Vlhová szoros küzdelemben legyőzte Shiffrint

Régóta nem látott szoros versennyel zárult az első szlalom Leviben. Petra Vlhová címvédőhöz méltó teljesítménnyel rukkolt elő, s nagy csatában legyőzte a Világkupába 300 nap kihagyás után visszatérő Mikaela Shiffrint. S ami külön öröm, egy harmadik síző, Katharina Liensberger is egészen közel tudott maradni a két gigászhoz, a délutáni futam során pedig még többen bemutatták ugyanezt. Bízunk a hasonló folytatásban. A nap legjobb csapatteljesítményét az osztrákok nyújtották, négyen is beférkőztek a TOP-10 közé. A svájciak sem maradtak el sokkal tőlük a maguk három emberével. Az összetettért küzdő olasz hölgyek felemásan szerepeltek. Míg Brignone bíztató első futam után nullázott, Bassino élete legjobb szlalomos eredményével jelezte, őt is számításba kell venni.

Több mint egy hónappal a söldeni szezonnyitány után elérkezett az idő, hogy beinduljon a Világkupának nevezett mókuskerék alpesi síelésben. Mostantól fogva, ha a járványhelyzet és az időjárás engedi, hétről hétre versenyeket rendeznek.

Forrás: Chill Report

A járványt érintő szigorú FIS- protokoll első kárvallottjaira nem kellett sokat várnunk. Mivel a stábjukból az egyik edző pozitív tesztet produkált tegnap, a teljes svéd keret karanténba került Leviben, dacára annak, hogy mindannyian negatív teszttel rendelkeznek, szám szerint három darabbal. Így a dobogóesélyes Anna Swenn-Larsson sem indulhat a hétvégén. A sportszakmailag megkérdőjelezhető döntés ellen több nagy név felszólalt, köztük a betegségen már korábban átesett Brignone és Pinturault is.

Mikaela Shiffrin (2.) viszont ott volt a rajtlistán, az amerikai klasszis 300 nap után tér vissza a Világkupába. A Coppen Mountain-en tartott edzőtábort fantasztikusnak minősítette, vélekedése szerint ráérzett újra a versenytempóra.

Forrás: Eurosport

Az első csörtét Vlhová nyerte másfél tizeddel

Stílszerűen a négyszeres Levi-győztes amerikai nyitotta a menetek sorát. Patentre sikerült a visszatérés, végigtámadta a pályát, s érdemi ritmustörést sem lehetett felfedezni sízésében. Michelle Gisin (4.) stílusához kevésbé passzol a Levi Black, időbe telt, míg ráhangolódott sajátos ritmikájára. A lejtő középső részén, a meredekebb szakaszon ugyanakkor tartani tudta Shiffrinnel az iramot. A vége így is alulról súrolta az 1 másodpercet. Wendy Holdener (5.) a hőn áhított első szlalomban aratott győzelem reményében vágott neki ennek a szezonnak. Határozott kezdés után rendszeres térvesztéseivel jelentős időt bukott, egy kicsivel honfitársától is kikapott.

Masszív csapattal érkeztek az osztrákok, hárman is a kiemelt csoportban foglaltak helyet. Közte a tavalyi harmadik Katharina Truppe (8.). A meredeken gondjai akadtak az ívhasználattal, rendre korrigálnia kellett. Kikapott a svájciaktól is, igaz, szorosan tartotta hátrányát. Petra Vlhová (1.) szakági címvédőhöz méltóképp mutatkozott be. Végig zöldültek szektoridői, hiba nélkül lehozta a Shiffrinénél itt-ott pergősebb menetét. Végtempóban azért kikapott, a differencia így másfél tizedre csökkent.

Forrás: Oberösterreichische Nachrichten

Egy osztrák vezette az üldözőket

Katharina Liensberger (3.) szép stílusban síelte a meredeket, majd remekül mentette át dinamikáját a zárásra, minek hála egy picit közelíteni tudta a szlovákot. A bő öttizednyi hátrány hízelgő az osztrák tehetségre nézve. Chiara Mair (16.) kiegyensúlyozott szereplésének hála megtisztelően alacsony rajtszámmal próbálkozott. Ez a tény mintha egy kicsit elbizonytalanította volna, dadogtak lábain a lécek. Kristin Lysdahl (19.) csúszása kétarcúra sikeredett. A lejtő első felét remek technikával síelte, a két zseni mögött harmadikként állt ekkor. A folytatásban viszont totál szétesett, besorolt a lista legvégére. Irene Curtoni (6.) taktikusan abszolválta a meredeket. Tudatosan széles íveket vett néhol, hogy aztán a lankára a lehető legjobb tempóval érkezzen. A svájci lányokkal teljesen versenyben maradt. Akárcsak Laurence St-Germain (7.). A kanadai itt-ott zaklatott menete az erős tempóval kombinálva kielégítő összképet eredményezett.

