Schwarz révén hazai győzelem Schladmingban

Remek versenyt hozott a hagyományos schladmingi Nachtslalom kedd este, Marco Schwarz révén hazai győzelemmel. Az első futam dobogósai egytől egyik betliztek, így Schwarz a hatodik helyről nyert, míg Noël az ötödik, Pinturault a tizenegyedik helyről lett dobogós. Feller imét kiesett, míg Foss-Solevåg mellől a szerencse is elpártolt, így Schwarz előnye már 100 pont felett a szakági világkupában. Julien Lizeroux karrierje utolsó futamán síelt este.

Régóta hagyomány, hogy a kitzbüheli hétvége után a világ legjobb szlalomosai a schladmingi Planaion, a 2013-as világbajnokság helyszínén mérik össze tudásukat, az ikonikussá vált Nachtslalomon. Ez idén sem volt másképp. A pálya elsősorban a cél előtti Steilhangról híres. Erre egy balkanyarral ráfordulva érkeznek a sízők, kevésbé meredek kezdésről. Idén a nagymennyiségű hó okozott némi fejtörést a szervezőknek, de a pálya kőkeményre fagyott alapjáról tökéletesen eltakarították a havat. Az első futamban továbbra sem tágította a sűrű havazás. A pályát a norvégok edzője tűzte.

Manuel Feller (1.) ezúttal nem kockáztatott sokat, de tisztes menettel nyitotta meg az estét. Mint azt a későbbi futamokból is láttuk, a visszafogottabb, kapuk közt jó tempóban bujkáló menetet díjazta este a pálya, így végül megközelíteni is kevesen tudták az osztrákot. Az utóbbi idők visszafogottabb eredményei után nem ment rosszul Ramon Zenhäusern (4.). A svájci a pálya laposabb nyitányán ügyesen bujkált, de a meredeket a kelleténél jobban támadta.

Daniel Yule jól jött a pálya középső részén, de a meredeken kapura lépett. Lassan az is komoly kérdéssé válik, vajon elviszik-e a svájciak a világbajnokságra. Sebastian Foss-Solevåg (2.) ezúttal is versenyben maradt a végső dobogóért, de az látszott, hogy Fellert a pálya alján nagyon nehéz lesz megverni. Jó kezdés ellenére is több tizedet kapott a meredek végén. Marco Schwarz (6.) ezúttal kevésbé volt átütő, mint az utóbbi időben, de nagyobb lemaradása látható hiba nélkül jött össze.

Führt nach dem ersten Lauf: Der Österreicher Manuel Feller
forrás: nzz.ch

Nem volt elégedett a célban Clement Noël (5.) sem. Az utóbbi idők legjobbjai sorra kapták a tizedeket Fellertől, látható hiba, vagy nagyobb késés nélkül. Henrik Kristoffersen (24.) volt az első, aki viszont pontosan tudta, melyik nagy rontás okozta 2,60-as hátrányát. A továbbjutásért is komolyan izgulnia kellett, de végül az élmezőny nagy ellépése azt is jelentette, hogy nagy hátránnyal is harmincban lehetett végezni.

Fabio Gstrein (43.) először síelhetett ilyen előkelő rajtszámmal, de ezt kihasználni nem tudta. Ugyan még a vezetés esélye is megcsillant a pálya közepén, lényegében csak azért nem esett ki hibája után, mert a vertikális kapukat bármelyik oldalról be lehet venni. Hét másodperc hátránnyal természetesen így sem jutott tovább. Victor Muffat-Jeandet (23.) idén kisebb meglepetésre épp szlalomozni tudott jobban, de ezúttal nagy tévesztése nélkül is épp csak előzte a nem rég hibázó Kristoffersent.

