Vlhová duplázott Leviben

Petra Vlhová duplázott Leviben – másodszor is győzni tudott, a vasárnapi műlesikláson. Az első futamban még holtversenyes első volt, Michelle Gisinnel. A svájci délután is állta a sarat, de a valamivel a szlovák mögé szorult a második helyre. Katharina Liensberger ismét dobogóra állhatott, elsősorban délutáni futamának köszönhetően. Mikaela Shiffrin azonban ma szétszórtabbnak tűnt, kiszorult a legjobb háromból.

A szombati versenyen kezdődő havazás meghozta eredményét: behavazódott a Levi környéki lapp táj. Az első futam alatt is esett a hó, köd borult az egyébként is kivilágított pályára. Az első futam pályáját Shiffrin edzője tűzte, elsőként viszont a nagy ellenfél síelhetett rajta: Petra Vlhová (1.) látható megingás nélkül, ismét agresszív, gyors futamot síelt. Különösen a pálya elején tűnt a leginkább ütőképesnek.

Wendy Holdener (3.) a laposon nagyon dinamikus volt, a meredeken volt egy rövid bizonytalan szakasza, ami miatt végül hátrányba került a célban. Chiara Mair (13.) első alkalommal indulhatott ilyen előkelő rajtszámmal. Legjobban a meredek sikerült neki, a többin viszont kijött a közte és az iménti klasszisok közt meglevő különbség. Vlhová idejének valódi értékmérője következett, Mikaela Shiffrin (4.) személyében. A lapos nyitányon bizonytalan volt, és bár utána többé-kevésbé tartotta a hátrányt, a szokott koncentrált stílusa.

forrás: ledauphine.com

Michelle Gisin (1.) remekül síelt, pattogós menetével a laposon szerzett hátrányt a meredeken lefaragta, holtversenyes első hely lett az eredménye. Katharina Liensberger (6.) gyorsan kezdett, de a letörést rendkívül bizonytalanul síelte, ami miatt a futam dobogójára ezúttal nem volt esélye. Katharina Truppe (12.) a lapos, széttűzött kapukat pattogósan síelte, a meredek viszont, csakúgy mint honfitársainak, nem feküdt neki ezúttal. Mina Fürst Holtmann (7.) a felső szakaszon szárnyalt, de a kulcsnak számító meredekben fél másodperc maradt, így végül nemhogy a vezetés, de a top5 is elmaradt.

Irene Curtoni (10.) látványos, szinte parallelre hajazó, “boxolós” technikával síelt, ő is a dobogósok mögött egyre csak sűrűsödő hát tizedes hátrány körül érkezők mezőnyét bővítette. Laurance St-Germain (5.) hosszú idő után az első volt, aki a letörést viszonylagos magabiztossággal abszolválta, így a teljes osztrák különítmény elé, közvetlenül Shiffrin mögé érkezett. Kristin Lysdahl (21.) messze a legtöbb élt használta a meredeken, senkit nem előzött meg az addig célba érkezők közül.

forrás: ledauphine.com

Katharina Huber (23.) könnyedén, szépen síelt, ennek viszont a tempó jócskán kárát látta, még Lysdahlt sem előzte meg. Erin Mielzynski (11.) korrekt menettel bekerült a mind tovább sűrűsödő középmeziőnybe. Bernadette Schild (30.) majdnem elesett a meredeken, ami nem segített addig összegyűjtött hátrányán. Viszont lehet épp erre volt szüksége, utána rendkívül agresszív stílusra váltott. Lena Dürr (29.) a meredeken komoly késésbe került, ami miatt addigi jó szektorainak eredménye már mit sem ért, jelentős hátránnyal ért célba.

