Lara visszatért?! 3 éve nem nyert lesiklást, ma leiskolázta a mezőnyt

A szezon hetedik lesiklása meghozta a hetedik győztest. Lara Gut-Behrami bő két év elteltével győzött újra a Világkupában. Meggyőző fölénnyel páholta el a többieket Crans-Montanán, nem kevesebb, mint 8 tizedes fór került a neve mellé. Corinne Suter teljessé tette a svájci sikert, mai második helyével komoly lépést tett a kristálygömb felé. Stephanie Venier révén az osztrákok is felkéredzkedtek a dobogóra. Nyugati szomszédunknál ezzel együtt sem lehet szó örömről, miután legújabb csillagjuk, Elisabeth Reisinger bukott, s keresztszalagját szakította. Az összetett két esélyese közül Petra Vlhová épp lecsúszott a dobogóról, míg Fede’ Brignone részéről ma egy hetedik hely volt a plafon. A szlovák értékes pontokat fogott az olaszon.


Lassanként a szezon célegyenesére kezdünk fordulni: egy hónapon belül már győztest hirdetnek valamennyi szakágban, s persze összetettben is. Mikaela Shiffrin visszatérése változatlanul kérdőjeles, magunk között szólva, meglepődnénk, ha erre ezen a télen még sor kerülne. (Egyes orgánumok lehozták, hogy a végleges visszavonulás sem zárható ki.)

Szocsiban az irdatlan mennyiségű hó miatt törölték azt a lesiklást, amit ma pótoltak a festői szépségű Crans-Montanán. E hétvége után már csak a VK- finálé van hátra, vagyis szombaton el fog dőlni, melyik 25 síző kvalifikálja magát Cortina d’Ampezzóba. Eleddig minden egyes futamot más, s más síző nyerte, s mi tagadás, az edzések alapján benne volt a pakliban az, hogy a sor folytatódni fog.

Forrás: Gazzetta Matin

A nyitómenet Federica Brignone (7.) nevéhez fűződött. Nem ment tökéletes pályát az olasz lány, s igazolódott az, hogy a lejtő alsó részén jellemzően sok tizedet be lehetett szedni egy-egy késve vett kanyart követően. Ezt járta meg Fede’, akit legnagyobb ellenfele, Petra Vlhová (4.) rögtön megelőzött. Visszafogott, hovatovább bizonytalan kezdés után összeállt a szlovák mozgása, a táv utolsó harmadában egyértelműen ő volt a jobb. Azzal együtt, hogy a célra fordulva felkarral korrigált egyet.

Forrás: The Public’s Radio

Kira Weidle (22.) menete minden pontján kifogásolható volt, másként szólva, azt hozta, ami e télen őt jellemezte az esetek többségében. Breezy Johnson (5.) némi meglepetésre összeszedett arcát mutatta ma, s ha nincs a hosszú, nyújtott kanyarban elkövetett botlása, könnyedén begyűjthette volna élete első dobogóját. Azon a ponton teljesen kifordult a teste, s a záró ugrató is igencsak csáléra sikeredett.

Forrás: Carlyle Observer

Corinne Suter (2.) egészen más dimenzióban síelt, szektorról szektorra nyújtotta előnyét. A vége már nem sikerült valami fényesre, sebességet vesztett, a vezetés átvétele ezzel együtt sem forgott veszélyben. Az osztrákok gyatrán kezdték a napot. Tamara Tippler (18.) végig dekoncentráltnak tűnt, Nicole Schmidhofer (15.) időeredményét is érzékenyen érintette minden egyes apró rontás. Igaz, mindketten erősebb zárást produkáltak, mint a svájci, a világbajnoknő konkrétan négy tizedet osztott ki ott Suternek.

Marta Bassino (9.) a traverzét megelőző csúszkálós részen kapott rengeteget a svájcitól, ezzel együtt tényleg megvetette lábát a lesikló elitben. Hazai szempontból kulcsmenet következett. Ester Ledecká (11.) számított Suter legnagyobb ellenfelének, ha a tabellára pillantottunk. Szokott vagány nyitószektorok után elmaradt a kívánt bődületes tempó a cseh részéről, a végére pedig ténylegesen elfogyott sízéséből a kraft. Az aktuális dobogóról is lecsusszant. Michelle Gisin még a hegy tetején búcsúzott, nem tudott bevenni egy kanyart.

article-picture
Forrás: ÖSV

A reklámszünet után Stephanie Venier (3.) feledtette az addigi vérszegény osztrák meneteket. Koncentrált sízést láthattunk tőle, nyilván csapattársai instrukcióiból is merített egy keveset. Amint az utolsó szektora kizöldült, favorittá lépett elő. Végül mégis kikapott szűk két tizeddel, talán az ugratót követő bizonytalan talajfogás közrejátszott ebben. Nicol Delago (16.) változatlanul távol van év eleji formájától, igaz, az utóbbi hetek fényében ez a mai produkció nem volt annyira vészes.

