Gut-Behramit zsinórban harmadszor sem lehetett legyőzni szuper-G-ben!

Lara Gut-Behramit a naptári év kezdete óta nem lehet megverni szuper-G-ben. A svájci lány ma is messze a mezőny előtt volt, az első dobogós helyezését szerző Kajsa Vickhoff Lie-t is közel nyolc tizeddel előzte meg. A norvég egyébként szintén kiemelkedett a mezőnyből, valós verseny csak a dobogó harmadik fokáért zajlott: azt végül 29.-ként síelve Marie-Michèle Gagnon szerezte meg, két év után végzett ilyen előkelő helyen kanadai síző! Gut a januárban mutatott formájának köszönhetően 62 pontra zárkózott fel összetettben a ma csak tízedikként záró Vlhova mögött.

 A december közepe óta tapasztalható remek téli időjárás ugyan az Alpokban tapasztalható rekordközeli havazások miatt idén már többször kényszerítette a szervezőket változtatásra, ezúttal azonban az enyhe, szeles-esős idő okoz gondot Garmischban. Csütörtökön és pénteken sem tudtak lesikló edzéseket tartani, így a szabályok szerint nem lehetett a hétvégén lesiklást rendezni a Kandahar síversenyeknek otthont adó bajor olimpiai városban. Így a lesiklást Val di Fassára halasztották, és az ottani egyik szuper-G-t helyezték át mára. A világkupa szervezőit idén ebből a szempontból tényleg nem érheti szó, rég nem látott rugalmassággal halasztják 1-1 nappal, helyezik át más helyszínre, vagy cserélik fel a versenyeket, ha azzal el lehet kerülni a törléseket. Reméljük a járvány utáni időkre is megőrzik ezt a rugalmasságot, még ha addigra a hobbisízők miatt nehezebbé is válik majd ismét az ilyen fokú variálhatóság.

Ami a versenyt illeti, szerencsére az idő fagypont körülire mérséklődött, és az eső is elvonult, így az egyébként kiválóan előkészített pályán fair versenyt várhattunk. Több név is hiányzott viszont a rajtlistáról: Nina Ortlieb múlt héten edzésen bukott, így már az osztrákok sokadik gyorssízője dőlt ki idénre, míg svájci részről Michelle Gisin és Wendy Holdener önként maradt távol. Előbbi a verseny előtt az összetett második helyén állt, de idén épp szuper-G-ben hozta a leggyengébb eredményeket, és úgy tűnik egy világbajnoki címet is esélyesebbnek gondolhat (reálisan 2-3 számban is vannak aranyesélyei), mint az, hogy utolérje Vlhovát.

A pályát osztrák edző tűzte, amit Stephanie Venier (31) igen harmatos menetén keresztül ismerhettük meg. Alapvetően széles kanyarok jellemezték, de a pálya középső szakaszán több technikás kombináció és benne egy igen trükkös ugrató (vagy éles letörés, ki hogy síelte) is helyet kapott, ez utóbbi pedig több esetben is vízválasztónak bizonyult. A harmatos osztrák menetet követően Kajsa Vickhoff Lie (2.) következett. A norvég sokkal jobb íveken, léceit nagyon lazán vezetve síelte, sem a technikás résszel, sem a sebességgel nem akadtak gondjai, rendkívül erős, mértékadó menetet láthattunk.

 Tamara Tippler (8.) ilyen magabiztos menettel nem tudott előrukkolni, de a pálya alján kellően engedni tudta a léceit, így végül mindössze fél másodperccel maradt el a norvégtól. Joana Hählen (19.) hamar méretes hibákat követett el, így addigi leggyorsabb sebessége sem volt elég egy igazán jó szereplésre. Corinne Suter (7.) formája továbbra sincs abban a magasságban, mint tavaly, de tudását mutatta, hogy az utolsó szektorban fél másodpercet vissza tudott hozni Lie-n.

Két olasz következett: Francesca Marsaglia (24.) ezúttal nem tudott harcban lenni a pillanatnyi dobogóért sem. Federica Brignone (12.) nagy sebességgel kezdett, de emiatt nagyon messzire repült az ugratóról a pálya közepén, majd utána már tempója sem volt a legmagasabb, így a pillanatnyi dobogóról is lemaradt. Mirjam Puchner (15.) az utóbbi időben jó formát mutatott, de ezúttal nem reménykedhetett újabb top10-es eredményben.

Lara Gut-Behrami (1.) kiválóan kezdett és bár a pálya közepén volt egy-egy szélesebb kanyarvétele, de az ugratón lényegében repülés nélkül megoldotta, ami jellemzően előnyt szokott jelenteni. Onnantól pedig már több hibát sem vétett, ráadásul mindezt remek tempóban, így ismét magasra helyezte a lécet azok előtt, akik a győzelemért akartak harcolni. Utóbb kiderült ezt a lécet végül ma is mindenki leverte, továbbra sem lehet utolérni 2016 összetett győztesét szuper-G-ben.

