Elkezdik a lányok is- a héten Ramsauban rajtol a női síugró világkupa!

Egy vészmegoldásként beiktatott, csütörtök-pénteki ramsaui állomással ezen a héten kezdetét veszi a covid-járvány miatti törlésektől jobban sújtott női világkupa sorozat, amelynek rajtja előtt röviden áttekintjük a legfontosabb tudnivalókat. Vörös Virágnak köszönhetően az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődéssel figyeltük a női versenyeket, és idén is szurkolhatunk majd a 21 éves versenyzőnek, akinek azonban nincs könnyű dolga, hiszen térdműtét után visszatérve, többféle problémától sújtva vág majd neki az olimpiai álmok szempontjából is nagy jelentőséggel bíró szezonnak. Virág felkészüléséről és a szezonnyitóval kapcsolatos várakozásairól edzőjét, Vasja Bajcot kérdeztük.

Bár úgy tűnt, hogy a december eleji lillehammeri versenyek törlésével (hivatalosan „elhalasztásával”) ebben a naptári évben nem látunk már női világkupa-versenyt, végül majdhogynem az utolsó pillanatban a ramsaui rendezők megegyeztek a FIS-el, hogy északi-összetett világkupa mezőnye mellé befogadják a női síugrókat is egy verseny erejéig. Ezzel egy a VK-ban ritkán látott sánc (eddig egy női és egy férfi versenyt rendeztek itt), és egy olyan helyszín került be a programba, ahol eredetileg nem is terveztek versenyt. És nem egyetlenként.

A női VK eredeti programjából jelen állás szerint biztosan hiányzik majd a japán turné, a kínai előolimpiai versenyek, valamint a sánc elhúzódó modernizálási munkálatai miatt Hinterzarten is, igaz, a német hétvégére már van beugró, Titisee-Neustadt képében. Ezzel jelen állás szerint a december végi rajt után január végén, Ljubnoban jöhet a folytatás, majd a már említett Neustadt, Hinzenbach és Barcarozsnyó szerepel még a menetrendben az északisí vébé előtt, ahol a nőknél immár három plusz egy számban, normál- és nagysáncon, valamint csapatversenyben illetve a férfiakkal közös vegyes csapatversenyben avatnak bajnokot. A világbajnokság után idén is két többversenyes turné, a norvég Raw Air valamint az orosz Blue Bird Tour zárja majd a szezont.

Világkupa, nők

Dátum Helyszín MEGJEGYZÉS
December 5. szombat 15:00 Lillehammer HS98 egyéni elhalasztva
December 6. vasárnap 15:00 Lillehammer HS140 egyéni elhalasztva
December 18. péntek 15:40 Ramsau HS98 egyéni
Január 9. szombat 8:30 Szapporo HS137 egyéni törölve
Január 10. vasárnap 2:00 Szapporo HS137 egyéni törölve
Január 15. péntek 9:00 Zao HS102 egyéni törölve
Január 16. szombat 9:00 Zao HS102 csapat törölve
Január 17. vasárnap 8:00 Zao HS102 egyéni törölve
Január 23. szombat 14:00 Ljubno HS94 csapat
Január 24. vasárnap 14:00 Ljubno HS94 egyéni
Január 30. szombat 13:45 Titisee-Neustadt HS142 egyéni
Január 31. vasárnap 13:15 Titisee-Neustadt HS142 egyéni
Február 6. szombat 14:30 Hinzenbach HS90 egyéni
Február 7. vasárnap 14:30 Hinzenbach HS90 egyéni
Február 11. csütörtök 13:45 Zhangjiakou HS106 egyéni törölve
Február 12. péntek 13:45 Zhangjiakou HS106 egyéni törölve
Február 19. péntek 10:30 Barcarozsnyó HS97 egyéni
Február 20. szombat 9:45 Barcarozsnyó HS97 vegyes csapat
Március 14. vasárnap 18:15 Oslo HS134 egyéni
Március 16. kedd 20:00 Lillehammer HS140 egyéni
Március 18. csütörtök 20:00 Trondheim HS138 egyéni
Március 20. szombat 13:00 Nyizsnyij Tagil HS97 egyéni
Március 21. vasárnap 13:00 Nyizsnyij Tagil HS97 egyéni
Március 27. szombat 13:00 Csajkovszki HS102 egyéni
Március 28. szombat 8:00 Csajkovszki HS140 egyéni