Lena Dürr (18.) széles évvételei – Curtonival ellentétben – egyáltalán nem voltak tudatosak. A sok pontatlanság sok időbe telt. Osztrák hármas váltotta eztán egymás a lejtőn. A vb-keretért öldöklő küzdelem várható, egy elcsépelt közhellyel élve. Katharina Huber (11.) sízéséből hiányzott a dinamika, Bernadette Schild (35.) visszatérése pedig pocsékul sikerült. Eleve bizonytalannak tűnt, az első ritmustévesztés után végképp odalett minden koncentráció. Katharina Gallhuber járt a legrosszabbul. Visszafogott kezdés után a meredekre érve súlypontját vesztette, s már nem tudott pályán maradni. Mina Fürst Holtmann (10.) két vagány szektorral 3 tizeden belül állt, a folytatás már kevésbé sikerült, de így besorolt a sűrűs középmezőny elejére.

Brignone a TOP-10 kapujában

Federica Brignone (14.) neve magától értetődő természetességgel szerepel már a szlalomos mezőnyben, annak is mindinkább az elején. Számos specialistát megelőzött, áttörőnek mégsem nevezhetjük a látottakat. A Steilhang elején nehezen talált ritmust. A vaskos pontszerzésről ezzel együtt sem kellett lemondani. Erin Mielzynski (23.) középszerű sízése a továbbjutáson túl más egyébre nem volt jó. Franziska Gritsch formája kiesése ellenére bizakodásra ad okot. A lejtő első felén abszolút éltempót produkált, egész pontosan két aprócska századdal maradt csak el Vlhovától. Az újabb letörésnél viszont stanglira lépett. Meta Hrovat (24.) lötyögősre vette a figurát, csupán Schildet tudta megelőzni. Marlene Schmotz (46.) balansza végig csapongott össze-vissza, csontutolsó idővel ért célba. Roni Remme (40.) alapvetően jó ritmusban, széles íveken abszolválta a pálya első felét. A záró lanka előtti hibája maga után vonta, hogy az előtte induló németen kívül mást nem tudott megelőzni. Nastasia Noens (26.) első két szektorára nem lehetett panasz. A meredeken viszont elbukta a tesztet, igencsak vergődősre sikerült mozgása.

Bassino bejelentkezett az összetettért!

Az újabb reklámszünet után már erősödő szélmozgás mellett folytatódott a küzdelem. Thea Louise Stjernesund (12.) harcossága kifizetődött, egyebek mellett Brignonét is megelőzte a fiatal norvég. Bár hajszállal, de mindkét olasz tehetség továbbjutott. Marta Rossetti (28.) és Martina Peterlini (29.) szereplését zárójelbe tette a 31-essel érkező Marta Bassino (9.) váratlanul kiváló menete. A söldeni győztes különösen a meredeken mozgott kiválóan, s berúgta az ajtót, ami a szlalomos elit világába vezet. S nem mellékesen, egyértelműen bejelentkezett az összetettért!

Rajta kívül a csehek is megtalálták az új Záhrobskájukat. Martina Dubovská (13.) magabiztos meredekkel remek kiinduló pozíciót harcolt ki magának. Szintén nagyot ment Ana Bucik (20.), s különösen Melanie Meillard (32-essel a 15.), és Andrea Filser (34-essel a 17.) Utóbbi váratlan módon a futam legjobb német eredményét szolgáltatta. Kanadai részről egy harmadik síző is továbbverekedte magát, Amelia Smart (39-essel a 25.) mellett még – életében először – a szlovén Neja Dvornik (47-essel a 30.), Marina Wallner (49-essel a 27.), Leona Popović (55-össel a 30.), valamint Kristina Riis-Johannessen (56-ossal a 22.) és az osztrák Magdalena Egger (61-essel a 21.) kvalifikálta magát a második futamra.

