Osztrák kettős győzelemmel, parádés lesiklással ért véget 2020

Parádés versennyel búcsúztatták a férfi lesiklók az óévet Bormióban. Matthias Mayer és Vincent Krischmayr révén kettős osztrák siker született, így a legutolsó pillanatban szakították meg válogatottjuk idei nyeretlenségi szériáját. A harmadik helyen végző Urs Kryenbühl mindössze századokkal maradt csak le a győzelemről. Paris negyedik helyet szerzett a hazaiaknak, míg Kilde hatodik helyével átvette a vezetést összetettben. A verseny szorosságát jól jelzi, hogy a két perces lesikláson a hetedik Cochran-Siegle is mindössze három tizedes hátrányban végzett.

A tegnapi parádés szuper-G után ma a Stelvio teljes egésze várt a sízőkre a bormiói lesikláson. A szervezők és a FIS halasztásról szóló döntését dicséri, hogy a tegnapi nap után ma is nagyszerű időjárási körülmények vártak a sízőkre. A környéket továbbra is gyönyörűen belepi a friss hó, de a pályamunkásokat továbbra is dicsérni kell, mert ez a pálya állapotán egyáltalán nem látszik meg.

A rajtlistán ma nem találkozhattunk Kjetil Jansrud nevével, aki kisebb betegséggel küszködik karácsony óta, így a tegnapi verseny után a mai, nagyobb fizikai igénybevételű verseny helyett inkább a pihenést választotta. Martin Cater szintén hiányzott, akinek tegnapi teljesítményéről saját edzője nyilatkozta azt, hogy nem világkupa szint.

Elsőként Maxance Muzaton (16.) síelt, aki Val Gardenát kihagyva tért vissza a Világkupába. A francia többször meg-megbillent, és a San Pietro ugrató előtt is túlságosan visszafogta léceit. Tempójáról viszont csak a rákövetkezők viszonylatában tudtuk megítélni. Romed Bauman (14.) a pálya elején lesíelt többször is a jó ívekről, és bár az ugrató jól sikerült neki, utána komoly előnyt adott el. Mauro Caviezel (5.) látványosan küzdött a kanyarokkal, ami nagy tempójából adódott. Bár a Traversen rontott, ami miatt egy plusz ugratót is “talált”, az alsó szakaszon kellően engedte a léceit, nagy előnnyel állt az élre.

forrás: blick.ch

Nils Allegre a pálya elején elvesztette a kontrollt a lécei felett, miután egy hupli megdobta. Nagy szerencséje volt, hogy nem a hálóba vágódott, hanem csúszott tovább a hóban. Bár elég bizonytalanul, de szerencsére a saját lécein hagyta el a pályát. Az esés miatti rövid kényszerszünet után Aleksander Aamodt Kilde (6.) következett. A középső szakaszon magabiztosan síelt, fél másodperces előnye is volt, de ezt a pálya alján nem tudta megtartani Caviezellel szemben. Otmar Striedinger (24.) nem volt elég gyors, és a Traversen is rontott, így az addig leérkezettek közül senkit nem előzött meg.

Ryan Cochran-Siegle (7.) bravúros mentéssel, a kiesés széléről állt fel a pálya elején, és ennek ellenére vezetett a következő ellenőrző ponton! A pálya középső része tegnaphoz hasonlóan tökéletesre sikerült számára, de a végső vezetés így is kérdéses volt. Majd a cél előtt másodszor is nagy baleset széléről mentett és maradt a pályán, de így 14 századdal lemaradt a pillanatnyi első helyről. Bode Millert idéző vagánysággal síelt végig a pályán. A mentést ajánljuk megnézni mindenkinek a következő Instagram videóban is:

Christof Innerhofer (11.) nem kezdett rosszul, bár a nagy előny nála elmaradt. A pálya végén ugyan nem kapott annyit, mint a dobogósok, de kisebb előnye miatt így rájuk nem volt veszélyes. Beat Feuz (10.) nagyon elengedte a léceit kezdésnél, ami matt messzire ki is sodródott. A pálya kétharmadán szinte árnyékként követte Caviezelt, de a szokásos pár tizedet a végén ő is megkapta.

Urs Kryenbühl (3.) tudott a Traversen az eddigi legmagasabban maradni, addigra már fél másodperc előnyt jelzett az óra. Utána ugyan lelassult kissé, de 34 százados előnye elégnek bizonyult, ugyanis tempója a végén is megmaradt. Ez az előny azonban csak honfitársával szemben tartott ki. Érkezett ugyanis Vincent Kriechmayr (2.), aki a pálya elején síelt szinte tökéletes íveket, és a Traversen is jól jött át. Onnantól viszont kissé megtorpant, így szoros ki-ki meccsé alakult a verseny közte és Kryenbühl közt. Végül két század az osztrák javára döntött. Bryce Bennett lett a második kieső. Egy kanyarban vesztette el uralmát lécei felett, de a pálya szeli friss hó hamar lelassította.

Matthias Mayer (1.) a felső szakaszon kimondottan jól kezdett, ráadásul előnyben volt ott, ahol Kriechmayr nagyobb előnyre tett szert a többiekkel szemben. A Traverse őt is megdobta, ami miatt kisebb hátrányba is került. Utána viszont jó íveket választott és így négy százados előnyre tett szert a célig!

