Megszületett a 100. olasz női VK-siker: szinte már Goggia kezében a kristálygömb

Sofia Goggiát nem lehet megállítani lesiklásban, zsinórban negyedik sikerénél jár! A borongós időben, rövidített pályán rendezett futamon talán Ester Ledecká vehette volna a versenyt az olasszal, ám a cseh túlzott kockázatvállalása bukással végződött. Így Lara But-Behrami vezette az üldözőket, s még Elena Curtoni állt fel dobogóra. Petra Vlhová újabb remek csúszással ismételten legyőzte közvetlen összetettbeli ellenfeleit.

Az időjárási körülmények kielégítőek voltak. Mínusz 5 Celsius-fokban, felhős időben vette kezdetét a viadal. Épp ezért a láthatósággal akadtak problémák. A pályamunkásoknak volt dolguk a tegnapi futam óta, a havazásra ezúttal nem lehetett égi áldásként tekinteni. A futam rajtját, mint ahogy tegnap is, a Szuper-G indulási helyére rakták, vagyis rövidke lesiklást láthattunk ma is.

Ez Ilka Štuhec (27.) részére nem volt jó hír, a szlovén síző egyértelműen a hosszú nyomvonalon tudja kiaknázni előnyeit. Első ránézésre kevesebb bizonytalanságot követett el, valamivel stabilabban vette a kanyarokat. A célugratóra viszont mélyről érkezett, nehezen tudta megfogni azt. Stephanie Venier (33.) a vb-csapattagságért is küzdött ma tegnapi esése után, állán sebtapasszal. A nyitó széles ívekből hiányzott a dinamika, így hiába csúsztatta jól léceit a sebességgyűjtésre építő szakaszon, elmaradt a szlovéntól.

Federica Brignone (9.) remek íveket talált a felső szakaszon, a szűk kanyarokba pedig remekül betette léceit. Koncentrált, tiszta menetet vitt végig, s bár Štuhec nem állított fel egetverő alapidőt, a másodpercen túli előny kecsegtetően festett az olasz számára. Ragnhild Mowinckel (26.) vehemensebben nyitott, mint Fede’, a technikás részen ez a tempó visszaütött, szélesebb ívek formájában. Egy századdal fért csak be a második helyre. Kira Weidle (16.) direktebb ívekkel sokkal jobban tartotta a lépést az olasszal, az ugratót követő nyújtott jobbosba is szépen befért. A középső szakasz letörésénél nem tudta rendesen kiegyensúlyozni a huplikat, egyébiránt kompakt menettel jelentkezett a német.

Forrás: Sport.sk

Joana Hählen szénája nem áll jól, ami a vb-indulást illeti, így különösen rosszul jött neki mai hibája. Az apró ugratókra építő kanyargós részen elvesztette a fonalat, a harmadik akrobatika kiterelte a pályáról. Brignone menetének első értékmérője került sorra. Ester Ledecká kockázatvállalása ezúttal sem ismert határokat. Brutális tempó mellett egymást érték a pályakiszélesítések, de sebessége csak esett vissza, folyamatosan növelte előnyét. Egészen háromnegyed másodpercre, amikor a túlzott, már-már őrültségbe hajló rizikó visszaütött. A szűk átjárónál jött egy újabb túlvállalás, minek következtében métereken át letarolta a védőhálót. Bár vállát kicsit fájlalta, arcát, orrát beverte, hamar érkezett az OK- jel, rövidesen saját lécein csúszott le a célba. Fede’ helyszíni értékelése szerint a pálya jelentősen gyorsult tegnaphoz képest, a cseh pedig szerinte ugyanúgy akarta megoldani a lassítót, mint pénteken. Ez lett a veszte. Űrmenet volt, de egy elvi határt muszáj lenne meghúzni, mert nem mindig fog ilyen jól kijönni egy ilyen esetből…

