Végre egy kis síugrás!

Két hétvége, három verseny – jelen állás szerint rekord rövid lesz az idei nyári szezon síugrásban, miután a járványügyi korlátozások miatt csak két helyszín: Frenstat, illetve Wisła maradt talpon a Nyári Grand Prix eredeti rendezői közül. Vagy mégsem? A napokban megjelent hírek szerint miközben lassan rajtol a “szezon” a Nemzetközi Sízsövetség (FIS) dolgozik a B-terven, és szeptemberben, Norvégiában próbálnak meg tető alá hozni, egy-két extra fordulót.

Amikor március közepén a koronavírusjárvány félbeszakította a világkupa-szezont még nemigen lehetett tudni, hogy vajon megúszták-e ennyivel a téli sportok, vagy sem, aztán persze az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy egykönnyen sajnos nem szabadulunk meg a vírustól. Ehhez képest a FIS tavasszal igencsak optimistán egy gyakorlatilag “békeidőre” méretezett Grand Prix naptárat állított össze, amiből aztán végül mindössze két hétvége maradt, a frenstati női verseny most szombaton és Wisła, ahol a férfiaknak a jövő héten dupla fordulót rendeznek. A csehek egyébként zárt kapuk mellett rendezik majd a maguk versenyét, ellenben a lengyelek – mostani tudásunk szerint – korlátozott számban, de szurkolókat is beengednek majd a lelátókra.

Miután ilyen körülmények között “sorozat”-nak nehéz lenne nevezni az idei Grand Prix-t, a FIS hivatalosan nem is hirdet majd összetett győztest. Ezzel együtt a versenyek a világranglistán számítanak majd, így teljesen azért nem lesz tét nélküli a küzdelem, hiszen hivatalosan most kezdődik a kvalifikációs időszak a 2022-es pekingi olimpiára, így főleg a kisebb nemzeteknek így is fontos lehet az elkövetkező néhány nap.

 Nyári Grand Prix, férfiak

DátumHelyszín
Augusztus 22.szombat17:30WisłaHS134egyéni
Augusztus 23.vasárnap17:30WisłaHS134egyéni
Szeptember 5.szombatScsucsinyszkHS140egyénitörölve
Szeptember 6.vasárnapScsucsinyszkHS140egyénitörölve
Szeptember 12.szombatCsajkovszkiHS140egyénitörölve
Szeptember 13.vasárnapCsajkovszkiHS140egyénitörölve
Szeptember 27.vasárnapHinzenbachHS90egyénitörölve
Október 3.szombatKlingenthalHS140egyénitörölve

Nyári Grand Prix, nők

DátumHelyszín
Augusztus 15.szombat10:30FrenstatHS106egyéni
Szeptember 5.szombatScsucsinyszkHS99egyénitörölve
Szeptember 6.vasárnapScsucsinyszkHS99egyénitörölve
Szeptember 12.szombatCsajkovszkiHS140egyénitörölve
Szeptember 13.vasárnapCsajkovszkiHS140egyénitörölve
Október 3.szombatKlingenthalHS140egyénitörölve

Már persze akit a kormányok, vagy épp a nemzeti szövetségek korlátozásai (esetleg valamiféle egyéb megfontolás) nem tartanak távol a versenyektől, mert hogy az már látszik, hogy a nőknél igencsak tartalékos a névsor, így sem a női Grand Prix-t nyolcszor(!) megnyerő Sara Takanashi, sem a VK-címvédő Maren Lundby nem lesz ott többek között a hétvégén és a férfiaknál is lehet már tudni hiányzókról, nem lesz ott Wisłaban például Stefan Kraft sem, de a japán illetve az olasz csapat például a testületileg távol marad a nyári versenyektől. Ahogy egyébként ezúttal a magyar zászló is hiányozni fog majd a hétvégi eredménylistákról, hiszen Vörös Virág egyelőre a márciusi, Lillehammerben elszenvedett térdsérülésből igyekszik felépülni.

Apropó Lillehammer… Az elmúlt napokban mindkét fél megerősítette a hírt, hogy a sok törölt versenyre való tekintettel a FIS felvette a kapcsolatot a norvég síszövetséggel egy esetleges szeptemberi pót-versenyhétvége megrendezésével kapcsolatban. Több lehetséges helyszín közül végülis úgy tűnik, hogy Lillehammer lehet a befutó ha összejön, amihez a vírushelyzet szerencsés alakulása mellett a szükséges anyagi háttér megteremtése is szükséges lenne, ami viszont ilyen rövid határidővel nem kis feladat.

A FIS oldaláról mindenesetre érthető az igyekezet, hiszen – ahogy oly sokszor már korábban – ismét egyfajta tesztje lesz majd ez a néhány nyári verseny annak, hogy hogyan lehet a síugróversenyeket a távolságtartási szabályokkal összhangba hozni, hiszen ha bejön a jövendölt második hullám, akkor télen is várhatóan hasonló körülményekre kell majd felkészülni.

Döntés várhatóan az elkövetkező napokban születik a norvég versenyről, vagyis könnyen lehet, hogy a “vége” után kerül még be új forduló a nyári naptárba. Még “szerencse”, hogy legalább nem adják oda előre (sem) senkinek az összetett trófeát…

Versenyprogram – Frenstat (női)

Augusztus 14. péntek
15:00 Hivatalos edzés
17:00 Kvalifikáció

Augusztus 15. szombat
9:00 Próbasorozat
10:30 Verseny

Versenyprogram – Wisła (férfi)

Augusztus 21. péntek
16:00 Hivatalos edzés
18:00 Kvalifikáció

Augusztus 22. szombat
16:30 Próbasorozat
17:30 1. verseny

Augusztus 23. vasárnap
16:15 Kvalifikáció
17:30 2. verseny

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s