Noël a hetedik győztes! Schwarz holnap szakági győztes lehet

Parázs csatát, komoly izgalmakat hozott az első Chamonix-i szlalom a férfiaknál. Az első futam első három helyezettje 3 századon belül állt, és a dobogó leosztása a délutáni tocsogós időben sem változott. Dacára annak, hogy Luca Aerni a 29. helyről startolva kis híján felfért a pódiumra. Hazai győzelem született, miután Clément Noël ezúttal lehozott két futamot komoly rontás nélkül. Ramon Zenhäusern december vége óta állt újra dobogóra, míg Marco Schwarz szezonbeli hetedik TOP-3-helyezésével karnyújtásnyira került a szakági kristálygömbhöz.

A férfi műlesiklók főszezonja rendre januárra összpontosul, idén pedig végképp ez a helyzet. A 11 versenyből hetet az év első hónapjában rendeznek, ebből az utolsó kettőt a Francia-Alpok gyöngyszemében, az I. Téli Olimpia helyszínén , Chamonix-ban.

A topfavorit egyértelműen a szakági tabellát magabiztosan vezető, az eddigi hét versenyből hatot dobogón zárt Marco Schwarz volt. Az esélyesek közt tartottuk számon még a címvédő Clément Noëlt, s a pokoli tempóra képes, ám ismét instabillá lett Manuel Fellert.

Az első futam pályáját az osztrákok edzője állította össze. Az időjárásra igazán panasz nem eshetett. A hőmérséklet csak kicsivel lépte túl a fagypontot, a szakadó hóeséshez pedig már hozzászokhattak a versenyzők.

Forrás: SkiActu

Ramon Zenhäusern (2.) nyitómenete során végig a határon táncolt, a letörésnél távolkerült a stanglitól. A mentés bravúros volt. Alexis Pinturault (8.) kevesebbet vállalt az elején, a vertikális kombináció előtt így is késésbe került. Eztán begyújtotta a rakétákat, de sorjáztak a kisebb hibák, így nagyon elmaradt a svájcitól. Manuel Feller (6.) ritmikában szintén nem kelt versenyre vele, ráadásul a végén alig tudta befűzni magát az egyik kapuba. A szakági címvédő vesszőfutása nem akar véget érni. Henrik Kristoffersen rálépett a második kapura, akár egy nyeretlen kétéves. Kellemetlen nézni a sportág egyik nagy klasszisát ilyen szinten szenvedni.

Forrás: Today24 News

Marco Schwarz (1.) ellenben topformának örvend. Két századdal élre állt, lényegében annak köszönhetően, hogy hibátlanul letudta a pályát. Csak úgy erőből, szemre simán. Clément Noël (3.) a meredeken fogott negyed másodpercet rajta, vagyis a svájci tempójában síelt odaát. A vége ennél szorosabb már nem lehetett: 3 századdal maradt el az osztráktól, eggyel Zenhäuserntől! Sebastian Foss-Solevåg (4.) is jó úton haladt a sormintához, de a lankás átkötő részen mélyre került, amit két további rontás követett. Így is fél másodpercen belülről várhatta a folytatást. A norvég csapat egyetlen reális vb-éremjelöltjéről van szó, a teher egyelőre nem érződik rajta.

Alekszander Horosilov (9.) a végsőkig feszítette a húrt a számára amúgy elvileg kedvező körülmények közt. Ki nem esett, de a kövér ívek megbosszulták magukat 1 másodperc formájában. Michael Matt (5.) különösebb hiba nélkül Feller pozíciójába érkezett, vagyis egy ütős menettel még pályázhatott a pódiumra. Linus Straßer (13.) direkt íveken, a stangliktól kellő távolságra teljesítette a pályát. Talán a két kiesés nyomán fogta vissza magát. Loïc Meillard (7.) az arany középutat követte. A végsőkig nem rizikózott, mégis igyekezett felpörgetni léceit. Jó pozícióba került, megelőzte például Pinturault-t.

Forrás: RTS

Alex Vinatzer (18.) a nullázós január végén most már tényleg szeretett volna célba érni. Megvalósult, de senkit nem tudott megelőzni. Dave Ryding (19.) íveit folytonos korrigálások közepette húzta meg, pár századdal így még az olasztól is elmaradt. Victor Muffat-Jeandet (11.) 200. Világkupa-startján erősen kezdett, de a laposig elherdált sebessége visszaütött. A középmezőny derekából várhatta a folytatást. Daniel Yule (14.) számára a vágyott szakági trófea helyett lassanként a vb-indulás lett a tét. Ezúttal célba ért, de a meggyőzőtől délelőtt is igencsak távol volt, amit művelt. Jól láthatóan nem érzi a témát.

