Caviezel első győzelmével az első dobogósok előtt

Csupa elsőző állhatott dobogóra a Val d’Isère-i szuper-G végén. A szakági címvédő, Mauro Caviezel számos második helye után végül megszerezte karrierje első világkupa sikerét. Mögötte két, eddig dobogóra nem álló versenyző végzett: Adrian Smiseth Sejersted, valamint Christian Walder. Pinturault top10-ben végzett, szemben Odermattal, így előnybe került az összetettben.

Úgy tűnik, a Val d’Isère-i szervezőket továbbra sem fogadja kegyeibe az időjárás. A múlt heti óriásokat Santa Caterinára kellett átszervezni a hóhiány miatt, ezúttal pedig az Alpok teljes déli oldalán egy hete szakadó hó jelent gondot. A várható nagy havazás miatt a hétvégi programot fel is cserélték már a héten, így szombaton a lesiklás helyett a szuper-G került terítékre. Így is csak rövidített pálya jöhetett szóba. Az egy perces siklás annyit jelentett, hogy egy hiba, vagy rosszul megválasztott ív után a dobogó már szóba sem jöhetett senkinek.

Ami pedig a verseny alatti időjárást illeti, az sem volt épp tökéletes versenyidő. Ugyan a hó szerelmesei szájtátva figyelhették a helyszínről érkező képsorokat, a versenyzők dolgát azonban nem knnyítette meg a szakadatlan havazás, és a pálya tetejére telepedő ködréteg. De legalább tartósan voltak mostohák a körülmények a teljes verseny alatt.

A havazás sosem jó előjel az első sízőnek. Az összetettet éllovas Marco Odermattnak (13.) emiatt kockázatnai is kellett, de az ugrató utáni ívekkel sokat küzdött. Hannes Rrichelt (24.) 40 évesen is újra visszatért a világkupába. Korrekt menettel tért vissza a legjobbak mezőnyébe. Vincent Kriechmayr (5.) a felső harmadban még le-le csúszott a legjobb ívről, de a pálya alsó szakaszán nem hibázott, így át tudta venni a vezetést. Andreas Sander (8.) tiszta, jó ívekkel tarkított menettel egészen az utolsó pillanatig harcban volt az első helyért.

Mauro Caviezel (1.) bemutatta, hogy hogy kell ezt a pályát igazán megsíelni. A pálya felénél már közel egy másodperc volt az előnye. Nagy tempót vállalt, és ezzel együtt is jó íveken tudta tartani léceit. Különösen átgondolt volt, a felső, kulcsnak számító keresztcsúszó szakaszra fordító kapu, ahol a sebességet beáldozta a kanyarívért, ami tizedekben mérhető előnyt jelentett számára, szinte mindenkivel szemben.

Adrian Smiseth Seyersted (2.) hozta Caviezel nagyszerű íveit, folyamatosan közel volt a svájcihoz, de megelőzni nem tudta. Aleksander Aamodt Kilde (12.) hatalmasat mentett az ugrató után, kisebb csoda volt, hogy befűzte magát a soron következő kapuba. Christian Walder (3.) egy korrekt, a maga szintjén közel tökéletes menettel rukkolt elő. Matthias Mayer (11.) túlságosan bevállalós menettel próbálkozott, de emiatt a mély hóba is kisíelt és majdnem ki is esett.

Christoph Innerhofer (8.) ugyan a dobogóért nem volt harcban, de összességében nem lehetett elégedetlen. Dominik Paris (16.) volt az első, aki a reklám után síelhetett. Ez ugyanúgy kisebb hátrány, ahogy Odermatt rajtszáma is. Az olasz sem tudta úgy megsíelni a keresztcsúszó szakaszt megsíelni, ahogy Caviezel, így hátrányának inkább ez volt az oka, mintsem a szerencsétlen rajtszám. Emanuele Buzzi (19.) nem igazán találta a jó íveket. Nem az olaszok perceit láttuk. Kjetil Jansrud (6.) sem tudta jó íven síelni a kritikus kaput, ő viszont a pálya legvégén legalább tartotta Caviezel tempóját.

Ryan Cochran-Siegle (46.) messze a mély hóból jött vissza a pályára, így onnantól inkább már csak becsültből síelt. Alexis Pinturault (7.) egy nem túl bevállalós, sokkal inkább átgondolt menetet síelt, amivel megelőzte Kildét és Odermattot is, hazai terepükön. Utóbbit megelőzve biztossá vált, hogy az összetettet is egyedüliként fogja tovább vezetni. Johann Clarey (36.) is a kritikus kapunál rontott nagyot. Egyedül talán a legutolsó szektorának örülhetett valamennyire.

Beat Feuz (10.) egész más íveken síelt, mint az eddigiek. Épp a végén síelt sokkal lassabban, mint a legtöbben, ami értékes helyezésekbe kerülhetett neki. Nils Allegre (22.) ugyan rettentő gyors volt, de kanyarvételei nem voltak tiszták. Travis Ganong (4.) nagyon okosan, az ideális ívet szem előtt tartva síelt. Így a dobogóról is épp csak lemaradt. Max Franz (14.) zárta a legjobb húsz sorát, de különösebb veszélyt ő sem jelentett az első tízben tanyázókra.

A folytatásban a pontszerzés sem sikerült mindenkinek, így Brice Roger (15.), Blaise Giezendanner (17.), vagy épp Josef Ferstl (18.) eredménye különösen kiemelendő. Szintén értékes pontokat gyűjtött Miha Hrobat (20.), Stefan Rogentin (24.) és a családi kettős pontszerzést biztosító Gino Caviezel (26.) is. Harmincon túli rajtszámmal Urs Kryenbühl (20.) szerepelt a legjobban, míg Nicoas Raffort a legmagasabb rajtszámmal, utolsóként síelve tudott a pontszerzők közé kerülni (58-assal 23.). Mellettük pontot szerzett Felix Monsen (26.), Guglielmo Bosca (28.), Christoph Krenn (29.) és Raphael Haaser (30.) is. Elindult a versenyen Loïc Meillard is, minden bizonnyal összetett ambicióktól tüzelve, de pontot nem tudott szerezni.

Mauro Caviezel 2017 óta gyűjti a dobogókat, ma reggelig szám szerint 10-nél tartott. 6 alkalommal maradt le eddig épp csak a győzelemről. Sokat elmond „szerencséjéről”, hogy tavaly a szakági kristálygömböt is úgy szerezte meg, hogy győznie egy világkupa versenyen sem sikerült. Ma ezt a pechszériát sikerült végre maga mögött hagynia. Így is azon kevesek egyike, aki előbb vihetett haza kristálygömböt, mint napi trófeát.

A síző családból származó Adrian Smisett Sejersted hosszabb sérülés után rögtön karrierje első dobogójával tért vissza. A szám korábbi junior-vb ezüstérmese, junior lesikló bajnok, eddig is számos top10-zel vétette észre magát, és jelezte, ő is odaérhet a remek norvég szuper-G-zők közé. Christian Walder igen későn, 30 éves korára szerezte meg első dobogóját. Eddig inkább stabil, tízen kívüli pontszerzőként ismerhettük, top10-es eredménye is mindössze 4 volt a mai előtt.

Az összetett esélyesek közül ma Odermatt és Kilde is hibázott, így saját terepükön került előnybe Alexis Pinturault, aki hármuk közül ma a legjobban zárt. A francia 16 pontos előnyre tett szert az eddig vele holtversenyben éllovas Odermattal szemben.

Ha az időjárás is úgy akarja, akkor holnap lesiklással folytatódik a férfiak világkupája.

Borítókép forrása: bote.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s