Kristoffersen Schladming négyszeres bajnoka

Henrik Kristoffersen negyedik schladmingi győzelmével 100 pont fölé növelte előnyét az összetett világkupában. A norvég mögött legnagyobb összetettbeli riválisa, Alexis Pinturault végzett a második helyen, míg a januárban három versenyt nyerő Daniel Yule a harmadikon. Az első futam után még vezető Marco Schwarz pár kapu után esett ki, míg sokáig a verseny egyik emlékezetes pillanata marad a Vinatzer óráját idő előtt megállító, pályára befutó fürdőruhás nő.

Schladmingban zárult a “szlalom-január”, ami során 24 nap alatt 6 műlesiklást rendeztek az Alpesi Sí Világkupában, egytől-egyig legendás helyszíneken. Sorrendben a zágrábi Sljeme, a madonnai 3-Tre-Rennen, Adlebodenben a Chuenisbärgli, majd a legtechnikásabbnak mondott lejtők, a wengeni Männlichen és a kitzi Ganslerhang. Ez az erőltetett menet zárult most Schladmingban, a nem kevésbé legendás éjszakai szlalommal, a Planai lejtőjén.

A Planai azért is kedvelt helyszín a versenyzők közt, mert a két felvonózásra és csúszásra található Reiteralm völgybe vezető fekete pályája rendszeres ad otthont a legjobbak edzéseinek. Rendszeresen edz ott Kristoffersen, Pinturault, de korábban Hirscher is. Így ismerős környezetben versenyezhetnek a szlalomspecialisták.

A Nachtslalom komoly körítést is kap minden évben. Egyrészt egy olyan hármas sírendszer része a Planai, melynek minden tagja (Schladmin-Planai, Reiteralm, Haus im Ennstal) rendezett már saját jogon is világkupát, így többszáz kilométeres pályarendszerén ezrek síelnek egész télen, jelentősen megdobva az egyébként csak 6.000 lakosú Enns-parti város lélekszámát. Másrészt a kitzbüheli hétvége őrülete ide is továbbgyűrűzik a sógoroknál. Elég csak annyit mondani, hogy a hétfő esti rajtszámsorsolást nem más, mint DJ Ötzi vezényelte le, akkora tömeg előtt, amit kisebb VK-helyszínek versenynapokra is elirigyelnének. A versenynap estéjén pedig nemcsak a pálya mellett szurkolnak tömegek a városközpontba érkező pálya mellett, de pár utcával távolabb, apré-ski programként (Hüttengaudi, ahogy az osztrák utal a síelés utáni hütte partira) sokan a fűtött bárokban követik a versenyt ilyenkor. Lényegében hatalmas síelés utáni utcabállá változik ilyenkor a stájer síparadicsom.

forrás: Kleine Zeitung/kleinezeitung.at

Az első futam pályáját a franciák edzője, az olasz nemzetiségű Simone Del Dio tűzte.

Egyből hatalmas ovációba kezdett a közönség, mivel először Marco Schwarz (1.) síelhetett. A közönség a középső szakaszból sokat nem láthatott a sűrű köd miatt, de egy-egy kisebb késést leszámítva korrekt menetet láthattunk. Alexis Pinturault (3.) saját edzője pályáján tisztes menetet síelt, nem sokkal maradt el az osztráktól. Henrik Kristoffersent (4.) nem zavarta meg, hogy a rajtnál is sűrűsödött a köd, de a meredeken nem volt annyira gyors, mint Schwarz, így a vezetést nem tudta átvenni.

forrás: Tiroler Tageszeitung/tt.com

Az eddigi menetek értékmérője lehetett volna Clement Noëlé (30.), aki három kapu után hatalmasat rontott. 2,5 másodperces hátrányról vágott bele abba, hogy legalább a továbbjutását megmentse. A sok kiesőnek is köszönhetően végül utolsóként becsúszott a második futamba. Ramon Zenhäusern (9.) rendkívül darabos, lassú menetet síelt, a meredeken (esetében a vártaknak megfelelően) nagyon nem találta a ritmust. Sebastian Foss-Solevåg (5.) hosszú idő után indulhatott ilyen előkelő rajtszámmal, amit erős kezdéssel, majd visszafogottabb folytatással halált meg.