Filip Zubčić (12.9 jó összetett helyezése okán síelhetett közvetlenül a pályakarbantartást követően. Korrekt, TOP-10 közeli pozíciót harcolt ki magának. Ez azért volt fontos, mert délután az ő edzője tűzte a nyomvonalat. A negyedik osztrák vb-jegyért többek versengenek, példának okáért Fabio Gstrein (15.) a maga másfél másodperces hátrányával vállalható kiindulási helyzetbe került, de kérdés volt, mit tudnak a többiek. A svájciaknál szintúgy komoly a versenyfutás, Tanguy Nef (17.) is ott volt a jelöltek közt. Délelőtt nem lépett előre a fő cél felé. Manfred Mölgg (24.) az utolsó helyre síelte magát, majd Kristoffer Jakobsen (9.) a svéd műlesiklás egyetlen képviselőjeként szépen beverekedte magát a TOP-10-be. Adrian Pertl (20.) egy éve dobogóra állt Chamonix-ban. Valami hasonlóra lesz szüksége e hétvégén, ha vb-re szeretne utazni. Küzdelmes menetével az utolsó pillanatra, vagyis vasárnapra tolta a döntés pillanatát. Jean-Baptiste Grange (30.) célba érkezésével két veterán foglalt helyet a lista legvégén.

Forrás: SVT Nyheter

A 23-30. rajtszámok közt kiemelkedő teljesítményt nem láttunk, talán nem is volt rá igazán mód. A vb-jegyért vívott csatában sem Christian Hirschbühl (22.), sem pedig Luca Aerni (29.) nem lépett előre. Kuriózum az a négyes holtverseny, ami kialakult Albert Popov (24.), valamint három olasz között. A már említett Mölgg mellett Stefano Gross (24.) és Simon Maurberger (24.) is századra azonos időt síelt, mint a bolgár. Harmincon túlról csupán hárman folytathatták. Marc Rochat (38-assal a 16.) parádés sízéssel rukkolt elő, tőle nem sokkal maradt el Matej Vidović (42-essel a 23.) teljesítménye. A továbbjutók névsorát Tommaso Sala (39-essel a 28.) tette teljessé. Az első harmincból tehát Kristoffersenen kívül csupán a tavaly ugyanitt dobogóra állt honfitárs Timon Haugan (34.), valamint a teljesen fogalmatlan Erik Read (52.) fejezte be napját délelőtt.

1.Marco SchwarzAusztria50.70
2.Ramon ZenhäusernSvájc50.72+0.02
3.Clément NoëlFranciaország50.73+0.03
4.Sebastian Foss-SolevågSzlovénia51.12+0.42
5.Michael MattAusztria51.37+0.67
6.Manuel FellerAusztria51.43+0.73
7.Loïc MeillardSvájc51.57+0.87
8.Alexis PinturaultFranciaország51.58+0.88
Forrás: Tribune de Genéve

Délután egy kétszeres világbajnok adta meg az alaphangot. J-B Grange (20.) alapideje az őt követő Luca Aerni (4.) viszonylatában kevésnek bizonyult. A svájci jelentős előrelépésben bízhatott, szemre elitet idéző sízést láthattunk tőle. Az elsőre még nem volt világos, hogy a délután toronymagasan legjobb, illetőleg leggyorsabb menetét láthattuk. A lista másodikja is kapott tőle szűk 9 tizedet!

Az olaszok gyengélkedtek: Sala (24.) zaklatott menete egy fokkal még mindig jobban sikerült, mint Mölgg (28.) óvatoskodóbb siklása. A jobbik talján Popovot (27.) legalább megelőzte, köszönhetően a bolgár megakadásának az átkötő szakaszra tűzött sorozó kapuknál. A harmadik olasz csúszása is minden volt, csak tiszta nem. A tempó legalább a második helyre elvitte Grosst (18.) . Méretes túlfordulásai ellenére. Dél-tiroli honfitársa, Maurberger (19.) egy hajszállal mögéje szorult. Esetében nagy hibát nem láttunk, dinamikában maradt el csúnyán Aernitől.

Forrás: Krone

Vidović (22.9 pattogósan, ám kövér kapuvételekkel ment, így törvényszerűen visszább esett a horvát. Christian Hirschbühl (10.) a többiekhez mérten biztatóbban síelt, középtájon elkövetett megingása miatt lehetett csak mérges. Aernitől anélkül is súlyos tizedekkel maradt el. Štefan Hadalin (12.) képviselte délután a szlovén színeket. Folytonos egyensúlymegingásai ellenére végigvitte a pályát, méghozzá tűrhető tempóban, az aktuális TOP-3-ig. Pertl (13.) nyilvánvaló bizonyítási vággyal vágott neki a pályának. Sok volt a rontás, minek következtében kikapott Hirschbühltől. Ryding (11.) sem tudott mit kezdeni Aerni űrmenetével, végül csak a harmadik helyre érkezett túl konszolidált menetével. Az olaszok napja Vinatzer (29.) menetrend szerinti durva rontásaival ért véget. Pechére a lankás rész elején került térvesztésbe. A lista végére zuhant. A mezőny szorosságára jellemző, hogy Tanguy Nef (21.) előnye sem érte el a 4 tizedet. Világosan kikapott házon belül a svájci, ideges léchasználatát látva meglepődnénk, ha ő utazhatna negyedikként a vb-re. Rochat (26.) parádés délelőtti menete után másodjára komoly gondjai voltak a ritmikával. Ő is eltűnt a sűrűjében.

