Ortlieb győzött La Thuile-ön, Brignone növelte előnyét

Nina Ortlieb egy héttel azután, hogy először állhatott világkupa dobogón, ezúttal karrierje első győzelmét is megszerezte. Mögötte a szakági versengés két főszereplője, Federica Brignone és Corinne Suter végzett ebben a sorrendben. Így az utolsó szuper-G előtt a svájci előnye mindössze 19 pont. Mai negyedik helyével Petra Vlhová értékes pontokat szerzett, és még életben tartotta esélyeit az összetettben.

Az olasz-francia határra, az Aosta-völgyben található La Thuile-be látogatott a hétvégén a női alpesi sízők mezőnye. A szervezők dolgát (ahogy Hinterstoderben is) a későn érkezett tél nehezítette. Hónapok után láttunk ismét olyan versenyt, ahol nemcsak a pályát, hanem a környező réteket, erdőket is hó borította. A pályamunkásoknak azonban épp emiatt kellett közel 60 centiméter friss hóval megküzdenie.

Nemcsak az időjárás, hanem a koronavírus elleni intézkedések is nehezítést jelentettek. Az Európában épp leginkább Olaszországot sújtó járvány miatt szinte minden észak-olasz nyilvános rendezvényt lemondtak erre a hétre. A világkupa azonban nem az Olasz Olimpiai Bizottság és az Olaszt Télisport Szövetség, hanem a FIS égisze alatt kerül megrendezésre, ráadásul Valle d’Aosta nem érintett súlyosan, így nézők is viszonylag szép számmal gyűltek össze, hogy a hazai Federica Brignonénak szurkoljanak. Az olasz lány ugyan Milánóban született, de a völgyben található La Salléban nőtt fel, és a közeli Courmayeur síterepén kezdte a versenysportot.

A pályát a németek edzője, Andreas Fürbeck tűzte. Igen technikás, a pálya felső részén már-már óriás-műlesiklásra hajazó kapukat tűzött. Stephanie Venier (13.) egy nem épp hibátlan, de korrekt menettel állította fel az alapidőt a célban. A lapos részén viszont elért egy kanyart, ami várhatóan súlyos tizedekbe került számára. Michelle Gisin (12.) azon a bizonyos szakaszon magasan felül is múlta az osztrákot, így a többi, valamivel lassabb szektora ellenére is átvette a vezetést. Nicole Schmidhofer (20.) le-lecsúszkált az ideális ívről, a lapos középső szakaszon pedig ő is jelentős hátrányba került. Jasmine Flury (16.) nagyon lassan kezdett, de meglepetésre a pálya alsó szakaszán fél másodpercet tudott faragni addigi hátrányán.

Corinne Suter (3.) remekül kezdett, és nagyobb fékezése ellenére is megtartott egy keveset a laposon. Innentől viszont valósággal szárnyra kapott, rendkívül gyorsan, jó íveken síelt, másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést. Nina Ortlieb (1.) remekül nyitott a pálya elején, és a laposra fordító kaput sokkal jobban oldotta meg, mint Suter. Utána ugyan sebessége egy kevéssel elmaradt a svájciétól, de így is az élre tudott állni. Federica Brignone (3.) a kanyargós nyitányon jó íveken sorjázta a fordítókapukat, de a laposon topsebessége ellenére vesztetett értékes tizedeket. Ívei a folytatásban stimmeltek, de sebessége elmaradt Ortliebtől, így egyetlen századmásodperc megmaradt a hátrányból. Rendkívül dühösen vette tudomásul az eredményt a célban.

forrás: ski-nordique.net

Ilka Štuhec (23.) lassan, messze az ideális ívtől síelt, nem is előzött meg senkit az addig célba érkezők közül. A múlt héten remeklő Lara Gut-Behrami (10.) felső szakaszon mért sebessége jelentősen elmaradt a legjobbaktól. Felső szakaszon összeszedett 8 tizedes hátrányát utána szinte végig tartani tudta, így a dobogó mögé érkezett, bár a legjobb háromtól majd’ egy másodpercre elmaradva. Ezzel tíz versenyző után, célban az idei legjobb szuperóriás-műlesiklókkal, továbbra is Nina Ortlieb vezetett, századokkal Brignone és Suter előtt. Suter mögött azonban 9 tizede következett Gut, így ide még könnyedén beférkőzhettek a sízők.

Tina Weirather (14.) a rajt után nem sokkal nagyon mélyre sodródott, és bár sebessége nem volt rossz, jelentős hátrányán már nem tudott faragni. Tiffany Gauthier kanyarvétel közben vesztette el uralmát a lécei fölött. Átgázolt egy kapun, és a háló előtt nem sokkal tudta lefékezni magát. Szerencsére saját lécein csúszott le a célba. Nagy tapsot kapott a szurkolóktól, ami a völgy elhelyezkedését és jelentős frankofón kötődését tekintve nem is meglepetés. Romane Miradoli (11.) gyenge felső, majd ezt ellensúlyozandó, remek alsó szakasszal érkezett meg nem sokkal lemaradva a negyedik helyről.

