Kilde idei első győzelmével ismét az összetett élén

A múlt hétvége után újabb nagy lépést tett Aleksander Aamodt Kilde a nagy kirstálygömb irányába. A norvég idei első győzelmét szerezte a Saalbach-Hinterglemmben tartott, rövidre szabott szuper-G-n. Kilde ezzel ismét vezet összetettben Kristoffersen előtt, és a szakági pontversenyben is élre állt. A napi dobogóra ismét felállhatott Mauro Caviezel és Thomas Dreßen is, míg a legjobb hazaiként Christian Walder épp csak lecsúszott a dobogóról. Alexis Pinturault hatodik helyének köszönhetően szorosan felzárkózott Kristoffersenre, továbbra is harmadik összetettben.

Mint azt a tegnapi verseny kapcsán is már megírtuk, az eredetileg Kínába tervezett versenyek helyett Saalbach-Hinterglemm adott otthont a héten a férfi sízők világkupa mezőnyének. Az osztrák település az alkalommal 2025-ös világbajnoki pályázatát is próbálta megtámogatni, így nem csoda, hogy a szervezők mindent elkövettek a versenyek lebonyolítása érdekében. Erre szükség is volt, mivel a Ciara ciklon elvonulta nem hozott tartós nyugalmat az Alpok időjárásában. Ezúttal ismét nagy csapadékzóna érte el az északi lejtőket, ami a tegnapi lesiklást követően kiadós havazást hozott Saalbachba is. Emiatt az előzetesen kitűzött 11:00 órás kezdést nem is tudták tartani a szervezők, a pályamunkások nagy erőkkel takarították a friss havat a pályáról.

Végül többszöri halasztás után 13:00-ra írták ki az új kezdést, a rajtállást pedig lejjebb hozták, így szűk egy percre rövidült a menetidő. Azonban az időjárás továbbra sem akart a helyi szervezők kedvében járni – újabb kiadós hózápor kezdődött percekkel az indulás előtt. Bár ez hamar alábbhagyott, a pálya egyes részeit ismét nagyobb mennyiségű friss, tapadó hó borította. Emlékezetes pillanat marad, ahogy az egyik érintett kanyarban maguk az edzők is lapátolták a havat, hogy elindulhasson a verseny.

Végül erre sem kellett sokat várni, és pár perccel fél kettő előtt elrajtolhatott Mattia Casse (5.). Az olasz végig bátran síelt, a pálya középső részén azonban rosszul vett egy ugratót, mi miatt korrigálnia kellett. Ryan Cochran-Siegle (16.) is hasonló hibába szaladt bele az ugratónál, de ő a pálya elején sem volt elég gyors. Johann Clarey (13.) remekül kezdett, de az iménti hibákból őt sem kerülték el, távol dobta az ideális nyomtól az ugrató. Chirstian Walder (4.) bátran engedte a léceit és bár ez kezdetben hibákkal társult, elsőként vette jól az ugratót, remek tempóját pedig a pálya végén is kamatoztatni tudta. Nem volt kérdés, hogy átveszi a vezetést.

A hazai szurkolók öröme azonban csak ideiglenesnek bizonyult. Mauro Caviezel (2.) a középső szakaszon már nemcsak az ugratót, hanem a teljes szektort hiba nélkül síelte, és gyorsaságára sem lehetett panasz, így nagy előnnyel vette át a vezetést, és kezdhetett ismét reménykedni, hogy talán ma lesz az a nap, amikor megszerzi karrierje első győzelmét. Alexis Pinturault (6.) a sikertelen Chamonix-i hétvége után úgy döntött, megpróbálja a saalbachi szuper-G-ben pótolni az elmaradt pontokat. A francia számára kedvezett a technikásabb pálya, gyengébb tempóját precízebb ívekkel próbálta ellensúlyozni.

Az egyik nagy kristálygömbért síelt menet után rögtön következett a második is: Aleksander Aamodt Kilde (1.) rendkívül bátran engedte a léceit, így rögtön a pálya elején nagy előnyre tett szert. Bár a nagy tempó a technikásabb középső szakaszon minimális hátrányba kényszerítette, a cél előtt ismét egyenesebb kapuk következtek, ahová tovább tudta menteni gyorsaságát és precíz kapuvételei is visszatértek – így ismét gazdát cserélt a pillanatnyi elsőnek járó Audi-ülés. Az rögtön látszott a norvég menetéből, hogy jó eredményt az remélhet még, aki a középső szakaszon tud sokat fogni rajta, az elején és a végén ugyanis verhetetlennek tűnt – és ez végül így is maradt már a nap végéig.

Andreas Sander (7.) nem kezdett elég bátran és középen sem tudott visszahozni tizedeket, így a dobogóra már ekkor sem volt reális esélye. Az alsó szakaszra viszont már merte engedni léceit, így a jó eredmény nem maradt el. Kjetil Jansrud (9.) nagyszerűen kezdett, középen pedig még hozni tudott honfitársán, így elméletben adott volt a recept a dobogóra. A pálya utolsó harmadán azonban rendkívül lelassult. Hasonló volt a képlet Max Franz (11.) esetében is, ami pálya elejét és végét illeti, de az osztrák középen elmaradt Kildétől is. Beat Feuz nem érzett rá a pálya ritmusára, ahogy szinte egész évben nem sikerül neki az eggyel technikásabb számban. Ezúttal a pálya alsó traktusában elmért egy kanyart, és már nem próbált meg mindenáron beférni a rákövetkezőbe.

