Dreßen révén hazai győzelem született Garmischban, Fill visszavonult

A hazai közönség kitörő örömére Thomas Dreßen nyerte a garmischi lesiklást. Az igencsak szoros versenyen 19-en zártak másodpercen belül. Az összetett szempontjából fontos második hellyel gazdagodott Aleksander Aamodt Kilde, míg a harmadik a pénteki edzést megnyerő Johann Clarey lett. A kétszeres lesikló szakági győztes Peter Fill búcsúmenettel vonult vissza a világkupától.

A férfiak lesikló szezonjának csúcspontjaként jellemzően a Síparadicsomon is mindig a wengeni Lauberhornrennenre és a kitzbüheli Hahnenkammrennenre hivatkozunk. Gyakran felejtjük el, hogy a két legendás lesiklást szinte minden évben egy hasonlóan nagy múltú helyszín követi, a bajor olimpiai város, Garmisch-Partenkirchen. A Hitler által egyesített település garmischi felében található a Kandahar-lesiklópálya, a világkupák rendszeres helyszíne.

A Kandahar tulajdonnév az afgán háború óta viszonylag ismert a modern nyugati közvélemény körében is, mint afganisztáni sivatag. Akkor mégis miért bukkanhat fel egy közel-keleti helységnév rendszeresen az alpesi sí világában? A ma ismert alpesi sí alapjait britek fektették le, közülük is kiemelendő két név: Sir Arnold Lunn, a szlalom szakág kiötlője, valamint Frederick Roberts, Kandahar grófja. Ők ketten rendezték meg a mai lesikló versenyek ősét is a XIX. század elején, és a szponzor Roberts gróf nevét viseli azóta is több pálya, valamint a svájci székhelyű, brit sízőket segítőKandahar Ski Club is (jelenleg Yule és Ryding is a kötelék tagja). Az első versenyek pályái emiatt viselik a mai napig a Kandahar nevet. Így találhatunk ilyen lejtőt Garmisch mellett St. Anton am Arlbergben, Mürrenben és Chamonix-ban is.

forrás: alpin-wm2011.de

A garmischi Kandahar-pálya jellegzetessége a szabadesés nevű ugrató idén kimaradt a pályából. Az időjárási viszonyok miatt a pálya alsó részében a női lesiklópályát használták. Így a jeges Eishang után ezúttal nem a Kramersprung és a Freier Fall/Szabadesés következett, hanem a Hölle nevű technikás szakasz, mely így ma fontos eleme volt a pályának.

A hazai Thomas Dreßen (1.) síelhette meg a pályát elsőként, és nem is vallott szégyent saját járásának közönsége előtt. Komolyabb hiba nélkül, jó tempóban teljesítette a pályát. A pálya közepén elhelyezkedő, kanyargós, traverz-szerű részt is tartalmazó jeges Eishangot és a célt megelőző lapos szakaszt szinte tökéletesen síelte. Későbbi győzelme kulcsai is ezekről a szakaszokról eredeztethetőek. Max Franz (9.) viszont meglepetésre még ennél is jobban tudott kezdeni. A jeges középső sazakszon, az Eishangon viszont szorosan, de alulmaradt, a cél előtti laposon pedig rosszul talált el egy kaput, ami nagyon lelassította.

Rögtön érkezett Beat Feuz (6.), a verseny legnagyobb esélyese. A pálya második felében a nagy tempó azonban megbosszulta magát és két nagyon széles kanyarvétel után már nem volt esélye, hogy megfordítsa hátrányát. Nils Hintermann (7.) visszafogott kezdés után lelassult, de meglepetésre a jeges kanyarokkal teli középső traktust gyorsabban síelte, mint Dreßen. A laposra azonban ismét visszalassult. Vincent Kriechmayr (4.) nagy tempóval rontott neki a pályának, és bár sebessége kitartott, de többször is lecsúszott az ideálisnak tűnő ívről. A jeges Hölle szakasz nagyszerűen sikerült neki, de épp a sebesség miatt lényeges lapos szakaszon hiányzott a tempó, ami miatt meg sem tudta közelíteni Dreßent.

forrás: laola1.at

Benjamin Thomsen (32.) a betegek és sérültek miatt nagyot ugrott előre, ami a rajtszámokat illeti. De ez az ideiglenes előrelépés látszott is nívóban, messze elmaradt az eddigi menetek színvonalától. Aleksander Aamodt Kilde (2.) rögtön az első szakaszon sokat hibázott: beakadt a karja az egyik kapuba, ami miatt nem tudott megfelelően rákanyarodni a soron következőre sem. A sok hiba pedig rányomta bélyegét a folytatásra is. Viszont meglepetésre a Hölle kanyarjaira az agresszivitásának köszönhetően fél másodpercet talált, amivel a “futottak még” kategóriából visszaküzdötte magát szorosan Dreßen mögé. Otmar Striedinger (21.) legmagasabb pálya közepi tempója ellenére sem tudott konkurálni az élmezőnnyel. Tempója mellől hiányoztak a szép ívek.

Johann Clarey (3.) a pénteki lesikló edzés győzteseként titkos esélyesnek számított. Az eddigiektől igen életerő íveket választott a nyitányon, ami ki is fizetődött. Ide-oda ugrált az időmérő piros és zöld lámpája. Inkább az ívválasztásra figyelt, mintsem a sebességre. Ez épp a záró laposon jelentett némi hátrányt, és azt, hogy nem vette át a vezetést. Travis Ganong (5.) az alsó csúszó szakaszokon nagyszerűen mentette, már-már elúszni látszó menetét. Az eddigi remek menetekkel egyáltalán nem tudott konkurálni sem Mauro Caviezel (17.), sem Matthieu Baillet (31.).

