Megszakadtak a jó és rossz szériák: Michelle Gisin életében először győzött a Világkupában

Rég nem látott, izgalmas versenyt hozott a semmeringi szlalom. Nem csak azért, mert elvesztette idei veretlenségét Petra Vlhová. Minthogy az első futam után még vezető Mikaela Shiffrin visszacsúszott a harmadik helyre, 2017 januárja óta először fordult elő, hogy a nagy pároson kívül másnak is jut siker szlalomban, ami a Világkupát illeti. A győztes személye miatt különleges nap a mai. Michelle Gisin élete első győzelmét aratta a VK-ban, svájci szlalomosként egy nagyon hosszú, csaknem 18 éves nyeretlenségi szériát szakított meg. Katharina Liensberger, mint a szezonban mindig, ezúttal is dobogóra állt.

A tegnapi balul sikerült óriás-műlesiklás után ma újra nekiveselkedtek a hölgyek, hogy a két ünnep között pontokban is értékelhető versennyel kedveskedjenek nekünk. A legutóbbi két semmeringi szlalomot Mikaela Shiffrin nyerte, ennek ellenére nem a hatszoros szakági győztes amerikai, hanem az idén (a 2020-as évben) műlesiklásban még veretlen Petra Vlhová számított a verseny legnagyobb esélyesének. Az első futam pályáját a szlovén Sergej Poljšak állította össze. 71 síző szerepelt a rajtlistán. Két nagy hiányzónk is volt. Bernadette Schild a múlt heti edzésen szakította el térdszalagjait, Anna Swenn-Larsson pedig bokatörést szenvedett nemrégiben. Nézők természetesen ma sem lehettek a helyszínen. A helyiek számára holnap folytatódhat a síelés.

Forrás: Teller Report

Fél lejtő erejéig visszatért a régi Shiffrin. Vlhová jókora hátrányban

Katharina Truppe (4.) adta meg az alapidőt. Végig kereste a határokat, a letörésnél elkövetett megbillenését kivéve hibamentesen letudta a dolgát. Wendy Holdener (5.) viszonylatában már okosabbak lettünk. A passzázson valamicskét fogott az osztrákon, jó másfél tizedet kapott tőle. Michelle Gisin (2.) egyértelműen jobb formának örvend honfitársánál. Jó fél másodperccel verte az osztrákot. Hibamentesen, még több dinamikával síelt. Petra Vlhová (6.) szemre lüktetően síelt, amit az időeredmény nem igazolt. Kövér íveket húzott, a lankásabb részeken kifejezetten lagymatagnak tűnt. Nagy meglepetésre a sor végére érkezett, közel 9 tizednyi hátránnyal.

A szlovák gyengélkedése megadta az esélyt a többieknek, így az osztrákok reménységének is. Katharina Liensberger (3.) a svájci topszektorával nem igazán tudott konkurálni, egy rosszul időzített súlypontáthelyezésnek is köszönhetően. A végére viszont remek tempóval érkezett, s 3 tizeddel befért az aktuális második helyre. Mikaela Shiffrin (1.) erődemonstrációt tartott a meredeken, fél másodpercet osztott ki Gisinnek. Ami nagy szó, mert a rajtnál nem volt helyén a figyelme. A záró szektorra egy megbillenés következtében lendületet vesztett, így 2 századra olvadt előnye. Chiara Mair (10.) rendre mélyről vette az íveket, óvatosra vette picit a figurát. Másfél szekundummal maradt el az amerikaitól. Lena Dürr (8.) nagyon sokat bizonytalankodott a letörést követően, a végén azonban tartani tudta Shiffrint. Emélie Wikström (17.) zaklatottan síelt végig, az ő hátránya lépte át elsőként a 2 s-et. Erin Mielzynski (9.) összeszedettebben mozgott, minek hála besorolt az élmezőnyt üldözők sorába.

