Odermatt fölényes győzelme Santa Caterinán

Csak idő kérdése volt, hogy Marco Odermatt mikor nyer első ízben óriás-műlesiklásban is. A hétfői versenyen fölényes győzelmet aratott, és jelentősen növelte előnyét a szakági tabellán. Pinturaulték aggódhatnak? A svájci már az összetettben is vezet. A dobogót, zseniálisan taktikusan síelt második futammal, Tommy Ford és a 21. helyről előrelépő Filip Zubčić tették teljessé.

A nagy havazás miatt vasárnapról, a nem túl nézőbarát hétfői időpontra (bár a home office talán ennyi előnyt jelenthet, nekünk fanatikus nézőknek) halasztott második Santa Caterinán rendezett óriással folytatódott a férfi alpesi sízők világkupája. A szombati futamon is szakadó hó egészen tegnapig nem hagyott alább, így gyönyörű, szinte képeslapba illő alpesi táj adta a szemrevaló körítést a világ legjobb sízőihez.

A nagy mennyiségű friss hó ellenére is tökéletes állapotú, kemény pálya a szervezők professzionalitását dicséri. A havat hozó mediterrán ciklon elvonultával maradt a hideg, fagypont alatti idő is, így minden adott volt a fair versenyhez. Ez végül a továbbjutó időn is meglátszott: 1,85 másodperc volt ma a választóvonal, ami az utóbbi idők egyik legszorosabb első futamát jelenti óriásban.

A pályát az amerikai válogatott edzője tűzte az első futamban, amit így rögtön egy „hazai” síző, Tommy Ford (4.) avathatott fel. A felső részen nagyot fékezett, a kapuba féréssel is meg kellett küzdenie, ezen kívül viszont nem vétett több hibát. Filip Zubčić (21.) ugyanott még nagyobbat hibázott, ráadásul nem is ez volt az egyetlen hibája. Megbosszulta magát, hogy túlságosan elengedte léceit. Leif Kristian Nestvold-Haugen (2.) az eddigiektől eltérően nem hibázott méreteseket, inkább a tiszta íveket kereste. Ez ki is fizetődött, átvette a vezetést Fordtól.

forrás: ledauphine.com

Henrik Kristoffersen (5.) személyében ismét egy síző következett, aki a nagy tempó mellett voksolt. Ezzel együtt viszont egy-egy nagyobb késés is jött, ahogy Fordnál és Zubčićnál is. Az eddigi sízők közül Žan Kranjec (11.) egyensúlyozott legjobban a pálya elején a tempó és a precizitás közt, de a pálya közepétől jelentősen lelassult. Alexis Pinturault (3.) igen precízen, kordában tartott tempóval síelt végig. Emiatt kisebb meglepetés volt, hogy a pálya alján minimális hátrányba került Haugennel szemben.

Marco Odermatt (1.) szakági éllovashoz méltó menettel rukkolt elő. Az a tempót, amit Kristoffersenék nem tudtak hiba nélkül végigvinni, az a svájcinak láthatóan nem kottyant meg. A végü szűk különbségekkel befejeződő első futamban közel két tizedes előnye jelentősnek tűnt.

forrás: kleinezeitung.at

Victor Muffat-Jeandet (29.) csak a középső szakaszon síelt a legjobbakkal összemérhetően, ezt leszámítva nem találta a megfelelő íveket. Ted Ligety (40.) hatalmas rontással kezdett, már ez önmagában is hatalmas hátrányt jelentett, de a kellő gyorsaság ezt követően is hiányzott. Gino Caviezel (6.) formáját viszont láthatóan húzza felfelé honfitársai remeklése, ezúttal is jó helyzetből várhatta a második futamot. Matthieu Faivre (9.) a pálya elején elkövetett hibákat bánhatja igazán, hiszen onnantól alig maradt el adobogósok szintjétől.