Forrás: France24

A hálót taccsra vágta, így félbeszakították a versenyt. Ramona Siebenhofer (42.) ezúttal sem tudott erős pályát síelni. Rendre meglátogatta a bukóteret, patent kanyarból keveset lehetett látni, így mindenki mástól jelentősen kikapott. Sofia Goggia (1.) szűk, tempós, ugyanakkor kezdetben nyugodt sízéssel rukkolt elő. Az első nagyobb ugratót túllőtte, de ez mit sem számított, ritmusban maradt. Ledecká hibájának helyén ő is kilépett egy pillanatra a tojástartásból. Nyilván tudatosan, ráérzett, szükség volt a ritmustörésre. De… 1,26! Nincs mit magyarázni, külön ligában harcol az olasz, esetleg egy őrült és szerencsés Ledecká foghatja meg. Kajsa Vickhoff Lie azért megpróbálta, ám csak az első zöld szektorig bírta. A traverzszerű kanyarba nem tudott rendesen befordulni, belső lécei pedig megmakacsolták magukat. Szerencséje volt, mert a kaput és a hálót sem tarolta le.

A második tízest a legjobb formában lévő osztrák lesikló nyitotta. Tamara Tippler (17.) kezdeti magabiztosságát levetkőzte, mintha meglepte volna itt-ott a nagyobb sebesség. Lenti kanyarjai bizonytalanra sikerültek, így a szoros üldözőbolyban rosszul járt, lecsúszott a pódiumról is. Marta Bassino tegnapi nullázása után visszalépett a mai naptól, inkább a vasárnapi Szuper-G-re fókuszál. Breezy Johnson (5.) még akár megfoghatta volna Goggiát. A felső éles fordítón komolyan lesodródott, s az ugratóból sem jött ki jól. Ettől még persze ment, mint a veszedelem, így rászolgált az aktuális második helyre. Különösen úgy, hogy a záró szektorban tizedeket osztott ki az olasznak.

Forrás: EN 24 World

Francesca Marsaglia (19.) a lejtő utolsó harmadánál kapott a kelleténél többet. Az arénába vezető hosszan nyújtott kanyarban lekerült az ideális ívről, de nagyon-nagyon. A tegnap nem a hazaiakról szól, így muszáj volt valamit virítania a svájciaknak. Lara Gut-Behrami (2.) tüzesen kezdett, de az amerikaihoz hasonlatosan túlvállalta magát, de más egyébre panasz nem lehetett. A Mont Lachaux második felén verte Goggiát, említett nyújtott kanyarulat például szinte tökéletesre sikerült. Kérdés nélkül befért a második helyre.

Ami Larának kedvezett, nevezetesen a gyorsabb lejtő, annak hatása kétséges volt Petra Vlhová (7.) kapcsán. Stabilitása itt-ott megingott, de nem annyira, hogy például Brignonét ne utasítja maga mögé. Összességében inkább a technikára ügyelt, jól tette, a záró kanyarulati megrezdülést kivéve sok panasz nem lehetett menetére. Corinne Suter (8.) tempójával nem volt probléma, a csúszós szakaszon felülmúlta az éllovasét. Épp ívhasználata hagyott kívánnivalót maga után, hiányzott belőle a dinamika. Nem túl precíz ugratójával még Vlhovától is kikapott.

Forrás: Race ski magazine

Michelle Gisin (10.) felejtős péntek után bizonyítási kényszerbe került, pláne a szlovák újabb remek futama után. Az eredmény felemásra sikerült. Kikapott Vlhovától, ugyanakkor szép pontszámot gyűjtött. Az aréna előtti fordítóba belerontott, s a célugrató során is megélt egy nehéz pillanatot. Elena Curtoni (3.) lehozott egy végtelenül stabil, kompakt futamot. Hibát még véletlenül sem követett el, s a záró szektort kivéve gyakorlatilag csak századokat kapott Goggiától. Végsebességben elmaradt, de a dupla olasz dobogó így is kézzelfogható közelségbe került. Johnson újabb harmadik helye tovaszállt. Az ifjú generáció sem vallott szégyent az olaszoknál. Laura Pirovano (4.) a felső szektorban volt bizonytalanabb, de a folytatásban pazar íveket húzott, minek hála élete legjobbját síelte. Éles verseny lesz az olasz csapatban a vb-csapattagságért.