Északisí világbajnokság

Dátum Helyszín
Február 25. csütörtök 17:00 Oberstdorf HS106 női normálsánc
Február 26. péntek 17:15 Oberstdorf HS106 női csapatverseny
Február 27. szombat 16:30 Oberstdorf HS106 férfi normálsánc
Február 28. vasárnap 17:00 Oberstdorf HS106 vegyes csapat
Március 3. szerda 17:15 Oberstdorf HS137 női nagysánc
Március 5. szombat 17:00 Oberstdorf HS137 férfi nagysánc
Március 6. vasárnap 17:00 Oberstdorf HS137 férfi csapatverseny

Legalábbis papíron. Ugyanis ténylegesen most nem feltétlenül mernénk konkrét számot mondani, hogy hány verseny is lesz valójában az idei szezonban, hiszen egyelőre a tendencia az, hogy míg a férfi VK-sorozat esetén többé-kevésbé megoldottnak látszik minden kieső hétvége pótlása, a nőknél egyelőre kevésbé akadnak ugyanerre jelentkezők, és nem tudni még, hogy ha esetleg lennének később szervezési nehézségek a járvány miatt, akkor lesznek-e még visszamondások.

Az esélyekkel kapcsolatban szintén kevés támpontunk van, jobbára a tavalyi szezon, hiszen a nyáron a Grand Prix sorozatból csak egyetlen fordulót tudtak megrendezni Frenstatban, ahol ráadásul a legjobbak nem is vettek részt.

A nagy kérdés mindenesetre így a szezon előtt ismét csak az, hogy vajon sikerült-e valakinek letaszítania elmúlt három kiírást megnyerő Maren Lundbyt a női síugrás trónjáról, avagy be tudja állítani a norvég klasszis Takanashi rekordját a negyedik nagy kristálygömb megszerzésésvel. Lundby egyébként a nyáron térdproblémákkal küzdött, ezért csak a havas szezonban tért vissza a sáncokra, és noha másfél hete Lillehammerben nagyobb gond nélkül megnyerte a norvég bajnokságot mindkét sáncon, azért kérdés, hogy a nemzetközi mezőnyhöz képest hogyan áll.

Főleg azért, mert az elmúlt szezonban az osztrák csapatból többen is komoly kihívást jelentettek számra, elsősorban Chiara Hölzl, de helyenként Marita Kramer és Eva Pinkelnig is. Jóllehet, utóbbi néhány hete szenvedett súlyos bukást, amely során megrepedt a lépe, így az is kérdés, hogy a valamikori jövőben egyáltalán visszatérhet-e a sáncokra.

Esélyesek lehetnek a szlovénok is, elsősorban az egyre versenyképesebbnek tűnő Nika Križnarnak köszönhetően, aki egyébként megnyerte azt a bizonyos frenstati versenyt és nem lenne meglepetés, ha a VK-ban is a győzelmekért harcolhatna, de erős szezonja lehet Ema Klinecnek is.

A németek elsősorban Katharina Althaustól és Juliane Seyfarthtól várhatják a jó eredményeket, és ne feledkezzünk meg a japánokról és a szakág rekordbajnokáról, Sara Takanashiról sem, aki tavaly ugyan nem volt igazán nagy formában, de egy győzelmet azért így is elcsípett a Raw Airen.


Sérülésből visszatérve, visszafogott kezdés várható Vörös Virágtól

Rajthoz áll majd Ramsauban Vörös Virág is, aki márciusi, Lillehammerben elszenvedett térdszalag-szakadását követően tér majd vissza a mezőnybe. Pedig micsoda szezonja volt előtte! Versenyzőnk a 2019/20-as idényben minden várakozást felülmúlva szerepelt, megszerezte első pontjait, szám szerint 12-t, a VK-ban az idény végére pedig rendszeres szereplője lett a versenyek második sorozatának is.