Lucas Bråthen (16.) a pálya közepén szárnyalt csak, utána azonban késésbe került, ahogy a rajt után is, ami a záró szakaszra rányomta a bélyegét. Luca de Aliprandini (14.) szép íveken síelt, de egyre inkább lelassult a célhoz közelítve. Loïc Meillard (7.) kissé visszafogottan kezdett, majd begyújtotta a rakétákat, azonban ez lett a veszte. A kiesés széléről mentett, a dobogóesélyei azonban még így sem szálltak el. Aleksander Aamodt Kilde (7.) zárta a legjobbak sorát egy Meillardhoz képest visszafogottabb, nagy hibákat nélkülöző menettel.

A kis különbségek ellenére a harmincas mezőny második feléből mindössze egy síző verekedte még be magát a legjobb tízbe, Adam Žampa (10.). A szlovák élt a szombati versenynek köszönhetően 30-on belülről sorsolt rajtszám adta lehetőségekkel. Szemre is remek első futamot síelt. Szintén nem ment rosszul Alexander Schmid (11.) és Thibaut Favrot (13.), vagy a szombaton is remeklő Trevor Philp (15.) sem. Az osztrákok ezúttal három továbbjutónak örülhettek, de Roland Leitinger sem jutott előrébb a 17. helynél. A sógorok második futamát Marco Schwarz (22.) és a 43-assal továbbjutó Magnus Walch (26.) erősítette még.

A rajtszámuknak mondhatni megfelelően zárta az első futamot Erik Read (18.), Stefan Luitz (22.), Justin Murisier (23.) és Ryan Cochran-Siegle (25.) is, azaz 15-30 közti rajtszámmal hasonló helyezéseket értek el. A szoros verseny miatt viszont nem jutott tovább Cyprien Sarrazin (32.), Manuel Feller (33.), Rasmus Windingstad (37.), Cedric Noger (54.) és Giovanni Borsotti sem (60.).

Őket a harmincon túli rajtszámmal sízők szorították ki. A legjobban közülük a karrierje során második óriásán rajthoz álló Daniel Yule (20.) végzett. Aki az 500 pontos szabály alapján Kriechmayrrel (45.), Jansruddal (50.) és Noёllel (54.) együtt rögtön a legjobbak után rajtolhatott. De utóbbi három a továbbjutás közelében sem volt. A legmagasabb rajtszámmal Stefano Baruffaldi (58-assal 30.) jutott tovább. Mellettük remek eredményt ért még el a holland Maarten Meiners (24.), Atle Lie McGrath (25.) és Riccardo Tonetti (27.) is.

1. Marco OdermattSvájc1:04.03
2. L.K. Nestvold-HaugenSvájc1:04.22+ 0.19
3. Alexis PinturaultFranciaország1:04.27+ 0.24
4. Tommy FordEgyesült Államok1:04.46+ 0.43
5. Henrik KristoffersenNorvégia1:04.63+ 0.60
6. Gino CaviezelSvájc1:04.71+ 0.68
7. Alexander Aamodt KildeNorvégia1:04.79+ 0.76
7. Loic MeillardSvájc1:04.79+ 0.76
1. futam eredménye

A második futamra norvég edző tűzte a pályát. A felső szakaszon egy-egy kanyar már-már szuper-G-re hajazott. A pálya közepén pedig egy trükkös letörés várt a sízőkre, aminél a laposról hozott nagy bemeneti tempó megbosszulta magát (mint utólag megtudtuk). Az időjárás a délelőtti borús, csöndes idő helyett inkább a szombatira emlékeztetett az intenzív havazás miatt. Az időjárási viszonyok viszont szinte mind a 30 síző alatt egyenletesen voltak kissé mostohák.

