Ha leér, nincs ellenfele! Bassino idei 3. sikerét aratta óriásban

Marta Bassino négy óriás-műlesiklásból a harmadikat nyerte meg idén, s amikor célba ér, a jelek szerint nem lehet őt megverni. Tessa Worley egy régóta nem látott, erős menettel előreugrott a második helyre, míg Michelle Gisin mai teljesítményével az ötödik szakágban is eljutott a pódiumig. A negyedik helyen végzett Vlhová két másik riválisát, Brignonét és Shiffrint ugyanakkor megverte. A lengyel és a holland alpesi síelés régóta nem látott magasságokba emelkedik napjainkban.

Eredetileg Maribor adott volna a tömbösített óriás-műlesikló hétvégének, ám a szlovén fővárosban hóhiány jelentkezett, így szokás szerint a férfiak helyszínére, Kranjszka Gorára utaztak a hölgyek. (Megjegyzendő, hogy az égi áldás azóta megérkezett a Pohorjéra is, de visszakozni már nem lehetett.)

Az első futam pályáját az osztrák Stefan Kornberger tűzte, méghozzá meglehetősen ritmusosra, lüktetőre.

Forrás: World24 News

Szép hófödte környezetben, napos időben, mínusz 12 fokban vette kezdetét a verseny. Méghozzá Michelle Gisin (2.) menetével. A svájciak lassan összetett babérokra is törő sízője nem síelt rosszul, bár bőven akadtak azért széles kapuvételei. A Podkoren alapvetően férfi lejtő, női szinten az egyik, ha nem a legnehezebb, így további rontásokra számíthattunk a többiektől is. Federica Brignone (6.) megközelítően sem tudott oly ritmusosan síelni, mint Gisin. A szokott vehemencia csak sok-sok korrigálással volt megvalósítható. A háromnegyed másodpercnyi időhátrány nem tűnt bíztatónak. Alice Robinson (15.) teljesítményén erősen érződött, hogy utóbbi két óriás-műlesiklásán egyformán nullázott. Túl sok élt használt, csúszását végigkísérte a bizonytalanság érzete. Az eredmény? Két szekundum elmaradás.

Forrás: Novi list

Tessa Worley (5.) dinamikusan, s egylábas mentéssel nyitott. Az íveivel eztán nem volt probléma, befért Brignone elé. Petra Vlhová (3.) összeszedetten tette a dolgát, vagyis abszolút versenyben maradt. Nagy kockázatot nem vállalt, így is csak két és fél tizeddel szorult a második helyre. Gisin menete nyilvánvalóan verhető volt, ezt pedig Marta Bassino (1.) tételesen is bizonyította nekünk. A meredeket bitangul síelte az olasz, gyatrább végtempójával viszont lefelezte addigi fél másodperces előnyét. Mikaela Shiffrin (4.) hasonló bátorsággal kezdett, ám a letörésnél mélyre került, megduplázva addigi hátrányát. Végül nagyjából Vlhovával egy szinten zárta a délelőttöt.

Forrás: NBC Sports

Katharina Liensberger (17.) jócskán elmaradt az élbolytól, ami nem véletlen, hiszen az egyik nyújtott bal-jobb kombinációban keresztbe állította léceit. Senkit nem tudott megelőzni. Lara Gut-Behrami (13.) szemre pattogós menete csalóka volt, végig hosszabbította a pályát elmért nyomvonalaival. Wendy Holdener dekoncentráltnak tűnt, s hamar pontot tett napja végére. Késésbe került, majd első léce aláment a támasztékának, korrigálni pedig már nem tudott. Meta Hrovat (9.) tősgyökeres helyi, ám az igazi áttörést ez sem hozta meg számára. A meredek első szakaszát speciel remekül síelte. Stephanie Brunner dobogó közeli menete csúfos véget ért. Stabilitását egy érintőre vett kapu akasztotta meg, minek következtében oldalra dőlve hagyta el a pályát. Mina Fürst Holtmann (10.) agilitása sok pontatlansággal párosult, így a középmezőny elejére volt elegendő. Sofia Goggia (18.) kanyarváltásai roppant instabilak voltak, így új név került a lista végére. A reklámszünet előtti utolsó síző Sara Hector (26.) volt. A svéd kegyetlenül támadta a stanglikat, zaklatott menetével elsőként került valaki 3 másodpercen kívülre.

