A Liu testvérek lába előtt hever Európa

A debreceni Főnix Csarnokban rendezték meg az idei rövidpályás gyorskorcsolya Európa bajnokságot, ahol Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor bravúrosan szerepeltek. Női csapatunk sajnos érem nélkül távozott, míg a 2018-ban olimpiát nyerő férfi váltónk az első helyen végzett az 5000 méteres versenyen, végül azonban kizárás sorsára jutott. A közönség viszont ígyis hosszasan ünnepeltette a csapatot és skandálta a “Szép volt fiúk!” mondatot, a Liu testvérek iránti őrjöngés pedig új szintre lépett.

Ritka különleges heteket és napokat él meg a magyar sport és a magyar drukkerek. A kézilabda Európa bajnokságon remekelő válogatottunk ugyan érmet végül nem szerzett, a fiatal csapat teljesítménye különösen a dánok, oroszok és szlovének ellen mindenképp örökre emlékezetes marad. Vízilabda csapatunk a hazai rendezésű EB-n a dobogó legmagasabb fokára tudott állni 21 év után újra. Vörös Virág sporttörténelmet írt azzal, hogy megszerezte Magyarország első pontjait a női síugró Világkupában. Debrecenben pedig a magyar férfi és női gyorkorcsolya válogatott okozott eksztázist, kiváltképp Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, akik mindent bezsebeltek az Európa bajnokságon, amit csak lehetett.

Debrecenben közel teltház előtt szerepelhettek gyorskorcsolyázóink az Európa bajnokságon, elmondásuk szerint nagyon ritka, hogy már az első napon (amikor csak előfutamokat rendeznek), ennyi ember támogassa őket a lelátókon. A Főnix Csarnokba hét évvel ezelőtt már ellátogatott a gyorskorcsolázó mezőny, ám most, két évvel az első olimpiai aranyérmünk után, nem meglepő, hogy még nagyobb várakozás övezte az eseményt. Kicsiny országunk egyéniben a maximális 3-3 versenyzővel állt rajthoz, a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole, míg a lányoknál Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra és Lockett Deanna szerepelt a rajtlistán. (A hölgyeknél egyébként a tavalyi eredmények alapján csak két versenyzőt nevezhettünk volna, de a rendező országnak biztosított lehetőséggel élve a szövetség végül három versenyzőt indíthatott.) A váltókban pedig az alábbi versenyzők segítették a többieket: Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Krueger John-Henry, Varnyú Alex.

A magyar férfi csapat bemelegítés közben: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Varnyú Alex, Krueger Cole

Hölgy versenyzőink közül Lockett Deanna szerepelt a legjobban, aki végül az Európa bajnokság összetettjében a 13. helyen zárt. Lockett 500, 1000 és 1500 méteren is a B döntőig jutott, 1500-on pedig meg is nyerte azt. Az összetettben 15. helyen végzett Jászapáti Petra, aki 1000 és 1500 méteren szintén a B döntőig jutott el. Bácskai Sára Luca egyéniben sajnos mindhárom távon már a döntők előtt búcsúzni kényszerült, 1500 méteren éppen csak elmaradt a B döntős időtől.

Egyéniben sajnos nem jött össze az érem, a 3000 méteres váltóban viszont még bizakodhattunk. Végül azonban hiába kerültek be a lányok az A döntőbe és adtak bele apait-anyait (a harmadik csapat voltak, akik áthaladtak a célvonalon), a zsűri a futam után kizárta őket szabálytalan előzés miatt.

A lányoknál egyébként mindhárom számban dominált Suzanne Schulting. A 22 éves holland versenyző jelenleg a gyorskorcsolyázás egyik legnagyobb csillaga, 2018-ban olimpiai bajnok lett, míg 2019-ben kétszeres világbajnok lett, és az idei Világkupában is többször állt már a dobogón.

Bácskai Sára Luca az 500 méteres előfutam után

A lányoknak érem nélkül ért véget az EB, a fiúkkal viszont annál többször énekelhettük együtt a himnuszt, hiszen Liu Shaolin Sándor és a mindenki által csak Ádóként emlegetett Liu Shaoang szabályosan tönkreverték a mezőnyt az összes egyéni számban. 1500 méteren szoros csatában Ádó tudott győzedelmeskedni, ám öröme ezúttal nem volt felhőtlen, mivel bátyja, Sanyi az utolsó körben kicsúszott, így csak a hetedik helyen zárta az A döntőt.

A hazai közönség miközben Ádót éltette, már azon izgult, vajon sikerül-e Sanyinak fejben összeszednie magát a következő számra, hiszen az 500 méteres elő- és negyeddöntők még hátra voltak. Szerencsére azonban ezt mindkét Liu testvér sikeresen abszolválta, így a döntőben újra egymás ellen, illetve egymásért csatázhattak. Kétség sem fért hozzá, hogy Liu Shaolin Sándor teljes mértékben összekapta magát fejben a kisebb baki után, és be sem érte kevesebb, mint egy arany éremmel. Mögötte öccse, Shaoang végzett, aki kiváló sportemberként és testvérként igyekezett védeni Sanyit hátulról.