Daniel Yule (4.) menetére teljesen fél szállt a köd, jobban is kezdett ennek megfelelően. A meredeken nagyon megbillent, ami láthatóan megzavarta a svájcit. Ezúttal messze elmaradt a vezetéstől. André Myhrer (19.) folyamatosan növelte eleve nem kis hátrányát, amivel majd’ két másodperces hátránnyal írt célba. Michael Matt (12.) óriási ováció közepette vághatott neki a pályának, amire nem érzett rá. Egyedül a meredek szakasz sikerült neki igazán jól. Dave Ryding (7.) bátran kezdett, és ez a jó teljesítmény a továbbiakban is kitartott, amivel idei egyik legjobb futamát alapozta meg.

forrás: laola1.at

Loïc Meillard (17.) sem tudta megmenteni a svájciak becsületét, két honfitársa mögé sorolt csak be. Victor Muffat-Jeandet (8.) remekül kezdett, a lendület viszont az alsó szakaszra nem tartott. Aleksander Horosilovot (12.) wengeni dobogója után a titkos esélyesek közé soroltuk, de nagyon ritmustalanul kezdett. A védjegyének számító meredek szakaszon viszont Schwarzot is tartani tudta, a záró laposra viszont ismét visszalassult. Manuel Feller (15.) továbbra sem talál vissza régi brahis önmagához, ami porckorongsérve előtt jellemezte. Nem igazán sikerült pattogósan síelnie.

Amit vártunk Fellertől, azt megkaptuk végül Alex Vinatzertől (6.). Őrületes tempóval rontott neki a pályának a dél-tiroli, és ugyan a második szektor banánkapujánál ő is menetrend szerint kapott 4-5 tizedet, mint szinte mindenki, de utána folytatni tudta sízését a top 10-ért. Štefan Hadalin (21.) a pálya második felére szétesett, a meredeken és az azt követő laposabbon sem találta a ritmust. Linus Straßer (16.) nem kezdett jól, majd a második laposabb szakaszon sem síelt elég pattogósan. Stefano Gross (10.) a banánkapunál  egész keveset kapott, ezúttal jó kilátásai voltak egy top 10-es szereplésre. Giuliano Razzoli honfitársához hasonlóan kezdett, a meredekre is jól sikerült számára, de kapura lépett, amivel az este első kiesője lett.

Ist der einzige Deutsche in Durchgang zwei: Straßer
forrás: focus.de

Jean-Baptiste Grange (25.) sem tudott élni a saját edző tűzte pályával, mindössze a nagyot rontó Noëlt előzte meg. Tanguy Nef nem tudott újabb erős eredményt hozzátenni kiváló januári eredményeihez, másodikként esett ki. Nem síelt jól Albert Popov (26.) sem, aki épp csak meg tudta kaparintani a továbbjutást. A vasárnapi szenzáció, Lucas Bråthen indult elsőként a második reklámszünet után. Nem túl rossz kezdés után az egyik kapuvétel közben kibillent és nem tudta bevenni a következő kaput. Fabio Gstrein (22.) a legmeredekebb szakaszig Mattot és Fellert is tartani tudta, zárásként azonban rendkívül sokat kapott éllovas honfitársától, Schwarztól. Kristoffer Jakobsen (11.) dinamikusan kezdett, és mindössze a meredeken elkövetett nagy fékezése tartotta távol a legjobb 10-től.

Simon Maurberger (14.) a meredeken nem síelt jól, de utána meg újítani tudott, amivel jó kiindulási alapot kapott a folytatáshoz. Istok Rodeš (31.) rendkívül gyengén kezdett, és a folytatás sem bizonyult jobbnak. Nagy rontás nélkül is kikapott még Noëltől is. Armand Marchant (32.) gyors kezdés után még az iménti horváttól is kikapott, senkit nem előzött meg az eddig leérkezők közül. Sandro Simonet a meredeken egész közel tartotta magát a középmezőnyhöz, de Nefhez hasonlóan ő is kiesett, ami miatt a helyszínen szurkoló Odermatték ismét a fejüket foghatták. Marc Digruber volt az utolsó a legjobb harmincas mezőnyből, és azért síelt, hogy legalább rajtszámát megtarthassa a következő versenyen, de az imént síelő svájcihoz hasonlóan ő is kapura lépett.

Harmincon túlról alig-alig láthattunk ezúttal megvillanást. Mindössze a legjobb 30-as csoport 5 kiesőjének, valamint Rodešnek és Marchantnak a helyét sikerült megkaparintaniuk a gyengébb rajtszámmal érkezőknek. A legjobb közülük a 33-assal induló Julien Lizeraux (17.) lett, nem sokkal megelőzve az immár szlalomban is stabil pontszerzővé avanzsáló Filip Zubčićot (20.). A továbbjutó legmagasabb rajtszám sem alakult ezúttal szenzációsan: ez 40-essel sikerült Timon Haugennek (28.). Rajtuk kívül Erik Read (22., 31-essel), Tommaso Sala (24., 39-essel), Marc Rochat (27., 34-essel) és Jonathan Nordbotten (29., 36-ossal) került a második futamba.