Forrás: Nau

Masszív osztrák csapatteljesítmény, Brignone a TOP-10 küszöbén

Egymást váltották a lista végén a sízők. Katharina Huber (20.) nem nőtt fel a feladathoz, ami a kellő tempót illeti, a Leviben szépen teljesítő Laurence St-Germain (22.) szinte teljesen lekopírozta az osztrák menetét. Kristin Lysdahl (11.) egy árnyalattal több energiát vitt sízésébe, hibáit pedig egész szépen korrigálta. Irene Curtoni (21.) teljesítménye kevesekre volt veszélyes, igaz, a tizenvalahányadik helyek környékén sokat lehet előrelépegetni a második futamban. Mina Fürst Holtmann (32.) nagyon nem találta a ritmust, ezt pedig a Zauberberg bő 3 másodperccel díjazott.

A reklámszünet után Federica Brignone (14.) következett. Az összetett címvédőjének beletelt két szektorba, míg megtalálta a fonalat. Darabos sízése kezdett összeállni, a TOP-10 még benne volt a pakliban. Franziska Gritsch (7.) mindent beleadott, közben rontogatott is, de így is becsatlakozott az üldözők közé. Thea Louise Stjernesund (13.) vehemenciája nem idézte az osztrákét, választott ritmusával szépen leért a norvég. Martina Dubovská (19.) érzésre szépen, ám túlontúl konszolidáltan teljesítette a távot. Jól mentek a hazaiak, így Katharina Gallhuber (12.) menetére is joggal voltunk kíváncsiak. A meredek második részén konkurált Shiffrinnel, ám a végére elfogyott a szufla, így kicsúszott a TOP-10-ből. Ana Bucik (31.) kerek 3 másodperces időkülönbséggel sorolt az utolsóelőtti pozícióba. A második etapot Nastasia Noens (32.) zárta, mint ahogy a tabellát is.

Forrás: Laola1

Bassino kiesett, de jó szlalomformában

A harmincból (pontosabban 31-ből) még hátralévő nyolc síző közül Sara Hector (18.) ment átlagon felül. Továbbjutott még Melanie Meillard (25.), Marta Rossetti (26.) és Kristina Riis-Johannessen (27.). Továbbfolytatódott Meta Hrovat vesszőfutása, a szlovén mellett a kanadai Nullmeyer sem fejezte be futamát. Peterlini (38.) és Moltzan (54.) pedig idővel esett ki. Az összetett szempontjából érdekes volt még Marta Bassino, aki közvetlenül az utolsó reklámszünet után síelhetett. Három igen bíztató, TOP-10-várományos szektor után ő is kapura lépett.

Harmincon túlról nagyot alakított a német Andrea Filser (35-össel a 15.), még egy fokkal nagyobb meglepetést okozott Andreja Slokar (56-ossal a 16.). Rajtuk kívül még az amerikai Nina O Brien (37-essel a 24.), a kanadai Amelia Smart (38-assal a 27.), a japán Ando Asza (40-essel a 30.), a szintén amerikai Katie Hensien (49-essel a 29.), s végül Maria Therese Tviberg (54-essel a 23.) került a második futamba. Ma sem jött össze a továbbjutás Resi Stieglernek (52.), mint ahogy a nem is oly rég még TOP-10-helyezéseket szállító, de immáron csak a 69-es rajtszámmal síelő Estelle Alphand számára sem jutott siker mára.

1. Mikaela ShiffrinEgyesült Államok51.09
2. Michelle GisinSvájc51.11+ 0.02
3. Katharina LiensbergerAusztria51.41+ 0.32
4. Katharina TruppeAusztria51.62+ 0.53
5. Wendy HoldenerSvájc51.78+ 0.69
6. Petra VlhováSzlovákia51.98+ 0.89
7. Franziska GritschAusztria52.45+ 1.36
8. Lena DürrNémetország52.66+ 1.57

