Pinturault a kombináció hatszoros bajnoka; holnap eldőlhet minden

A végeredmény nem okozhatott meglepetést senki számára. Alexis Pinturault az elmúlt évtized legjobb összetett sízője, tizedik szakági sikerének hála hatodik alkalommal szerezte meg a kombináció kis kristálygömbjét. Mauro Caviezel a tegnapi Szuper-G után újabb második helyet szerzett Hinterstoderben, míg Aleksander Aamodt Kilde – dobogós helyének hála – megőrizte vezető helyét az összetett pontverseny élén. 34 pont van közte és a francia között. Könnyen előfordulhat, hogy a holnapi óriás-műlesiklással lezárul az idény, így ott dőlhet el minden.


A Bianca nevű hóvihar miatt péntekről vasárnapra tolták a szezon harmadik, egyben utolsó alpesi összetettjét. Az évszak végére megérkezett téli időjárás kemény feladat elé állította a szervezőket, de – ha rövidített pályán is – sikerült megtartani a mai gyorsasági futamot.

Forrás: KWKT

Raimund Plancker, az olaszok edzője állította össze a Szuper-G nyomvonalát. A lejtő java begyorsított óriás-műlesiklásra emlékeztetett. Riccardo Tonetti (4.) technikai képzettsége sokat nyomott latban, érdemi hiba nélkül, meggyőzően síelt. Martin Čater (8.) jócskán elmaradt tőle, pedig elvileg egy gyorsasági sízőről van szó. Alexis Pinturault (2.) stabilitása erőteljes sebességgel párosult, a meredeken remek íveket húzott meg. A végén kicsit alábbhagyott a lendület, így csupán két tizeddel vette át a vezetést az olasztól. A kanyarsebességen állt, vagy bukott ez a délelőtt, márpedig ez nagyon nem a lesiklók szája íze szerint való volt. Bryce Bennett (9.) szemmel láthatóan nem érezte magát komfortosan a pályán. Victor Muffat-Jeandet (10.) jóval elegánsabban vette a kanyarokat, más kérdés, hogy rendre túlfordulva. Két francia foglalta keretbe ekkor a többieket.

Mauro Caviezel (1.)  szakaszról szakaszra építette fel menetét. A leginkább óriásra emlékeztető kezdő etapon még három tizeddel elmaradt a franciától, köszönhetően rossz startjának is. A folytatásban viszont mind nagyobb tempóra kapcsolt, a végén jó negyed másodperccel megelőzte Pinturault-t. Ami persze a szlalom pont semmire nem volt elég. Mind ütőképesebb kombinációban Loïc Meillard (17.) , de ma hamar kiírta magát az esélyesek közül. Álmatag ritmusban síelt, senkit nem előzött meg, ráadásul Pinturault-val szemben másfél másodperces hátrányt szedett össze. Nils Allegre (14.) vagányabb stílusban tette dolgát, de ez egy lesiklótól el is várható. A sok érintőre vett kapu a visszájára sült el, folyton korrigálnia kellett. Aleksander Aamodt Kilde (3.) nyilvánvalóan tisztes előnyt kívánt gyűjteni délutánra. Ennek megfelelően parádésan kezdett, a francia ritmusában nyitotta a pályát. A folytatásban sem alakult másként a helyzet, egyetlen századdal szorult Pinturault mögé. Az első tízest Štefan Hadalin (21.), egy szlalomos zárta. A meredeken rendre távolkerült a kapuktól, amint pedig fokozni akarta a tempót, késésbe került. Az utolsó hely lett az övé.

Forrás: Altaposten

Matthias Mayer (6.) nyerte nagy meglepetésre az előző kombinációt, nos, a hazai ismétlésről rögtön lemondhatott. Gyakorta mélyre került menet közben, így a záró szakaszon sebességben is elmaradt a legjobbaktól. Két szlalomos is előtte maradt. Ryan Cochran-Siegle (11.) sízéséből nem hiányzott a tűz, de mit sem ért vele, ha az nem párosult kellő összeszedettséggel. Zöld szektorral nyitott, aztán sok nehézsége volt Kjetil Jansrudnak (5.). Napi dobogójáról ő is lemondhatott. Marco Schwarz (13.) egy éve Wengenben nyert kombit. Jó párszor kilendült egyensúlyából, minek következtében 1,20-as hátrányból várhatta a folytatást Kilde viszonylatában. Pinturault befogása lehetetlennek ígérkezett. Justin Murisier (25.) szintúgy a hátrány minimalizálásban volt érdekelt. Nem sikerült célja, elsőként a svájci került 2 szekundumon túlra. Romed Baumann (22.), immáron nem osztrák, nem német színekben tért vissza Hinterstoderbe. Tegnapi enervált sízését húzta elő a kalapból, sok mindenben ő sem reménykedhetett. A tegnapi Szuper-G győztese került sorra. Vincent Kriechmayr (7.) nem igazán tudott megfelelő kanyarsebességgel haladni, nagy igyekezetében pedig rendre késésben fordult az ívekre. Mayer mögé került, az osztrák pódium mind távolabbnak tűnt délelőtt. Bátyjával ellentétben Gino Caviezel (24.) inkább a technikai számban erősebb. Bátran kezdett, de egy fenékkel éppen bevett kanyar után nem maradt esélye jó eredményre. Pavel Trihicsev (15.) komoly nehézségekkel nézett szembe a meredeken. Az inkább középszerű, mint rossz menet azért csalóka volt, az orosznak délelőtt kellett volna megalapoznia napját. Niels Hintermann hamar búcsúzott, puszta figyelmetlenségből.