forrás: Tiroler Tageszeitung/tt.com

Travis Ganong (7.) remekelt a rajttól kezdve, a kritikus középső szakaszon pedig szinte úgy síelt, mint eddig csak Caviezel, azaz közel a tökéleteshez; így két szektor után még vezetett. A pálya alján azonban szélesen vett egy kaput, ráadásul a kissé felerősödő havazásban már szinte semmi esély nem volt arra, hogy Kildével legalább csak tartani lehessen a tempót az utolsó szakaszon, így messze elmaradt még a dobogótól is. Vincent Kriechmayr (10.) idegesen síelt, középen nagy hibát is vétett, emiatt jócskán kikapott Kildétől, ami az eddig meglehetősen szoros szakági pontversenyben is fájó pont lehetett számára. Az osztrákok csalódottságán pedig a szakági éllovas Matthias Mayer sem tudott segíteni. Az osztrák eleve túl későn síelt már az igazán jó eredményhez, és a körülményekhez képest sem nyújtott 100%-ot, végül hasonló kaputévesztés miatt esett ki, mint Feuz.

forrás: Kronen Zeitung/krone.at

Josef Ferstl (33.) letért a kijelölt nyomvonalról, ami kiadós havazást követő versenyen mindig egyet jelent a nagy sebességvesztéssel. Marc Odermatt (12.) nem kezdett meggyőzően, de a pálya utolsó harmadában megmutatta, hogy még lehet kimondottan bíztató időt síelni. Ezt a tényt ugyan nem erősítette Thomas Tumer (37.), aki épp ezen a szakaszon látogatta meg a tapadós havat egy elmért kanyar után, ő is egyből lelassult. Thomas Dreßen (3.) kissé visszafogott kezdést követően valósággal szárnyra kapott. Középen ki tudta használni Kilde hibáját, és 12 versenyzővel, és az időközbeni gyorsuló pályaromlással később is szinte tartani tudta a norvég sebességét, így bejött a dobogóra, leszorítva onnan a hazaiak sízőjét, Cheistian Waldert. A világranglista legjobbjainak blokkját Steven Nyman zárta, de ő is az alsó szakaszon esett ki.

A folytatásban már senkinek nem maradt reális esélye arra sem, hogy a legjobb tízbe beférjen, de még a legjobb 15 is csak Emanuele Buzzinak (14.) és Daniel Danklmaiernek (15.) sikerült végül. Harmincas rajtszámon belülről még Gilles Roulin (17.) végzett a legjobb húszban, míg harmincon túlról ez a bravúr Romed Baunmann-nak (44-essel 19.) és Stefan Rogentinnek (34-essel 20.) sikerült.

Ralph Weber verletzt sich beim Ski Weltcup in Saalbach-Hinterglemm
kép forrása: skiweltcup.tv

A további pontszerző helyekre viszont szép számmal fértek be magas rajtszámmal. Olyannyira, hogy harminc alatti rajtszámmal már csak Martin Čatert (21.), Blaise Giezendannert (22.) és Klemen Kosit (29.) találhattuk ebben a szegmensben. Viszont magas rajtszámmal megvillant az olasz Florian Schieder (25.), akinek ma a legmagasabb rajtszámmal, 52-essel sikerült pontot szereznie. Pontot szerzett még Johannes Kröll (23.), Matthieu Bailet (24.), Carlo Janka (26.), Brodie Seger (27.) és Dominik Schwaiger (27.) és Matteo Marsaglia (30.) is.

Aleksander Aamodt Kilde karrierje 4. győzelmét aratta ma Saalbachban, ezzel 2-2 győzelme van a két gyorsasági számból. 2016 szakági világkupa győztese a mai sikerével ráadásul az összetettben és a szakági pontversenyben is az élre állt. Az is bebizonyosodott, hogy amennyiben ő nyeri az összetettet, akkor sem ő lesz az első, aki ezt szezonbeli siker nélkül teszi meg.

Saalbach_1

Mauro Caviezelnek továbbra sem sikerül megszereznie karrierje leső győzelmét. A svájci síző immár 8. alkalommal léphetett fel a dobogóra, az esetek felében annak második fokára, de az első helyért továbbra sem állnak oldalára a századok. Thomas Dreßen karrierje harmadik dobogóját szerezte szuper-G-ben, a harmadik helynél viszont továbbra sem tud előrébb lépni ebben a szakágban.

Az összetettben Aleksander Aamodt Kilde vette át ismét a vezetést, előnye ezúttal 79 pont honfitársa, Henrik Kristoffersen előtt. Alexis Pinturault 40 pontot szerzett ma, 21 pont a lemaradása a második helyezettől és kerek 100 pont választja el Kildétől.

Saalbach_2

A szakági pontversenyben eddig Mayer vezetett, alig pár ponttal Kilde, Kriechmayr és Jansrud és előtt. Mivel Mayer kiesett, utóbbi kettő pedig messze voltak a dobogótól, így Kilde egész jelentős, 51 pontos előnyre tett szert, ráadásul a második helyen már Mauro Caviezelt találjuk.

Saalbach_3

A férfiak számára az előrehozott hétvége miatt hosszabb pihenő következik, ráadásul a mai mezőny jelentős része várhatóan nem utazik el Japánba, a jövő hétvégi óriásműlesiklásra és szlalomra, amiket magyar idő szerint szombat, illetve vasárnap hajnalban rendeznek majd meg.

borítókép forrása: ski-nordique.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s