Feller első győzelmét a “mesepályán” szerezte

Manuel Feller karrierje első győzelmét aratta Flachauban, azok után, hogy a törölt wengeni és kitzbüheli szlalomlejtőkhöz képest kvázi tanulópályához hasonlította a Hermann Maierről elnevezett pályát. Az osztrák hatalmas második futammal ugrott az élre, megelőzve az első futam után vezető Clement Noëlt és a dobogóra felérő Marco Schwarzot. A szakági tabellán egy ponttal Feller vette vissza a vezetést Schwarztól.

Kalandos úton került Flachauba a férfi mezőny. Egy hete még úgy tűnt, ma a wengeni lesiklást rendezik, de a falu koronavírus gócpont lett, így Kitzbühel vállalta át az ottani versenyeket, megosztva a két hétvégét egy-egy technikai és gyorsasági fordulóra. Kitzbühel mellett viszont kedden több angol típusú koronavírusos esetet jelentettek, így a tartományi és a szövetségi kormány inkább tesztelni akarta a környéket, mielőtt a jövő hétvégi Hahnenkammrennenre sor kerülne. Így végül a keddi női verseny helyszíne, Flachau vette át a rendezést, amit többek közt az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF támogatott, mivel a közvetítési technika már rendelkezésre állt a Hermann Maier pályán. Megjegyzendő, hogy ha a berni önkormányzat nem ad egy napig engedélyt a wengeni versenyre, akkor a versenyzők egyébként Adelbodenben is maradhattak volna a hétvégére.

Flachau a férfi mezőnyben nem gyakori állomás, utoljára 2012-ben síeltek itt, akkor a Levi verseny helyett ugrottak be karácsony előtt. Azon a versenyen három már visszavonult síző zárt dobogón. Ivica Kostelić André Myhrert és Christian Deville-t előzte meg. A szlalomosok nem rejtették véka alá csalódottságukat, hogy a naptár két legtechnikásabbnak tartott műlesikló pályája, a wengeni Jungrau/Männlichen, és a kitzbüheli Ganslernhang. Feller egyenesen Märchenwiese-nek titulálta a pályát, utalva jellemzően a síparadicsomok tanulópályáira.

A pályát az első futamban szlovén edző tűzte, viszonylag távolra tűzött kapukkal. Ugyan nem éjszakai verseny volt, de Flachauban szinte mindig adott a hóesés, ezúttal is sűrű pelyhekben havazott mindkét futam alatt.

forrás: nzz.ch

Daniel Yule három kaput vett be mindössze, mielőtt kiesett, így Ramon Zenhäusern (6.) síelt először. Látható hiba nem volt a menetében, de nem tűnt úgy, hogy a megfelelő ritmust eltalálta. Linus Straßer (7.) első ízben kapott ilyen előkelő rajtszámot, és bár szemre összeszedettebb volt, pár századdal kikapott a svájcitól. Sebastian Foss-Solevåg (2.) nagyon eltalálta a ritmust, folyamatosan növelte az előnyét, ismét remek első futamot zárt.

Marco Schwarz (5.) csak a pillanatnyi második helyért volt csatában. Ezt sikerült is elérnie, de ő is fél másodperces hátrányba került. Ráadásul később még többen is befértek elé. Rögtön elsőként Clement Noël (1.), aki összeszedetten síelt, a pálya végén volt különösen erős, újabb váltást láthattunk az élen. Már csak az volt a kérdés, harmadszor vajon tud-e győzni, vagy legalább dobogót szerezni az élről.

forrás: laola1.at

Henrik Kristoffersen (23.) továbbra sem találja szlalomformáját, túlzottan támadó felfogásban síelt, majdnem két másodperces hátránnyal ért célba. Loïc Meillard (12.) remekül kezdett, de a pálya aljára elvesztette a ritmust. Manuel Feller (3.) kellő agresszivitással síelt, alig maradt el Noëltől. Alexis Pinturault (20.) mindössze Kristoffersennel “versenyzett” az utolsó helyért, végül pár századdal maga mögé szorította a norvégot. Aleksander Khoroshilov rendkívül bevállalós volt, eséllyes síelt a futamgyőzelemért, de a kockázatvállalása végül az utolsó szektorban kieséssel végződött.