Sikerekkel teli hagyományai vannak horvát részről a kombinációnak, így megkülönböztetett figyelemmel nézhettük, mire lesz képes ma Filip Zubčić (26.). A lejtő végére fogyott el a szufla, hiába technikai sízőről van szó, a 2 s nem volt bíztató. Ted Ligety (18.) rég látott vendég kombiban, a szám 2006-os olimpiai bajnoka bizonyára a hétfői óriásra hangolt ma. Felemásan: délutánra jelentős javulás volt képben, de eldőlt, a szlalomosokkal szemben nem rúghat labdába. Stefan Rogentin (32.) a sereghajtó pozíciót szerezte meg, majd a 2017-es világbajnok Luca Aerni (16.) ment egy olyat, amit tartósan visszaesett formája láttán várhattunk tőle. Klemen Kosi (23.) beszedett kerek 2 másodpercet, ami egy lesiklótól igencsak visszafogott teljesítménynek számított. Gilles Roulin (31.) szintén nem érdemelt sok dicséretet. Florian Loriot (37.) neve jellemzően csak kombiban szokott felbukkanni VK- szinten, esetében a kék vonal is megoldhatatlan kihívásnak bizonyult. Ondřej Bank nyomdokain halad Jan Zabystřan (29.), a fiatal cseh síző egész jól értékesítette alacsony rajtszámát. Trevor Philp (33.) felejthető produkciója után Daniel Danklmaier (12.) zárta a harmadik tízes blokkot. A középmezőnyben zárt délelőtt.

16879985

A verseny ezen szakaszában mindenki a 31-es rajtszám birtokosát várta. Henrik Kristoffersen (19.) egy egészen bíztató Szuper-G után ma kombinációban reális dobogós reményekkel bírt. Elégedetten integetett a célban, teljes joggal, jó ritmusban, bátran síelte végig a lejtőt. 1,83-as hátrányból várhatta a folytatást, de Schwarztól például csak négy tizedre volt elmaradva.

Alpesi összetettben mindenki síelhetett délután, s mivel a fordított rajtsorrendet idénre eltörölték, annak sem volt nagy jelentősége, ki startolt a 28., vagy épp a 35. helyről. A szlalomtudás a perdöntő. Nem záporoztak az átütő menetek, Cyprien Sarrazin (33-assal a 20.) és Maxence Muzaton (40-essel a 27.) révén két francia, valamint az amerikai Jeffrey Steffey (37-essel a 30.) és végül a kanadai James Crawford (48-assal a 28.) került a TOP-30-ba.

——————————————————————————————————————–

Délután Fabien Munier, a francia csapat egyik edzője állította össze a pályát. Természetesen nehéz, trükkös tűzéssel kellett megbirkóznia a versenyzőknek. Ez a tavaszias idővel karöltve különösen a később rajtolók életét keserítette meg.

Forrás: SkiActu

Mauro Caviezel (2.) látványos rontás nélkül letudta a távot, vehemenciája azért lesiklót idézően gyér volt. Alexis Pinturault (1.) csaknem egy teljes másodperccel vette át tőle a vezetést. Nehezen kapott lendületet, ebben közrejátszott egy stangli is, amit pár méteren át maga után vonszolt a pályán. Túlzottan azért nem zavartatta magát miatta. Speciális szlalomon aligha rúgott volna labdába, de ma ennyi is elégnek bizonyult. Aleksander     Aamodt Kilde (3.) nem ment eszetlen módon, az első mélyre kerülés után a biztonság prioritást élvezett. Jócskán kikapott Caviezeltől is, de így is értékes pontokat gyűjtött.