Az első futam pályájával ellentétben egy nehezebb, de tempósabb tűzest láthattunk a norvég edzőtől.  Stefano Baruffaldi (24.) becsülettel lehozta élete első pontszerzését. Rögtön többet is, mivel Muffat-Jeandet kiesett, míg Cochran-Siegle (28.) is csak kis híján nem tette meg ugyanezt, valamint Riccardo Tonetti (26.) is visszaesett. Marcus Walch (22.) remekül síelt, egészen az utolsó szektorig, ahol tizedeket hagyott a pályaban. Az osztráknak ezt a hiányosságát Atle Lie McGrath (11.) egyből ki is használta, hasonló felső szakasz után, klasszikus jobb alsót teljesített, nagy előnnyel ugrott az élre.

Maarten Meiners (26.) egy hiba után behúzta a féket és inkább élete első biztos pontjaiért síelt. A hollanddal szemben Justin Murisier (23.) sokkal többet kockázatott, aminek több hiba lett az eredménye a nagyobb tempó mellett. Marco Schwarz (22.) jó kezdés után a laposon billent hátra, ami a legrosszabb hely volt a hibára.

Filip Zubčić (3.) számára jó ómen lehetett az egyre csak rákezdő hóesés. Ennek ellenére négy tizedes előnyét szinte lenullázta a pálya feléig. Később derült csak ki, taktikus lépés volt ez – a letörésre lassabb bemeneti sebességgel kanyarodhatott, így végig a megfelelő íveken csúsztathatta léceit.  Könnyedén építette vissza teljes hozott előnyét, és még hozzá is tudott tenni a célig. Nála gyorsabban már ezután sem síelték délután a pályát. De ekkor még nem tudtuk, mekkora előrelépést jelenthet ez, főleg mivel a felső szakasz ekkor inkább tűnt rontottan lassúnak, mint zseniális húzásnak.

Daniel Yule (25.) másodszorra már messzebb síelt a kaputól, többször is gondba került. Erik Read (10.) jól kezdett, de Zubčić középső szakaszával nem tudta felvenni a versenyt, rajta kívül azonban mindenkit könnyedén előzött. Stefan Luitz (17.) már a pálya közepén lévő letörés előtt sem tudott előnyt gyűjteni, így már akkor borítékolható volt, hogy nem fogja átvenni a vezetést. Roland Leitinger (17.) mindössze honfitársaival volt versenyben, ismét egy felejthető óriáson volt túl az osztrák válogatott. Lucas Bråthen (13.) volt az utolsó, aki Odermatthoz képest kívül esett az egy másodpercen, de jó kezdés után nagy hibát vétett.

Trevor Philp (16.) zaklatottan kezdett, és nem is a második szektortól már nem is volt meccsben a horváttal. Luca De Aliprandini (6.) rendkívül látványos, kockáztatós menetet síelt. Egy megbillenés miatt viszont egy tizeddel végül lemaradt a vezetésről. Bár jelzésértékű, hogy a pálya második felében 8 tizedre feltornázott előnyt sem lehetett megtartani a horváttal szemben. Ez is jól mutatta már, a fenti eszeveszett tempó nem biztos, hogy kifizetődő.

Thibaut Favrot (14.) nem épp élete mentén volt túl. Žan Kranjec (19.) keze a rajt után beleakadt egy kapuba, meg is torpant miatta. Utána rákapcsolt, de jött egy újabb rontás ami miatt már nem volt esély megelőzni élen álló edzéstársát. Alexander Schmid (9.) viszonylag jól kezdett, és bár a letörést is korrekten oldotta meg, de utána nála is jött menetrend szerint a fél másodperc visszaesés. Adam Žampa (8.) remekül kezdett, nem védett semmit. Egészen az utolsó pillanatig harcban volt a vezetésért. Mathieu Faivre (20) rendkívül zaklatottan síelt, jelentősen visszaesett a ranglistán. Ezzel Zubčić már a második reklámszünetet töltötte az élen, a 21. helyről indulva!

