Feuz nyerte a jubileumi lesiklást Kitzbühelben

Az alpesi síelés történetének 500. lesikló futamát rendezték ma Kitzbühelben. Négy második hely után végre összejött az első győzelem Beat Feuz számára a Streifen. Egy olyan versenyen, mely a megszakításokról és egy horrorisztikus bukásról marad emlékezetes. Urs Kryenbühl a záró ugratóról esett oly szerencsétlenül, hogy mellkasán, fején, oldalán ért földet, pontosabban jeget. A svájci lesikló komoly sérüléseket szenvedett, de legalább túlélte a balesetet. Mindez ugyanakkor újra felveti a kérdést, meddig szabad feszíteni a húrt az impozánsnál impozánsabb ugratókkal?!

A koronavírus legújabb, brit mutációja keresztülhúzta sokak számítását. A múlt hétvégi klasszikust, a wengeni lesiklást törölni kellett, helyette két szlalomot rendeztek Flachaun. Így fordulhatott elő, hogy idén két lesiklást rendeznek a Hahnenkammrennen helyszínén, Kitzbühelben.

Egész pontosan a Streifen, a szezon legbrutálisabb lejtőjén. Mely őrületes fizikai és szellemi kihívásnak teszi ki a sportolókat, s amitől a világ legjobb lesiklói is joggal tartanak. A szervezők évről évre igyekeznek valami aprósággal újítani. Ezúttal a Zielsprung, vagyis a legendás keresztsíző részt követő ugratót feszítették tovább, ami ellen a mezőny több tagja, többek közt Beat Feuz is felemelte hangját. Sajnos nem úsztuk meg a napot egy súlyos esés nélkül.

A mezőny legnagyobb hiányzója az összetett címvédő Aleksander Aamodt Kilde volt. A szakági éllovas egy múlt hétvégi Szuper-G- edzésen szakította el szalagjait, így hosszú hónapokra kidőlt a sorból. Minthogy Adrian Smiseth Sejersted is sérüléssel bajlódik, elképesztően vékony csapattal érkeztek a norvégok. Az időjárásra panasz nem lehetett, legalábbis kezdetben.

Kjetil Jansrud (18.) korrekt, bár átütő erő terén hiányos menettel nyitotta a versenyt, rendkívül gyors volt a pálya alján. A Karusselben viszont majdnem előre esett, az volt menete igazi gyenge pontja. Romed Baumann (8.) a felső szakaszt sokkal pontosabban síelte, így nagy előnyt vihetett tovább. Bár a Seidlalm- ugratón rontott, a Traverse elejére így is másodperc feletti előnye volt, és utána is remek tempót vitt a célig. Vincent Kriechmayr (9.) a futam egyik fő esélyeseként vágott neki a napnak, ugyanakkor nem tudta beváltani a hozzá fűződő reményeket. Végig idegesnek tűnt az osztrák, a középső szektorokat kivéve elmaradt a legjobbaktól.

Forrás: Newspage

Max Franz az alpesi út bejáratát elrontotta, és bár a Traverse előtt előnyben volt, esélye volt a vezetésre, de a keresztsíző rész aljára tudott csak ugrani, így az ugratót jelölő kaput már nem tudta bevenni. Mondhatni, elkövette az itt szokásos hibát. Beat Feuz (1.) tökéletes Karusselt síelt, az alpesi úton így remekül siklottak a lécei, és bár utána látszott néhány kisebb hiba, de ez mind a félelmetes tempóból következett. Egyedül a Traverse előtt látszott némi bizonytalanság, de még az sem jelentett jelentős visszaesést az előnyében.

Andreas Sander (5.) a pálya elején tartani tudta a svájcit, és bár nem jött rosszul a folytatásban sem, talán a fáradság is volt az oka, hogy szektorról szektorra kapott 1-2 tizedet. Matthias Mayer (2.) esetében is egál közelről kezdett nőni a hátrány a pálya közepén, de a Hasubergkante és a Traverse részeken elkezdte faragni a hátrányt, de a célegyenesben eltüntetni azt már teljesen nem tudta.

