Shiffrin egyéves szünet után nyert újra szlalomban

Parádés, rendkívül szoros négyes versenyben Mikaela Shiffrin győzött Flachauban. Az amerikait ugyan megszorongatta a negyedik helyről előretörő Liensberger, de megelőzni már nem tudta. A dobogó Wendy Holdenerrel vált teljessé, míg a ma viszonylag sokat hibázó Vlhová a negyedik helyen végzett. Az este szenzációja, hogy Camille Rast 57-es rajtszámmal a 6. helyen végzett.

A szokásoknak megfelelően az év eleji ausztriai gyorshétvégét követő kedd estére Flachauba látogatnak a világ legjobb szlalomosai. Hermann Maier lakhelyén, a sílegendáról elnevezett pályán versenyeznek a hölgyek minden évben. A település az osztrák sísport egyik központi régiójában fekszik: nemcsak a világhírű, több száz kilométernyi, több települést magába foglaló salzburgi sípályarendszer miatt. Flachautól pár perc autóútra fekszik a Négysáncversenyről ismert Bischofshofen, Marcel Hirscher is a környékről származik, és él továbbra is. Valamint nincs messze a legtöbb technikai specialista rendszeres edzőterepe, Reiteralm, és a férfiak híres éjszakai szlalomjának helyszíne, Schladming sem.

Szinte szokásosnak lehet mondani a mai időt Flachauban: a hópelyhek szakadatlanul cikáztak a reflektorok fényében. A hőmérsékletre nem lehetett panasz, -8°C-ot mértek a rajtkor. A pálya nehézségét nem elsősorban meredeksége, sokkal inkább lépcsős domborzata adja. A sízők ritmusát folyamatosan laposok és meredekek közti letörések törik meg. Német edző tűzte az első futam pályáját, igen ritmusosra.

forrás: blick.ch

Wendy Holdener (2.) síelt elsőként a pályán, magabiztos menetet láttunk tőle, a sebesség megítélésére viszont az utána érkezők menete kellett. Rögtön a legerősebbnek ígérkező összehasonlítási alapot jelentette Petra Vlhová (3.) menete. A szlovák ezúttal is jó technikával, de talán a megszokottnál kevésbé dinamikusan síelt. Chiara Mair (8.) a világranglista legjobbjainak papíron leggyengébbje, és ezúttal is nagy hátrányba került az élmezőny el szemben. Katharina Truppe (9.) szintén túl sok élt használt, csak iménti honfitársával tudott csatázni.

Mikaela Shiffrin (1.) ezúttal korábbi önmagát idézte, a rajt után és a cél előtt eddig ő bizonyult a legjobbnak. Katharina Liensberger (4.) nem maradt el sokkal a dobogósoktól, ő épp a pálya közepén tűnt erősebbnek. Michelle Gisin (5.) zárta a legjobbak sorát, de ezúttal elmaradt a legjobbaktól. A pálya első felén remekül síelt, de az egyik letörést elrontotta, így egy másodperccel kikapott Shiffrintől.

forrás: laola1.at

Lena Dürr (12.) ugyan szépen vett szinte minden kaput, de nagyon visszafogta léceit, senkit nem előzött meg az addig leérkezők közül. Emilie Wikström (20.) sokkal idegesebben síelt, ő még tovább “javította” az addigi legrosszabb időt. Mina Fürst Holtmann (17.) ugyanott hibázott, ahol Gisin, ez jó pár tizedet jelentett neki is. Nem hibázott viszont akkorát, kint Erin Mielzynski, aki nem sokkal a cél után mért el egy kapuvételt.

