Swenn-Larsson dráma Kranjska Gorán – Petra Vlhová a mai győztes!

Petra Vlhová nyerte a Kranjska Gorán rendezett műlesiklást, Wendy Holdener és Katharina Truppe előtt. Anna Swenn-Larrson, az első futam győztese, egészen a cél előtti harmadik-negyedik kapuig vezetett, de ott egy hiba miatt végül kiesett, így nem sikerült megszereznie első győzelmét. Mikaela Shiffrin távollétében Petra Vlhová átvette a vezetést a szakági világkupában.

A Mariborból Kranjska Gorára áthelyezett technikai hétvégén műlesiklással folytatódott a program vasárnap. Az idő továbbra is inkább tavaszias volt, a pálya pedig továbbra is rendkívül jeges, hogy meg tudják őrizni a pálya állagát a délutáni 6-8 °C-ban is. Ahogy tegnap is írtuk, a szakági világkupában és összetettben is élen álló Mikaela Shiffrin visszatérésének pontos időpontja továbbra is bizonytalan, így a mai versenyt is távollétében rendezték meg.

Az első futam pályáját a kanadaiak edzője tűzte

Wendy Holdener (3.) remekül, pattogósan síelt végig a pályán, szemre remek alapidővel kellett felvennie a versenyt a többieknek. Petra Vlhová (4.) ezt bizonyította is, jóval darabosabban síelt, kisebb hibák sorát vétette. Nina Haver-Løseth (2.) a meredeken szinte tökéletesen síelt végig, amivel ellensúlyozni tudta valamivel lassabb kezdését, így átvette a vezetést. Katharina Truppe (5) ilyen menettel nem is tudta felvenni a versenyt, visszafogottabban síelt.

Anna Swenn-Larssonon (1.) rendkívül agresszívan síelt. Remek tempóban sorjázta a kapukat, és a meredeken is épp a kellő élt használta csak. Hatalmas előnnyel vette át a vezetést. Michelle Gisin (11.) menete erős kontrasztot mutatott: messze lecsúszva a kapuk tövétől síelt, jelentős hátrányba került. Katharina Liensberger (7.) a meredeken nagyon sokat fékezett, hogy tartani tudja az íveket, ennek viszont a sebessége látta kárát. Chrisitina Ackermann (26.) bizonytalanul, billegősen kezdett, és a folytatás sem lett jobb, szinte végig késésben volt minden kapuban.

forrás: Le Dauphiné Libéré/ledauphine.fr

Lena Dürr (12-) is folytatta az utóbbi sízők sormintáját, nagyon megküzdött a pálya aljával, minden egyes kapuvétel szinte egy tizedmásodperc hátrányt jelentett. Sokkal tetszetősebb volt Emilie Wikström (6.) menete, aki épp a meredek elején kapott az átlagnál többet, de a folytatásban össze tudta szedni magát. Mina Fürst Holtmann (23.) kezdetben szépen, de lassan síelt, ezt követően viszont nagyon nagy késésekkel síelt. Katharina Gallhuber bátran síelt, jó esélye volt, hogy a legjobb osztrák legyen, de a végül ez megbosszulta magát. A merdeken kibillent az egyensúlyából, kiesett.

Kristian Lysdahl (9.) a romló pályából kihozta a maximumot, a merdeken sem került nagy hátrányba. Laurence St-Germain számára nem hozott sikert saját edzője pályája, kapura lépett a merdeken. Irene Curtoni (15.) egész biztatóan kezdett, de a merdekre fordulva menetrendszerűen érkezett a jelentős hátrány. Chiara Mair (8.) rajtszámához lépést remekelt a pálya teljes egészében, bizakodva várhatta a folytatást. Katharina Huber (13.) ennél valamivel lassabban síelt, de az eddigiekhez képest ő sem kapott sokat, ahogy a vele holtversenyben beérkező Magdalena Fjällström (13.) is biztatóan ment.

forrsá: mybystrica.sme.sk

Shiffrin hiányában Paula Moltzan volt az egyetlen amerikai a legjobb 30-ban, de kiesett. Ugyanúgy, ahogy a rendkívül sokat kockáztató Estelle Alphand is, aki pár kapuval a cél előtt billent ki egyensúlyából. Pontszerzésért síelhetett még a folytatásban Elena Stoffel (18.), Ana Bučik (19.), Thea Louise Stjernesund (24.) és Marina Wallner (27.) is. Velük szemben Maren Skjøld (41.) nem folytathatta délután. Harmincon túlról bejutott az összetettért küzdő Federica Brignone (25.), Ali Nullmeyer (16.), Martina Peterlini (16.), Marta Rossetti (22.), Asa Ando (28.), Kaja Norbye (29.) és Michaela Dygruber (30.) is. Az osztrák a legmagasabb rajtszámmal, 50-essel jutott a második futamba.