Loïc Meillard (15.) volt az egyik, aki tegnap Kitzbühelben is rajthoz állt a mezőnyből. Viszont tegnapi remek szuper-G eredményét az első futamban nem tudta megismételni. Szerencsétlenségére pedig az orrát is komolyan eltalalálta egy visszacsapó stangli. Dave Ryding (20.) is csatlakozott a két másodperc feletti hátrányt sízők egyre sokasodó táborához. Linus Straßer (27.) menetét sok apró tévesztés jellemezte, egyértelmű volt, hogy inkább bujkálni kell ma a kapuk közt, mint inkább támadni azokat.

forrás: france24.com

Michael Mattnak (3.) ez a hozzáállás például általában sikerülni szokott. Ugyan a pálya végén nem tudott konkurálni Fellerrel, de ezen kívül mindenhol közel volt honfitársához. Alexis Pinturault (11.) ügyesen egyensúlyozott a támadó és a visszafogott stílus közt, ahogy teszi azt egész évben. Könnyedén ért be az üldözőboj élére, de messze lemaradva a dobogóesélyesektől. Alex Vinatzer (32.) Santa Caterina-i dobogója óta nem ért célba egy versenyen sem. Ezúttal is vétett egy nagyot, és úgy bár leért, két másodperces hátránya nem ígért túl sokat.

Filip Zubčić (21.), mint az elmúlt versenyeken már megszokhattuk, volt az első a reklámszünet után. Többször is kisebb késésbe került, és bár hátránya nem volt kicsi, az eddigi trendek alapján semmi izgulnivalója sem volt. Tanguy Nef (19.) helye nem biztos a svájci VB-keretben, ezúttal szoros meccsben közel maradt Meillardhoz. Előzetesen is látni lehetett, higy Kristoffer Jakobsen támadó stílusát ez a pályatűzés nem díjazza, ezúttal viszont kapura lépés miatt ki is esett.

Aleksander Khoroshilov (10.) a lejtő korábbi győztese, és ehhez méltón is síelt, a Schwarz és Pinturault közt tátongó hatalmas lyukba tudott besíelni, de csak utóbbihoz közelebb. Jean-Baptiste Grange (8.) az orosz idején tovább tudott faragni pár századot, így már ő vezette az üldözőbojt. Adrian Pertl (12.) ugyan nem tudta felvenni az éllovas osztrákok tempóját, de a pillanatnyi top10 végére így is befért.

forrás: blick.ch

Štefan Hadalin (14.) zárta a második, 15-22 rajtszámmal rendelkezők blokkját. Nem zárt rosszul, de a Steilhang eleji hiba előtt még vérmesebb reményei is lehettek. Manfred Mölggtől (7.) idén már többször láthattunk olyan meneteket, amiben kicsúcsosodott korábbi tudása, de a mai ezeken is túltett talán. A pálya kétharmadáig remekül jött, és bár a cél előtt ő is sokat kapott, közel fél óra után az első volt, aki másodpercen belüli hátránnyal ért célba. Christian Hirschbühl az ádáz osztrák keretharcba próbál idén beleszólni, ezúttal azonban három kapuig jutott…

Luca Aerni () látványos, tapasztalt hobbi carvingosok mozdulatait idézve síelt lejtőn felfelé, hogy mentse futamát. Viszont így csupán a lényegében kieső Gstreint előzte meg. Timon Haugan (16.) és Stefano Gross (18.) korrekt, két másodperc közeli eredménnyel zárták az este első felvonását. Viszont akitől még egy komoly menet volt vissza az Albert Popov (9.) volt. A bolgár ugyan nem kezdett acélosan, a pálya közepén viszont mindössze egy tizedet kapott Fellertől. A Steilhang alja is épp a kellő élt használta csak, így ővele vált teljessé a top10 mezőnye. Simon Maurberger kaput tévesztett a pálya végén, míg Erik Read (29.) épp annak a szektornak köszönhette, hogy legalább valahogy továbbverekedte magát.

A verseny azonban nem ért még véget 30 sízővel. Marc Rochat (13.) síelte a legnagyobbat: ugyan nagyon lassan kezdett, de a pálya közepén még Fellernél is gyorsabbnak bizonyult egy tizeddel, a legjobb helyen zárt 30 feletti rajtszámmal. Rochat mellett még egy svájci, Noel von Grünigen (62-eesl 28.) jutott tovább, már többedszer is magas rajtszáma ellenére.

Remekül szerepelt az amerikai válogatott: három olyan sízőjük is továbbjutott, akik eddig még sosem szereztek pontot világkupán, sőt Európa-kupa eredményük is csak elvétve volt (ha egyáltalán indultak valaha). Benjamin Ritchie (17.) húszban végzett, míg Alex Leever (26.) a legmagasabb rajtszámmal, 66-ossal jutott tovább, Jett Seymour (30.) pedig az utolsó továbbjutó helyezést csípte meg. A svájciak és az amerikaiak mellett az osztrákok és a belgák örülhettek még 30-ban végző sízőnek: Johannes Strolz (24.) továbbjutása lassan elvárássá válik, míg Armand Marchant (22.) számára sem ismeretlen a második futam.