Forrás: Newspage

Nils Allegre (10.) becsülettel tette a dolgát, de hol hiányzott részéről a kellő vállalkozó kedv, hol pedig, mint például a Steilhangon irtózatosan lecsúszott az ideális ívről. Dominik Paris (3.) próbacsúszásai bár bíztatóak voltak, az érződött, hogy a bombaformától továbbra is távol van. Mégis futamról futamra javult, s ma sem tört meg a tendencia. Az alpesi átjárón detektált tempó nem volt meggyőző, addig összegyűjtött 6 tizedes hátrányát viszont nem növelte azt követően. Sőt, a Hausbergkantét Feuz után ő síelte meg a legmagasabbról, ami egy topsebességet, s aktuális harmadik pozíciót jelentett a számára. Az első tízest Matthieu Bailet (7.) zárt. Kezd érett lesiklóvá válni a francia, de egyszerűen nem képezi jelenleg azt a minőséget, ami egy Streifhez szükséges. A záró traverz mélyre sikerült. Igaz, így is számos sízőt maga mögé utasított a másfél másodperces tartományból.

A második blokk az elnyűhetetlen Johan Clarey (4.) csúszásával vette kezdetét. A francia 40 évesen sem állt le, sőt tegnapi esése és vállsérülése ellenére ma is bevállalta a startot. (A célugratóról esett hatalmasat.) Sőt az alpesi úton még két tizeddel vezette is a versenyt. A Hausbergig vezető részen azért fordult a kocka, s bár a záró keresztsíző szakaszon nem ment csúcson, a tegnapi események túlzottan nem mozgatták meg idegeit. Az aktuális negyedik helyért rászolgált a kalaplengetésre. Christof Innerhofer (22.) nem tudott labdába rúgni. A legtöbb, amit el tudunk mondani menetéről, az, hogy épségben leért.

Forrás: CBA

Ha valaki legyőzhette még Feuzt, az a második edzést megnyerő, élete formájában síelő Ryan Cochran-Siegle. Egyértelműen a győzelemre fókuszált, végletekig támadta a lejtőt. Bode Millert idéző vagánysága a sikánt követően számos bizonytalan kapuvételhez vezetett, ami miatt odalett kezdeti előnye. A dobogóra így is megvolt minden sansza, egészen bukásáig. Természetesen a Hausbergen történt az eset. Kifordult jobb léce a minél pontosabb kanyarvétel időzítése közben, a szerencséje az volt, hogy nem dobódott el a talajtól, továbbá alacsony sebességnél történt az eset. A jury első helyzetjelentése szerint megütötte vállát, a TV-felvételeken pedig nevetésre is ragadtatta magát. A hálórenoválás és vizsgálat miatt persze így is kényszerszünet következett. A biztonság kedvéért mentőhelikopterrel szállították kórházba. A tüzetes orvosi vizsgálat sem derített ki súlyosabb sérülést, de az amerikai így sem rajtolhat el a hétvége további részén.

Travis Ganong (11.) duplán is kellemetlen helyzetbe került a pauza miatt. Kizökkent a versenyrutinból, arról nem is szólva, hogy a bukást csapattársa szenvedte el. A versenynaptár legmeredekebb ugratóját, a Mausefallét rögtön elmérte, csak kiadós kapálózás árán tudott lécre érkezni. A futam további része sem volt optimális, ami azért valahol várható volt. A TOP-10-be így is befurakodott. Carlo Janka (6.) teljesítménye ütőképes kezdés után világosan elvált a dobogósokétól. Az Alte Schneise elnevezésű, tojástartásban végigvitt szakaszon alacsonyabb volt sebessége, ami nem csoda, keveset vállalt. A rengeteg rontással szemben ez ma egészen szép eredményhez vezetett. Martin Čater (26.) a szezonnyitó bombameglepetése után drámaian visszaesett. Irónia nélkül kell leírnunk: oda, ahol a helye van. Bormióban el sem engedte rajtolni a szlovén kapitány, ma pedig 4 másodperces hátránnyal a névsor végén szerénykedett jó darabig.

Forrás: Bild

Urs Kryenbühl erős szezont teljesít, de a Streif második fele erőteljesen megfeküdte gyomrát. A traverzen még elkerülte a bukást egy 120 km/h mellett elkövetett finom mentéssel, ám a célugratóból nagyon rosszul jött ki. 150-es sebességnél odalett a súlypontja, a bukás vérfagyasztó volt, felidézte Daniel Albrecht 2009-es balesetét. Felső testére és fejére vágódott, egyik léce hosszában kettévált, a másik pedig széttört – jelezve a becsapódás folyamán őt ért erőket. A kiérkező alakulat azonnal helikoptert kért a helyszínre. Az első információk szerint nem sokkal később visszanyerte eszméletét. A diagnózis elkeserítő volt: jobb térdében elülső- és keresztszalag-szakadás, súlyos agyrázkódás és kulcscsonttörés.