Az újabb reklámszünet után Jasmine Flury (14.) síelt. A svájci, aki tegnap meglepetésre igen előkelő helyen zárt. A vb-kerettagságért ugyanakkor stabil teljesítményre van szükség, célba érkezésekor épp megcsípte a TOP-10-et. Marie-Michéle Gagnon (11.) sízésén nem érződött tegnapi esése. Koncentráltan tette a dolgát, talán a záró szektorban fogta meg jobban léceit. Jacqueline Wiles (41.) visszatérése csak nem akar összejönni. Tegnap a mezőny vége felé zárt, s ma sem nyűgözte le a nézőket. A sereghajtó Siebenhoferen kívül mást nem előzött meg. Egymásnak adták át a stafétát eztán az osztrák lányok. Ricarda Haaser (12.) gondjai a lejtő végén jelentkeztek, az azt megelőző passzázst még szép tisztán síelte. De a legjobb 10 közé ő sem került be, mint ahogy Mirjam Puchner (18.) sem. Az ugratóra helyezett kanyarban mélyre került, de a legnagyobb problémát a záró kanyarulat okozta. Az roppant ormótlanra sikerült, ment is a középmezőnybe. Priska Nufer (14.) karrierje legjobb VK- helyezésének másnapját is korrektül lehozta, épp csak kiszorult a legjobb tízből. Jasmina Suter (6.) ugyanakkor belepukkantott a nullás lisztbe, ami a vb-indulás körüli harcot illeti. Topsebességgel abszolválta a passzázst, s a célugratót kivéve gyakorlatilag hiba nélkül hozta le a pályát. Megelőzte Vlhovát, s csak századokkal maradt el Johnsontól. Tiffany Gauthier, az egy szem potens francia lesikló napja hamar véget ért. A fenti éles fordítóra menthetetlenül széles ívről próbált meg rákanyarodni. Nadia Delago (13.) megbízható teljesítménnyel erősítette az olaszok csapatteljesítményét. Elégedettnek azért nem volt mondható, hiszen tudta, hogy házi riválisaitól jelentősen elmaradt. Christine Scheyer (29.) a leszakadók táborához csatlakozott, vagyis olybá tűnt, ezúttal TOP-10-helyezés nélkül maradnak az osztrákok.

Harmincon túlról a legjobb húsz elérhetetlennek bizonyult, a pontszerzők közé ugyanakkor többen csatlakoztak. Köztük volt négy osztrák, név szerint Nadine Fest (32-essel a 28.), Ariane Rädler (33-assal a 23.), Sabrina Maier (35-össel a 21.) és végül Michaela Heider (41-essel a 20.). A listát Laura Gauche (37-essel a 22.), a svájci Noemie Kolly (39-essel a 29.), Isabella Wright (43-assal a 25.), valamint legmagasabb rajtszámmal az olasz Roberta Melesi (49-essel a 24.) tette teljessé.

Részletes eredménysor

Sofia Goggia 11. győzelmét aratta a Világkupában, ebből a negyediket a jelenlegi idényben. E szempontból már most ez a legsikeresebb szezonja, veretlenségi szériája immáron négyre nőtt lesiklásban. A statisztikusok is örvendtek a mai eredménynek, amire aztán rásüthetik a “történelmi” jelzőt. Tény, a mai volt az olasz női alpesi síelés 100. győzelme a Világkupában. Ebből 16-ot a csúcstartó Deborah Compagnoni szerzett, mögötte 15-15 sikerrel Isolde Kostner és Brignone következik. Majd pedig Goggia.

Lara Gut-Behrami 16. pódiumát szerezte lesiklásban. Egy éve duplázott Crans Montanán, tegnapi kevésbé eredményes szereplése után legalább egy dobogó összejött neki. Fő száma úgyis holnap kerül sorra. Elena Curtoni ötödik dobogóját gyűjtötte be, a harmadikat lesiklásban. Holnapután lesz egy éve, hogy Banszkón győzni tudott, azóta várt az újabb TOP-3-ra.

Goggia mai sikerével tetemes, közel 200 pontos előnyt épített ki a szakági pontversenyben. Ez annyi jelent, hogy amennyiben jövő héten a garmischi Kandaharon megelőzi a Johnson-Suter kettőst, már január végén bebiztosítja második lesikló kristálygömbjét. Összetettben Vlhová előnye 120 pontra emelkedett. Bár ma Gisin javított, hátrányának várt szűkítéséből nem nagyon lesz semmi. Az olasz tandemből jelenleg Goggia áll a legjobb helyen, de a versenynaptár folytatása nem neki kedvez.

Holnap Szuper-G-t rendeznek a lányoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s