Goggia továbbra is legyőzhetetlen lesiklásban

Sofia Goggia idei harmadik lesikló győzelmét szerezte Svájcban. A pénteki lesikláson Ester Ledecká végzett a második helyen, míg Breezy Johnson, ahogy idén minden versenyen, ezúttal is a harmadik helyen zárt. Az összetett aspiránsok közül ezúttal meglepetésre Vlhová szerezte a legtöbb pontot, a szlovák lány 4. helyen végzett. Ellenfelei közül mindössze Brignone szerzett pontot, míg Bassino és Gisin egyaránt a pontszerző zónán kívül fejezte be a versenyt.

A női mezőny számára gyorsasági hétvége várt Crans-Montanán, előbb két ide tervezett lesiklással és egy St. Moritzból ide halasztott szuper-G-vel. A síközpont Valais (Wallis) kanton francia felén terül el a Rhône folyó völgye feletti platón.

Az időjárás megnehezítette a szervezők dolgát Crans-Montanán. Az éjszaka leeső hó miatt az eredetileg délelőttre tervezett rajtot végül délutánra tolták. Csak a szuper-G rajtot tudták használni, így kb. 70 másodperces lesiklásra volt kilátás. Az ilyen sprint lesiklások jellemzője, hogy egy kisebb hibát sincs már idő javítani, így itt hatványozottan igaz, hogy csak közel hibátlan menettel lehet dobogóra állni. A rövidített pályán mindössze a cél előtt voltak technikásabb, szuper-G-re hajazó kanyarok, egyébként leginkább csúsztatni kellett a léceket. Az időjárás nemcsak a verseny előtti hóeséssel nem volt kegyes, a verseny közben az erős szél okozott többször is problémát.

forrás: blick.ch

Tamara Tippler (11.) nagyobb hiba nélkül síelt elsőként, de világverő gyors menetről azért nem beszélhettünk. Michelle Gisin (33.) összetettbeli céljaihoz képest nem ment túlságosan erősen ma, végül a pontszerző zónából is kiszorult. Chiara Weidle (5.) lassabban kezdett, de a pálya alsó szakaszára remek tempót vitt, amivel át tudta venni a vezetést. Joana Hählen (22.) nem tudott konkurálni a német előbbi menetével. Ester Ledecká (2.) idén már többedszer rukkolt elő remek menettel. Nagy előnnyel nyitott, és a pálya alján még gyorsabb tudott lenni, mint Weidle. Nagy előnnyel állt az élre.

Francesca Marsaglia egy hupliról rossz irányba repült el, a rákövetkező kapu mellett dutott csak továbbsíelni. Corinne Suter (14.) volt a hazaiak legnagyobb reménysége, de a kanyarokban nem találta az ívet, messze elmaradt a cseh lánytól. Amilyen jól síelt óriásban a múlt héten, annyira gyengén ment ma Ramona Siebenhofer (27.).

Ledecká (és általában bárki) vezetésére a legnagyobb veszélyt Sofia Goggia (1.) jelenti. Remek felső szakaszokkal nyitott az olasz. Marta Bassino (35.) nem kezdett rosszul, de a szeles idő kifogott rajta, jelentősen leslassította, így ma pont nélkül maradt az olasz. Közel negyed óráig állt a verseny a szél miatt, de az újraindítást követően még Ilka Štuhec (37.) is a pechesek közé tartozott. Petra Vlhovának (4.) már szerencséje volt, eddigre ismét alábbhagyott a légmozgás. Emellé viszont kellett az is, hogy a szlovák lány a körülmények nélkül is karrierje egyik legjobb lesiklását produkálta. Ekkor még a pillanatnyi dobogón állt az összetett éllovasa.