Harmincnyolcadikként síelt Julien Lizeroux. A francia tegnap jelentette be, hogy Schladmingban elbúcsúzik a mezőnytől. A hírek szerint Val d’Isère ezüstérmese eredetileg Kitzbühelben, első győzelme helyszínén szeretett volna elbúcsúzni, ezt végül a versenyek áthelyezései akadályozták meg. A háromszoros világkupa-futamgyőztes szakági specialista 21 éve debütált, korelnökként, 41 évesen búcsúzik a világ legjobbjaitól. A célban rajtszámát eldobva, „Lizeroux out” felkiáltással búcsúzott. Ugyan nézők nem voltak a pálya mellett, a szervezők külön táblákkal készültek, míg a versenytársak és stábtagok hangos üdvrivalgással és tapssal köszöntötték.

forrás: kleinezeitung.at

A második futam pályáját az olaszok francia származású edzője tűzte, jóval hagyományosabb felfogásban, mint a koraesti pályát. A pályamunkásoknak ismét nagy mennyiségű havat kellett eltakarítania, de Jett Seymour (25., nem pontszerző) menetére a pálya ismét tökéletes volt. Seymour sízése amerikai iskola tökéletes példája volt: nem védekezett, de emiatt kétszer is mászni kellett. Így Erik Read (22.) hibákkal is megtartotta helyét, de Noel von Grünigen (19.) ezt a menetet könnyedén verte.

Korán síelt Linus Straßer, de egy kapura lépés miatt sorban másodszorra esett ki. Alex Leever (24.) kevésbé volt bevállalós, mint Seymour, ennek ellenére a cél előtti utolsó kapunál elesett, hason csúszva ért be szabályosan (!) pontszerző helyre. Henrik Kristoffersen (11.) sem szokta meg, hogy ilyen keveset kell a második futamban várnia a rajtra. Mindent beleadott, nagy előny lett a vége, de a pálya alján lelassult. Ilyen menettel a soron következőknek nem is volt esélyük, Johannes Strolz (18.) csak a pillanatnyi második helyért küzdött, Victor Muffat-Jeandet (21.) pedig még ezért sem.

Armand Marchant (16.) a második szektorban, ahol Kristoffersen a maga szintjén szintén nem volt elég acélos, faragni is tudott a norvéggal szemben, idei első pontjait szerezte. Filip Zubčić rendkívül bevállalós volt, két szektoron át faragott Kristoffersennel szemben, de végül elvitte a hév, hosszú másodperceken keresztül kellett másznia, mint utóbb kiderült, így sem vett be minden kaput. Dave Ryding (15.) nemcsak Kristoffersennel, de az elemekkel is meg kellett küzdenie: a letörés előtt métereken keresztül üldözte egy havas “mini forgószél”.

forrás: derstandard.at

Tanguy Nef (20.) azzal a tudattal síelhetett, hogy Aerni és Yule, azaz versenytársai a cortinai jegyért nem síeltek a második futamban, de nagy hibákkal még von Grünigent sem előzte meg. Stefano Gross (14.) menete közben folyamatosan ide-oda váltott a piros- és zöldlámpa az eredményjelzőn, végül pirosban maradt, nem sokkal Kristoffersen mögött. A koraesti amerikai álom hamar késő esti rémálommá vált, amikro Benjamin Ritchie pár kapu után szintén hibázott. Timon Haugan (13.) Grosshoz hasonló adok-kapokban volt Kristoffersennel, de végül ő is alulmaradt. Így kettős norvég vezetéssel, Kristoffersen, Haugan sorrendben érkezett az első reklámszünet.