A következő turnus, vagyis a 16-es és 22-es rajtszámokkal indulók zöme inkább a sor végére került. Két kivétel azért akadt. Elena Curtoni (14.) akkortájt TOP-10-es pozícióba síelte magát, de b Therese Tviberg (22.) is elégedett lehetett teljesítményével. Hárman viszont kizúgtak, jelesül Gritsch (38.), Bucik (39.) és Haaser (42.).

Az első harmincból azonban kétségkívül Ramona Siebenhofer (8.) és Nina O Brien (7.) durrantotta a legnagyobba. Az osztráknak már volt idén egy-egy sokra hivatott futama óriásban, ám a ma délelőttihez foghatót még nem sikerült virítania. A gyorsasági szakágak után lehet számára tér óriásban is, már csak azért is, mert meglepetésre övé volt a legjobb osztrák pozíció. Az amerikai egyetlen századdal került elébe. Ők ketten csupán néhány tizeddel kaptak ki Worleytól, illetőleg Brignonétól. Bár a TOP-10-re egyelőre nem volt elegendő, továbbfolytatódott a lengyel tündérmese. Maryna Gąsienica-Daniel (11.) beverekedte magát két másodpercen belülre, vagyis maximálisan kihasználta a rajtszámának javításával járó előnyöket. Eva-Maria Brem (48.) vállalhatatlan sízéssel, a legrosszabb időeredménnyel búcsúzott.

A jó passzban lévő, de egyelőre még később elrajtoló sízők ismét bizonyítottak. Adriana Jelinkova 32-essel a 12.), a cseh származású, de holland színekben induló sportoló például azon tucatnyi lány közé került, akik 2 s-en belül várták a délutáni folytatást. Bár kiesett, említést érdemel Alex Tilley is. A britek büszkesége a negyedik legerősebb szektorral kezdett. Második franciaként előkelő helyen kvalifikálta magát délutánra Doriane Escane (36-ossal a 16.), őt követte két tehetség, Julia Scheib (39-essel a 18.), valamint Melánie Meillard (37-essel a 20.) a második futamba. Egyedüli németként Andrea Filser (44-essel a 23.) került tovább. A rajtlista végéről is be lehetett kerülni, szám szerint öt sízőnek sikerült ez a bravúr. Köztük volt két kanadai, Valérie Grénier (55-össel a 21.) és Cassidy Gray (58-assal a 26.). Utóbbi élete első Világkupa-versenyén rögtön a pontokért harcolhatott – mint utóbb kiderült, hiába. A továbbjutó 31-es listáját két svájci, Priska Nufer (59-essel a 28.) és Simone Wild (53-assal a 30.), valamint a szlovén Neja Dvornik (56-ossal a 24.) tette teljessé.

1.Marta BassinoOlaszország1:04.15
2.Michelle GisinSvájc1:04.42+0.27
3.Petra VlhováSzlovákia1:04.66+0.51
4.Mikaela ShiffrinEgyesült Államok1:04.69+0.54
5.Tessa WorleyFranciaország1:05.00+0.85
6.Federica BrignoneOlaszország1:05.19+1.04
7.Nina O BrienEgyesült Államok1:05.53+1.38
8.Ramona SiebenhoferAusztria1:05.54+1.39

 A délutáni nyomvonal összeállítása az amerikai Mike Day kezébe került. Sokkalta trükkösebbre sikerült, mint a délelőtti, különösen a letörésre helyezett sunyi lassító okozott gondot többeknek.