Vasárnap az 1000 méteres döntő szinte hasonlóképpen játszódott le: a testvérpár Sanyi, Ádó sorrendben haladta át a célvonalat, alig több mint 3 század másodperc különbséggel. A nézők állva tomboltak, és akárcsak szombaton, hosszú ideig visszhangzott a csarnokban a “Szép volt fiúk!”. Később a 3000 méteres szuperdöntőben ugyan nem volt számunkra sok izgalom, Shaoang összetettbeli győzelme már biztossá vált, Sanyi pedig, mivel az első 1000 méter után ő állt az élen, öt ponttal gazdagodott, amivel be is biztosította második helyét az összetettben.

Hátra volt még az esemény zárásaképpen az 5000 méteres váltó verseny, ahol ugyancsak éremesélyesek voltunk. A futam pedig hozta mindazt, amit egy gyorskorcsolya verseny hozhat és amit hoznia kell. Úgy tűnt, az első hely nem lesz meg, de szoros csatában, a hektikus és izgalomdús futamból végül a Krueger Cole, Krueger John-Henry, Liu Shaolin és Liu Shaoang alkotta négyes került ki győztesen. A tömeg talpra ugrott, ujjongot, a fiúk magyar zászlóért siettek, és míg a tiszteletköröket futották az örömittasan kiabáló hazai publikum előtt, a döntőbíró és a videóbíró egyeztettek. A fiúk a tiszteletkör után a jég mellől várták, mi is lesz a végeredmény. A Liu testvérek egészen nyugodtnak tűntek, míg az amerikai színekről két éve magyarra váltó Krueger fivérek idegesen szegezték tekintetüket a kivetítőkre és a főbíróra. Meglehetősen sokáig agyaltak a bírák, és végül két-három perccel később megszületett a döntés: kizárták a magyar váltót a versenyből, mert szabálytalanul váltottak. A magyar közönség hangosan jelezte, hogy nem értenek egyet a döntéssel, és később a fiúk és a szakértők is elégedetlenkedésüket fejezték ki a nyilatkozatokban.

Az Amerikából érkező Krueger Cole már évek óta a magyar csapattal készül, 2018 óta oszlopos tagja a magyar válogatottnak

A gyorskorcsolyában sokszor megesik, hogy kizárják a versenyzőket szabálytalan előzés, váltóban szabálytalan váltás miatt, de korábbi versenyzők is arról nyilatkoztak, hogy hasonló esetekben – mint ami történt ezen a futamon – többnyire nincs büntetés. Ezt az esetet nem fogjuk egyhamar elfelejteni, ahogy nem fogják elfelejteni a fiúk sem, akiktől hazai pályán vették el az aranyérmet. Mindenesetre az EB-ről szerencsére több csodás emléket is megőrzünk majd, a váltónak, illetve a lányoknak pedig hamarosan lesz esélyük újból nagy eseményen bizonyítani, hiszen március közepén Szöulban rendezik majd a világbajnokságot.

“Liu brothers”, avagy a tudatos brandépítés

A testvérek elmondásuk szerint is tudatosan építik “brand”-jüket. Manapság szinte már elengedhetetlen egy sportolónál az, hogy a közösségi média eszközeit kihasználva férkőzzön be még inkább a köztudatba, vagy kis túlzással élve már a nappalinkba, és erre a fiúk törekednek is. Egyre gyakrabban láthatunk azonban velük különböző videókat, interjúkat is az interneten, nemrégiben a TV2 Ázsia Expressz műsorában is szerepeltek, decemberben pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek is segédkeztek a Karácsonyi Vásárban és Debrecenben is résztvettek egy jótékonysági akcióban. Nem véletlen az sem, hogy a debreceni EB-t reklámozó plakátokon is a két fivér szerepelt.

A rövidpályás gyorskorcsolya EB egyik főtámogatójának videójában elmondták, hogy példaképek szeretnének lenni a fiataloknak, akik csak most kezdtek el sportolni, hogy legyen kire felnézni, legyen kit követni, illetve öszöntözni is szeretnék az embereket arra, hogy minél többen sportoljanak.

A testvérek hazai térhódítása már néhány évvel ezelőtt megkezdődött, de sokan csak a 2018-as pjongcsangi olimpiai siker után kapták fel a fejüket gyorskorcsolyázóinkra. Ugyan a Főnix Csarnokban kivétel nélkül minden magyar versenyző megkapta a hatalmas üdvrivalgást, a legnagyobb sztároknak kétségkívül a Liu testvérek tekinthetőek. Jelzi ezt az a tény is, hogy sokan – különösen a gyerekek és tinédzserek – jelentek meg olyan pulóverekben, pólókban és telefontokokkal, melyeken Sanyi és Ádó képe díszelgett. A “Liu brothers” őrület azonban nemcsak itthon hódít. A fiatal testvérpár szerte a világon szerzett az elmúlt években rajongókat, különleges külsejük miatt pedig talán nem meglepő, hogy különösen az ázsiai országokban (Kína, Dél-Korea) is népszerűek lettek.

És hogy mi teszi a Liu testvéreket és az egész csapatot annyira szerethetővé? Az, hogy ezek a srácok és lányok mind-mind roppant tehetségesek, szemtelenül fiatalok és ami talán a legfontosabb: alázattal és tisztelettel állnak oda a jégre. Alázattal és tisztelettel a sport, egymás, az ellenfelek, a nemzet és a rajongók iránt.

Sanyi és Ádó összeölelkezik az 500m döntőjének eredményhirdetése előtt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s