Cápatámadás érheti a favoritokat Planicán

Az első edzésekkel és a kvalifikációval megkezdődött ma a Sírepülő Világbajnokság Szlovéniában. Az első nap úgy tűnik nem lehet panaszunk a szélre és az ugrások hosszára sem. Harmincnégyen is 200 méter fölött landoltak a mai selejtezőben. Ami az esélyeseket illeti új nevet nem kell ugyan megtanulnunk, de az eddigi Eisenbichler – Granerud párharcba bekapcsolódhat a címvédő Tande és a legutóbbi ezüstérmes Stoch, a német csapatból Geiger valamint a koronavírusból felépülő Hayböck is. A legjobb tíz közé ma 3-3 német és norvég ugró került be – ez némiképp már az esélyeket is mutathatja a vasárnapi csapatverseny előtt.

Két edzésen mérhették fel a szövetségi kapitányok, hogy kit neveznek be az egyéni versenyre Planicán. A sírepülő VB egyéni versenyére ugyanis a norvégokat leszámítva mindenki 4-4 ugrót nevezhet – az északi ország azért ötöt,mert ők adják a címvédőt Daniel André Tande személyében. A próba sorozatban ugyanakkor mind a hat ugró felcsatolhatta a síléceit. Illetve felcsatolhatta volna, Marius Lindvik ugyanis nem érezte magát még elég felkészültnek a versenyre, így hiába kapta meg a 48-as rajtszámot, ezért kihagyja a versenyt.

Forrás: Stefan Kraft Instagram

Ott volt viszont a koronavírusból felépülő Kratf és Hayböck – utóbbi az első sorozatban a harmadik, a másodikban a legjobb eredménnyel zárt. Osztrák klasszis társára sem lehetett panasz, 241 méterrel ő produkálta a leghosszabb ugrást, így óriási meglepetés volt olvasni a kvalifikáció rajtlistáját, ahol nem szerepelt Stefan Kraft neve. A legutóbbi Világkupa összetett győztesének a hírek szerint fáj a háta, de a csapatversenyben előfordul, hogy látni fogjuk. Kimaradt a házigazdák csapatából Peter Prevc is, a németeknél pedig Hamann hiába volt az első edzésen második a házi versenyen, ő sem került be az egyéni keretbe.

A hatvanegyes mezőnyből így 47 lett a kvalifikációra, ahonnan a legjobb negyvenen juthattak be a csütörtökön kezdődő kétnapos versenyre. Ahol hamar kiderült, hogy elég négy versenyzőt megelőzni, Sakaláról ugyanis viszonylag hamar kiderült, hogy ruha problémák miatt kizárták, a svájci Peter és Deschwanden pedig azért nem ugorhatott, mert az edzői stábból volt, akinek a koronavírus tesztje pozitív lett, így számukra most véget is ért a verseny.

Domen Prevc visszatért a legjobbak közé

A 8-as rajtszámmal induló Domen Prevc (216.5 m) jött elsőként azok közül, akik a világbajnokság legjobb tíz helyére joggal pályáznak, őt először jó tíz ugróval később a finn Aalto (221.5 m) előzte meg. A mezőny első felében jött az edzések legjobbja, Michael Hayböck (242.5 m) is, aki 27 pontot azonnal rátett a Anti eredményére, és jelezte, hogy a dobogóra pályázók közé őt is fel kell venni a listára. A zsűri azonnal reagált a hosszú ugrásra, és a 13-asból a 12-es beülőre hozta vissza a mezőnyt, oda, ahonnan az edzésen is ugrottak a srácok.

Forrás: Michael Hayböck Instagram

Tandénak (229.5 m) így egy valamivel rövidebb repülés is elég volt a remek eredményhez és 0.7 ponttal megközelítette a listavezetőt. És nem hiába örült a földet érés után a lengyel Sterkala (217.5 m) is, aki sokáig a dobogón állt a két klasszis mögött. Ez a pillanat honfitársa, Kamil Stoch (226.0 m) ugrásáig tartott, aki nem hiába hagyta ki a VK orosz fordulóját, jó formában érkezett meg Szlovéniába. Az eddigi mérsékelt teljesítményéhez képest kimondottan jól állt az utolsó tíz ugró előtt Klimov (215.0 m) és Zajc (216.0 m) is.

Az utolsó csoportban indulók egy külön képes felvezetést is kaptak, Johanssont látva felmerülhet a kérdés: vajon a srácok kapnak rendesen enni is? De nem volt idő elmélkedni, mert jött a két szlovén. Pavlovic (220.0 m) és Lanisek (214.5 m) ugrásával jelezte: most már a csapatversenyben is készen állnak arra, hogy harcban legyenek az érmekért. A három pillanatnyi dobogóst elsőként a mindig vidám Zyla (223.0 m) közelítette meg, ezt fejelte meg Geiger (228.0 m), aki bármennyire is kis különbség volt Hayböck és Tande között, éppen befért az aktuális második helyre. 

Eisenbichler hátát nézte ma is a mezőny

A mérsékeltebb edzéseredmények után Kubacki (216.0 m), Sato (219.5 m) és Johansson (222.0 m) is odatette magát, bár a Cápa vezető pozícióját egyikük sem veszélyeztette. Ekkor már csak ketten voltak fenn a toronyban, az első edzést nyerő Granerud és mindkét tréningen dobogós Eisenbichler. Előbb a német rugaszkodott el és boldogan rázhatta az öklét a landolás után. Markus Eisenbichler (225.5 m) ugyanis vastagon, 6.5 pont előnnyel átvette a vezetést. Amit meg is tudott tartani, Granerud (221.5 m) ugyanis négy méterrel rövidebbet ugrott nála. Mindez azonban csak annyit jelent: ma legyőzte a német a norvégot, az igazi verseny azonban számukra csak holnap kezdődik. 

Négyen is egy ponton belül Eisenbichler nyomában

A hivatalos végeredmény megnézhető ITT

Folytatás holnap a legjobb negyven ugróval, a tervek szerint az első kör 16.00-kor kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s