forrás: lagazzetta.it

Az idén rendkívül kiegyensúlyozott Loïc Meillard (4.) már fél másodperc előnnyel vágott neki a pályának. Jól kezdett, a letörést is egész szépen oldotta meg, de végül 3 századdal lemaradt a vezetésről. Aleksander Aamodt Kilde (15.) a fenti, szuper-G-re hajazó részén parádésan síelt, de jött egy hiba és másodpercesre hízott előnye egyből el is szállt, onnantól pedig folyamatosan csúszott vissza. Gino Caviezel (28.) a pálya tetején hatalmasat rontott, két kapuba is éppen csak befért, minimum egy-egy másodpercet hagyott ott a két egymást követő nagy fékezés miatt. Henrik Kristoffersen (12.) a felső rész után egy másodperces előnyből vágott neki a kritikus szakaszoknak. A laposon kétszer is hibázott, ami rögtön meg is bosszulta magát.

Tommy Ford (2.) volt az első, aki már a legfelső szektorban is veszített Zubčić-csal szemben, de a megfontolt felső szakasz volt a kulcsa annak, hogy a letörést ő is tökéletesen oldotta meg. Ekkor vált egyértelművé, hogy a horvát bődületes meredeke is a visszafogott felső szakaszból profitált. Ford is ennek a mentalitásnak köszönhetően tartott meg két századot az előnyéből. Alexis Pinturault (5.) nem követte az élen álló kettős visszafogott kezdését, a pálya második felén ő is elvesztette előnyét. Leif Kristian Nestvold-Haugent (7.) is bevállalósan kezdett inkább, majd a letörés után ő sem tudta jól meghúzni az íveket. Ő is leszorult a dobogóról. Értetlenül állt a célban az eredmény előtt.

Marco Odermatt (1.) volt már csak vissza. Általában neki sem erőssége a megfontolt sízés. Ennek megfelelően hatalmas erővel rongyot bele a felső szakaszba, bődületes tempóval növelte előnyét. Viszont a letörés előtt okosan lefékezett, így nem sokat vesztett ezt követően. Nagy előnnyel gazdálkodhatott a pálya alsó részén, nem volt kérdés, hogy első helyen ér célba. Hét tizedes előnnyel magaslott ki az egyébként rendkívül szoros mezőnyből.

1. Marco OdermattSvájc1:04.031:04.392:08.42
2. Tommy FordEgyesült Államok1:04.461:04.692:09.15+ 0.73
3. Filip ZubčićHorvátország1:05.281:03.892:09.17+ 0.75
4. Loic MeillardSvájc1:04.791:04.412:09.20+ 0.78
5. Alexis PinturaultFranciaország1:04.271:04.972:09.24+ 0.82
6. Luca De AliprandiniOlaszország1:04.961:04.322:09.28+ 0.86
7. L.K. Nestvold-HaugenNorvégia1:04.221:05.112:09.33+ 0.91
8. Adam ŽampaSzlovákia1:04.861:04.572:09.43+ 1.01
Végeredmény

Marco Odermatt karrierje második győzelmét aratta, szuper-G után óriásban is van már így első helye. A szakági tabellán növelte előnyét, míg összetettben már Pinturaultval pontazonossággal állva is vezet. A hétvégén már tisztában lehetünk összetett esélyeivel, ugyanis gyors számokban is megmutathatja formáját. A megújult svájci óriás specialisták ezzel egy 2011 óta tartó nyeretlenségi sorozatnak vetettek véget a szakágban. Tommy Ford teljessé tette VK éremkollekcióját; tavalyi óriásműlesikló első és harmadik helyei mellé ezúttal egy másodikat szerzett. Filip Zubčić a szombati győzelem után újabb dobogót szerzett, szám szerint az ötödiket a sorban – két győzelem és két második hely mellett most először végzett harmadik helyen.

forrás: static.jutarnij.hr

A férfiak a hétvégén is már Val d’Isèreben versenyeztek volna, de a hóhiény ezt még megakadályozta. Szombattól ez viszont már nem lehet akadály, menetrend szerint a francia síparadicsomban folytatódik a program, immár a gyorssízők is hóra lépnek majd. Szombaton előbb egy lesiklás, majd vasárnap egy szuper-G lesz terítéken.

Borítókép forrása: rts.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s