A második futam pályáját az olaszok edzője, a francia nemzetiségű Jacques Theolier tűzte.

Rögtön Clement Noël (4.) nyitotta a második futamot. Ezúttal nagy hibát nem vétett, egy sokkal összeszedettebb futamot síelt, és tempó mellől a precizitás sem hiányzott. Jócskán kihasználta a tiszta pálya nyújtotta előnyöket. Jonathan Nordbotten (11.) viszont még a franciánál is valamivel gyorsabban tudott kezdeni, utána viszont kapott ugyan Noëltől, de elégedetlen nem lehetett. Timon Haugen (22.) a meredeken több kaputól is messzebb került, de nála is nagyobbat, és többet is rontott Marc Rochat (26.). Albert Popov (19.) szépen, ritmusosan kezdett, a meredeken is egész pontosak voltak kanyarjai, de utána lelassultak.

forrás: sportschau.de

Jean-Baptiste Grange (15.) egészen a pálya közepéig honfitársa előtt tudott maradni, a pálya második felében viszont még a továbbra is második Nordbottentől is kikapott. Tommaso Sala (20.) a rutinos franciánál jóval lassabban síelt, pillanatnyi dobogós esélyei is hamar elszálltak. Fabio Gstrein még próbálta kiszolgálni a hazai közönséget. A meredek után is vezetett még, de ezt a bevállalós sízését hiba nélkül nehéz teljesíteni, emiatt kaput tévesztett végül. Erik Read a meredek eleji két kisebb megingás miatt már sokat csúszott hátra, majd lécének külső íve letapadt, ami miatt látványosat esett ugyan, de szerencsére nem esett semmi baja.

Štefan Hadalin (25.) a meredekre fordító kapuban nagyot hibázott, és a cél előtt pár kapuval ezt ismét megtette, ami miatt sokat csúszott vissza. Filip Zubčić (21.) idén már többször szerzett pontot, így ezúttal kockáztatni próbált, de ezúttal ez nem bizonyult jó ötletnek. Viszont ezzel januárban ötödször lett pontszerző, minden alkalommal harmincon túli rajtszámmal. André Myhrer (23.) is rendkívül sokat kapott a fölső szakaszon, még a sorjázós vertikális kapukon sem sikerült igazán gyorsan átverekednie magát. Loïc Meillard (24.) már háromnegyed másodperces előnnyel indulhatott, de a pálya felére el is vesztette azt. Eddigre már gyaníthattuk, hogy a pálya nem maradt kifogástalan állapotban a verseny előrehaladtával.

Julien Lizeraux (12.) erre viszont részben rácáfolt azzal, hogy még Noëlnél is jobban kezdett, és még a meredek után is vezetni tudott. De a legalsó szakaszon olyan sokat vesztett, hogy csak a pillanatnyi dobogó legalsó szakaszára szorult le. Linus Straßer (13.) teljes előnyét eladta a meredek kezdetéig, ott viszont tartani tudta a franciát, a záró szakaszon azonban ő is sokat kapott. A reklámszünet után Manuel Feller (18.) következett és ezúttal régen megszokott eszeveszett stílusát húzta elő. Így előnye még nőtt is, aztán ezt egy szakasz alatt teljes egészében elvesztette, hátránya pedig csak tovább nőtt a célig.

forrás: laola1.at

Simon Maurberger (5.) összeszedetten síelt, az alsó szakasz kezdetén reális esélye volt rá, hogy átvegye a vezetést, végül a századok kibabráltak vele. A célban Mario Matt várta testvérét, Michaelt (15.), aki már egy másodperces előnnyel vágott neki a pályának. A meredek előtt viszont már csak negyed másodperc maradt ebből, ráadásul hiba is következett még, ami miatt több helyet is visszacsúszott. Aleksander Horosilov (15.) hasonló előnnyel indult, de hatalmas mentésre kényszerült, ami miatt a vezetés szóba sem jöhetett számára. Érdekesség, hogy az orosz és Matt mindkét futamot azonos idővel teljesítette, összességében pedig Grange-zszal együtt hármas holtversenyben zárták a versenyt.

Kristoffer Jakobsen (7.) a meredek előtt is komoly előnnyel rendelkezett, a meredeken azonban pattogós sízése miatt több kis hibát is vétett, így ő sem tudta átvenni a vezetést. Stefano Gross idei egyik legjobb eredményéért síelt, de a meredeken lecsúszott és így kiesett. Ezzel Noël már a legjobb tízben volt a 30. helyről. Ramon Zenhäusern (9.) a laposon nagyszerűen sorjázta a vertikális kapukat, meccsben volt a franciával. A meredek szakaszokkal azonban továbbra sem barátkozott meg a svájci, ott túlságosan visszafogta magát.

