Osztrák siker Zakopanéban: a sógorok nyerték a szezon második csapatversenyét is

Kisebb meglepetésre, Kraft hiányzása mellett is Ausztria győzött Zakopanében. Az osztrák gárda nehéz időszakon ment át a wislai szezonnyitón szerzett győzelmük után, most viszont újabb sikert könyvelhetnek el. A győzelemhez hozzájárult az is, hogy a második sorozat harmadik csoportjáig fölényesen vezető lengyel csapatból, Andrzej Stekala hibázott. Így a hazai csapat végül a második lett, míg a dobogó legalsó fokára a norvégok állhattak fel.

Elérkeztünk a 2020/2021-es szezon második csapatversenyéhez, legalábbis ami a VK-t illeti, hiszen a planicai sírepülő vb-n is láthattunk már ilyen típusú versenyt. A korábbi hetek alapján a lengyelek, a németek és a norvégok tűntek a legerősebbnek. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a wislai szezonnyitó csapatversenyt még az osztrák gárda nyerte, igaz azóta ők elég nehéz időszakon mentek át. Egyik nagymenőjük, Stefan Kraft nem utazott el Zakopanéba, de a sógorok ígyis egy erős csapattal vágtak neki a versenynek.

Az első csoportban Michael Hayböck megnyerte a próbasorozatot, és a versenyen is egy remek távolsággal, 140,5 méterrel kezdett, amivel az osztrák csapat vezette is a versenyt. A szülinapos, Piotr Zyla (136m) behozta a lengyel csapatot a második helyre. Ryoyu Kobayashi 132,5 métere a japán csapatnak egy erős kezdésre, a 3. helyre volt elég. Severin Freund (129,5m) hosszú évek után került be a német csapatba, viszont ugrása nem volt túl erős. De a norvégok sem kezdtek túl erősen Daniel André Tande (129,5m) hasonló ugrásával.

A második csoport valamivel gyengébb szereplést hozott minden csapat esetében az alacsonyabb beülőből viszont a lengyelek ígyis remekeltek Kamil Stoch (131m) révén. Az osztrákok Jan Hörl 121,5 métere után visszacsúsztak a második helyre és több, mint 11 pontos hátrányt halmoztak fel a lengyelek mögött. Japán, Szlovénia, Németország volt a további sorrend. Halvor Egner Granerud egész hétvégén nem tudott még egy jó ugrást sem bemutatni, ez hiányzott a versenyben is, ugyanis csak 116,5 métert mutatott be. Granerud után a norvégok csak a 7. helyen álltak, még a finnek is megelőzték őket.

A harmadik sorozatra visszatértünk a 13-as beülőbe, Andrzej Stekala is hatalmas ugrást mutatott a lengyelektől, 137 méterével tovább növelte a hazai csapat az előnyt az élen. Keiichi Sato 131,5 métere után Japán megelőzte az osztrákokat. Marius Lindvik továbbra is jól szerepel 137 méterig repült, amivel jóval kedvezőbb helyzetbe kerültek a norvégok, mint eddig, a negyedik helyre. Peter Prevc 123,5 méterével Szlovénia a 5. helyen állt az utolsó csoport előtt. A németek csak a hatodikok voltak.

Dawid Kubacki ugrásával továbbra is magabiztosan vezetett a lengyel csapat. Daniel Huber 135 méterével zárta a sort az osztrákoknál, amivel a másodikak voltak a sógorok. Igaz, majdnem 22 ponttal elmaradva a lengyelektől. Norvégiára nagyon ráfért volna egy igazán nagy ugrás, de Robert Johansson nem tudott bravúrosat ugrani, 121,5 méterével a harmadik helyről várhatták a folytatást. Yukiya Sato (122m) eddig remek formában versenyzett Zakopanéban, pénteken az összes sorozatot megnyerte, viszont pont a versenyen nem tudott elég jó ugrást bemutatni. Anze Lanisek 127 méterével 2 ponton belülre hozta a csapatot a japánokhoz képest. Markus Eisenbichlernek kicsit várakoznia kellett a kavargó szembe- és oldalszél miatt, végül szembeszélben ugorhatott, de nem jutott igazán messzire, csak 126,5 méterig, amivel a németek továbbra sem voltak túl előnyös helyzetben a hatodik helyen.

Egy csapattól búcsúztunk az első sorozat után, ez pedig az olasz gárda volt, akik 23,5 ponttal maradtak el a továbbjutástól.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat első csoportjában Lengyelország tovább növelte az előnyét, Michael Hayböck 134 méterével Ausztria továbbra is a második helyen állt, hátrányuk immáron 30 pont volt, egy tized pont híján. Daniel André Tande 134 méterével Norvégia maradt a harmadik helyen. Ryoyu Kobayashi (133m) második ugrása is jól sikerült, Japán maradt a negyedik. Őket 5 ponttal lemaradva követték a szlovének.

A szél miatt egyre többet kellett várakoznunk, ugyanis hol szembeszél, hol hátszél volt, ami a legrosszabb variáció mind közül. Jan Hörl 133 méterével igyekezett csökkenteni Lengyelországgal szemben kialakult hátrányukat, de Kamil Stoch a nehéz körülmények között is eljutott 126,5 méterig. A lengyelek előnye továbbra is 29,1 pont volt. Miközben Halvor Egner Granerud (131,5m) egészen jó ugrást mutatott be, de az osztrákokkal szemben maradt a 25 pont hátrányt.

A harmadik csoportban megerősödött a szembeszél, így láthatunk szép repüléseket, viszont egy nagy betlit is, Andrzej Stekalától, aki 115,5 méterig repült, amivel Ausztria, Philipp Aschenwald 133 métere után átvette a vezetést. Az osztrákok 3,8 ponttal álltak az élre. Marius Lindvik 144,5 méterével 11 pontot hozott az osztrákokon, az utolsó kör előtt 13,6 pont volt a hátrányuk, az immáron vezető osztrákok ellen. Peter Prevc is szépen szerepelt, 133 méteres ugrást mutatott be. Kiemelkedő ugrást mutatott be Keiichi Sato a harmadik csoportban, 138 méterig repült. Karl Geiger is javított, 135,5 méterével azonban a németek helyzetén nem sokat tudott javítani.

Robert Johansson 140 métere után izgulhattunk, hogy vajon mit tartogat még a verseny, hiszen a norvégok 10 ponttal voltak elmaradva a lengyelektől. Dawid Kubacki zárta a lengyel sort, 130,5 méterével, amivel át is vették a vezetést a lengyelek. Ezután érkezett Daniel Huber, aki 135 méterével a győzelemig reptette az osztrák csapatot. Így aztán a lengyelek a nagy előny eldobása után a második helyen zárták a versenyt, Norvégia pedig a harmadik helyen végzett. Szlovénia lett a negyedik, Japán az ötödik. A németek csak a hatodik helyen végeztek, ami mindenképp nagy meglepetés volt egész éves jó szereplésüket tekintve.

Ezzel tehát Ausztria veretlen az idei szezonban a VK-ban megrendezésre kerülő csapatversenyek tekintetében, ráadásul a zakopanei sikerrel egy újabb helyszínt pipálhatnak ki az osztrákok, ahol sikerült csapatban is a dobogó legtetejére állniuk.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Ausztria991,2
2.Lengyelország982,3
3.Norvégia974,8
4.Szlovénia936,9
5.Japán925,1
6.Németország870,3
7.Finnország801,9
8.Svájc700,5

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s