Nicol Delago (32.) érkezésére ismét felbolydult a közönség, de számára a meglehetősen kanyargó pálya egyáltalán nem feküdt, még Štuhecet sem tudta megelőzni. Tamara Tippler (25.) egyedül Ortlieb szinte tökéletes lapos szakaszán volt versenyben, azt leszámítva minden szektorban jelentősen elmaradt a legjobbaktól. A gyors számokban az elmúlt hetekben remekelő Petra Vlhová (4.) ismét bizonyította sokszínűségét. A laposra fordító kritikus balkanyart remekül fogta meg, és utána is jó tempóban csúsztatta léceit. Bár ezt követően lelassult kicsit, és úgy a dobogóért zajló harcról lecsúszott, de a negyedik helyet könnyedén szerezte meg.

Marta Bassino (5.) óriásműlesiklóhoz méltóan a kanyargós szakaszokon remekelt, az egyenesebb szakaszokon azonban lassabb volt, így Vlhovával harcolt, és maradt el tőle nem sokkal. Wendy Holdener (9.) is a felső, kanyarokkal tarkított szakaszokon síelt igazán jól, utána viszont lelassult, de eredménye miatt ő sem szégyenkezhetett. Joana Hählen (8.) a lapos szakaszon csúsztatta jól léceit, és gyarapította ezzel a top 10-ben egyre csak sokasodó svájciak mezőnyét. Elena Curtoni (7.) is kellően gyors volt, a pálya vége felé azonban megbillent kissé, de ezzel együtt is nagyszerű eredményt könyvelhetett el.

A legjobb harminc leghátrébb sorolt tízes blokkja volt már csak hátra. Kira Weidle azonban kiesett, Marie-Michelle Gagnon (36.), Alice Merryweather (34.) és Veronique Hronek (43.) pontot sem tudtak szerezni, de a többiek sem rúgtak labdába az előkelőbb helyezésekért folytatott harcban. Mindössze pár ponttal gazdagodott csak Priska Nufer (18.), Tessa Worley (19.), Alice McKennis (27.) és Ramona Siebenhofer (29.) is. Harmincadikként hátra volt azonban az olimpiai bajnok Ester Ledecká (6.), akit természetesen sosem lehet leírni. Lassan kezdett, a laposon azonban brillírozott és a pálya alján sem maradt el sokkal a dobogósoktól, így karrierje legjobb világkupa eredményét érte el szuper-G-ben.

Harmincon túlról csak elvétve találunk már pontszerzőket. Közülük a legelőkelőbb helyezést a hazai Laura Pirovano (17.) érte el, míg legmagasabb rajtszámmal Maruša Ferk (50-essel 26.) zárt a legjobb harmincban. Rajtuk kívül Rosina Schneeberger (21.), Nadine Fest (22.), Jennifer Piot (24.) és Breezy Johnson (30.) zárt pontszerzőként.

Mivel a világkupa programjában csak a cortinai döntő szerepel, így a szakág jelenleg legjobb 25 versenyzője már ott lehet a versenyen. A sok sérült miatt azonban várhatóan foghíjas lesz majd a mezőny. Ester Ledecká mai eredményével már két számban kvalifikált, ráadásul az 500 pontot is átlépte, így bármelyik versenyen részt vehet majd, függetlenül a szakági helyezéstől. Alice Merryweather 26. lett, így Shiffrin távolléte esetén várhatóan nem lesz amerikai szuper-G-ben. A legnagyobb nevű kimaradó Ilka Štuhec lesz, ahogy Tessa Worley sem indulhat majd szuper-G-ben.

Aosta_1

A 23 éves Nina Ortlieb az utóbbi hetekben robbant be a legjobbak közé. A múlt heti, Crans-Montana-i lesikláson szerzett karrier-első dobogó után egy héttel már egyből győzelmet ünnepelhetett. Az innsbrucki lány kétszeres junior-világbajnok. 2015-ben, Hafjellben óriásban, 2016-ban Rosa Khutorban szuper-G-ben ért fel a csúcsra. Édesapja Patrick Ortlieb szintén síző volt korábban, lesiklásban Albertville olimpiai-, illetve Serra Nevada világbajnoka.

Aosta_4

Federica Brignone idén harmadszor állhatott dobogóra „szuperóriáson”, ahogy Corinne Suter is. A 3-3 dobogóból mindkettejük 1-1 győzelmet számlál. A szakági világkupában már csak nekik van esélyük a kis kristálygömb elhódítására. Kettejük közt a különbség 19 pont, így aki előrébb végez a dobogón Cortinán (amennyiben nem törlik a versenyt), az lesz az idei szuper-G bajnok.

Aosta_3

Összetettben Brignone újabb 30 ponttal növelte előnyét Vlhovával szemben, így fórja már 189 pont, ráadásul az ofterschwangi versenyek törlése miatt ez az előny már jelentősnek is mondható.

Holnap alpesi összetett szerepel a programban.

Borítókép forrása: Der Standard/derstandard.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s