Kristin Lysdahl (7.) rendkívül agresszívan tolta előre léceit minden egyes kapunál, bátorsága pedig ki is fizetődött. Hasonlóan erős menetet síelt Irene Curtoni (6.) viszont a pálya végén még kevesebb hátrányt szedett össze, mint a norvég lány előtte. Laurence St-Germain (10.) is versenyben volt a hetedik helyért, egészen addig a letörésig, ahol már többen hibáztak. Ott viszont a kanadai is távolabb került a kaputól. Katharina Huber (11.) inkább Truppe-ékkal volt versenyben, de a pálya közepe neki valamivel gyengébben sikerült.

forrás: nzz.ch

A soron következő blokkból meglepően sok volt, aki kvalifikalni sem tudta magát. Nem jutott be Peterlini (37.), Rossetti (40.), Riis-Johannessen (50.), valamint a hazaiak közül Gallhuber (32.) és Gritsch (34.) sem. Ismét remekelt viszont Paula Moltzan (12.), a pálya első felén különösen jól síelt. Jól szerepelt Martina Dubovska (15.) és Thea Louise Stjernesund (16.) is, valamint Asa Andi (18.) szintén az átlagosnál jobb helyezést ért el. Bejutott még Sara Hector (21.), Maria Therese Tviberg (21), Ana Bučik (24.), Melanie Meillard (26.) és Nastasia Noens (30.) is.

A sok gyenge futam viszont esélyt adott számos magas rajtszámmal síelő előtt is. Közülük is kiemelkedett Camille Rast (14.) is, aki eddig jobbára óriásban szerzett néha pontot, műlesiklásban most először jutott második futamba, 57-es rajtszámmal. Volt viszont továbbjutó magasabbal, 59-essel is, az olasz Anita Gulli (29.). Harmincban végzett még Andreja Slokar (18.), Leona Popović (23.), Elsa Fermbäck (25.), AJ Hurt (27.), Kaja Norbye (28.) és Sara Rask (30.). Végül Rask és Noens holtversenyes 30. helye miatt 31 síző jutott tovább.

A havazás a második futamban is kitartott, a pályát svéd edző tűzte, Noens (25.) pedig az első síző volt, korrekt menettel. Sara Rask (30.) és Anita Gulli (28.) is első pontjaikért harcoltak. Előbbi így inkább a biztonságra ment, utóbbi viszont rendkívül bátran síelt. Kaja Norbye (20.) végig meccsben volt Noensszel, végül a századok az ő oldalán álltak. Nem beszélhettünk századokról AJ Hurt (29.) esetében, az amerikai nagy hátrányt gyűjtött össze.

Melanie Meillard (13.) remekelt, nagy magabiztossággal, sérülése előtti időket idéző agilis sízéssel állt az élre. Elsa Fermbäck (21.), mint újabb első pontszerző nem is tudott konkurálni a svájcival. Ana Bučik (18.) sem tudta felvenni a versenyt Meillard-ral, de a második helyre könnyedén befért. Leona Popović (21.) lassan annyiszor szerez pontot az idei szezonban, mint eddig egész karrierjében. A horvát nem védekezett, de a sok hiba nagy hátrányt eredményezett. Sara Hector (14.) volt az első, aki érdemben megszorongatta Meillard-t, de pár századdal lemaradt az első helyről. Maria Therese Tviberg (15.) nem a századokban bízott, kockáztatós sízéssel tovább növelte előnyét a pálya feléig, de a bátorság hibákat eredményezett.

Emelie Wikström (19.) nem tudott beleszólni ebbe a küzdelembe, ahogy Asa Ando (26.) sem. Utóbbi jelentősen visszacsúszott. Andreja Slokarnak (23.) már fél másodperc előnye volt a rajtban, és ezt sokáig tartani is tudta, viszont az egyik lapos szakasz előtt hibázott, ami súlyos tizedeket jelentett. Mina Fürst Holtmann (24.) is számos hibát vétett, ahogy Thea Louise Stjernesund (27.) is eladta héttizedes előnyét. Meillard így a reklámszünetig már 10 helyet lépett előre, de mögötte Sara Hector is folyamatosan javította helyezését.

forrás: blick.ch

Martina Dubovska (17.) pillanatnyi negyedik helyet szerzett, de még ezzel is az egyik legjobb volt az utóbbi időben. Camille Rast (6.) nem akárhogy szerezte meg karrierje első szlalom pontjait: 8 tizedes előnyből bátran támadott, mindössze csak a felét vesztette el hozott előnyének, így ő váltotta honfitársát az élen. Nagy szenzáció, hogy 57-essel végül csak a legjobb ötös előzte meg. Lena Dürr (11.) sem síelt rosszul, de egy nagyobb késés miatt csak a két svájci közé fért be.

