Meillard-é a napi győzelem és a kis kristálygömb parallelben

Kettős svájci siker született a Chamonix-ban rendezett parallel óriáson. Loïc Meillard karrierje első sikerét aratta, megelőzve Thomas Tumlert, akinek a döntőig szinte egyetlen párosbeli ellenfele sem jutott el a célig. A harmadik helyezett Alexander Schmid lett, karrierje első dobogós helyezését szerezve.  Az idei első parallel legjobbjai mind korán kiestek, így Meillard a győzelmével a szakági kis kristálygömböt is megszerezte. Ami a nagy kristálygömböt illeti, Kilde szerepelt a legjobban, 7. lett. Kristoffersen 10., Pinturault 13. lett, ezzel Kilde tovább zárkózott az összetettben.

Chamonix-ban, a Mont Blanc lábánál rendezték meg az idény második parallel óriás versenyét, ami a férfiak számára a Stockholmi parallel szlalom idény előtti törlésével az utolsó is egyben. Ezzel nemcsak a napi győzelemért, hanem a szakág első kristálygömbjéért is küzdöttek. Lévén, hogy csak két versenyből állt a szakági versengés, így a decemberi parallel verseny teljes top10-es mezőnye jó eséllyel bízhatott még a szakági győzelemben is.

 

A versenyt megelőzően, délelőtt selejtezőket rendeztek, ahol remekeltek az olaszok: Giovanni Borsotti bizonyult a legjobbnak, megelőzve Luca de Aliprandinit és Simon Maurberger is a legjobb 5-ben végzett. Az összetett aspiránsok közül Pinturault a harmadik helyen végzett, ezzel Faivre-rel került össze az első körben. Kilde csak a 18. lett, így az Alta Badia-i győztes Windingstaddal nézett szembe. Kristoffersen rontott a selejtezőben, ami miatt a 27. helyen a versenyre is épp csak bejutott, Marco Schwarz várt rá első körben.

 

Giovanni Borsotti mit Quali-Bestzeit beim Parallel-Riesenslalom von Chamonix
forrás: skiweltcup.tv

Ami Alta Badián is körvonalazódott már, az Chamonix-ban is kiviláglott: a parallel óriásban a speciál szlalomosok nem teljesítenek a legjobban: Yule és Noël kiesett a selejtezőben, ahogy Simonet, Matt, Schmidiger és Popov is. A parallel szlalomon rendre remekelő Zenhäusern pedig el sem indult már az Alta Badia-i rossz szereplés okán. Rácáfolt viszont erre a 4. helyen kvalifikáló Straßer. De eközben elvéreztek olyanok, mint Feller, vagy Gino Caviezel.

A verseny első köre még oda-visszavágó rendszerben zajlott. Itt könnyedén vette az akadályt a selejtező legjobbja, Aliprandini, vagy épp Maurberger, aki a kis kristálygömbért harcban lévő Luitzot győzte le. Harcban volt a szakági elsőségért Leitinger is, akit viszont Schmid ejtett ki. Elvérzett az Alta Badia-i negyedik, Nestvold-Haugen is, akit mindössze egy századdal győzött le Meillard, megfordítva ezzel az állást a visszavágón. Straßer maximális, fél másodperces előnyből is kockáztatott a második futamban, így végül épp csak tovább tudott jutni. De Aliprandini is majdnem kiesett, de ő még befűzte magát a kapuk közt, ellenben Haugannal. Kikapott viszont Jakobsen, aki ellen Favrot tudott fordítani. Philp az első sízés alkalmával kieséssel felérő rontást követett el. Így fél másodperces hátrányt kellett volna lefaragnia Tumlerrel szemben, de végül 8 század megmarad a svájci előnyéből a visszavágón.

Cham_2

Még inkább nyitottá tette a harcot az idei első kristálygömbért (és az összetettért is) az, hogy a decemberi győztes Windingstad rosszul síelt a visszavágón, ezzel Kilde jutott tovább, aki így további értékes pontoknak örülhetett már az összetettben. Pinturault a francia házi meccsben nagyobb erőfeszítés nélkül győzött Faivre-rel szemben. Nagy csata alakult ki Schwarz és Kristoffersen közt, végül a norvég a visszavágó utolsó méterein tudta javára fordítani a párharcot.

Cham_3

A nyolcaddöntők már csak egy párharccal folytatódtak, ahol a pályaválasztás joga a párosból a kvalifikáción jobban szereplőt illette. Az első párosban rögtön kiesett a rendkívül agresszív Maurberger, aki hibát hibára halmozott, a közben végig precíz Ford ellen. Szoros meccsen győzött Favrot Gtsreinnal szemben. Ezzel szemben igen fölényes volt Maurberger sikere, aki ellen a több kapuban is késésbe kerülő Zubčićnak nem sok esélye volt. Straßer a felső ág legnagyobb esélyesének számított, de kaput tévesztett, így Tumler másodszor is egy kiesővel szemben jutott tovább.