Riccardo Tonetti (5.) kövér ívekkel kezdte futamát, s később sem talált rá a megfelelő ritmusra. Senkit nem előzött meg – ennél nyilván többen reménykedett az első futam után. Kjetil Jansrud (4.) után pláne szomorkodhatott az olasz. A legtechnikásabb záró etapot kivéve simán tartotta Pinturault szektorait. Századokon múlt Kilde, ezáltal a dobogós helyezés. Matthias Mayer (6.) ígéretéhez híven nyomta a gázt, de nem tudta ma stabilizálni testhelyzetét, akadt jó néhány szenvedős kanyarja. Kriechmayr (12.) a biztos célba érésre, s ezáltal pontszerzésre törekedett, semmi másra. Szemre látványosabban síelt Čater (13.), de hiába a több befektetett energia, az osztráknál is több hátrányt gyűjtött össze. Nyilván Bennett (21.) is tudta, felesleges túlerőltetnie a dolgot. Lassan lecsordogált a célig, a közel 5 s-es különbség önmagáért beszélt. Muffat-Jeandet (6.) nyilván egészen más filozófiával startolt el: tudta, egy bravúrfutammal felkéredzkedhet a dobogóra. Ez nem valósult meg, a meredeken kiesett a ritmusból. Mást ne írjunk, Jansrud jobb szlalomot ment a franciánál, aki még Mayert sem tudta megelőzni. Cochran-Siegle (18.) többet vállalt, mint az előző amerikai, összességében mégsem járt sokkal jobban. A tribün újra emelte a hangerőt, két osztrák következett egymás után. Danklmaier (16.) becsületből végigvitte a pályát, a két jenkit szépen maga mögé utasította. Az igazán érdekesnek azonban Marco Schwarz (8.) futama ígérkezett. Nem járt sikerrel, az első megbillenése úgy kizökkentette ritmusából, hogy vissza sem talált oda. Századra ugyanannyit kapott Pinturault-tól szlalomban, mint délelőtt, nem csoda, hát, hogy hamar eltűnt a kíváncsi tekintetek elől. Allegre (25.) megszenvedett a sűrűn tűzött pályával, az utolsó helyre került. Trihicsev (10.) alaposan nekirontott a pályának, aminek egy TOP-10-gyanús pozíció lett jutalma.

Aernit (14.) délután még jobban beleásta magát a gödörbe; bántóan indiszponált volt minden egyes méteren. A viseltes pályán csodát nem lehetett tenni, hiába küzdött Meillard (9.), a középszerű szlalomot síző oroszt még megelőzte, több nem volt benne a pakliban. Ligety visszalépett, így Henrik Kristoffersen (11.) következett. Megküzdött az elemekkel, legyen az a néhol kádas nyomvonal, vagy épp konkrétan a sebesség megtalálása. Sok volt a ritmustörés, csupán a kilencedik legjobb idő fűződött nevéhez, ami még a TOP-10-hez is kevésnek bizonyult. Sarrazin (19.), majd Hadalin (17.) is hiába erőlködött, jelen körülmények közt a technikai képzettség nem ért sokat. Baumann már délelőtt elrontotta versenyét, kötelességszerűen helyezettként zárt, ennyi.

A folytatásban – a várakozásoknak megfelelően – Zubčić (15.) lépett előre jelentésen, rajta kívül még a svájciak, név szerint Gino Caviezel (20.) és Murisier (22.), valamint Zabystřan (23.) ment átlag felettit. A cseh alpesi sí férfi ága minden pontnak örülhet. Pontot szerzett még Kosi (24.) ebből a nyolcasból. Harmincon túlról csak kiesés, kizárás és visszalépés miatt lehetett beférkőzni a pontzónába. A szerencsés négyes: Roulin (26.), Rogentin (30.), Sam Mulligan (28.) és Loriot (29.).

Részletes eredménylista

2

Alexis Pinturault 28. győzelmét aratta a Világkupában, ezzel a férfiak közt felkúszott az örökranglista 11. helyére – megelőzve Phil Mahre-t. Ami kifejezetten a kombinációt illeti, kerek számhoz érkezett a francia, megszületett tízedik sikere. Ezzel Ivica Kostelićet már maga mögé utasította, s csak a listavezető hármas (Girardelli, Zurbriggen és Mahre) van előtte egyetlen győzelemnyi előnnyel. Amiben viszont felért a csúcsra, az a szakági elsőségek száma. Hatodszorra kaparintotta meg a kis kristálygömböt, amit korábban még senki nem tudott elérni. Ő e téren a szakág legeredményesebbike.

Mauro Caviezel 10. dobogójánál tart – a győzelem eddig nem jött össze. Aleksander Aamodt Kilde nem jár sokkal előrébb a svájcinál, ez a mai a 17. pódiuma. Ám kiegyenlített, egész idényben meggyőző formájával kiérdemelte azt, hogy ő vezesse az összetett pontversenyt március első napján.

3

4

Holnap óriás-műlesiklást rendeznek Hinterstoderben. Ha minden igaz. A folytatás már erősen kérdéses. Markus Waldner, az FIS versenyigazgatója a héten felvetette, elővigyázatossági (lásd koronavírus) és egyéb szempontok (pl. bizonyos tévétársaságok el sem utaznak a helyszínekre) miatt le kellene zárni idejekorán az idei Világkupa-sorozatot. Döntés holnap. Amennyiben vége a dalnak, a hétfői óriás fog dönteni mindenről. Kilde előnye 34 pont Pinturault-val szemben, Kristoffersen pedig egész biztosan nem lehet az idény bajnoka, ha holnap bezár a bazár. Az eseményekről természetesen beszámolunk.

A versenynaptár szerint jövő hétvégén a norvégiai Kvitfjell következne lesiklással, majd Szuper-G-vel.

A címlapon szereplő kép forrása: ServusTV

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s