Négy svájci a TOP-5-ben, de Saalbach győztesét Dreßennek hívják

Thomas Dreßen győzelmével ért véget a csütörtöki lesiklás Saalbach- Hinterglemmen. Ez volt a német harmadik sikere ezen a télen. Századok döntöttek a dobogós helyek sorsáról a nagyjából másfél perces pályán. A svájciak fergeteges napot fogtak ki, a Dreßen mögötti négy helyet el is foglalták. Beat Feuz végzett a második pozícióban, így nem tudta bebiztosítani újabb kis kristálygömbjét. A 192 pontos előny azért alighanem elegendő lesz két versenyre… A dobogó harmadik fokára Mauro Caviezel állhatott fel, megelőzve Jankát és Hintermannt. A legjobb osztrák Kriechmayr lett, aki Jansruddal holtversenyben hatodikként zárt. Aleksander Aamodt Kildének ezúttal meg kellett elégednie a 10. hellyel, minek következtében némi meglepetésre nem sikerült visszavennie a vezető helyet összetettben.


E hétvégén elvileg a Távol-Keleten, a két év múlva sorra kerülő olimpia helyszínén, Jancsingban lett volna jelenésük a lesiklóknak. A hírhedt koronavírus miatt rövid úton törölték a kínai versenyeket, az FIS felkérésére Saalbach- Hinterglemm ugrott be. Azzal a feltétellel, hogy a hétvégi televíziós közvetítésekre való tekintettel csütörtökön, illetőleg pénteken kerüljenek sorra a futamok. A munkanap mérsékelt érdeklődéssel párosult, akár a helyszínt, akár – bizonyára – a tévénézők számát nézzük.

Hermann Maier szülőhelye alapvetően a női naptárban szokott megjelenni időről időre, a férfiaknak nagy ritkán rendeztek itt versenyt, legalábbis Világkupa-szinten. Igaz, 1991-ben világbajnokságnak adott otthont a salzburgi település.

Mire eljutottunk csütörtökig, lezavartak két edzést. Az elsőn a svájci Ralph Weber érte el a legjobb időt két osztrák, Walder és Krenn előtt; míg a másodikon amerikai siker (Cochran-Siegle) született. Mögötte két francia, Bailet és Clarey végzett. Az ászok java szokás szerint visszafogta magát, csak bizonyos szakaszokon ment valós tempót.

Keményre előkészített pálya, fagypont környéki hőmérséklet és napos idő fogadta az 55 főt számláló mezőnyt.

12
Forrás: Head

Maxence Muzaton (8.) mutatkozott be elsőként a pályán. Komolyabb hibát nem vétett, másrészről az egyből látszott, hogy iramban bőven felülmúlható lesz a francia menete. Max Franz (34.) a lejtő első harmadáig ezt igazolta, más kérdés, hogy aztán csak nagy nehézségek és kiadós fékezés árán tudta magát betuszakolni az egyik kanyarba. A kockázatvállalás nem párosult pontossággal, ellentétben az őt követő Mauro Caviezel (3.) esetében. A svájci át tudta menteni remek sebességét a csúszkálós szakaszra, ott pedig folyamatosan adagolta a tizedeket előny formájában. Ez a bő fél másodperces előny már figyelemre méltónak tűnt.

Steven Nyman (21.) visszafogott csúszása után a hazaiak ásza, Vincent Kriechmayr (6.) próbált valami emlékezeteset nyújtani. Energikus kezdés után alaposan elrontotta a passzázst, elmondása szerint 28 másodperc alatt vesztett egy szekundumot. A zárásra azért összekapta magát, gyakorlatilag lefelezte hátrányát. Ez azért aggasztó jel volt Caviezel számára.

Forrás: Luzerner Zeitung

Matthieu Bailet (17.) jól összerakta a menetét a maga szintén, az élmezőnytől egyszerűen el van jelenleg maradva minden téren. Beat Feuz (2.) tetemes hátrányból érkezett a záró szakaszra, majd meg tudta ismételni Kriechmayr mutatványát. Végül 2 századdal elkapta honfitársát is. Ryan Cochran-Siegle (32.) kapcsán is kiderült, sok mindenre nem jogosít fel egy-egy jól sikerült tréning. Az első méretes túlcsúszást követően teljesen szétesett fejben az amerikai. Aleksander Aamodt Kilde (10.) kiegyensúlyozott pályát ment, épp kiemelkedőnek nem volt mondható egyetlen szektorban sem. Az aktuális dobogótól is távolkerült, a komoly pontszerzésről lemondhatott. Josef Ferstl (23.) bőven felejthető menete után reklámszünet következett.