Ilka Štuhec (12.) részéről csupán néhány erőteljes kanyarvételt tudtunk feljegyezni, egyébiránt nem nagyon tudja felidézni hajdani fénykorát. Nina Ortlieb (6.) azok után esett neki a pályának, hogy tegnap az edzésen jelentős előnnyel övé volt a legjobb idő. Az izgalom ráült sízésére, a középső szektorok kanyarjait rendre túl direkten vette be. Így korán eldőlt, nem állhat fel dobogóra. Ramona Siebenhofer egy alapos megfázásból tért ma vissza. A táv durván harmadán befejezte szereplését. Romane Miradoli (14.) felejthetően ment, s Elena Curtoni (10.) sem tudta megismételni az előző hónapban aratott győztes formáját.

Forrás: Le Temps

Lara Gut-Behrami (1.) kapcsán ilyesmit évek óta nem láttunk. Egészen a mai napig. Azonnal elkapta a gépszíj, elképesztő tempóban terelte léceit a tökéletes nyomvonalra. Így ment ez a végéig, úgyszólván tökéletes futamot rakott le az asztalra. 8 tizeddel állt az élre, győzelmet érő csúszás volt tőle. Több, mint húsz métert vert Suterre! A második tízesben még hátravolt egy svájci, Joana Hählen (7.) a papírformának megfelelően csatlakozott az élbolyhoz. Ugyanezt az előtte rajtolt Francesca Marsaglia (21.) nem tudta bemutatni.

A következő csoportból egyedül Tina Weirather (13.) tudta a középmezőny elejének szintjét megütni. Esetében az a sokatmondó, hogy élversenyzőből miként építette le magát egészen a 25-ös rajtszámig…

Forrás: Skionline.ski

De sokat nem volt időnk ezen morfondírozni, rögtön utána súlyos sérülést szenvedett az osztrák csapat legújabb üdvöskéje. Elisabeth Reisinger túldöntötte léceit a lejtő egyik legmeredekebb részén, s már nem tudta megakadályozni a becsapódást. Már a hálóba vágódás előtt sikítani kezdett, vélhetően egy hupli csavarhatta meg térdét. Hosszú ápolás közvetkezett, mentőhelikopterrel szállították kórházba. Elszakadt a keresztszalagja, azonnal megoperálták. Az osztrák csapat tegnap Christina Scheyert vesztette el. Kiújultak térdfájdalmai. Mint ismeretes, több, mint egy éves rehabilitációból tért vissza nemrég. Nem lövünk nagyon mellé azzal, hogy szerintünk lassan itt lesz a vége…

Harmincon túlról Wendy Holdener (33-assal a 17.) eredménye szólt a legnagyobbat. Alighanem személyében újabb szlalomost köszönthetünk nemsokára a kiemelt csoportban. Kellemes meglepetés volt még Roni Remme (36-ossal a 25.) és az orosz Julija Pleskova (40-essel a 30.) pontszerzése.

Részletes eredménylista

1

Forrás: Canal 9

Lara Gut-Behrami karrierje mérföldkövéhez érkezett: a 25. győzelmét aratta a Világkupában! Legutóbb meglehetősen régen, 2018 januárjában nyert, a cortinai Szuper-G-n. Fogós kérdés, mennyire tudja tartósítani ezt a színvonalat. Annyi bizonyos, hogy benne van a fölényes sízés, de ezt eddig is tudta róla mindenki. Jellemző, hogy ma több pontot gyűjtött, mint az előző hat lesikláson együttvéve.

Corinne Suter hetedik dobogójánál tart. Ennek többségét e télen gyűjtötte. Az már a lesiklás idei évadát jellemzi, hogy három  pódiummal le eljutott odáig Schwyz büszkesége, hogy akár már holnap megnyerheti élete első szakági kristálygömbjét. Előnye ugyanis meghaladja már a száz pontot Ledeckával szemben, s már csak két futam van vissza.

Stephanie Venier ötödik alkalommal zárt a TOP-3-ban, legutóbb még a szezonnyitó lesikláson, Lake Louise-ban.

2

3

Ami az összetettet illeti, még mindig kitart Shiffrin előnye, de sokkalta érdekesebb fejlemény, hogy mai bravúreredményével már egyértelműen Vlhová érezheti magát nyerő helyzetben a Brignonéval való összevetésben.

Ha az olasz reális esélyt szeretne magát márciusra, szombaton és vasárnap virítania kell.

A címlapon szereplő kép forrása: Nau.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s