A villanyfény mellett rendezett második futamot a svájciak edzője tűzte. A nyomvonal egy árnyalatnyival ritmusosabbnak tűnt az előzőnél. Öt sízőt követően Marta Rossetti (11.) vezette a versenyt, mögötte a néhány helyet javító Ando (15.), Riis-Johannessen (17.), Smart (25.), valamint a hegymászásra kényszerült Hensien (27.) állt ekkortájt. Az amerikai így limitidőn túl teljesített, vagyis elesett élete első VK- pontjaitól. Kisebb meglepetésre Meillard (20.) nem tudta átvenni a vezetést. Kevés energiát mozgósított a svájci. Nina O Brien (9.) jól gazdálkodott minimális előnyével. Harcolt becsülettel, de a „Menet” még odébb volt.

A szintlépést Maria Therese Tviberg (8.) hozta meg. Döntően a lankás átkötő részen adott sokat a többieknek, a mintegy fél másodperces előny már jelentősebb előrelépést vizionált. Ha csak a neveket nézzük, a következő két csúszást kellett leginkább túlélni. St-Germain (21.) lécei nem mozogtak oly pattogósan, mint azt Leviben láttuk tőle. Szó se róla, csapnivaló menettel volt dolgunk. Curtoni (24.) sem jelentett veszélyt az elől állókra. Aritmikusan vitte végig a pályát. A hat még érdekelt osztrák leggyengébbike, Huber (10.) számára – úgy tűnt – nem jött el az áttörés ideje. Az utolsó letöréshez tűzött vertikális kapu alaposan megviccelte, egy századdal azért befért az aktuális dobogóra. Utóbb azért ez is tisztes előrelépést jelentett. Dubovská (22.) túlkontrollálta a dolgot, ő is a leszakadók közt találta magát. Hector (13.) alapvetően korrekt pályát ment, a végére sok lendületet vesztett. A legjobb svédnek kijáró, újabban nem feltétlenül oly jelentős címet ma ő szerezte meg, lévén Wikström (23.) komolyat rontott a már említett letörésnél. Slokar a pontszerzés küszöbén megrogyott. Pár kapu után búcsúzott.

Forrás: Framtid i Nord

15 sízőt követően tehát Tviberg állt az élen, megelőzve O Brient és Hubert. Miként elvonultunk a reklámszünetre, úgy folytatódott minden. Filser pár méterrel arrébb búcsúzott, mint a szlovén lány. A szűkre tűzött kapukombinációban sokallt be. Brignone (16.) igyekezett agilisan síelni, nemhiába, nem aprópontokért vállalta be az idei évtől a szlalomot. A második letörésnél esetében is kinyílt az olló, például a japán is elébe került. Stjernesund (19.) sízése közben érdemes volt megfigyelni, miként próbálta kerülgetni a stanglik mellett az ideális ívre került kádakat. Nem könnyű feladat így ritmusban maradni, neki sem sikerült. Gallhuber (26.) sokat vállalt, az első belsősí hiba jött a másik. A komoly menetek közül egyet sem előzött meg. A norvégok ráéreztek a pályára, Kristin Lysdahl (7.) egy, amúgy öttizednyi veszteséggel járt megingással együtt átvette a vezetést. Mair (12.) tiszta, nyugodt sízést mutatott. Nem bukott sok helyet, még ha futamánál kevés lassabbat lehetne felmutatni. Mielzynski (18.) vállalkozó kedve sok nem hozott sokat a konyhára, még a TOP-10-ből is kiszorult.

Nyolc sízővel a vége előtt kettős norvég vezetésre állt a verseny. Lysdahl vezetett az akkori állás szerint 13 helyet javító Tviberget. A harmadik O Brien hasonló előrelépést mondhatott el magáról. S még koránt sem volt vége… Dürr (13.) sokak hibáját felidézve túl nagy tempóval érkezett a letöréshez, ő sem tudott megragadni az elején. Gritsch futama három stangli után ért keserű véget. Élhasználat nélkül nehéz megfogni a meredeket…