Bár finn versenyző ezúttal sem jutott tovább, említésre érdemes Rosa Pohjolainen teljesítménye. A 17 éves lány két szektor után századokkal maradt csak el Vlhovától. A vesztét a meredek okozta, végül nem ért célba.

1. Petra VlhováSzlovákia54.19
2. Mikaela ShiffrinEgyesült Államok54.34+ 0.15
3. Katharina LiensbergerAusztria54.71+ 0.52
4. Michelle GisinSvájc55.26+ 1.07
5. Wendy HoldenerSvájc55.35+ 1.16
6. Irene CurtoniOlaszország55.42+ 1.23
7. Laurence St-GermainKanada55.43+ 1.24
8. Katharina TruppeAusztria55.52+ 1.33

A délutáni mezőny a holtversenynek köszönhetően tehát 31 sízőből állt. A startlista legnépesebb kontingensét az osztrákok, s régóta nem látott módon az olaszok szolgáltatták, ez a két nemzet 5-5 sízőt delegált délutánra. Utánuk a norvégok következtek négy sízővel, a svájci, illetőleg a kanadai válogatott három hölgyet adott.

Míg délelőtt osztrák részről Roland Plattner volt felelős a tűzésért, délután Vlhová edzője, Livio Magoni állította össze a pályát. Az első futam során még haloványan derengő napsütés délutánra teljesen eltűnt, így szokás szerint esti környezetben dőltek el a jó helyezések Leviben.

A délszláv duó holtversenyéből Popović (27.) került ki jobban, a horvát jóval több tempóval tudott kijönni az első letörést megelőző vertikális kombinációból, mint Dvornik (28.). Peterlini (20.) azon nyomban magához ragadta a vezetést, tiszta menetével joggal volt elégedett. Úgy tűnt, Rossetti (29.) felülmúlhatja, ám a meredek második felébe alaposan belebonyolódott. Akárcsak utána Wallner (24.) . A német utolsó megbicsaklása ráadásul épp a záró lanka előtt következett be. Noens (26.) szintén a lejtő második felében került hátrányba, így a német mögé érkezett csupán. Smart (25.) még ígéretesebben haladt a vezető hely felé, a kanadai lényegében két késve vett kapuval bukta el az elsőséget. Hrovat jobb híján kockáztatott, s nagyon hamar búcsúzott. Erin Mielzynski (15.) érzett rá elsőként úgy igazán Magoni trükkös nyomvonalára. Folytonosan növelte előnyét, ami a végén túlhaladta a 6 tizedet.

Riis-Johannessen (22.), mint valamennyi norvég a mai napon, remekelt a lankás részen. A meredeken már kevésbé volt elemében, egy kevéssel még Peterlini is elébe került. Magdalena Egger (19.) elsőként verekedte be magát a második futamba Világkupában. Az osztrák női szakág nagyon nagy ígérete, a múlt szezon háromszoros junior-világbajnokától (két gyors szakágban és kombiban) sokat várnak nyugati szomszédjaink. Bár az élre nem tudott állni, bevállalós sízése sokat ígér a jövőre nézve. Miután Egger megköszönte anyukájának, apukájának a gondviselést, Bucik (16.) került sorra. A szlovén szoros küzdelemben kapott ki a kanadaitól. Lysdahl (21.) lényegében lekopírozta délelőtti futamát. Agresszíven tolta, de a meredeket egyszerűen nem tudta stabilan lehúzni. Az aktuális dobogóról is lecsúszott. Jóval tisztább meredeket láthattunk Lena Dürr (17.) tálalásában. Ez a túl direkt íveinek is köszönhető volt, de egy TOP-3-ra akkor elégnek bizonyult. Filser (23.) egészen a passzázsig tartotta hozott előnyét. Az, hogy besokallt, egyértelműen a rutintalanságából fakadt. Így is korrektül helytállt. Az első reklámszünetre osztrák vezetéssel fordultunk rá. Chiara Mair (8.) szép tisztán síelt, az addigi legerősebb időeredmény pedig gyorsaságát is jelezte.