Hosszú percek múltán Bryce Bennett (24.), tehát egy újabb amerikai próbált szerencsét a Streifen. A világot nem váltotta meg, csakúgy, mint Maxence Muzaton (15.). Az amerikai hamar visszavett a vagánykodásból, a francia valamivel precízebb volt nála, ám az utolsó ugratót ő is neccesre vette. Kevésen múlt az újabb bukás. Otmar Striedinger (13.) sokáig kimondottan előkelő helyeket ostromolt, a záró traverz viszont úgy félresikerült neki, hogy még a TOP-10-ből is kicsusszant.

A verseny szünet nélkül folytatódott. Sajnos ezúttal sem sokáig. Josef Ferstl (13.) egészen magabiztos sízéssel utat nyitott magának a ranglista első húsz helye felé. A következő két osztrák inkább a mezőny második felébe sorolt. A veterán Hannes Reichelt (16.) után Daniel Danklmaier (17.) csúszott le, majd a fokozódó szél miatt újra megszakították a versenyt. Különösen a célugratónál mértek jelentős légmozgást. Miután az elősíző kedvezőbb visszajelzésekkel szolgált, elindították Jared Goldberget (19.). Az amerikai sem tudta le kapálózás nélkül az ugratót, kicsit mintha méltatlankodott volna a körülmények miatt. Matteo Marsaglia erősnek (20.) mondható kezdés után megkínlódott az elemekkel. Célba érése után ismét a zsűri tanácskozni kezdett.

Az FIS versenyszabályzata értelmében egy VK- verseny eredményét csakis az első 30 síző után lehet hivatalosnak tekinteni. Ez jelen esetben öt sízőt jelentett. Eközben a szélmozgás, ha nem is viharos szinten, de folytonosan fennállt. Az illetékesek gyakorlatilag futamról futamra bírálták el a helyzetet. Dominik Schwaiger (12.) remekül alkalmazkodott a szituációhoz, a nagyobb hibák elkerülték bátor menetét, így alig lépte át a másodpercnyi hátrányt. A végén ő is szenvedett, kis híján fenékre huppant. Brice Roger (21.) zöld szektorral nyitott, vehemenciáját az első necces kanyar kikezdte, hátránya így meg sem állt 3 s-nél. Adrien Théaux (27.) hamar belátta, nincs ma esélye komoly eredményre. Onnantól fogva a biztonságra törekedett. Ralph Weber (28.) és Nicolas Raffort (23.) zárta az első harmincast, mégpedig kilátástalan menettel.

A zsűri döntése eztán senkit nem ért váratlanul: amint elrajtolt a minimális számú síző, azonnal berekesztették a versenyt. A verdikt abszolút helytálló volt, még ha az utolsók közt próbálkozó sízőkre nézve egyáltalán nem méltányos. A síugrásban is aggályos oldalszél veszélyes helyzeteket szült másfél száz km/h-s sebesség mellett, ugratóik kivétel nélkül neccesek voltak. Elismerés nekik, amiért bevállalták. Marco Odermatt sokat bukott az ügyön, Pinturault tán egyetlen valódi üldözője 31-essel már nem rajtolhatott el.

Részletes eredménylista

Forrás: Heute

Beat Feuz 14. győzelmét aratta a Világkupában, ám ez a mai igazán emlékezetesre sikerült. Régóta ostromolta már a Streifet, például négy alkalommal zárt itt a második helyen, de győznie csak nem sikerült. Ma megtört végre a jég, így úgy áll a helyzet, hogy a klasszikusok közül már csak Bormióban nyeretlen a svájciak klasszisa. A Stelvión aratott győzelme után ezúttal egy második hellyel igazolta remek formáját Matthias Mayer. Ez a mai a karintiai 15. lesikló pódiuma. Dominik Paris egy éve ugyanitt súlyos sérüléssel járó bukást szenvedett el az egyik edzésen. A keresztszalag-szakadás, majd hosszú rehabilitáció után egy dobogóval tért vissza a Streif háromszoros királya.

A lesikló szakágit immáron Mayer vezeti, de Feuz szorosan ott lohol mögötte. Az idén látottak fényében Paris, s még akár Clarey is odaérhet a kristálygömb közelébe. Az összetett élcsoportjában nem történt változás.

Éjszakára havazást várnak a térségbe, de kérdéses ennek mértéke, így jelenleg nem tudni, lesz-e egyáltalán verseny holnap, s ha igen, megsíelhetik-e a teljes lejtőt.

A címlapkép forrás: InsideTheGames

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s