Forrás: Sportschau

Johan Clarey (9.) ugyanott került mélyre, mint korábban Kriechmayr, időeredményükben sem alakult ki nagy különbség. Daniel Danklmaier (14.) első alkalommal startolhatott valamely kiemelt csoportban. Az osztrák ezúttal elmaradt az elvárásoktól. Thomas Dreßen (1.) igencsak visszafogottan nyitott, sőt a lejtő közepén ő is többször besokallt, ami háromnegyed másodperces hátránnyal jelentkezett. Ekkor a lista 16. helyét foglalta el. De ami eztán történt! Feuz gyönge szektorában csúcsra pörgette az iramot, ami a végéig kitartott. Nagy bravúrral 7 századdal a maga javára fordította az időkülönbséget.

Travis Ganong (15.) csúszása középszerűre sikerült, nem úgy a betegség után visszatérő Matthias Mayeré (11.). Öt esztendeje ugyanitt duplázott az osztrákok kétszeres olimpiai bajnoka, s ma is joggal pályázott a dobogó valamely fokára. Egy túlnyújtott kanyarvétel alkalmával viszont kikerült a puha hóra, ami derékba törte addigi lendületét. A kiváló menetek nem értek véget, köszönhetően két svájci sízőnek. Niels Hintermann (5.) az élvonalhoz mérten kimondottan lassacskán kezdett, a folytatásban viszont új erőre kapott. Hasonlóan szerepelt Carlo Janka (4.), esetében még látványosabb volt az alsó pályarészen nyújtott javulás. Az egymás századokra követő dobogós hármastól azért így is kikapott. Épp a hazaiak maradtak ma jó eredmény nélkül, utolsó esélyesük, Otmar Striedinger (18.) sem tudta átlépni árnyékát. Kjetil Jansrud (6.) egészen a zárásig masszívan tartotta pódiumos esélyeit. Ott azonban egy pillanatra kiesett a ritmusból, minek következtében megduplázta hátrányát. Bryce Bennett (12.) zárta a második tízest, hozta stabil formáját.

16030152
Forrás: Nettavisen

A következő sorból Nils Allegre (23-assal a 15.), Andreas Sander (25-össel a 13.), valamint Matteo Marsaglia (29-essel a 19.) teljesített bőven rajtszámán felül. Utóbbi lett – Paris hiányában – a legjobb olasz. Harmincon túlról keveseknek termett babér, mindösszesen Martin Čater (32-essel a 24.), Blaise Giezendanner (44-essel a 30.) és Roy Piccard (52-essel a 25.) szerzett pontot. Ez különösen a szlovén esetén volt nagy szó. Hazája lesiklósportja haldoklik…

Részletes eredménylista

1

Forrás: TV5Monde Info

Thomas Dreßen ötödik győzelmét aratta a Világkupában. Ebből hármat gyűjtött be idén, vagyis a keresztszalag-szakadásból való visszatérő szezonja fényesen sikerült. A szakági ezüstérem is jól fog mutatni márciusban.

Merthogy bár papíron még nem dőlt a szakági pontverseny, a lehetetlennel egyenértékű jelenség lenne, amennyiben Beat Feuz 194 pontos előnyből elbukná az elsőséget. A garmischi üzemzavart kivéve valamennyi lesikláson dobogóra állt, ami azért páratlanul erős mutató. 45. dobogóját szerezte lesiklásban.

Mauro Caviezel még csak a hetediknél tart mindkét gyors szakágat figyelembe véve. Lesiklásban eddig csak 2018 novemberében, a Birds of Prey-en tudott TOP-3-ban végezni.

2

3

Összetettben némiképp fellélegezhet a Kristoffersen-Pinturault duó. Kilde csupán 26 pontot szerzett, ami nem volt elegendő a vezetés átvételéhez. Holnap azért ez alighanem be fog következni.

Holnap dél körül Szuper-G-ben csapnak össze az urak.

A címlapon szereplő kép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s