Tizenöt sízőt követően tehát Aerni vezetett egy megközelíthetetlen menettel, megelőzve Hirschbühlt és Rydingot. Mekkorát is ment Aerni az elején, jól jelezte, hogy Gstrein (25.) úgy kapott egy szektor alatt öt tizedet, hogy addig teljes gázzal, hibamentesen közlekedett. A folytatásban már egyik sem volt elmondható, így eldőlt, osztrák részről Hirschbühl került közelebb a negyedik vb-jegyhez. Yule (15.) részéről sem volt reális a vezetés átvétele. Januári formáját elnézve már az is nagy szó, hogy legalább a többi honfitársát maga mögött tartotta. Straßer (17.) betámadta a pályát, ami sok szögletes kapuvétellel járt együtt. A dobogós helyektől ő is jócskán visszaesett. Elsőként a mezőnyből Zubčić (15.) volt az, akinek részidői két szektoron át zöldültek. A lankán azonban ő is mélyre került, hogy csak a legtöbb időveszteséget jelentő hibáját említsük. Yulével holtversenyben végzett.

Muffat-Jeandet (13.) megközelítőleg 1 teljes másodpercből gazdálkodhatott. Hiába, előbbi párost egy hajszállal maga mögött tartotta, de a TOP-3-ra szemernyi esélye nem volt. Alekszander Horosilov (7.) már szekundumon túlról startolt. Aktívan, de a stanglik tövétől távol síelt. A ritmikájába ezúttal legalább nem került porszem, ami egy sokra érdemes második helyet ért ekkor számára. Jakobsen (23.) rodeózása a mezőny hátsó felébe katapultálta. Így változatlanul Aerni vezette a tabellát, amikor már csak a délelőtt legjobbjai voltak hátra. Mögötte az orosz és Hirschbühl foglalta el a dobogós helyeket.

A pályamunkásoké volt eztán a terep, sokat dolgoztak azon, hogy Alexis Pinturault (8.) közel optimális pályán síelhessen. Sokat vállalt, de a locsogó esőben az ő előnye sem tartott ki a végéig. Pár századdal még az orosztól is kikapott. Loïc Meillard (6.) pattogós menete ki lett centizve, a látványos hibák elkerülték. Ha Aernit megvernie nem is sikerült, a potenciális dobogóesélyt ígérő második hely azért összejött. Feller – 70-es rajtszámmal mezén – hamar besokallt. A vb-hez közeledve megint rossz spirálba keveredett. Michael Matt (5.) korrektül abszolválta a meredeket, s minthogy a finis Aerni viszonylatában is erősnek bizonyult, a svájci mögött szorosan megkaparintotta a 2. helyet.

Forrás: L’Équipe

Sebastian Foss-Solevåg (7.) tisztán, szép íveken kezdte futamát, a ritmustörésnél viszont előrebillent egy pillanatra testsúlya, amire ráment mai versenye. Többen megelőzték, a virtuális dobogóról is lecsúszott. Clément Noël (1.) több, mint két másodperces fórral startolt, ami már elégnek bizonyult. Ritmusban tudott maradni a kemény körülmények ellenére. Ami győzelmi esélyeit illette, az bíztató volt, hogy környezetéhez mérten jó második futamot síelt. Ramon Zenhäusern (2.) győzelmi reményekkel nyitott, de túl direkt kanyarvételeivel jelentős hátrányt szedett össze a meredeken. A lejtő második felén viszont 5 tizedet fogott a francián, ami megmutatta a vezető idő sebezhetőségét. Marco Schwarz (3.) gyakorlatilag lekopírozta a nagydarab svájci menetét. A meredeken hátrakerült a súlypontja, de íven tudott maradni, így hiába volt a remek finis, kevéssel kikapott Noëltől, s pár századdal a svájcitól is. De a dobogóról ma sem lehetett letaszítani…

Részletes eredmények

Clément Noël két éven belül a hetedik győzelmét aratta a Világkupában. A mezőny egyik, hanem a leggyorsabb szlalomosáról van szó, de a következetesség idén hiányzott sízéséből. Tavalyi sikerét megismételte Chamonix-ban, s ha sikerülne holnap a duplázás, favoritként érkezhetne a világbajnokságra. Ramon Zenhäusern nyolcadik dobogós helyezését szerezte, legutóbb az idénynyitón aratott győzelme alkalmából állhatott pódiumra. Marco Schwarz statisztikája egészen döbbenetes szlalomban: az idei nyolc versenyből hétszer dobogón végzett. A kakukktojás Madonna di Campiglio, de ott sem adta alább a 9. helynél.

Toronymagasan vezeti a szakágit, könnyen lehet, hogy már holnap bebiztosítja kristálygömbjét. Összetettben továbbnövelte előnyt Pinturault. Reálisan csakis egy sérülés akadályozhatja meg abban, hogy márciusban megnyerje az idényt.

A címlapkép forrása: A la Une

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s