forrás: agi.it

Lara Gut-Behraminak (16.) ezúttal nem csúsztak a lécei a melegben felpuhuló pályán. Komolyabb hiba nélkül sem tudott a dobogóért síelni. Az edzések alapján Ragnhild Mowinckelt (32.) az esélyesek közé várhattuk volna, de hamar nagyot hibázott, ami után még a sebesség is hiányzott a folytatásban. Breezy Johnson (3.) az idei szezonban remekel, ami a lesiklást illeti. Ezúttal kissé visszafogottabb kezdést követően remekül bánt léceivel a csúszó szakaszokon és a pálya végi kanyarokat is jó íven vette. Újabb dobogójához az kellett, hogy más már ne előzze meg.

forrás: blick.ch

A folytatásban előbb Kajsa Lie Vickhoff (18.) síelt erős közepes menetet, majd Elena Curtoni (12.) alapozta meg a soron következő olasz trió bizakodását. Laura Pirovano (15.) remekül kezdett, de a pálya végi kapuk kifogtak rajta, amin egy top10-es eredmény ment el. Federica Brignone (9.) zárta a sort. Ugyanott, ahol Marsaglia kiesett, ő is hibázott, de ki nem esett. Viszont a kapu a meredeken volt, így nagy sebességet nem veszített, azaz így is jó helyezéssel zárta a napot az összetett címvédője. Stephanie Venier zárta a legjobb húsz sorát, de egy ugratót követően egy lábra érkezett, a hálóban landolt. Szerencsére miután kiszabadították onnan, még lesíelt a célig.

A sok hiba és szél miatti rossz futam miatt továbbra is nyitott volt a lehetőség egy-egy jó helyezésre. Nadia Delgado (10.) gyenge kezdést követően a pálya alján javított sokat, ahogy Mirjam Puchneren (8.) is a pálya eleje fogott ki. Az osztrák a pálya közepén a leggyorsabban síelt, sokat tudott faragni a hátrányán, jó esélye volt a dobogóra is, de a cél előtti pár kanyar kifogott rajta. Eddigre az a szégyen fenyegette a hazaiakat, hogy nem végez sízőjük a top10-ben. Érkezett viszont Jasmine Flury (5.), aki féltávnál remek részidővel állt, végül az ötödik helyet szerezte meg. Priska Nufer (7.) még közelebb volt a legjobbakhoz egy szektorral a vége előtt. Ott viszont nem találta az íveket, így dobogó helyett „csak” Flury mögött találta magát a cél előtt.

forrás: blick.ch

A javuló pályán nem ment rosszul Ricarda Haaser (13.) és Tiffany Gauthier (19.) sem. Christina Scheyer (17.) pedig kisebb meglepetésre épp a pálya végén kapott a megszokottnál jóval kevesebbet Goggiától. A világranglista legjobbjainak sorát Marie-Michelle Gagnon zárta, de a kanadai a célig már nem jutott el. Egy késést követően nem tudta magát befűzni a soron következő kapuba.

A valamivel enyhülő szelet érdemben nem tudták kihasználni magasabb rajtszámmal. A legjobban szereplő Isabella Wright (20.) is mindössze a 20. helyen végzett. Az amerikai ráadásul a legmagasabb rajtszámmal végzett pontszerző helyen, 44-essel síelt. Pontot szerzett még Ariane Rädler (21.), Noemie Kolly (23.), Julia Pleshkova (24.), Sabrina Maier (26.), Lin Ivarsson (28.), Laura Gauche (29.) és Nadine Fest (30.) is.

Sofia Goggia karrierje során tizedszer nem talált legyőzőre. Három győzelmet eddig csak a 2017-2018-as szezonban sikerült szereznie. Az olasz ráadásul kimagaslik a lesikló mezőnyből, az első versenyen szerzett második helye óta csak nyert. Szintén állandó szereplője a dobogónak Breezy Johnson is. Az amerikai mind a négy versenyt a harmadik helyen zárta, második helyen áll a szakági pontversenyben is. Ester Ledecká ötödik alkalommal állhatott fel a dobogóra alpesi sí világkupa-versenyen. Lesiklásban legutóbb tavaly Garmischban végzett a legjobb három közt.

Szombaton újabb lesiklást rendeznek Crans-Montanán.

Borítókép forrása: hrt.hr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s