Geiger a surranó pályáról az élre állt Planicán

Karl Geiger számára sikerült a legjobban az első nap a planicai sírepülő világbajnokságon. A német az első sorozatot Hayböckkel és Klimovval a nyakán megnyerte, s bár a második ugrásával Eisenbichler és Granerud is tíz pontot vert rá, 4.6 pont így is megmaradt a német előnyéből. Hayböck is tíz ponton belül, így ő is versenyben van – az előzetes esélyesek közül Johansson a dobogóra még oda érhet, Stochnak ehhez bravúr, Tandénak pedig óriási csoda kell.  

Három hely kiadó. Ezzel a felkiáltással indult a világbajnokság azon nemzetek ugrói számára, akik nincsenek ott a TOP 6-ban. Azért hat helyről beszélünk, mert a Kraft helyett nevezett osztrák Kahofer azért nem mehetett biztosra a továbbjutó helyekért, miközben Klimov, Aalto és Boyd Clowes mutatott már annyit, hogy ők jó eséllyel induljanak mind a négy ugrásért. A világbajnokság egyéni versenyében ugyanis az első kör után csak a legjobb harminc folytatja, nekik további 3 ugrásuk után alakul ki majd a végeredmény. 

Az első húsz versenyző kapott helyet Domen Prevc (206.0 m) , aki nem ugrott elsőre olyan nagyot, de a korábbi világbajnok Schlierenzauer (193.0 m) is nagyon korán tette le a lécet. Valószínű mindez főként annak volt köszönhető, hogy az edzés után kicsivel rövidebb nekifutóval, a 12-es beülőről vágtak neki a sportolók, így kisebb volt az elugrási sebességük, miközben a szél intenzitása az első ugróknál azért eléggé váltakozott. Az osztrákokhoz beugró, korábban még junior VB-n sem induló fiatal Kahofer (181.5 m) továbbjutási esélyei hamar elszálltak.

Ami a felvezetésnél is elmített csoportot illeti az olasz Bressadola (199.5 m), a kanadai Soukup (204.0 m) is kimondottan jól ugrott, a már rutinos Aalto (205.0 m) pedig tizenötödikként indulva az élre is állt. Kihullott a fiatal osztrák mellett a japán Nakamura (185.5 m) is, miközben az észt meglepetésember Aigro (200.5 m) a tréningeken mutatott teljesítményét megfejelte, és már a landolásnál tudta, hogy készülhet a következő körre is. Az orosz Nazarov (203.0 m) továbbjutása után pedig jött az a Michael Hayböck, akitől a legtöbbet várhatják az osztrákok. Pechjére erős szembeszél miatt ő volt az első, akinek várnia kellett.

De ez nem zavarta meg. Tegnap egyéni csúcsot ugrott és ezt ma meg is fejelte 245.5 méterrel, ráadásul a talajfogás is tökéletes volt, így majdnem 40 pontot vert az addigi éllovasra. Kisebb szembeszelet is kapott, de így is 221.1 pont került a neve mellé, ami jól mutatja, hogy a többieknek milyen magasra került a léc. Fura is volt nézni a TV-ben, hogy a zöld vonal elérhetetlen volt a következő ugrák számára, az első felében mindenképp.

A második huszast azonban a címvédő kezdte. Daniel André Tande (203.0 m) az első ugrással tulajdonképpen kiszállt a versenyből, hiszem már most majdnem ötven pontos hátrányba került, amivel akár a csapatversenyből is kiírhatja magát. A lengyel Sterkala (224.5 m) viszont bombaformában van, így akár a győzelemért is mehet majd a csapatuk vasárnap, ha a többiek is hozzák, amire képesek. Egyéni rekordot ugrott Klimov (237.0 m) is és 8 pontra megközelítette a listavezetőt, miközben Kamil Stoch (213.0 m) is némiképp elmaradt a várakozástól és még a pillanatnyi dobogóra se fért fel.

