A csúcstartó nyerte a kvalit, a favoritok ma betliztek

Yukiya Sato tavaly 147 méterre javította a zakopanei sánc csúcsát. A japán ugró ma is kitett magáért, hiszen nemcsak a két edzést, a kvalifikációt is megnyerte. Jól ugrott Eisenbichler, Stekala és Kubacki is, rajtuk kívül a szlovénok és a finnek lehetnek elégedettek. Stoch 19. Geiger 29. és Granerud 43. helye nem kis meglepetés – az éllovas akár még a szombati csapatversenyből is kimaradhat. A nap vesztese azonban nem ő, hanem Zyla. Az eddig stabilan ugró lengyel ugyan mérsékelt teljesítménnyel továbbjutott volna, szabálytalan ruha miatt azonban a zsűri kizárta, így vasárnap az ő nevét biztosan nem olvashatjuk majd a rajtlistán.

Sokáig úgy tűnt ez lehet majd az első olyan hétvége, ahol lehetnek nézők, de aztán végül nem így alakult. A hangulat így nem az igazi Zakopanéban sem, ahol a hírek szerint elég sok hó esett, és mínusz 8 foknál is hidegebb volt a mai nap. 

A két edzésnek hasonló keretet adott Yukiya Sato és Vladimir Zografski. A bolgár mindkétszer sereghajtó volt, míg a sánc csúcsot tartó japán megnyerte mind a két sorozatot. A rajtlistán nem volt ott sem Kraft sem Nakamura, a házigazdáktól kikerült a keretből Zniszczol és nem jött el Zakopánéba az orosz és a cseh válogatott sem. Itt voltak viszont az olaszok és a finnek is teljes csapattal, így a szombati programnak is lesz tétje. Ez a két együttes vélhetően majd a svájciakkal vívhat csatát azért, hogy ki az a két kvartett, aki bekerül a második sorozatba is a csapatversenyben. 

És visszatért a norvég válogatottba Thomas Markeng. A fiatal ugró 13 hónapot hagyott ki térdsérülése miatt, a múlt hétvégén viszont Vikersundban szombaton és vasárnap is nyert, így meggyőzte a kapitányt, hogy már van olyan formában, hogy bekerüljön a VK keretbe – a mostanában gyengélkedő Eriksen helyére.  

Ötvenhatan vágtak neki a kvalifikációnak – hiszen az olasz Cecon csak a próbasorozatban ugorhatott, meg persze a szombati csapatversenyen lesz bevethető. A versenyzők a 16-os beülőből indultak, az olasz Insam mindjárt megugrotta a K pontot, de sokáig más nem is jutott el a 125 méterig. Ennek persze az egyik oka az volt, hogy a szélcsend és minimális szembe szél után visszatért a hátszél, ahogy a két próbasorozatban is főként az dominált.

Az első húsz ugró után a szlovén Bartol (132.0 m) vezetett két osztrák Hörl (127.0 m) és Steiner (127.5 m) előtt, és az amerikai Larson, a japán Iwasa, az észt Maltsev, az olasz Moroder és a svájci Hauswirth pedig a bolgár Zografski mellett várta a csodát, hogy továbbjusson. Erre nekik minimális maradt az esélyük. Mérsékelt teljesítmény nyújtott Schlierenzauer (121.5 m) is, de a továbbjutása nem forgott veszélyben.

A huszonegy nyerő volt ma, hiszen az ebből a pozícióból induló Domen Prevcnek (130.0 m) megjött a szembeszél. Ezt használta ki a finn Kytosaho (135.5 m) és Cene Prevc (137.0 m) – mindketten átvették az aktuális első helyet, és egyre közelebb vitték a zsűrit, hogy majd valamikor módosítson a beülőn. De ez az első lengyel triónál még nem kellett, igaz Muranka (134.5 m), Wasek (127.0 m) és Wolny (126.0 m) is csak a kötelezőt hozta, az élen akkor jött változás, amikor Aalto (137.0 m) landolt.