A második futam pályáját az osztrákok edzője tűzte

Az osztrák edző pályáját rögtön egyik tanítványa, Michaela Dygruber (26.) síelhette először. Több hibát vétett, de a kieséstől messze járt végig.  Kaja Norbye (22.) ki is használta, hogy az osztrák lány sokat hibázott. Sokkal tisztább menetének köszönhetően nagy előnnyel vette át a vezetést. A múlt héten még a Távol-Keleti Kupában versenyző Asa Ando (25.) kevés kockázatot vállalt, a biztos pontszerzést tartotta szem előtt. Marina Wallner szemmel láthatóan többet kockáztatott, mint a japán, de ennek kapura lépés lett a hozadéka. Christina Ackermann (24.) egészen a letörésig úgy síelt, mint Norbye, a meredeken viszont nem sikerült jól síelni. A meredek babrált ki Federica Brignonével is, az olasz azonban célba sem ért, bal lécével rátaposott egy stanglira.

Thea Louise Stjernesund (23.) a laposon pattogósan síelt, a meredeken azonban ő sem tudta felvenni a versenyt honfitársával.  Mina Fürst Holtmann (20.) is remekül kezdett, de ő a letörés utánra is át tudta menteni lendületét. Ezzel Holtmann vezetésével három norvég állt az élen. Az utóbbi hetekben Európa Kupa versenyeken remeklő Marta Rossetti (12.) rendkívül gyorsan síelt a felső lapos szakaszon, ott 8 tizedet adott Holtmann-nak, amiből erős meredéken köszönhetően is, nagy előnyt tudott megőrizni a célig. Kanadai kettős következett: Roni Remme (17.) visszafogottan kezdett, de a meredeken viszonylag tartani tudta Rossettit, míg Erin Mielzynski (14.) a záró szakaszon és a nyitányon is valamivel jobbnak bizonyult honfitársánál így egyből váltotta is őt a pillanatnyi második helyen.

Lelkesen várta a szlovén közönség Ana Bučikot (21.), de a szlovén lány nem bírta a nyomást, idegesen síelt. Elena Stoffel (15.) egészen a letörésig tudta tartani az olasz lányt, utána viszont ő sem tudott olyan tisztán síelni. Ali Nullmeyer (19.) az első futamban szépen használta ki saját edzője pályáját, és ezúttal ugyan hátrébb csúszott, de értékes pontokra váltotta délelőtti jó szereplését. Rossettihez hasonlóan Martina Peterlini (18.) is az EK-ban versenyzett, a legutóbbi szlalomot meg is tudta nyerni. Sokakhoz hasonlóan ő is egy tizeden belül volt a letörés előtt honfitársához képest, de a meredek esszenciájára ő sem érzett rá.

Irene Curtoni (13.) volt a legjobb olasz az első sorozatban. A meredek elejéig teljes, fél másodperces hátrányát tartani tudta, ott viszont két jelentős fékezése a pillanatnyi első helyébe került. Katharina Huber (16.) darabosan kezdett, utána össze tudta még szedni magát, de a meredeken nem vállalt elég tempót. Magdalena Fjällström (10.) is a meredek elején hibázott, viszont közel fél másodperces előnyét ő meg tudta tartani, így végül kilenc versenyzőt követően cserélt gazdát az első hely. A svéd lány vezetése viszont már nem tartott ilyen sokáig. Lena Dürrt ugyan megelőzte azzal, hogy a német lány kiesett, de Michelle Gisin (9.) egy közel azonos sízéssel az élre ugrott.