Matthieu Bailet (8.) karrierjének két legjobb eredménye is a lejtőhöz köthető, két hatodik hely. A mai szoros versenyen ezt ugyan nem tudta beállítani, de így is láthattunk tőle figyelemre méltó íveket, a pálya alján pedig kimondottan gyorsnak bizonyult. Dominik Paris (4.) rendkívül gyorsan kezdett, és bár a Traversen 34 százados hátrányt szerzett kisebb bizonytalanságok miatt, ezt remek sízéssel szinte nullára faragta a cél előtti időmérőig. Végül a századok nem voltak vele, nem sokkal csúszott le a dobogóról. A pazar top tízes sízések sorát Johan Clarey (9.) zárta, aki a pálya közepén volt kimondottan gyors, de az ívekről többször lecsúszott, így a dobogóra nem igazán volt esélye.

Nils Hintermann lécei egy kanyarvétel közben keresztbe álltak, ezt korrigálandó a svájci inkább kisíelt a pályáról, így ő lett a következő kieső. Nem volt ennyire szerencsés Carlo Janka, akit az a bucka dobott meg, amin Cochran hatalmasat mentett. A 2010-es összetett győztes hosszú időn át szánkázott lefelé a hóban. A sérülés után visszacsatolta a léceit, úgy tűnik térdei megúszták. Inkább a havon csúszás miatt szerzett sebeket. Ralph Weber volt a harmadik svájci síző aki bukott, ugyanott mint Janka. Úgy tűnt, számára is szerencsés kimenetellel ért véget a bukás. A harmincban még egy kieső volt, Hannes Reichelt, aki egy kaput nem tudott bevenni, szerencsére itt esés nem történt.

forrás: derstandard.at

Max Franz (13.) értékes pontokat szerzett a mai nap, ami számára a rajtszám sorsolás miatt is kulcs volt a mai nap. Ugyanis nem sokon múlik, hogy csak a legjobb húsz után síelhessen az elkövetkezendő versenyeken. A harmincból hátralévők már őt sem tudták megelőzni. Matteo Marsaglia (15.) a tegnapi nap után ismét az utóbbi idők átlagánál messze jobban síelt. Pontot szerzett még Andreas Sander (19.), Jared Golberg (20.), Adrien Theaux (24.), Josef Ferstl (27.) és Dominis Schwaiger (30.) is. Pont nélkül maradt viszont Travis Ganong (31.) és Nicolas Raffort (36.) is.

Mivel az első harminc indulóból számos kieső volt, így többeknek is esély nyílt a pontszerzésre harminc feletti rajtszámmal is. Marco Odermatt (12.) rögtön a legjobb harminc után érkezhetett az összetett pontszámának köszönhetően. Nagyszerű alsó szakaszának hála igen értékes pontokat gyűjtött az összetettben. Harmincon túlról ennél jobb eredményt már nem is ért senki. A legmagasabb rajtszámmal, 49-essel a kanadai James Crawford (49.) szerzett pontot. Pontszerző helyen végzett még Felix Monsen (44-essel 17.), Daniel Hemetsberger (22.), Simon Jocher (26.), Christopher Neumayer (28.) és Stefan Rogentin (29.).

Peter Schröcknadel, az Osztrák Síszövetség elnöke a Kronen Zeitungnak karácsony után, hogy „még mielőtt a Stephansdom harangja 2021 eljöttét jelzi, lesz osztrák győzelem” a világkupában. Szólt ez annak, hogy az osztrák válogatott az 1969-1970-es szezon óta úgy tűnt először nem fog szilveszterig egyik nemnél sem versenyt nyerni. Tegnap Liensberger Semmeringen már közel volt, de végül Mayer és Kriechmayr kettős győzelme révén a legutolsó pillanatban szakadt meg a nyeretlenségi széria, épp annak a két versenyzőnek köszönhetően, akiktől a szövetségi elnök az interjúban is a mentőövet várta.

Matthias Mayer karrierje 10. győzelmét szerezte, a hatodikat lesiklásban. Idén először állhatott fel a dobogó valamelyik fokára. Vincent Kriechmayr Bormióban duplázott, ami a második helyeket illeti. Cochran után ma honfitársától kapott csak ki. Karrierje hatodik lesikló dobogóját szerezte. Urs Kryenbühl, egy évvel az után, hogy tavaly ugyanitt megszerezte első dobogóját, ezúttal a harmadikat szerezte a sorban. Idén második alkalommal marad le a győzelemről szoros küzdelemben.

Az összetett és a szakági világkupa élén is Aleksander Aamodt Kilde áll. Összetettben tavaly is Kilde zárta a naptári évet az élen. Ezúttal azonban jóval szorosabban, 74 pont helyett mindössze 3 pontra követi őt Pinturault. A harmadik helyen Marco Odermatt következik, aki 74 pontos hátrányban van.

Idén versenyt már nem rendeznek egyik nem képviselői számára sem. A férfiak legközelebb egy hét múlva, szerda délután állnak rajthoz Zágrábban, a szokásos villanyfényes szlalomban, míg a hölgyek ugyanitt már vasárnap délután versenyezni fognak!

Borítókép forrása: Kleine Zeitung/kleinezeitung.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s