Paula Moltzan (9.) ugyan a vezetést nem vette át, de azt megmuatta, hogy a pálya alján sokat lehet hozni Raston. Katharina Huber (12.) volt a négy hazai síző közül az első, de nem túl magabiztos menettel az este végén a legjobb tízből is kiszorult. Laurence St-Germain (8.) nem síelt rosszul, volt esély meg arra is, hogy a pálya alján visszafordítsa a versenyt, ez végül nem sikerült. Katharina Truppe (10.) sem tudott az alsó szakaszon fataragni, így ő a pillanatnyi dobogóról is lemaradt. Az utolsó reklámszünet előtt továbbra Camille Rast vezetett, 57-es rajtszámmal!

Chiara Mair (7.) az utolsó szektorig eladta az előnyét, és nem jött ugyan rosszul de két századdal ő is elmaradt az első helyről. Kristin Lysdahl (16.) már fél másodperces előnyt hozott, viszont sokszor volt kis késésbe, így folyamatosan távolodott Rasttól. Irene Curtoni volt a második futam első kiesője. Hamar a rajt után rontott, ezt még korrigálni tudta, de pár kapuval később már még csúszott és nem sikerült pályán maradnia.

Michelle Gisin (5.) remekül síelt, mindössze a pálya közepén egy letörésnél volt egy kisebb megingása, de ez sem jelentett nagy időveszteséget. A dobogósokhoz és Liensbergerhez viszonyított lemaradása viszont nagy volt ahhoz, hogy sok esélye legyen a dobogóra. Katharina Liensberger (2.) nem volt elégedett első futamával és láthatóan felszívta magát. Szinte minden szektorban tovább növelte előnyét, és ugyan nem volt teljesen tiszta menet, de végig száguldott a pályán.

Petra Vlhová (4.) még jobban tudott kezdeni, de a pálya második felén több letörést is elhibázott, ami késésekbe lökte. Így viszont csak a második helyre síelt be, az viszont egy pillanatig sem volt kérdéses. Wendy Holdener (3.) kezdésén is az látszott, megérezte az első győzelem szagát. Utána pirosban fordult az eredményező, és bár a pálya alján ismét jobb volt, mint az osztrák, javára fordítani már nem tudta a versenyt. Mikaela Shiffrin (1.) ilyen előzmények mellett is végtelen magabiztossággal síelt, és bár néhány századot folyamatosan eladott, a pálya végén szinte hibátlan volt, így ő nyerte a versenyt.

Mikaela Shiffrin 68. győzelmét szerezte, amivel már egyedüliként áll az örökranglista harmadik helyén, Stenmark és Vonn mögött. A 2019-es lienzi szlalom óta most nyert először a szakágban. Karrierje során még nem fordult elő vele, hogy műlesiklásban több mint egy évet kelljen várnia az újabb győzelemre, ráadásul a teljes 2020-as év műlesikló siker nélkül telt számára. Katharina Liensberger legkedvesebb lejtőjén versenyzett ma. 5 éve itt debütált a világkupában, két éve itt lett először dobogós, azon viszont nem lepődnénk meg, ha első győzelmére nem kell a jövő évi versenyig várni. Az osztrák ugyanis egyedüliként mind az öt idei szlalomon dobogóra állt, Semmering óta pedig folyamatosan csak egy hely választja el a győzelemtől. Wendy Holdener továbbra is nyeretlen szlalomban, de már a 25. alkalommal szerez dobogót a szakágban. Ezzel, mint tudjuk, a maga nemében rekorder. Idén először dobogós világkupa versenyen.

Összetettben továbbra is Vlhová vezet Gisin előtt. Shiffrin viszont felugrott a harmadik helyre, igaz lemaradása 200 fölé rúg még mindig. A szakági versenyben szinté Vlhová őrzi a vezetést, de Liensberger és Shiffrin is zárkóztak, előbbinek 40, utóbbinak 65 pont a hátránya.

Folytatás szombaton és vasárnap két Kranjsa Gora-i óriással. Szlalomot viszont a cortinai világbajnokságig már nem rendeznek.

Borítókép forrása: krone.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s