Loïc Meillard (9.) a kritikus első és harmadik szektorban alig adott el valamit előnyéből, míg a másodikban és a negyedikben parádésan ment. Akadt viszont egy kis közjáték a célba érésekor: nem állt meg az óra sem a közvetítésen, sem a live timingon. Ugyan visszalassították menetét futó órával, de néhány percig állt a verseny, amíg az időmérő rendszer helyre állt. A svájci egyébként első futamot orrsérülése után immár szintén az arcvédős sisak mellett döntött.

forrás: laola1.at

Újabb erős menettel kellett megküzdenie a soron következőknek, de a kezdeti különbségek szűkültek az új éllovas maitt. Štefan Hadalin (23.) viszont nagy hiba miatt sehogy sem lett volna veszélyes a vezetésre. Marc Rochat (17.) másodszorra sokkal zaklatottabban síelt, a pálya végén pedig nagyot hibázott még, így nem tudta megtartani előkelő helyét. Adrian Pertl (10.) ezzel szemben rendkívül összeszedetten síelt, alig maradt el egy tizeddel Meillard mögött.

Alexis Pinturault (3.) a pálya háromnegyedéig tartotta Meillard-t, a végén viszont rákapcsolt, nyoma sem volt, higy védekezne. A legjobb második futammal állt az élre. Aleksander Khoroshilov (7.) higgadtan síelt, könnyedén jött be a második helyre, újabb top10-es eredményéhez egyvalaki kellett csak megelőznie. Albert Popov (6.) egészen a pálya végéig esélyes volt a vezetésre, a záró kapukombinációk megtréfálták, így épp csak megelőzte Khoroshilovot. A legjobb nyolc előtt így Pinturault, Popov, Khoroshilov volt az állás.

A reklám után az új korelnökök, Jean-Baptiste Grange (12.) és Manfred Mölgg (8.) következtek. A francia nagyokat hibázott, nem tudta kihasználni előkelő kiinduló pozícióját. Mölgg 75 százados előnyből gazdálkodott, de azt már az utolsó szektorra elvesztette, végül a pillanatnyi dobogóra sem fért fel.

forrás: kurier.at

Marco Schwarz (1.) ismét remekelt, bármilyen megtorpanás nélkül száguldott végig ezúttal is a pályán. Ha valaki konkurálni akart vele, arra a pálya végén lehetett maximum esélye, de még  9 tizedes hátrányból is eséllyel célozta meg a győzelmet.

forrás: wienerzeitung.at

Clement Noël (2.) lécei a célegyenesre fordító kanyar után szétcsúsztak, jelentősen megtorpant. Ott ment el az esélye a vezetésre, és végül a végső győzelemre is. Ramon Zenhäusern (5.) továbbra sem tud két jó futamot összehozni. Másodszor nagyon idegesen síelt, korai hibája miatt pedig a pillanatnyi (és ezzel a végső) dobogóról is lemaradt.

forrás: blick.ch

Michael Matt a letörés előtt majd a meredeken is nagyokat hibázott, ennyi rontás után nem volt meglepő, hogy felborult és kiesett. Sebastian Foss-Solevåg (4.) is le-lesíelt a legjobb ívekről,  szerencsétlenségére lencséje is kiesett a pálya közepén szemüvegéből. Ezután nem is volt csoda, hogy komoly hátránnyal lemaradt a dobogóról. Manuel Feller az első futamban tőle még idén is ritkaságszámba menő rezzenéstelenül síelt, estére viszont visszatért korábbi évekbeli önmaga: esztelenül dobálta magát a kapuk közt, néhány kapu után kiesett.

forrás: kurier.at

Marco Schwarz lett az első, aki duplázni tudott szlalomban az idei szezonban. Hét versenyen hatszor állt dobogón. Osztrák versenyző Marcel Hirscher óta nem tudott duplázni techniaki számban, őt nem számolva pedig Michael Mattnak sikerült legutóbb. A szakági világkupában 100 pont fölé nőtt előnye. Clement Noël úgy tűnik osztrák havon talált magára: Flachau után Schladmingban is második helyet szerzett. Két tökéletes futam, és így az idei első győzelem viszont továbbra is várat magára. Alexis Pinturault sokkal kevesebbet védekezik szlalomban, mióta tudja, Kilde az egész szezonra kiesett. Az összetett éllovasa sorozatban másodszor állt dobogóra szlalomban.

forrás: blick.ch

A műlesiklóknak nem lesz sok ideje pihenni: a hétvégén Chamonixban két szlalom vár rájuk. Azaz ha Schwarz továbbra is töretlenül hozza a dobogókat, akkor akár már vasárnap is megnyerheti a szakági világkupát, ha 200 pontra tornázza előnyét.

Borítókép forrása: nachrichten.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s