A legjobb harminc második traktusa következett. Közülük Martin Dubovska (8.) és Franziska Gritsch (9.) síelt nagyot. Előbbi remek meredeket síelt, míg utóbbi épp a meredeket kivéve, fergeteges lapos szakaszokat síelt, legalul még az élen álló pároson is hozni tudott. Stabil továbbjutónak bizonyult Ana Bučik (15.) Thea Louise Stjernesund (16.), illetve Katharina Gallhuber (17.) is. Nem szégyenkezhetett továbbá a jól kezdő Ali Nullmeyer (20.) sem. Nem jutott viszont második futamba a fiatal olasz páros, Martina Peterlini (32.) és Marta Rosetti (34.) sem, továbbá Nastasia Noens (31.), Marlene Schmotz (42.), Marene Wallner (37.) és Asa Ando (40.) sem. Továbbá célba sem ért Meta Hrovat, Roni Remme és a tegnap remekül visszatérő Melanie Meillard sem.

Harmincon túlról is akadtak remek futamok. Az összetett miatt rajthoz álló Brignone (24.) és Bassino (19.) könnyedén befért a legjobb 30-ba. A kisszámú helyszínen szurkoló néző hazai versenyzőnek is örülhetett: Rosa Pohjolainen (14.) 63-assal, a legmagasabb rajtszámmal jutott be a második futamba. A horvátok úgy tűnik stabil pontszerző női szlalomosra is leltek már, Leona Popović (18.) személyében. Bejutott még Lila Lapanja (22.), Charlie Guest (25.), Kristina Riis-Johannessen (26.), Paula Moltzan (27.) és Marie Theresa Tviberg (28.) is.

A második futamra a köd nem száll fel, de a havazás alábbhagyott. Svájci edző tűzte a pályát, ami bizakodásra adhatott okot Gisinnek. Elsőként Bernadette Schild (20.) gyenge lapos nyitánnyal és erős meredekkel adta meg az alapidőt, aminek teljes fordítottja volt Lena Dürr (21.) menete. Maria Therese Tviberg volt az első kieső, kaput tévesztett, de Paula Moltzan (23.) esetében sem hiányzott sok a kieséshez.

Kristina Riis-Johannessen (18.) egy másodpercre felépített előnyt adott el a meredeken, de a célban a tizedek mellette álltak. Charlie Guest (26.) biztonsági futammal karrierje első szlalom pontjait szerezte meg. Federica Brignone (24.) a lapos cél előtti szakaszon nem tudott jól bujkálni a kapuk közt, így visszacsúszott az eredménylistán, de ma legalább pontokat szerzett az összetett címvédő. Katharina Huber (14.) délután próbálta menteni a napi teljesítményét, az addigi legjobb futammal vette át a vezetést – elsősorban a meredeknek köszönhetően.

Lila Lapanja (25.) erős kezdést követően a meredekkel nagyon megküzdött, jelentősen visszaesett. Kristin Lysdahl (17.) csak a lapos részén tudta tartani az osztrákot, így megelőzni nem tudta. Ali Nullmeyer (28.) agresszívan síelt, de a letörésnél nagyot hibázott, ami miatt minden addigi esélye leszállt a jó szereplésre. Marta Bassino ma is értékes pontokat próbált gyűjteni az összetetthez, de meglovagolt egy kaput és kiesett.

Leona Popović (18.) a tegnapi pontszerzéssel a háta mögött kevésbé védekezett, meredeken látható késései ellenére is befért a pillanatnyi dobogóra. Katharina Gallhuber (22.) már a letörés előtt is hátrányban volt Huberrel szemben, a merdeken pedig ezt esélye sem volt visszafordítani. Thea Louise Stjernesund (15.) már hét tizedes előnnyel fordult a merdekre, de még ez sem volt elég az osztrákkal szemben, egy tizeddel kapott ki, és szorult a második helyre. Így a mezőny felét követően továbbra is Huber vezetett Stjernesund és Lysdahl előtt.