Victor Muffat-Jeandet (14.) nagyon engedte a léceit, de ez hibák sorába került, így ő is jócskán visszacsúszott. Dave Ryding (8.) a meredeken nagyokat fékezett, de fél másodperc előnye így is maradt az utolsó szektorra. Ott viszont az előbb említett fékezések megbosszulták magukat, jelentősen visszalassult.

forrás: Vorarlberger Online/vol.at

Alex Vinatzer (6.) idegesen síelt, de nagy előnye ezt egész sokáig elbírta. Ezután viszont hatalmas közjáték szemtanúi lehettünk: egy fürdőruhás nő Kobe Bryantre emlékező transzparenssel átfutott a célvonalon, épp mielőtt az olasz is odaért volna, ezzel korábban megállítva az időmérőt. Így elsőre az fél másodperces előnyt jelzett, amit hatalmas üdvrivalgással ünnepelt Vinatzer. Idejét természetesen gyorsan korrigálták saját valós eredményére. A vezető ülésben ülő Noël hatalmas nevetés közben próbálta jelezni az olasznak, nézzen ismét a kijelzőre. Ezután már ketten poénkodtak a nem mindennapi szituáción. A Bluewin svájci oldal információi szerint egyébként a fürdőruhás hölgy nem első alkalommal vonta magára a figyelmet. Az oldal alapján arról a Kinsey Wolanskieól lehet szó, aki a tavalyi Bajnokok Ligája döntőn is fürdőruhában szaladt be a pályára.

Sebastian Foss-Solevåg (9.) jelentősen veszített előnyéből minden egyes szektorban, pedig látható hibát nem vétett. Daniel Yule (3.), sisakján a kitzbüheli győzelmet jelző matricával, már 1,85 másodperces előnnyel vágott neki a pályának. A meredek után is még egy másodperces előnnyel rendelkezett, de még így is csak éppen nem kapott ki a franciától. Alexis Pinturault (2.) jóval lassabban kezdett, mint Yule, de a meredeken precízebb volt és az alsó szakaszon könnyedén előzte az ott nagyot rontó svájcit.

forrás: Kleine Zeitung/kleinezeitung.at

Henrik Kristoffersen (1.) hatalmasat hibázott pár kapuval a rajt után, majdnem orra bukott. Ezután viszont még gyorsabban is tudott síelni, mint a francia. Klasszisát jelzi, hogy a hiba ellenére hátrányból tudta végül visszafordítani a futamot és vette át ezzel a vezetést. Marco Schwarznak negyvenezres tömeg szorított, köztük az osztrák alkancellár. A nyomást azonban nem bírta el, négy kapu után rontott és kicsúszott. Ugyan versenyen kívül lesíelt méregből, amit a közönség hatalmas éljenzéssel díjazott, de ezzel együtt a legjobb osztrák Michael Matt lett, egy holtversenyes 15. hellyel.

forrás: Der Standard/derstandard.at

Henrik Kristoffersen negyedik alkalommal nyerte meg a schladmingi éjszakai szlalomot. Mint a verseny után elmondta, hazai pályának érzi a helyet: évek óta Salzburgban él, és rendszeresen edz a szomszédos Reiteralmon. Előnye az összetettben már 121 pontra nőtt. Alexis Pinturault idén 5. alkalommal állhatott fel a dobogóra, és egyben karrierje 8. szlalom dobogóját szerezte. Bár minimalizálta a veszteségeit, hátránya a lélektani 100 pont fölé nőtt az összetettben. Daniel Yule három győzelemmel és mai harmadik helyével teljes mértékben elégedett lehet idei januárjával. Bár a szakági világkupában 57 pontra nőtt a hátránya, még bőven lőtávolon belül maradt Kristoffersenhez képest.

A világkupa hétvégén Garmisch-Partenkirchenben folytatódik. Szombaton a Kandahar-lesiklást, míg vasárnap hosszú szünet után újabb óriásműlesiklást rendeznek. Emellett holnap várhatóan döntést hoznak arról is, hogy a koronavírus miatt a Kínába tervezett olimpiai tesztversenyek helyett Saalbach-Hinterglemm adhat majd otthont februárban egy lesiklásnak és egy szuper-G-nek. A mai főszereplők, a szlalomspecialisták ezúttal szünetre mennek. Ők legközelebb január 8-án, Chamonix-ban versenyeznek majd újra.

Borítókép forrása: Vorarlberger Onlinve/vol.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s