Három szlovén síző mutathatta meg tudását délután. Az első összesen két kapuig bírta, Tina Robnik már a start utáni első métereken rossz ívre helyezkedett, így nem csoda, hogy kikeveredett a pályáról. Wild (25.) nem vitte túlzásba a dolgot, ami a kockázatot illeti. Megjegyzendő, hogy csaknem hat másodpercet gyűjtött be két futam alatt. Truppe (27.) nem igazán tudott javítani halovány délelőtti teljesítményén. Az első értékelhető menetet így Nufer (19.) hozta össze. A gyors szakágban fix pontszerzőnek számító svájci hölgyeménynek akadtak gondjai a tojástartás és a kanyarodás közti átmenet során, így is klasszisokat vert a körülette indulókra. Csak nem akart összejönni a mai nap Hector (28.) számára. A svéd teljesen fogalmatlanul síelt. Mint már megelőlegeztük, Gray mesebeli pontszerzéséből végül nem lett semmi. Hátrakerült a testsúlya, lemaradt egy korai balkanyarról. Mowinckel (18.) a végén fordította a maga javára a dolgot. Korrekt, de nem átütő menete volt. Dvornik (23.) a biztos pontszerzésre rendezkedett be, Filser (22.) valamivel többet akart, ám dadogtak lécei a neccesebb kanyarokban. Tviberg kezdetektől fogva zaklatott menete kieséssel végződött.

Gréniert (16.) végigvitte a lendület hibái ellenére, s a századokkal is szerencséje volt. Meillard (20.) középszerűen síelt, így a nagy durranást Sofia Goggia (15.) szolgáltatta. Volna. Ha a meredek végén nem kerül késésbe, másodpercen túli előnnyel vehette volna át a vezetést. Így azonban csak néhány tized jutott neki. Már Scheib (24.) is letaszíthatta volna az élről, de a három évvel korábbi junior-világbajnoknő a lapos szakaszon döntő megbillenést élt át. Liensberger (26.) az elejétől fogva halovány volt, így csupán egyetlen osztrák menthette meg a sógornők becsületét. Escane (20.) kerülte a felesleges kockázatot, tiszta, de széles íveken teljesítette a pályát.

Forrás: Tio.ch

A szünet után Robinson (14.) teljesítette a kötelezőt, vagyis élre állt. Extrára másodjára sem volt képes, a ritmustörésnél megbillent (nem az volt az első alkalom), s csak jobb végsebességével tudott fordítani helyzetén. Jelentős előrelépéssel nem kalkulálhatott. S valóban, Curtonit (16.) még maga mögé szorította, mást már nem sikerült. Ami Goggiának nem jött össze, az megvalósult Lara Gut-Behrami (8.) tálalásában. Szép párhuzamos léctartással, megfelelő dinamikával tudta le a pályát. Szépen mutatott a másodpercnyi vezetést, de Lara nem volt túlontúl boldog, ő megint a hibái miatt elégedetlenkedett. Adriana Jelinkova (11.) már eljutott arra a szintre, hogy ne húzza be fülét-farkát, amint egy jobb eredmény kapujába érkezik. Bár a svájcival konkurálni nem lehetett, a második helyet kérdés nélkül begyűjtötte. Holland női síző Christa Kinshofer óta, tehát mintegy 35 éve nem járt ilyen magasságban. Érdekesség, hogy a nőiességét minduntalan kihangsúlyozó, „Hollywood-Christaként” emlegetett háromszoros vb-érmes és szakági győztes szintén nem volt holland származású, anno egy edzésmódszerét érintő vita miatt szakított a német szövetséggel. Jelinkova eredményeit ugyanakkor a helyén kell kezelni: kiskora óta az Alpokban síelt, szoros kapcsolatot ápol csapata a helyi szövetséggel.

Forrás: Sport.pl

A sporttörténelemből pedig nem volt mára elég. Maryna Gąsienica-Daniel (10.) szintúgy nem volt veszélyes Gutra, viszont maradt annyira éles és stabil, hogy a második helyet behúzza mögötte. Lengyel alpesi síző legutóbb 8 éve végzett a TOP-10-ben. Maciej Bydliński 9. helye anno kétélű siker volt. Egyfelől ha valaki így zárja a legendás kitzbüheli kombinációt, kalaplengetést megérdemel. Ugyanakkor mindösszesen tíz síző teljesítményét értékelték. Ha ezt a különleges esetet kivesszük a kalapból, maradnak a Mogore-Tlałka- ikrek, akik a nyolcvanas években összesen 13 dobogós helyet szállítottak Lengyelországnak. Érdekesség, hogy Maryna – Agnieszka nevű nővérével együtt – az ikerpárhoz hasonlóan Zakopane szülöttje.