Az utolsó tíz ugrónál az első kérdés az volt, hogy a házigazdáknak lesz-e kinek szurkolniuk a dobogóért. Nos hamar kiderült, hogy valószínű nem. Pavlovcic (207.0 m) és Lanisek (196.0 m) is a várakozásnál visszafogottabb volt, így az első kört a TOP 10-en kívül zárták. Megfordult közben a szél, és már inkább nehezítette a versenyzők dolgát, így Zyla (221.5) ugrása értékes volt és negyedikként érte el a 200 pontot. Karl Geiger (241.0 m) pedig át is ugrotta a zöld vonalat és két ponttal meg is előzte Hayböcköt.

Az utolsó három ugró előtt még a német vezetett, és Johansson (220.0 m) ugrás után sem volt változás, a norvég húsz pont hátránnyal a pillanatnyi ötödik helyen landolt. A kvalifikáción győztes Eisenbichler (220.0 m) sem jutott messzebbre, így komolyabb hátrányba került – bár három sorozat alatt nyilván ez még ledolgozható. És Granerud (221.0 m ) is jócskán elmaradt a várakozástól, így a VK első három helyezettje nem zárt dobogón az első kör végén.

Az első kör hivatalos végeredménye

A második kör első tíz ugrójának az volt a tét, ki az, aki megkezdheti a felzárkózást az élmezőnyhöz. Nos ez leginkább Laniseknek (218.5 m) és Aschenwaldnak (218.0 m) sikerült, de ekkor még nem lehetett sejteni ez mire lehet elég. Látva a366 és 368 pontjukat, talán 4-5 helyezést még ma előre tudnak majd lépni.

Tande (218.5 m) a második körben javított a teljesítményén és az élre állt, a 18. helyről induló Bresadola (202.0 m) viszont kissé visszacsúszott, de az olasz előtt így is le a kalappal. A címvédőt  az aranyra vágyó Kamil Stoch (229.0 m) előzte meg, de vastagon, egy pontra került a bűvös 400 ponttól. Paschke (224.5 m) újra egyéni csúcsot döntött és így tapadt a lengyel ugróra. Ezután Schmid (219.5 m) következett akinek az ugrása után egyre biztosabbak lehettünk abban, hogy hatalmas csata lesz az aranyért vasárnap a csapatversenyben a lengyelek, a norvégok és a németek között. Tíz ugróval a vége előtt Kamil Stoch állt az élen, és három legyel kollégája következett.

Az első körben kilencen szereztek kétszáznál több pontot, most eddig ketten. A tizedik helyről induló Kubacki (215.5 m) visszacsúszott aktuálisan két helyet. Strekala (215.5 m) is messze vitorlázott, és bejött Stoch mögé, majd jött az utolsó még toronyban lévő lengyel, Zyla (224.5 m) aki az élre állt.  A dobogóra esélyesek közül Johansson (228.5 m) és Y. Sato (229.0 m) is javított, Eisenbichler pedig nagy egyéni csúcsot döntött – 247 méteren landolt.

Granerud előtt viszont megállt az idő. Előbb beülőt változtattak – ráadásul úgy tűnt, rossz irányba küldték el először a startot – majd a nyomot kellett tisztítani végül nagy volt a szél, aztán visszatették mégis a startot a 12-esbe. De hiába kellett várni hosszasan a Világkupa listavezetőjének, a norvég végül 229.5 méter ugrott erős hátszében, sokkal szebb érkezéssel, mint a német így az élre állt.

Klimovnak (208.0 m) másodjára már nem sikerült extrát hoznia, Hayböcknek viszont befújhatott a szél, mert az elugrás után nem sokkal korigálnia kellett, így a planicai programja legrövidebb ugrásával rukkolt elő, 217 méterre szállt csak. Ő kapta egyébként a legmagasabb szélkompenzációt ma este. Mindez nagy lehetőség volt Karl Geiger számára, aki 223 méteres ugrásával a vezetést megtartotta, de tíz ponton belülre került a TOP 4. Mindez azt jelenti, hogy ma, ahogy vártuk, még semmi nem dőlt el.

A második sorozat végeredménye

Izgalmas egyéni verseny elé nézünk, és a csapatversenyben is úgy tűnik lesz egy nagy német – norvég – lengyel versenyfutás az aranyért.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s