A sérülést követően persze rögtön azt várni, hogy Virág egyből ott folytatja ahol abbahagyta irreális lenne, különösen, hogy az elmúlt hetekben még a lehetőségekhez képest sem alakult ideálisan a felkészülés. Néhány héttel ezelőtt egy oldalunknak adott interjúban ő is azt mondta, hogy neki annyira talán nem is lenne baj, ha csak 2021-ben kezdődne az idény. Virág az elmúlt hetekben a közösségi médiában többször írt arról, hogy még midig fáj a térde ugrás közben és edzője, Vasja Bajc is elég borús képet festett a jelenlegi helyzetről.

Virág számára ugyan megadták októberben a zöld lámpát az orvosok, de 8 hónap egy ilyen sérülés esetén még nem elég idő ahhoz, hogy minden tökéletes legyen. Ezt akkor el is mondták neki, hogy várhatóan még legalább 6 hónapig érezhet fájdalmat terhelés közben, mivel az ízületet körülvevő izmok még mindig nem elég erősek a sérült lábán.

A szlovén edző szerint sajnos egyelőre ez Virág önbizalmát is negatívan befolyásolja, így a szezonnyitó versennyel kapcsolatban is elég visszafogottak a várakozásai: „Bár Virág szeretne mindenképpen ugrani, egyelőre nincs azon a szinten, amit elterveztünk. Nem bízik eléggé magában a sáncon, pedig igazán nem lenne erre oka, hiszen a bukása nem a levegőben elkövetett technikai hiba miatt történt, hanem azért mert túl mélyre került a talajfogásnál. Nem szeretnék túl nagy nyomást helyezni rá, arra eredetileg sem számítottam, hogy egyből újra a pontokért küzdhet majd. A célom az volt, hogy a fő versenyre bejusson, de most ez nem reális elvárás.

Ha mindez nem lenne elég, Bajc további őket hátráltató problémákról is beszámolt. Az egyik a sánchelyzet az elmúlt hónapokban, ugyanis a nyárról télre való átállás miatt elég korlátozottak voltak a gyakorlási lehetőségek, habár ebben az időben Velenjében és Ljubnoban (utóbbi Virág tavalyi legjobb versenyének helyszíne) is tudtak néhány napot készülni. Ennél nagyobb gondot jelent jelenleg, hogy a magyar szövetség csak korlátozott pénzügyi támogatást tud nyújtani a felkészüléshez. Mint mondja, pillanatnyilag a költségek egy részét maguknak kell finanszírozniuk, és bár megérti a síszövetség nehéz helyzetét, legalább az alapvető kiadások fedezésére szüksége lenne a sportolóknak, hiszen „a világ attól nem áll meg, hogy a magyaroknak problémáik vannak.

Virág ugrásai a planicai 80 méteres sáncról

Sajnos ezek a nehézségek Virág motivációját is kedvezőtlenül befolyásolták, talán ennek is köszönhető, hogy a testtömegindexe sem optimális jelenleg. Edzője szerint olyan 4-5 kg plusz van versenyzőnkön az ideális versenysúlyához képest, természetesen ez az ugrások távolságára is rossz hatással van. A probléma kezelésére szerettek volna egyébként táplálkozási szakembert is bevonni, ez azonban szűk anaygi keretek mellett nehezen megoldható.

Ami a távolabbi terveket illeti, Ramsau után visszatérnek az edzésekhez és készülnek a ljubnói folytatásra, az azonban már biztos, hogy Titisee-Neustadtba nem utaznak el, egy annyira nagy sáncra ugyanis még tényleg korai lenne felmenni. Persze előbb-utóbb meg kell tenni majd ezt az ugrást is, hiszen Oberstdorfban a világbajnokságon ott szeretnének lenni ebben a számban is.

Program – Ramsau, nők

December 17. csütörtök

15:00 hivatalos edzés
17:00 Kvalifikáció

December 18. péntek

14:45 Próbasorozat
15:40 Verseny

Elkezdik a lányok is- a héten Ramsauban rajtol a női síugró világkupa!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s