Olasz hiba, Shiffrin utolérte Hirschert az örökranglistán

Úgy tűnik, Mikaela Shiffirn visszatalált korábbi önmagához – másodperc körüli előnnyel nyerte a második courcheveli óriást. Ha a győzelemhez nem is, a nagy előnyhöz szüksége volt az őt üldöző olaszok hibáira is. Bassino kiesett, míg Brignone nagyot mentett, a második hely is kisebbfajta siker volt számára. Tessa Worley jó lesipuskásként így felléphetett a dobogóra.

Úgy tűnik az időjárás csak nem akar kegyes lenni az alpesi sízőkhöz az idei szezonba. Egy hete a férfiaknál kellett egy óriást hétfőre halasztani, ezúttal pedig a hölgyekre várt egy vasárnapi kényszerű szünnap. Tegnap a szervezők nem tudtak kellően kemény pályát előkészíteni, mára viszont sikerült jegessé varázsolni a lejtőt, így minden akadály elhárult. Érdekesség, hogy az utóbbi években szinte soha nem halasztottak versenyt hétfőre, ezúttal viszont egy hét alatt már másodszor is sikerült megoldani. Ennek elsődleges oka a koronavírus miatti lezárásokban keresendő. Eddig óriási bevételkiesést jelentett volna az elmaradó jegybevételek miatt. Most viszont a pályák zárva a síturisták előtt, így pedig a települések szállásadói plusz bevételre is szert tehetnek, mivel egy nappal tovább foglaltak az egyébként üresen kongó ágyak.

forrás: ledauphine.com

Vlhová idén először nem dobogós

Az első futam pályáját svájci edző tűzte. A letörések, különösen a cél előtt 3-4 kapuval találhatót, tűzte valamivel trükkösebbre. Ez utóbbi, nehéz kapukombináció ki is fogott a ranglista top7 sízőjéből rögtön hármon is. Köztük a legnagyobb áldozata az összetett éllovas Petra Vlhová volt, aki ezzel idén először nem zárt dobogón világkupa versenyt. Rajta kívül Mina Fürst Holtmann és Alice Robinson versenye is itt ért véget.

A teljes első futamot itt tudjátok megnézni:

A teljes első futam videója

A vezető trió lépéselőnyben

A legjobb 7-ből hárman kiestek, másik három lány viszont magabiztos sízéssel állt az élre. Kisebb meglepetés volt, hogy közülük Miakela Shiffrin (1.) síelt a legjobban. A pálya közeépig szoros eredmény sem nézett ki, de onnantól közel fél másodperccel lassabban síelt, mint Bassino, így végül épp csak az élen zárta az első futamot. Marta Bassino (2.) a pálya alsó felén repesztett nagyot, így idei harmadik győzelme is bőven lőtávolon belül volt az első futam után. Federica Brignone (3.) is magabiztosan síelt, egyedül a pálya középső szakaszán volt egy kisebb megingása.

A legjobb hetesből Sara Hector (7.) volt még hátra, szombathoz képest ezúttal viszont sokat hibázott, nem tudott meccselni a legjobbakkal. A svéd lány és az élmenők közé ,így még többen is befértek. A vezető trióhoz képest csak ketten, Stephanie Brunner (4.) és Tessa Worley (5.) tudtak másodpercen belül maradni. Az osztrák a középső, míg a francia a záró szektorban tudott lépést tartani Shiffrinnel. Reálisan ők lehettek azok, akik a vezető hármas nagyobb hibája esetén dobogóban reménykedhettek.

forrás: ledauphine.com

A Worley és Hector közti űrbe Michelle Gisin (6.) furakodott még be, de közelebb inkább a svédhez volt. A két másodperces lélektani határon is csak kevesek tudták átverekedni magukat. Katharina Liensberger (8.) és Lara Gut-Behrami (9.) közel azonos menetet síelt, míg Wendy Holdener (10.) egy századdal már a két másodperces határon kívülre szorult.

Magasbabb rajtszámmal érdemes kiemelni a lesikló Ramona Siebenhofert (15.), vagy Corinne Sutert (18.). Míg az egyre javuló formát mutató Maryna Gasienica-Daniel (19.) ismét előkelő helyen verekedte be magát a második futamba. Szintén egyre stabilabb továbbjutóvá válik a holland színekben versenyző Adriana Jelinkova (17.) is.

Tviberg és Gasienica-Daniel nagyot javít

A második futam pályáját szlovák edző tűzte. Vlhová délelőtti kiesését követően nem volt meglepő, hogy egy nehéz, technikás pályát tűzött, reménykedve abba, hogy a szlovák összetett és szakági ellenfelei így nagyobb eséllyel hibáznak majd. Elsőként Theres Maria Tviberg (15.) síelhetett, aki ki is használta a lehetőséget, sokáig ő állt az élen. Az első futamban a norvággal hotlversenyben végző Franziska Gritsch (18.) nem sokkal maradt el Tvibergtől, ő is nagyobb javításban bízhatott.