Dave Ryding (15.) a múlt heti dobogó után ezúttal rosszabbik formáját mutatta, de Michael Matt (24.) sem érzett rá meglepetésre a laposabb pályára, ami számára általában jobban szokott menni. Victor Muffat-Jeandet (13.) korrekt menettel zárt, bár ezúttal a dobogóesély igen csekély volt. Santa Caterina-i dobogója óta komoly hullámvölgyben Alexander Vinatzer, aki azóta sorban harmadik versenyén is kiesett.

Linus Straßer beim Slalom in Flachau. Foto: Gabriele Facciotti/AP/dpa
forrás: swp.de

Filip Zubčić (21.) nem kezdett rosszul, de a pálya második felén túl sok élt használt. Tanguy Nef (19.) szinte századra azonos menetet síelt, mint a horvát, de ezt ő sokkal inkább biztonsági síeléssel érte el. Kristoffer Jakobsen (4.) sokadszorra ment remek első futamot az idei szezonban, a negyedik helyről várhatta a folytatást. Jean-Baptiste Grange (36.) joggal ingatta fejét lemondóan a célban, szinte egy tiszta kapuvétele sem volt, nem is jutott második futamba.

Fabio Gstrein (9.) nagyon agresszívan kezdett, ami a későbbi idővesztéssel együtt is remek helyezést jelentett számára. Kiegyensúlyozottabb menettel közvetlenül mögé érkezett be Christian Hirschbühl (10.), a dolog pikantériáját adja, hogy valószínűleg Adrian Pertllel (16.) kiegészülve ők versenyeznek az osztrákok vb keretének negyedik helyéért. Pertl ráadásul az első futamban el is maradt házon belüli konkurenseitől.

Štefan Hadalin (25.) saját edzője pályáján merészen kezdett, de a pálya második felében már több hibát is vétett. Az első harmincból még Timon Haugan (28.) és Erik Read (29.) jutott tovább, Jonathan Nordbotten (35.) viszont kiesett. Az olaszok felemás első futamot tudhattak maguk mögött. Vinatzer után Razzoli sem ért végig a pályán, míg Maurberger (33.) nem síelt elég jó időt. Manfred Mölgg (22.) átlagos futamot síelt, Stefano Gross (11.) viszont szezonbeli egyik legjobb menetét teljesítette.

Harmincon túl sem ért véget a verseny. Sandro Simonet (8.) remek alsó szakasszal karrierje legjobb első futamát zárta. 33-as rajtszámmal síelt top10-es időt. Johannes Strolz (42-essel 14.) nemcsak a svájcniál, mindenkinél jobb alsó szakaszt síelt, így egy átlagos továbbjutó időt javított fel remek szereplésre. Marc Digruber (17.) ás Luca Aerni (18.) szintén erős első futamot síeltek, utóbbi immár többedszer villantja meg korábbi formáját. Albert Popov (27.) hosszabb szünet után jutott tovább, míg a németek Straßer mellett két további sízővel, Anton Tremmellel (26.) és a legkésőbb kvalifikáló Julian Rauchfuss-szal (49-essel 30.) képviseltették magukat.

forrás: blick.ch

A második futam pályáját a norvégok edzője tűzte, hasonlóan széttűzött kapukkal, mint az első futamban. A havazás még rá is erősített délutánra, de ez szerencsére érdemben nem befolyásolta a versenyt. Julian Rauchfuss (26.) különösebb gond nélkül lesíelt a pályán, így így karrierje első szlalompontjait szerezte meg. Ráadásul egyből többet is, mivel Erik Read (27.) a cél előtt nem sokkal hibázott nagyobbat. Timon Haugan (23.) élt a már letakarított pálya előnyeivel, nagy előnnyel állt az élre. Albert Popov (16.) megvillantotta két szezonnal ezelőtti önmagát, minden szakaszon korrekten síelt.

Anton Tremmel (22.) viszont megmutatta, hogy a bolgárt meg lehet verni az alsó szakaszon, igaz, előtte többször hibázott, így a vezetést nem vette át. Štefan Hadalin (17.) a pálya háromnegyedéig jobban ment, mint Tremmel, így volt esélye az első helyre, de a végén hiányzott a kellő sebesség. Michael Mattnak (20.) ezúttal is kockáztatnia kellett, hogy nagyot léphessen előre, de ez két sikeres alkalom után harmadszorra nagy rontást eredményezett.

forrás: blick.ch

Henrik Kristoffersennek (18.) nagy esélye volt az utolsó szektor előtt, hogy átvegye a vezetést, de ezúttal sem volt elég átütő. Az olaszokra továbbra is rájár a rúd, Manfred Mölgg nem tudta ezúttal befejezni a versenyt. Filip Zubčić (24.) jól kezdett, de az egyik letörés után nem tudott elég lendületet továbbvinni. Alexis Pinturault (9.) idei egyik legjobb szlalomját síelte, még egy letörésnél elkövetett hiba ellenére is az addigi legjobb időt síelte.

