande (145.0 m) majd a végén ugró Granerud (147.5 m) tudta megelőzni. De elégedett lehetett még Stoch (142.0 m) R. Kobayashi (138.0 m) és Eisenbichler (137.5 m) is – míg Kraft (123.0 m) és Johansson (132.0 m) gyengébben zárt. A norvég már a bukózónán túl el is esett, de ez valószínű már a koncentráció hiánya miatt volt. 

És nagyon csalódott volt a kvalifikáció győztese, a piros rajtszámmal ugró Stekala is (127.0 m) aki csak a huszonegyedik helyre ért be ezzel a teljesítményével. Összetettben át is kellett adnia a vezetést a Willingen6 külön versenyben.    

Az első sorozat végeredménye

A második sorozatnál folyamatosan túlugrották a zöld vonalat a versenyzők, így egymást váltották az élen. Az ismét a 14-es beülőből indított mezőnyben így Boyd-Clowes (118.0 m) Haare (125.0 m) Kraft (129.0 m) és Wolny (138.0 m) állhatott oda egy villanásnyi időre a szponzorfal elé, majd az ötödikként érkező Huber (142.5 m) jött és ő egy ideig megragadt itt. Nem ugrott jól Stekala (132.5 m) sem, aki már nem piros rajtszámban ugrott, hiszen az összetett vezetést át kellett adnia.

Csak három német került be meglepetésre a legjobb harminc közé a huszadik pozícióból startoló Geiger (142.0 m) az élre állt jelezve, hogy ha így javul a formája, lehet a vasárnapi programnál már vele is számolni kell. Az első sorozatban visszafogodtabban teljesítő Johansson (139.5) is sokat javított, de csak Geiger mögé jött be. Az szél folyamatosan kavargott, a norvég hátszélben ugrott, az osztráknak és a németnek viszont szembe. A szélcsendben ugró Zyla (141.0 m) állt az élre tizenhárom ugróval a vége előtt – és az utolsó tíz ugró előtt is az élen állt, hiszen sem Nazarov (125.5 m) sem Zografski (117.0 m) nem tudta megismételni az első körben mutatott extra teljesítményét.

Nagy várakozással figyeltük Simon Ammann (132.5 m) második ugrását, aki először szerzett pontot a szezonban. Komoly hátszelet kapott, és a pillanatnyi negyedik helyre jött be, azaz tizenkettediknél már nem lehet rosszabb. Kubacki (140.0 m) a tegnapi hetedik hely után ma az első körben nyolcadik, így akár előre is léphet a Willinger6 versenyben is, hiszen majd tíz ponttal vette át a vezetést. Lindvik (137.5 m) a pillanatnyi második, R. Kobayashi (134.5 m) a pillanatnyi harmadik helyre jött be a második körben, és Eisenbichler (139.5) sem tudta átvenni a vezetést, pedig szembeszelet kapott – csak az vígasztalhatta, hogy ő lett ma a legjobb német. 

Az utolsó négy ugrónak a dobogó volt a tét. Stoch (135.5 m) a negyedik helyről szeretett volna előrelépni, ehhez egy jó tíz pontos előnyt épített ki magának. A szlovén Pavlovcic (136.5 m) nem izgulta el, lengyel vetélytársán kívül mindenki mást megelőzött, így élete legjobb VK eredményével zárt. Két norvég maradt a végére, Tande (140.5 m) kezdett közülük, aki az élre repült, de honfitársával, Graneruddel (145.5 m) ő sem bírt, aki nagyon magabiztosan nyerte így a szombati napot.

A verseny végeredménye

A Világkupa állása

A Willingen6 állása

Granderud tehát nemcsak a Willingen6-on vette át a vezetést, a Világkupán is növelte előnyét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s