A teljes második futamot itt tujátok megnézni:

A teljes második futam

A J Hurtöt (18.) követően sokáig komolyan vehető kihívója sem akadt Tvibergnek, végül Elena Curtoni (14.) tudta átvenni a vezetést. A szponzorfal előtt viszont nem maradhatott sokáig, a lengyel Maryna Gasienica-Daniel (11.) nagyon bevállalósan síelt, Tviberg addigi legjobb futamának idejét is meg tudta javítani. Nem is volt meglepő, hogy a reklámszünetig már senki nem tudta megelőzni: a gyors számok elmaradása miatt a versenyt bevállaló Corinne Suter (20.) sokat esett vissza, míg Adriana Jelinkova (17.) másodszor sem síelt ma rosszul, de délelőtti eredményét ezzel nem tudta megtartani. Ez utóbbi volt igaz Tina Robnikra (16.) is.

forrás: rtvslo.si

A reklámszünetet követően Ramona Siebenhofer (13.) következett, aki a lengyellel nem tudta felvenni a versenyt, de a pillanatnyi második helyért keményen síelt, és meg is szerezte azt. Ragnhidl Mowinckel (26.) zaklatatott meneten volt túl. Bődületesen síelt viszont Sofia Goggia (10.), aki ugyan többször hibázott, de alsó szakasza jól sikerült. Ricarda Haaser (8.) nem az erőt, inkább a precizitást választotta. Kiderült mindekttő kifizetődő lehet, egy századdal Goggia előtt maradt. Katharina Truppe (12.) a pálya közepéig magabiztos előnyt épített ki, de a pálya végére elfogyott a lendülete. Wendy Holdener (21.) a cél előtti letörésnél keresztbe fordította léceit, a jelentős hiba pedig jelentős visszaesést jelentett. Lara Gut-Behrami (7.) jól kezdett, de a középső, meredekebb szakaszon voltak késései, és bár emiatt előnye lecsökkent, de a vezetést át tudta venni.

Megremegnek az olaszok, Shiffrin a győztes

Katharina Liensberger (5.) hasonlóan bevállalós volt, mint Gut, de kevesebb hibával, így egyszázados előnyből fél másodpercest épített fel a célig. Sara Hector (10.) délutánra sem került abba a formába, mint szombaton, nem volt veszélyes az osztrákra. Michelle Gisin (4.) ugyan nagyot hibázott, nagy mentés kellett ahhoz, hogy a pályán maradjon, de hozott előnye és kötélidegei elegendőek voltak ahhoz, hogy átvegye a vezetést.

Tessa Worley (3.) a pálya felső szakaszán bődületes íveken síelt, már közel egy másodpercre növelte előnyét. Ebből ugyan innentől minden szektorban eladott, de minimális előnyt így is meg tudott tartani. Stephanie Brunner (6.) a pálya közepéig tartotta a lépést a franciával, de ezt követően nagy fékezés kellett, hogy egyáltalán egy kapuba beférjen, így csak Liensberger mögé került az eredménylistán.

Már csak a legjobb hármas volt hátra. Federica Brignone (2.) 74 százados előnyt hozott Worleyvel szemben, de minden bizonnyal előre tekintett inkább. A meredeken hiba nélkül, jó tempóban síelt. Ezt követően azonban besokallt, és lényegében a hóból kellett felkelnie. Egy másodperces előnye el is szállt, de az utolsó szektorra összeszedte magát, és végül előnnyel ért célba! Marta Bassino hasonló tempóban támadta a kapukat a meredeken, mint honfitársa. A meredek végén nem hibázott, így már másodperc feletti előnye volt, de az utolsó letörés előtt besokallt és elesett. Mikaela Shiffrinnek (1.) a két olasz hibáját követően egy biztonsági menet is elég lett volna a győzelemhez. És bár jelenleg nincs abban a kiemelkedő formában, mint korábban, mentalitása mit sem változott. Ismét nagyszerű íveken, tökéletes tempóval síelt a kapuk közt. Nem volt kérdés, hogy nagy előnnyel nyeri a versenyt.

Mikaela Shiffrin 67. győzelmét aratta a világkupában, amivel utolérte Marcel Hirschert az örökranglistán. Már “csak” Vonn és Stenmark állnak előtte. Óriásban utoljára tavaly, a két ünnep közti lienzi versenyen nyert legutóbb. Zsinórban 9. szezonjában nyer minimum egy világkupa versenyt. Federica Brignone mai második helyével nagyot zárkózott összetettben, míg a szakági tabellán 5 ponttal megelőzte az eddigi éllovas Bassinót. 2013 és 2017 világbajnoka Tessa Worley több mint egy év után állhatott ismét dobogóra. A tavalyi, halványabb szezonját kezdte még Söldenben egy harmadik hellyel, azóta viszont nem végzett a legjobb háromban.

A szakági versenyben Brignone 5 ponttal megelőzte Bassinót, míg Shiffrin a harmadik helyre zárkózott, 55 pontos lemaradással. Az összetettben Vlhová előnye a kiesés ellenére sem volt veszélyben. Shiffrin feljött mögé a második helyre, de így is 145 pont a hátránya. Bassino és Gisin 1-1 helyet csúsztak vissza. Mögöttük pedig már Brignone zárkózott ötödiknek, 172 pont lemaradással.

A női mezőny a folytatásban Val-d’Isèrebe utazik, remélhetőleg ott már tényleg elkezdődhet számukra is a gyors szezon. Elsőként, már pénteken (!) lesiklással kezdenek, ahogy szombaton is ugyanez vár rájuk. Advent negyedik vasárnapján pedig szuper-G-vel zárják a hétvégét.

Borítókép forrása: rtvslo.si

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s