Priska Nufer (8.) az ugratón hatalmasat mentett, nagyon szétcsúsztak a lábai, de tovább tudott síelni. Ennek fényében bravúr volt, hogy a pillanatnyi harmadik Sutertől mindössze egy századdal maradt el, e nélkül talán még a dobogó sem lett volna elérhetetlen számára. Ragnhild Mowinckel (30.) nem érzett rá a pályára, folyamatosan hízott a hátránya. Tessa Worley (14.) a kanyargós középső szakaszon még századokkal jobban is tudott síelni, mint Gut, de a gyorsabb szakaszokon folyamatosan kapta a tizedeket. Összességében azonban egyik legjobb szuper-G eredménye a mai a franciának.

forrás: blick.ch

Marta Bassino volt a nap első kiesője, ismét az ugrató volt a főszereplő: elmérte a bejáratát, emiatt elsíelt a kapu mellett. Ezzel nem tudta tovább növelni pontjai számát összetettben. A kiesés jó hír lehetett a soron következő Petra Vlhovának (10.), főleg Fede’ közepes menete és Gisin távolléte mellett. Előbbit meg is tudta előzni, egy nagyobb mentéssel együtt is. Ismét egy újabb lépést tett a nagy kristálygömb irányában. Azt viszont halkan jegyezzük meg, hogy miközben az előzetesen is kalkulált riválisoktól meg tud lépni, addig Gut rohamtempóban zárkózik…

Reálisan egy menetben lehetett még benne a győzelem: Ester Ledecká (6.) remek sebességgel kezdett, de a folytatásban bevállalós sízése ezúttal inkább tűnt egy kissé hektikusnak. A századok viszont ekkor még mellette álltak, két századdal leszórította a dobogóról Sutert. Ariane Rädler is az ugratónál esett ki, csakúgy, mint Bassino. Ő viszont leérkezve rontott, egy lábbal landolva nem tudott a soron következő kapu felé síelni.

forrás: blick.ch

Bár Sofia Goggia (4.) ebben a szakágban idén nem volt a győzelem közvetlen közelében, az olasz lány bármikor tud meglepetéssel szolgálni. Jó kezdés után jött egy-két nagyobb hiba és mellé látványos mentés. Ezután össze tudta szedni magát, és egy szakaszon még faragni is tudott, ennek köszönhette azt is, hogy megelőzte az addigi harmadik Ledeckát. Tiffany Gauthier (10.) remekül kezdett, de kisebb hátrányát nem tudta kellően őrizni, így a dobogó mögött századokkal sorakozó sokaság végére sikerült csak besíelnie.

A folytatásban sokáig senki nem tudott még csak a legjobb tízbe sem kerülni. Elena Curtoni (13.) volt még a legközelebb, de ő sem tudta beverekedni magát a legjobbak közé. Laura Pirovano (16.), Ricarda Haaser (17.), Jasmina Suter (18.), vagy épp a hazai Kira Weidle (23.) is hiába próbálkoztak. Érkezett viszont Christine Scheyer (5.). Remekül kezdett, viszont a második szektorban nagyot hibázott. Ekkor úgy tűnt a jó szereplés is oda, de kötélből voltak az idegei. Nem zökkent ki, a pálya végére pedig olyan remek tempót talált, hogy végül a dobogóról is épp csak lecsúszott. A sérülését maga mögött hagyó lány lehet Cortinán a sógorok legnagyobb éremreménysége, ahova egyébként tudása alapján régóta tartozhatna.

Újabb intermezzo következett, Marusa Ferk (25.) és Rosina Schneeberger (26.) nem túl acélos meneteivel, valamint Michaela Heider kaputévesztésével. Meglepetésre viszont Marie-Michèle Gagnon (3.) még megtörte a csendet, nem is akárhogy! A kanadai a pálya elején szárnyalt, féltávnál még szinte azonos idővel állt Guttal, és bár utána lassult, komoly hibát nem vétett. Hatalmas meglepetésre még Goggiát is verte pár századdal, és őt már senki nem szorította le századokkal a dobogóról.

A legjobb harminc sorát Jasmine Flury (20.) zárta, de a kanadaihoz hasonló szenzációt már nem tudott összehozni sem ő, sem a később érkezők. Ami azt illeti, a mai versenyen nem sok babér termett a magasabb rajtszámmal sízőknek. A legjobban a rögtön a svájci után érkező Nadine Fest szerepelt, de ő is mindössze a 21. helyig jutott. Közvetlenül utána Roberta Melesi (27.) is pontoknak örülhetett, majd egy kieső és egy gyengébb menet után érkezett előbb Isabella Wright (29.), majd Julia Scheib (28.). Utánuk már senki nem tudott pontszerző menetet síelni.

Lara Gut zsinórban harmadik győzelmét aratta szuper-G-ben, ráadásul az elmúlt hét napban rendezett négy verseny mindegyikén dobogóra állt! Karrierje során 29-szer nem talált legyőzőre, így már csak egy győzelem választja el az örökranglistán a bűvös harmincastól, és így Janica Kostelićtől.

A 22 éves Kajsa Vickhoff Lie a norvégok nagy reménysége. Három éve Davosban mindkét gyorsasági szám junior világbajnoka volt, azóta hozza az egyre jobb eredményeket a világkupában is. Idén már egyre többször került be a legjobb tízbe, ma pedig először állhatott dobogóra. A korábban szlalomosként ismert Marie-Michèle Gagnon immár három éve feladta a leglassabb számot és azóta gyorsabb számokban versenyez. Karrierje során ötödször végzett dobogón, két szlalomdobogó, és két alpesi összetett győzelem mellé ezúttal egy szuper-G dobogó került. Kanadai síző 2019 óta nem állt dobogón, akkor Roni Remme végzett második helyen kombinációban. Nőknél gyorsasági szakágban pedig utoljára 2016-ban Laura Yurkiw végzett ilyen előkelő helyen, míg szuper-G-ben egészen 2006-ig és Kelly VanderBeekig kell visszamenni.

Összetettben Lara Gut-Behraminak már csal 62 pont a lemaradása Petra Vlhová mögött. A szakágiban toronymagasan vezet a svájci Ledecká előtt. Még három versenyt rendeznek a számban, rögtön holnap a következőt. Nem kizárt, hogy holnap már az idei első kristálygömb tulajdonosaként írhatunk Gutról.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s