Holtmann (12.) ívei távol voltak a tökéletestől, egyben a kapuktól is, ennek megfelelően még az aktuális dobogóról is lecsúszott. Meta Hrovat (9.) azért összerántotta magát hazai lejtőjén, csak szoros különbséggel kapott ki Guttól. Így jutottunk el az utolsó reklámblokkig.

Már csak Ramona Siebenhofer (7.) tudta megelőzni a történelmi mértékű osztrák buktát. Méretes előnyét a lejtő első felén növelni is tudta, s bár eztán voltak nehéz pillanatai, egy kevéssel élre tudott állni. Vérmes reményei azért nem lehettek, karrierje legjobb szakági eredménye azonban mindenképp előremutató. Nina O Brien (13.) támadni kezdte a pályát, menetéből pedig egy küzdelmes kamikazesízés kerekedett. Csoda, hogy leért, pláne, hogy egész korrekt pozícióban.

Federica Brignone (5.) motivációja nem ismert határokat, az, hogy harapós volt, enyhe kifejezés. A stopper sem mert neki ellenszegülni. Annak ellenére élre állt, hogy több hibát vétett ma, mint normál esetben egy teljes idény alatt. Volt itt hónaljról vett kanyartól kezdve minden. Röpke kommentárjából egy szó hallatszódott ki: „shit”.

Forrás: FranceTV

Tessa Worley (2.) némileg váratlanul előhúzta topformáját. Fergeteges dinamikával, tűpontos íveken tudta le a pályát. A bőven másodpercen túli előny egy dolog, az igazán nagy szó az volt, hogy 88 századot vert Gut-Behrami addigi etalonjára…

Mikaela Shiffrin (6.) nem volt eléggé éles, a lankás átkötő részen teret vesztett, de a meredeke sem volt átütő. Csupán a 12. legjobb időt síelte délután. Petra Vlhová (4.) kapcsán hasonló tompaságot nem lehetett felfedezni, de a szlováknak így sem volt szemernyi esélye sem a franciával szemben. Két ritmustévesztése híján sem. A francia pódiuma tehát biztossá vált, de nem lehetett mérget venni rá, hogy nem a Marseillaise-t húzzák majd a ceremónián.

Michelle Gisin (3.) néhány küzdelmes kanyarvétellel együtt is stabilan lehozta a pályát. A célt megelőző meredeken képtelenség volt tartani a lépést Worleyval, ám ez nem érdekelte a svájcit. Majd’ kiugrott a bőréből, hiszen élete első dobogóját ünnepelhette óriás-műlesiklásban. Hiába volt tetemes előnye, Marta Bassino (1.) dolga nem volt könnyű. Egy Gut-féle menettel is kikapott volna. Ám ehelyett fent még hizlalni is tudta fórját, s végül csak pár századdal ment rosszabbat a franciánál. Győzelme nem volt kérdőjeles, 8 tizeddel húzta be szezonbeli harmadik elsőségét.

Részletes statisztika

Forrás: Ruetir

Marta Bassino negyedszerre diadalmaskodott a Világkupában, idén pedig egyszerűen verhetetlen. Már ha leér. Tessa Worley 31 dobogónál jár már, e téren is ő a mezőny legeredményesebbje. Igencsak benne lóg a levegőben, hogy a harmadik világbajnoki cím reményében utazhat Cortinára. Michelle Gisin élete formájában síel idén, így valahol törvényszerű volt, hogy óriás-műlesiklásban is hamarosan  dobogóra állhat. Mai tettével csatlakozott azon kevesek közé, akik valamennyi számban fel tudnak mutatni legalább egy VK- pódiumot.

A szakágiban visszavette a vezetést Brignonétól Bassino. Előnye 50 pont, s jelen pillanatban úgy tűnik, leginkább rajta múlik, mennyire lesz izgalmas a folytatás. Szakágiban tartja vezető helyét Vlhová, de Gisin egyre nagyobb fenyegetést jelent számára. Főleg, ha óriásban tartósan verni tudja a szlovákot.

Holnap újabb óriás-műlesiklást rendeznek Kranjszka Gorán.

A címlapkép forrása: LaPresse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s