Az alsó ágon Schmid végig minimálisan Pinturault előtt síelt, a francia ráadásul rosszul vette a második ugratót és kaput tévesztett. Rögtön mehetett a francia után haza az összetett éllovas Kristoffersen is, aki nehéz ellenféllel, Kranjeccel került össze. És nem sokkal később az is biztossá vált, hogy az összetett aspiránsok közül Kilde zárja legjobban a technikai hétvégét. A norvég rendkívül precízen síelt, nagy előnnyel hagyta állva de Aliprandinit. Az alsó ág utolsó meccsén Meillard könnyedén léphetett tovább, Read ugyanis elesett.

A negyeddöntővel folytatódott a küzdelem, ahonnan a kiesők is már vigaszágra kerültek és folytathatták a versenyt az 5. helyért. Erre a nem túl örömteli ágra száműzte egyből az utolsó állva maradt franciát, Favrot-t Ford, aki egy újabb remek menettel már elődöntős volt. Tumler ellen ma nem volt jó ómen síelni, harmadik ellenfele, Maurberger is elesett menet közben, a hálóban kötött ki. Ezzel a selejtezőben remekelő olaszok sem voltak már versenyben a győzelemért.

Rendkívül érdekesen alakult a soron következő párharc: Kranjec és Schmid végig fej-fej mellett síeltek, végül döntetlen lett az állás. A szabályok szerint döntetlen állás esetén az előző körben elért időeredmény a döntő. A nyolcaddöntőben Schmid a saját futamában 26 századdal volt gyorsabb, így ő jutott tovább az elődöntőbe, míg Kranjecre a helyosztók vártak. Kilde a teljesen eljegesedett piros pályán is Meillard előtt tudott maradni, de az utolsó ugratón hibázott, és így kikapott a svájcitól.

Cham_1

A vigaszágon az első „elődöntőre” már nem is állt be a rajtba a negyeddöntőben nagyot bukó Maurberger, így Favrot csak könnyedén lesíelt a pályán. A másik párosban igazi verseny is volt. Kranjec maga mögött tudta tartani Kildét, a norvég ráadásul a cél előtt nem sokkal hibázott és kaput tévesztett. Maurberger távollétében csak végig kellett síelnie a hetedik helyért Kildének, aki komótos tempóban csúszott be a célba, értékes világkupa pontokat szerezve. Az ötödik helyért síelt Kranjec és Favrot. A szlovén végig jobban síelt, és bár a végén visszazárkózott Favrot, megelőzni mát nem tudta.

 

A nagydöntő svájci házi finálévá változott. A kérdés az volt, ki nyeri karrierje első világkupa versenyét. Tumler a pálya közepéig Meillard-ral együtt síelt, de ott utóbbi már menetrendszerűen kapcsolt rá, ahogy tette azt egész délután. Már csak egy újabb kieső ellenfélben reménykedhetett Tumler, de Meillard ezúttal is gond nélkül érkezett le az utolsó ugratóról, így nyerte a futamot, a teljes versenyt és a szakági pontversenyt is.

 

Loïc Meillard gyenge szezonkezdés után februárra kezd visszatérni tavalyi formájához. Garmischból már szerzett egy második helyet óriásban, ezúttal pedig karrierje első világkupa-győzelme is meglett. Ötödszörre állhatott fel a dobogóra; műlesiklásban, óriásban és kombinációban szerzett top hármas helyezései után egy negyedik szakágból hozta végül el a várva várt sikert. Alta Badia-i kilencedik helye parallelben, valamint az akkori elődöntősök mai korai kiesései azt is jelentették, hogy első győzelme mellé rögtön karrierje első kis kristálygömbjét is megszerezte, 129 ponttal. A második helyezett egyébként a decemberi győztes, Rasmus Windingstad lett, 103 ponttal.

Meillard így az önállósult parallel szakág első győztese lett. Az persze erősen megkérdőjelezhető, hogy két verseny alapján kristálygömböket osztogat a FIS, de az elmúlt években osztottak így ki kombinációs szakági címeket is. Mindenesetre a problémát a szövetség is érzékelhette, jövőre ugyanis a Chamonix-i és Alta Badia-i parallel óriás mellett, a tervek szerint a vorarlbergi Lech Zürsben férfi és női parallel óriást, valamint csapatversenyt rendeznek, Levi előtt egy héttel. Újév napján pedig Davosban parallel szlalomban mérkőznek majd meg mindkét nem képviselői.

Cham_4

 

Thomas Tumler karrierje második dobogós helyét szerezte. Első dobogóját 2018-ban Beaver Creekben szerezte, a mai kieséses meneteléshez hasonló, szenzációs sztorival. Akkor 47-es rajtszámmal, az óriásműlesiklás második futamának legjobb idejével  nagyot lépett előre és végül a dobogón találta magát.

Az összetettben meglepetésre Aleksander Aamodt Kilde zárta a legeredményesebben a teljes hétvégét is, pedig egy műlesiklást és egy parallelt rendeztek. Ezzel Kilde lemaradása 47 pont Kristoffersen mögött, és megelőzte Alexis Pinturault-t is. A francia néhány pontot még Kristoffersennel szemben is veszített ma, amivel 61 pontra nőtt a hátránya.

Cham_5

A rövidtávú folytatás Kildének kedvez, gyors számok következnek jövő héten. A kínai versenyeket Ausztriában pótolják, de az időpontok emiatt változtak! Saalbachban csütörtökön lesiklást rendeznek, míg a szuper-G-re pénteken kerül sor.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s