Tanguy Nef (10.) nagyon szépen síelt, meglepetésre az alsó szakaszon két tizedet hozott vissza Pinturault-n, így csak századokkal kapott ki tőle. Luca Aerni (8.) ki is használta a francia pálya végi gyengébb szektorát, kis hátrányát könnyedén fordította előnybe, meg a futamon belül is jobban jött Pinturault-nál. Marc Digruber (25.) nem jött jól, a kritikus letörést is elrontotta, nagyon sokat esett hátra. Adrian Pertl (15.) is rontott, ugyan nem akkorát, mint honfitársa, de az első helyért ő sem versenyzett így. Ezzel a reklámszünet előtt Aerni, Pinturault, Nef volt az állás.

Dave Ryding (7.) az első három szektorban szárnyalt, de hattizedes előnyéből csak századok maradtak a célig. Johannes Strolz egy hiba után még mászott egy keveset, második tévesztése után már nem próbálkozott újra. Victor Muffat-Jeandet (13.) hamar hátrányba került, ahogy Loïc Meillard (11.) is, egyikőjük sem tudta visszafordítani az alsó szakaszon.

forrás: blick.ch

Stefano Gross (19.) remek délelőtt után délután nagyon idegesen síelt. Christian Hirschbühl (12.) sem tudott száz százalékosan élni a délelőtt kisíelt lehetőséggel, nem volt harcban a futam legjobbjaival. Fabio Gstrein (14.) már a sokadik volt a sorban, aki nem tudott érdemben beleszólni a pillanatnyi dobogóért folytatott küzdelembe, így az utolsó reklám előtt Ryding vezetett Aerni és Pinturault előtt.

Sandro Simonet (21.) előnye már négy tizedmásodperc volt, de nagy hiba miatt ez hamar másodperc fölötti hátrányba fordult. Linus Straßer (5.) hatalmas hiba ellenére is előnyben volt még féltávnál, és ugyan a pálya alja sem volt tiszta, de át tudta venni a vezetést. Ramon Zenhäusern (6.) a letörést jobban oldotta meg, mint a német, de nem volt elég pattogós a folytatásban, így egy tizeddel lemaradt a vezetésről. Marco Schwarz (3.) épp a letörésnél nem adott szinte semmit Straßernek, azon kívül mindenhol remekelt, fél másodperces előnnyel ért célba.

forrás: blick.ch

Kristoffer Jakobsen újabb alkalommal hibázott a dobogó alapjába, egy vertikális kapu egyik stanglijára lépett rá. Manuel Feller (1.) gyönyörűen, kontrollált agresszivitással rohant végig a pályán. Szinte folyamatosan növelte az előnyét. Héttizedes előny azt jelentett, hogy a rajtban álló kettősnek a győzelemért jobban kellett síelnie, mint tette azt Schwarz.

Sebastian Foss-Solevåg (5.) nem tudta felvenni a kesztyűt Feller űrmenetével. Nem jött rosszul, de folyamatosan kapott 1-2 tizedet. Clement Noёl (2.) a pálya felénél már minimális hátrányban volt, de még egy szektoron át tartani tudta Fellert. Az volt a kérdés, hogy a pálya alján van-e esély visszafordítani a versenyt Fellerrel szemben. Végül a hátránya még tovább nőtt, de a dobogó második fokát meg tudta tartani a francia.

Manuel Feller öt világkupa második hellyel és egy vb ezüstéremmel a háta mögött először győzött világkupa-versenyen. Alta Badián és Zágrábban századokkal szorult a második helyre. Három dobogós helyezésével visszavette a vezetést a szakági világkupában is Schwarztól. Clement Noёl harmadszor vezetet sorozatban az első futam után, de Zágrábbal és Adelbodennel ellentétben nem rontotta el a második futamot, így a dobogót meg tudta őrizni. Marco Schwarz rendkívül kiegyensúlyozott idén, csak Madonnán nem állt dobogóra. A szakági világkupában viszont 1 ponttal elvesztette a vezetést.

Holnap 10:30-tól újabb műlesiklást rendeznek Flachauban, a Hermann-Maier-Weltcupstreckén.

Borítókép forrása: WienerZeitung.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s