Forrás: Vol.at

2018 eleje óta várt az újabb VK- pontokra Melanie Meillard (9.). A svájciak üdvöskéje ennek ellenére nem védett semmit, keményen támadta a pályát. Néhány századdal szorult Mair mögé. Brignone túl direkt íveket használt az átkötő részen, ami az újabb letöréshez érve végzetes túlfordulást eredményezett. Pont nélkül zárta a napot az összetett címvédője. Dubovská (12.) ritmust vesztett ugyanott, de hamar korrigált, így a harmadik helyre azért beért. Stjernesund (13.) részéről a múltban ritkán láttunk két ütőképes menetet. Nos, ezúttal sem jött ez össze. A sorozóknál komoly gondjai adódtak, visszaesett a rangsorban. Katharina Huber (10.) célba érkezésekor két osztrák foglalt helyet a virtuális dobogón. A két éles lejtő közti átkötőt ragyogóan megoldotta, s egyedül a végét bánhatja. Holtmann (14.) már értelmezhető előnyről vágott neki a futamnak, s bár tisztának épp nem volt nevezhető sízése, két szektoron után fél másodperccel állt jobban az éllovasnál. A zaklatott kanyarvételek a végén ütöttek vissza: komoly tizedeket bukott a norvég. Brignone kiesésével nagy esélyt kapott Bassino (18.). Ehhez képest majdnem befejezte ő is ugyanott, majd pár méterrel később. Másodpercen túli hátránnyal fejezte be futamát. A tempó megvan, az ambíció oké, kicsivel több műlesikló edzés még hibádzik.

Mair, Meillard és Huber állt tehát a képzeletbeli dobogón, amikor már csak nyolcan várakoztak a startállásban. A hóvihar fokozódni  látszott, ami egész pontosan nem könnyítette meg dolgukat. Kathie’ Truppe (7.) ezzel együtt érvényesítette a papírformát. Domináns nyitó szektorok után ezúttal összerakta meredeksízését is, s aránylag simán állt élre. A kemény hó nem hátrányos a kanadai alpesi síelőkre nézve. Laurence St-Germain (6.) végig elemében volt, a délután addigi legjobb idejével élete tophelyezését hozta a Világkupában.

Forrás: Nau.ch

Curtoni (11.) alacsonyabb frekvenciával kezdett, s a továbbiakban sem tudott ritmust váltani. Az igazi villantás ma is elmaradt tőle. Századok választották el errefelé a lányokat, a tét pedig nyilvánvalóan  dobogó volt. Wendy Holdener (4.) csak azért is odacsapott. Apró megingásai sem tántorították el, ennek köszönhette, hogy pár századdal maga mögött tartotta a kanadait. Michelle Gisin (5.) kevésbé agilisan nyitott, egy apró hibát is elkövetett odafent. Aztán megint erőre kapott. A századok őrületéből felemásan került ki: Wendytől hattal kikapott, a kanadait viszont 1 századdal előzte.

Katharina Liensberger (3.) már tisztes előnyről startolt. A tőle telhető maximumot hozta. Mentálisan a helyén volt, remek tempót diktált hiba nélkül. Az addigi legerősebb futammal egy picit terhet helyezett a nagy páros vállára. Mikaela Shiffrin (2.) a Steilhang elején megbillent, így nem meglepő módon három szektoron át folyamatosan olvadt el előnye. A záró lankán aztán hozta skilljét, simán a maga javára fordította a dolgot.

Forrás: Sport – Pravda

Már célba érkezésekor érezte, ez kevés lesz Petra Vlhová (1.) ellen. A szlovák jóval szűkebb íveken haladt a letörést követően, s bár végtempóban nem tudott versengeni az amerikaival, másodjára is elverte őt. 3 századdal, ami végső soron majdnem 2 tizednyi előnyt eredményezett.

Forrás: Kleine Zeitung

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

Szlalom/ műlesiklás (elnézést)

Vlhová 15. győzelmét aratta a Világkupában, másodjára győzött Leviben. A 2020-as évben ötödik sikerénél tart. Shiffrin 55. dobogójánál tart, ami a szlalomot illeti. Liensberger negyedik pódiumát szerezte, s minden jel szerint sokáig örömet okozhat még az osztrák szurkolóknak.

Holnap újabb szlalomot rendeznek Leviben.

A címlapon szereplő kép forrása: Sport – Aktuality.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s