Ana Bučikon (16.) is a meredek fogott ki, de a cél előtti szakaszon viszonylag sokat faragott, így a pillanatnyi dobogót el tudta csípni. Rosa Pohjolainen (27.) nagyon bevállalós volt: ez ugyan sok hibával és egyre növekvő hátránnyal járt együtt, de stílusa felbátorította a kisszámú hazai közönséget is. Chiara Mair (11.) már fél másodperc előnnyel vágott neki a pályának, amit növelt is, ráadásul a meredeken is csak két tizedet kapott honfitársától, így az eddigi legjobb futammal, nagy előnnyel állhatott az élre.

Katharina Truppe (7.) a felső szakaszon hasonlóan síelt, mint Mair, a meredeken viszont valósággal szárnyalt, így még tovább javította az addigi legjobb futam idejét. Ezzel már hármas pillanatnyi vezetésnek örülhettek az osztrákok. Erin Mielzynski (13.) egy viszonylag korrekt menettel viszont rögtön meg is bontotta a piros-fehér triót. Irene Curtoni (8.) tapasztalatán a meredek nem foghatott ki, alig maradt csak le a vezetésről. Az élmezőnyben helyez foglaló osztrákok sorát Franziska Gritsch (6.) sokasította tovább: felül és legalul is szárnyalt, a merdeken viszont hibázgatott, így épp csak meg tudta előzni Truppét. Így pedig a reklámszünet után Gritsch várhatta az élről az utolsó nyolcast.

forrás: ledauphine.com

Martina Dubovska (10.) nyitotta a legjobbak sorát: ugyan nem volt messze Gritschtől, de az élmezőny időközben annyira besűrüsödött, hogy három tizedes hátránnyal sem fért fel a dobogóra. Mina Fürst Holtmann (12.) sem tudott konkurálni az osztrák felső szakaszával, ahogy Katharina Liensberger (3.) sem utóbbi viszont a merdekre megtáltosodott, olyannyira, hogy ő is az addigi legjobb futammal tudta átvenni a vezetést. Ismét három osztrák állt az élen, de még öten hátravoltak.

Laurence St-Germain (8.) már a pálya elején is kapott egy keveset Liensbergertől, és bár a merdeken nem ment rosszul, összességében ez így sem volt elegendő az első helyhez. Mikaela Shiffrin (5.) is kapott némileg a felső szakaszon, a meredeken viszont ismét idegesnek tűnt, így ma nem tudta megelőzni az osztrákot. Wendy Holdener (4.) fél másodperc előnnyel vágott már neki a pályának. A letörésig jól tartotta magát, a meredek viszont ezúttal sem sikerült olyan jól neki, így ezzel már Liensberger örülhetett újabb dobogónak.

forrás: kleinezeitung.at

Petra Vlhová (1.) viszont egész más szintet képviselt az eddigiekhez képest: a felső szakaszon tovább építette előnyét, és bár a meredek utáni lankán több tizedet is elvesztett, kényelmes előnnyel állt az élre. Michelle Gisin (2.) reménye az lehetett, hogy a szlovák lány nem a legjobb második futamot síelte. A felső szakaszon ismét kapott egy keveset a szlovák lánytól, de ezúttal rendkívül stabil meredekével sem tudta megfordítani az állást, így a második helynek örülhetett a célban.

Petra Vlhová sorozatban az ötödik világkupa szlalomot nyerte meg, azaz a 2020-as naptári évben még nem talált legyőzőre. Az összetettben ezzel már 85 pont az előnye Michelle Gisin előtt. A szlalomspecialistából lett ötszámos síző, Michelle Gisin eddigi legjobb műlesiklásban elért eredményét szerezte. Dobogóra tavaly Lienzben állhatott szlalomban, most ezt a harmadik helyet javította meg. Katharina Liensberger szép lassan stabilizálja magát a dobogón. Karrierje 5. dobogós helyezését szerezte, a negyediket ebben a szakágban.

Folytatás egy hét múlva a voralrbergi Lech-hez tartozó Zürsben, a szezon egyetlen parallel versenyével.

Borítókép forrása: ledauphine.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s