Erringt in Garmisch-Partenkirchen seinen vierten Weltcup-Sieg: der Deutsche Thomas Dressen.
forrás: Neue Zürcher Zeitung/nzz.ch

Kjetil Jansrud (8.) remek kezdés után megtorpant egy hupli miatt. Ez után tudott még újítani, félelmetes végsebessége volt a Hölle után, de a laposra már nem tudta ezt átmenteni, így végül a dobogóról is lemaradt. Josef “Pepi” Ferstl (12.) még a legeldugottabb szakaszokon is minimum egy pályamunkástól biztatást kapott, de a pálya alján ez sem tudott segíteni abban, hogy ne az egyre sűrűsödő középmezőnybe érjen be. Ez azonban nem tántorította el a bajor közönséget attól, hogy ismét felfokozódjon a hangulat. Bryce Bennett (23.) nem teljesített kiemelkedő szektort, ami egy mai top 10-es eredmény minimum feltételének bizonyult.

Ryan Cochran-Siegle (12.) nagy tempóban nyitott, a kanyarokat szépen vette, de a végére ő is sebességet vesztett. Carl Janka (11.) hasonlóan gyors tudott lenni az elején, még a dobogó halvány reménye is felsejlett, de a kulcsszakaszokon nem tudta felvenni a versenyt Dreßennel, így végül a legjobb 10-ből is épp kiszorult. Két erős futam után két gyengébb következett: Steven Nyman (29.) és Maxance Muzaton (24.) is jócskán elmaradtak a legjobbaktól.

Ezután azonban újra tovább sűrűsödött a másodpercen belüliek mezőnye. Christoph Innerhofer (15.) a pálya közepén versenyzett igazán meggyőzően, míg Romed Baumann (19.) a Hölle környékén síelt remekül. Azt azonban talán Dreßen sem gondolta, hogy még izgulnia kell ma: Emanuele Buzzi (10.) kissé gyengébb kezdést követően nagyon rá tudott kapcsolni. A pálya közepén versenyre kelt a némettel és az utolsó ellenőrző pont előtt két tizedre faragta a hátrányát. A záró lapos szakaszon azonban ő sem tudta tartani hátrányát, de a top 10-be még így is épp befért.

A legjobb harminc hátralévő nyolc tagjából mindössze Christian Walder (34.) nem végzett pontszerző helyen. A többiek, így Nils Allegre (22.), Matteo Marsaglia (30.) és Jared Goldberg (20.) is pontoknak, vagy pontnak örülhettek. Míg a hazaiak örömére Dominik Schweiger (17.) és Andreas Sander (14.), valamint az osztrák Daniel Danklmaier (16.) is a sűrűbb középmezőnyben tudtak helyt állni.

forrás: nau.ch

Harmincegyes rajtszámmal Peter Fill következett. Az olasz síző itt versenyzett utoljára a világkupa mezőnyében. Az olasz ennek megfelelően lassabban síelt, kiélvezte utolsó versenycsúszását. A célban kitörő üdvrivalgás, a pezsgőző olasz válogatott és családja várt Fillre. Az olasz lesikló három sikere közül a legértékesebb minden bizonnyal a 2016-os kitzbüheli lesikló győzelme. Világbajnokságon egy ezüst-, illetve egy bronzérmet szerzett szuper-G-ben, valamint szuper-kombinációban. Emellett 2016-ban és 2017-ben a lesiklás, míg 2018-ban a kombináció kis kristálygömbjét is megszerezte, mindháromszor rendkívül kiegyensúlyozott szezonbeli teljesítményének köszönhetően.

Mivel a legjobb 30-ból senki nem esett ki, így alig szereztek pontot harmincon túlról. Ez a bravúr mindössze Manuel Schmid (37-essel 24.), Cameron Alexander (39-essel 27.), és Roy Piccardnak (52-essel 28.) sikerült.

forrás: Badische Neueste Nachrichten/bnn.de

Thomas Dreßen karrierje negyedik sikerét aratta, mindegyiket lesiklásban. A 2018-as kitzbüheli győztes idén másodszor tudott nyerni, ráadásul ezúttal szinte hazai pályán – szülőfaluja nem egész 20 kilométerre található a Kandahar-pálya aljától. Aleksander Aamodt Kilde karrierje során negyedszer állhatott dobogóra lesikláson. Első győzelmét négy évvel ezelőtt, épp ezen a pályán szerezte. Bár összetettben kevesebb, mint 100 pont a hátránya, idén mindössze a negyedik alkalom, hogy a norvég felállhatott a dobogóra. Az immár 39 éves Johann Clarey karrierje hetedik dobogós helyezését szerezte, az idei szezonban ráadásul a másodikat, amivel 2014 után tudott ismét duplázni.

Mai dobogójával Kilde ismét 100 ponton belülre zárkózott összetettben, hátránya 61 pont Kristoffersen mögött. Ezzel ismét a második helyet foglalja el, Alexis Pinturault-t megelőzve. A szakági pontversenyben Feuz előnye megingathatatlan, továbbra is a teljes hátralévő szezont kihagyó Paris a második mögötte.

Holnap óriás-műlesiklást rendeznek a férfiak számára. A helyszín továbbra sem változik, marad Garmisch-Partenkirchen.

borítókép forrása: Kleine Zeitung/kleinezeitung.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s