Osztrák győzelemmel kezdődött a szezon Wisłan

Új seprű jól seper – gondolhatják az osztrákok – hiszen új szövetségi kapitányuk, Andreas Widhölzl ezen a hétvégén mutatkozik be vezetőedzőként a világkupában. A premier aligha sikerülhetett volna jobban, hiszen az osztrák csapat, szoros csatában a német és a lengyel együttes előtt győzelemmel kezdte az új évadot.

A pénteki kvalifikációt követően ma délután egy csapatversennyel indult útjára a 2020/21-es síugró idény. Wisła olyan szempontból egy szerencsés választás volt az idénynyitóra, hogy a lengyel szervezők a nyáron egyszer már nagyjából közmegelégedésre megrendeztek egy versenyhétvégét a koronavírus járvány alatt is, így a helyieknek ebben legalább volt már valamennyi tapasztalatuk. Azt ezzel együtt kár lenne tagadni, hogy a maszkos versenyzők és az üres lelátók látványa, na meg az általános edzéshangulat azért nem egészen az, amit általában egy lengyel versenyen megszoktunk, de végső soron a lényeg, azaz maga a verseny nagyjából a szokott mederben zajlott.

Az oldalhátszélben kezdődő versenyt a házigazdák kezdték a legjobban, akik Piotr Zyła 129 méteres ugrásával 4,3 pontos előnnyel vezettek az osztrákok előtt, akiknél az eső ugró, Michael Hayböck 128,5 méterrel kezdett. Mögöttük a nemzetek kupájában címvédőként a sárga trikót viselő németek következtek Constatnin Schmid (125 m) révén, majd a norvég, a szlovén és a japán csapat következett a rangsorban.

A második csoport után viszont Philipp Aschenwald 128 méteres ugrásával az osztrákok törtek az élre. Mögöttük a lengyelek (Muranka 122.5 m) álltak a második helyen, minimális előnnyel a Pius Paschke 126 méteres ugrásával ugyancsak felzárkózó németek előtt. Az élboly mögött a japánok következtek a negyedik helyen, ahol Junshiro Kobayashi elsőre ütőképesebbnek látszott mint Ryoyu (124-117,5 volt távolságban az állás, ezúttal az idősebbik testvér javára). Majd Norvégia és Szlovénia a jött az 5-6. pozícióban.

A harmadik csoportban nem változott a sorrend az élen, habár a legponterősebb ugrást ezúttal a lengyelektől, pontosabban Dawid Kubackitól láttuk, aki 131,5 méternél landolt, de Daniel Huber is 131 métert tudott repülni, ezzel Ausztria megőrizte a vezetést. Eközben Karl Geiger 131,5 méteres ugrásával a németek is tartották a lépést a vezető duóval.

Izgalmak szempontjából nem alakult rosszul a negyedik kör sem, hiszen a legjobb ugrást ezúttal a harmadik helyen álló németektől Markus Eisenbichler mutatta be, aki 123,5 métert repült, ezzel hét tized előnnyel ők várhatták az élről a folytatást Ausztria előtt, akiknél Stefan Kraft 120,5 métert ugrott. A kvalifikációt megnyerő Kamil Stoch talán egy fokkal visszafogottabb teljesítményt nyújtott az első körben, mint a hazaiak remélték, de 118,5 méteres ugrsával azért így is ott voltak ez első sorozat végén a harmadik helyen, 7,6 pontos, bőven ledolgozható hátránnyal az éllovas németek mögött. A vezető hármastól jócskán leszakadva egy másik trió is kezdett kibontakozni, az élén a Johansson, Lindvik, Tande, Granerud összeállításban felálló norvégokkal, akik mögött Japán és Szlovénia foglalta el az 5-6. helyet. Ami a hátsó alakzatokat illeti, az oroszok a hetedik, míg a svájciak a nyolcadik helyen továbbjutottak a második sorozatba, így a cseheknek jutott az a kétes dicsőség, hogy kilencedikként egyedüli kiesők voltak az első kör végén.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat elején Michael Hayböck 131,5 méteres ugrásával az osztrákok visszavették a vezetést, sőt Piotr Zyła 127,5 méteres kísérletével a lengyelek is megelőzték a széllel némileg balszerencsés németeket, akiknél Constantin Schmid csak 119 méterig jutott. Egyébként ebben a csoportban a hátrébb álló csapatoktól is láttunk egy-két jó ugrást, Timi Zajc például 130, míg Robert Johansson 129 métert ugrott (ezzel együtt a sorrend nem változott a 4-6. helyen).

Az osztrákok maradtak az élen a második csoportot követően is, miközben a németek Pius Pascke 128 méteres ugrásával visszajöttek a meccsbe és a lengyeleket (Muranka 126 m) megelőzve ismét ott voltak az osztrákok sarkában.

A nap leghosszabb ugrását az utolsó előtti csoportban láthattuk Daniel Hubertől, aki 135 méternél landolt, igaz a telemarkot már nem tudta megcsinálni, így mindössze 3,5 pontos előnyt adott tovább a csapat utolsó emberének, Stefan Kraftnak. A németek ugyanis Karl Geiger 130 méteres ugrásával tartották velük a lépést, ahogy egyébként jól ugrott a lengyelektől Dawid Kubacki is (131 m) ám ezzel együtt is 14 pont hátránnyal álltak a németekhez képest az utolsó ugrások előtt.

Az utolsó csoportban szokás szerint az aktuális sorrend alapján, hátulról előre elv szerint következtek az ugrók, így először azt figyelhettük, ahogy Evgeniy Klimov (120 m) és Gregor Deschwanden (120 m) csatájában az oroszok szerezték meg a hetedik helyet a svájciak előtt.

A szlovénok ezt követően nagyobb izgalmak nélkül biztosították be a hatodik helyet, míg Yukiya Sato (127,5 m) ugrását követően a japánok az ötödik, Halvor Egner Granerud (132 m) kísérletével pedig Norvégia negyedik helye lett biztos. A lengyeleknek is egy kisebb bravúr kellett volna az előzéshez, ám ez ma nem volt benne Kamil Stochban, aki 126 méterrel a dobogó alsó fokára hozta a lengyel csapatot, akik ezzel egyébként folytatták wisłai jó sorozatukat és sorozatban negyedszer is a legjobb 3-ban végeztek a szezonnyitó csapatversenyen.

Markus Eisenbichler következett ezután, aki egy látványos korrigálás ellenére is 127métert repült, ami azt jelentette, hogy így azért Stefan Kraftak is jót kellett ugrania a győzelemhez. A VK-címvédő azonban nem remegett meg, és miután ugyancsak 127 méternél landolt bebiztosította az első helyet az osztrákoknak, míg a németek egy második hellyel indították a szezont.

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Ausztria1078,0
2.Németország1069,3
3.Lengyelország1061,5
4.Norvégia1024,2
5.Japán996,3
6.Szlovénia968,4
7.Oroszország875,0
8.Svájc863,0

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A szezonnyitó hétvége vasárnap 16 órától az egyéni versennyel folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s