Meta Hrovat (11.) a pálya elején került necces szituációba, de ez sem zavarta meg, tartani még kissé növelte is előnyét, de a meredeken küzdeni kellett, ez az első helyébe került. Kristin Lysdahl (8.) remekül abszolválta a letörést, sokkal kisebbet fékezett, mint a legtöbben, így nagy előnnyel gazdálkodhatott a célvonalig, amit sikerrel be is tudott osztani. Chiara Mair (6.) a pálya felső, laposabb szakaszán remek tempóban síelt, és bár a letörésnél nem tudott konkurálni Lysdahllal, a meredek viszont ismét nagyszerűen sikerült neki.

forrás: Le Dauphiné Libéré/ledauphine.fr

Katharina Liensberger (5.) számára önbizalmat adhatott az iménti menet, de előnye jó részét hamar eladta. A letörés jól sikerült neki, és bár a meredeken hátrabillent, de ez csak plusz sebességet adott neki, így összességében még Mair második futamát is felülmúlta. Emelie Wikström (7.) már Liensberger gyengébb lapos szakaszán eladta teljes előnyét, a meredeken pedig nem volt esélyes visszahozni bármit is a hátrányból. Katharina Truppe (3.) remekül síelt a pálya elején, így nagy előnyt épített ki honfitársával szemben, amit a meredeken is tovább tudott őrizni. Fél másodperc fölötti előnynél állt meg az óra, így titkon még talán a dobogóban is reménykedhetett.

Petra Vlhová (1.) már az első kaputól lehengerlően síelt, láthatóan felszívta magát a szintjén rontottnak számító első futam után. Szektorról szektorra növelte tizedekkel előnyét, egyértelmű volt, hogy közel egy másodperces hátrányból is a győzelmet célozta meg. Wendy Holdener () számára fel volt adva a lecke, de ez sem tántorította el. A svájci lány a pálya elején még valamelyest növelte is előnyét, de a letörésre már minimális hátrányba került Vlhovával szemben, amit a meredeken nem is tudott ledolgozni. Nina Haver-Løseth (4.) jóval lassabban kezdett a laposon, inkább csak a dobogóért volt harcban, mintsem a győzelemért. A letörésre már eladta teljes előnylt, és rögtön utána nagyot rontott, így már célba érkezésekor biztossá vált, hogy lemarad a pódiumról.

Anna Swenn-Larsson såg ut att ta en överlägsen seger när hon gjorde en vådlig vurpa portarna före mål.
forrás: dn.se

Az volt már csak a kérdés, hogy Anna Swenn-Larsson 92 százados előnye elég lesz-e Vlhová ellen. A svéd viszont látszólag nem remegett meg a nagy nyomás alatt, hasonló kezdés után még rá is tudott verni a szlovák lányra, így a meredek szakasznak már egy másodperc feletti hátránnyal vághatott neki. Itt sem akadt hiba a sízésében, egészen a cél előtti negyedik kapuig. Itt nem tudta kellően kontrollálni léceit, és a kapu mellett kialakuló kád megdobta egyik lécét, ami miatt átbukfencezett a vertikális kapukon, és háton csúszva, versenyen kívül szánkázott a célba.

kranj_1

Petra Vlhová karrierje 8. győzelmét szerezte műlesiklásban, idén pedig zsinórban a harmadiknál tart, ami már most is eddigi legsikeresebb szezonját jelenti. Győzelmével pedig a szakági világkupában is már húsz ponttal vezet Mikaela Shiffrin előtt, 3 verseny van még hátra a szlalom világkupából. Wendy Holdener karrierje 13. alkalommal végzett második helyen klasszikus szlalomversenyen, összességében pedig 24 dobogós helye van a számból, győznie azonban továbbra sem sikerül. Az idei szezonban mindössze második alkalommal állhatott fel a dobogóra műlesikló verseny után, de a gyorsabb szakágakból tovább 4-et számlálhat a 2019-2020-as szezonban.  Katharina Truppe, az osztrákok három top szlalomos Katharinájának egyike, karrierje második dobogóját szerezte. Az első is idénről, Lahtiból származik.

kranj_3

Az összetett érdemben nem változott, Mikaela Shiffrin vezet, bő 100 pontos előnnyel a ma nullázó Federica Brignone előtt, míg Petra Vlhová 160 ponton belülre zárkózott a mai nappal. A szakági világkupát Vlhová vezeti Shiffrin előtt 20 ponttal, Liensberger lemaradása már 184 pont. Kérdés, hogy Shiffrin visszatér-e még idén. Ha nem, akkor Vlhová páholyból várhatja a folytatást, de formáját látva jelenleg ki-ki meccsben sem biztos, hogy kikapna a szlovák lány.

kranj_2

A hölgyek a jövő héten Crans-Montanán versenyeznek. Pénteken a Oroszországban elmaradt lesiklást pótolják, szombaton az eleve tervezett lesiklás következik, míg vasárnap alpesi összetett versenyt rendeznek.

Borítókép forrása: spectator.sme.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s