Rá egyébként a statisztikusok nagyon számítanak, hiszen a legutóbbi hét lengyel VK-t hét különbőző nemzet versenyzője nyerte, de pl. a finnek, a svájciak és a kanadaiak nincsenek közöttük, és Aalto, Kytosaho, Boyd-Clowes (133.0 m) és Deschwanden (129.5 m) okozhatna meglepetést, de nagy pénzt szerintem semmiképpen ne tegyen rá senki sem. Közben a zsűri Steinert kizárta szabálytalan ruhak miatt, így mindkét amerikai ugrót láthatjuk majd vasárnap.

Ezzel párhuzamosan ugrásról ugrásra nőtt a hátszél, majd visszajött a szembeszél, sőt a legjobban álló svájci után volt egy pár perces várakozás is a kvalin. Pavlovcic (120.0 m) nem tudott ma olyan gyengén ugrani, hogy ne kerüljön be a vasárnapi programba, ugyanakkor meglepő lenne, ha szombaton is olvasnánk a nevét a rajtlistán.

Sokaknak ugyanis a mai cél nem csak a biztos kvalifikáció, hanem az, hogy bekerüljenek a négy fős csapatba. A szlovén mellett az osztrák, a német és a norvég csapatban is lehet mozgás, a japán és a lengyel négyes talán már a mai nap előtt eldőlt. Mérges lehetett önmagára Hayböck (121.5 m) és Forfang (119.0 m) is, hiszen aligha győzte meg kapitányát, de nem ugott hosszút Tande (122.0 m) sem – így továbbra is két finn és két szlovén állt az első négy helyen, mígnem az idei szezon egyik felfedezettje, a Stekala (130.0 m) az élre nem állt.

A lengyel már majdnem 1 m/s-os hátszélben ugrott, így 12 pont volt számára szélkompenzáció. Aztán a szél mérséklődött, így a VK 11. helyezettje, Daniel Huber (132.0 m) így egy hosszabb ugrással is csak a pillanatnyi második helyen landolt.

A legjobb tíz mezőnyét a 147 méterrel a sáncrekordot tartó Y. Sato (133.0 m) kezdte. A japán a két edzés megnyerése után itt is az élre állt, a 139.8 pontos eredménye alighanem vasárnap is bizakodásra adhat számára okot, hogy a szezonban is felállhasson a dobogóra. Ez a TOP 10-es mezőnyből  már csak neki nem sikerült. Lindvik (120.5 m), Johansson (126.0 m) és Lanisek (124.0 m) is hasonló nagy szélben ugrott, de ezzel nem tudtak a legjobb tíz közé kerülni, ahogy Geiger (123.0 m) sem.

Jött a második lengyel trió, ahol Zyla (124.5 m) lehet, hogy ma Murankát betolta a szombati csapatba a saját helyére, majd Kubacki (130.5 m) már gyengülő hátszélben a pillanatnyi hatodik pozicióban landolt. Az ötszörös zakopanei győztes Kamil Stoch (123.0 m) sem volt boldog a mai teljesítménye láttán, így akár nyílt is lehet a holnapi csapatverseny – noha előre a legtöbben odaadtuk volna a házigazdáknak az aranyat. Eisenbichler (132.0 m) viszont felugrott a második helyre és ott is maradt, mert Granerud (117.0 m) a 44. helye zárta a programot.

Illetve a negyvenharmadikon.

Ekkor jött ugyanis a lengyeleknek a hidegzuhany. Zylát szabálytalan ruha miatt kizárták, így a japán Iwasa is bejutott a vasárnapi programba. Néhány kapitánynak pedig alighanem hosszú lesz az éjszaka, ezúttal nem azért, mert túl sok volt a teljesítmény, sokkal inkább azért, hogy vajon kik azok, akik sikerre vezethetik a nemzeti csapatot. A mai nap láttán akár lengyel – szlovén csata is lehet holnap, kérdés persze, hogy a norvég és német ugrók ismét ennyire visszafogott teljesítményt nyújtanak, illetve megváltozik-e a szélirány és mindenki még jobb hangulatban fog repülni.

A hivatalos végeremény

Szombaton 16.15-kor kezdődik a csapatverseny, vasárnap 16 órától az egyéni, hogy minden kérdésünkre választ kapjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s