Forrás: De24 News English

Petra Vlhová (4.) már csaknem másodperces előnyt hozott délelőttről, amit pár századdal fokozni is tudott. Megküzdött a pályával, érdemi hibát nem láttunk tőle. Az addigi negyedik legjobb időt síelte, kérdés volt, lehet-e ennél jobbat menni egyáltalán? Holdener (5.) fejét érezhetően kikupálták a pályából, mert és tudott is támadni. Nüánszok, hét századocska döntött a szlovák javára. Ez több volt, mint reménysugár az osztrákok számára. Truppe (6.) ennek megfelelően bekezdett, s bár akadt pár mély kapuvétele, jó futamot síelt. Szorosan követte az első kettőt.

Liensberger (2.) megvalósította a kvázi tökéletes menetet a mai napon. Kirobbanó kezdés után is tartotta a szűk íveket, s a vertikális kombinációt is szépen megoldotta. Másodperc fölé tornázta, vagyis megduplázta előnyét, így jókora nyomást helyezett a maradék két társára. Gisin (1.) direkt íveken kezdett, ám előnye az első letörésnél odalett. A fordulat azonban még hátravolt. A lankás szakaszon fordítani tudott a helyzeten, s bő 1 tizeddel maga mögött tartotta az osztrákot. Shiffrin (3.) gyakorlatilag egálból vágott neki második futamának. A csúcsformától még távol van, már az első szektorban belehibázott, amire ráment még néhány kanyarja. Bár a folytatásban minden követ megmozgatott, hátránya, ha kicsit is, de folytonosan nőtt. Végül a szőke osztráktól is kikapott, s meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

Forrás: Olympic Channel

Részletes eredmények

Michelle Gisin életében először győzött a Világkupában, ami egy döbbenetes kijelentés, ha alapul vesszük, hogy egy olimpiai bajnokról és vb-ezüstérmesről van szó. Még csak dobogós helyezésekben sem bővelkedett, pedig évek óta ott van a nemzetközi elitben: a tízedik pódiumát szerezte. Mai győzelme több más szériát is megszakított. Mint már írtunk róla, Vlhovát a 2020-as évben még nem sikerült megverni szlalomban. Még elképesztőbb adat, hogy 2017 januárja (Hansdotter, Flachau) óta Gisin az első, aki a Shiffrin- Vlhová kettősön kívül győzni tudott műlesiklásban. S a legfontosabb, lassan 18 év elteltével diadalmaskodott svájci női szlalomos a Világkupában, anno 2002 januárjában Marlies Öster – az amerikai Koznickkal holtversenyben – győzött életében először, s utoljára. Kívánjuk Gisinnek, hogy ez nála ne történjen meg! Szegény Holdenert pedig sajnálhatjuk. Neki 24 dobogója van szlalomban, de a győzelemről mindannyiszor lemaradt…

Forrás: Krone

Katharina Liensberger is egyéni csúcsot döntött, hiszen korábbról négy darab harmadik helye volt. Ma apróságok miatt bukta el a győzelmet. Pedig az osztrákok is kínosan hosszú ideje, 2014 novembere, Nicole Hosp aspeni sikere óta várnak az újabbra. Ismerve a két szupersztárt, még most sem mernénk azt állítani, hogy hamarosan bekövetkezik. Mikaela Shiffrin kapcsán csak egy nagy számmal tudunk szolgálni: 56. dobogós helyezését szerezte szlalomban.

Mind a szakágiban, mind összetettben szorosabbá vált a küzdelem.  A közös pont Vlhová, a szlovákok büszkesége várja az újévet a tabellák élén. Az viszont egyre inkább elképzelhető, hogy nem az előre beharangozott Shiffrin, de nem is az olasz hölgyek, hanem bizony Michelle Gisin lehet az, aki legnagyobb vetélytársává nőheti ki magát. Természetesen az idény még hosszú, a kétharmada hátravan.

Legközelebb január 3-án Zágrábban folytatódik az idény, természetesen szlalommal.

A címlapon szereplő kép forrása: 9News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s