Jansrud nagy visszatérésével indult a kitzbüheli hétvége

Wengen után újabb legendás helyszínre látogat a férfi alpesi sí világkupa-mezőny, a hétvégén Kitzbühelben, a Hahnenkamm-rennenen mérték össze tudásukat. Elsőre, a mai szuper-G-n könnyen lehet, hogy épp a tudás és a tapasztalat döntött: pocsékul sikerült versenyek után váratlanul újra nyert Kjetil Jansrud. A veterán norvégot a fiatalabb követi, azaz Aleksander Åmodt Kilde, utóbbival holtversenyben végzett Matthias Mayer.

A mai versenyt Josef Ferstl nyithatta, szemre nagyobb hiba nélkül végigis ment (36.). A német menetét viszont rögtön beárazta Christian Walder, aki végig jobban ment, a célra fél másodperc fölé nőtt az előnye (18.). A javuló tendenciát folytatva a sérülésből visszatérő Marco Odermatt kiemelkedő negyedik szektorának köszönhetően további két tizedet pakolt a legjobb időre (13.). Ryan Cochran-Siegle végig tisztes távolból követte a legjobb időt (26.), Johan Clarey viszont tovább faragott rajta, bevállalós utolsó ugratójával került Odermatt elé (11.). Villámrajtot vett, majd a pálya közepére már 7 tizedes előnyt épített ki Mattia Casse, pár század híján a végéig meg is tartotta (5.).

200124casse

Mégsem örülhettek sokáig az olaszok, Mauro Caviezel végig szorongatta, és végül 4 századdal meg is tudta előzni (4.). Ahhoz képest, mennyire szenvednek mostanában az amerikaiak, Travis Ganong ma egész szépet jött (10.), Vincent Kriechmayr pedig végig küzdött a pillanatnyi elsőségért, a házigazdák nagy bánatára a végére kevés sebessége maradt (6.). Igaz, így is több örömet okozott az osztrákoknak, mint Max Franz, aki egy széles kanyarral kiszállt a verseny érdemi részéből (24.).

200124kilde

A második blokkot újabb osztrák nyitotta, Matthias Mayer. A legnagyobb esélyüket pedig már nem puskázták el a sógorok, a kanyargósabb részeken remek íveket talált, 33 századdal vette át a vezetést (2.). Nagyot ünnepelt a célban, ez azért elhamarkodottnak tűnt… Andreas Sander tisztes távolból követte a legjobbakat, a szétszakadó mezőnyben 8 tizedes hátránya végül nem számított rossznak (8.). Aleksander Åmodt Kilde a felső részen egy kissé bizonytalan ugratóval alighanem a győzelmet dobta el, az alján remek sebességet őrizve így is Mayerrel azonos időt repesztett (2.). Folytatta vesszőfutását Steven Nyman (30.), és ma Thomas Dreßen sem találta a tempót (17.). Christof Innerhofer ma legalább a középmezőnyre jó volt, régi önmagától továbbra is messze van (15.). Hiába gondolhattuk Wengen után akár favoritnak is, ma Beat Feuz is messze volt Kildééktől, a végén meg is billent (7.). Ő még megúszta, Thomas Tumler már nem: egyre inkább lecsúszott az ívről, inkább nem erőltette, elment egy piros kapu mellett. És miközben Mayerék már a gratulációkat fogadták, érkezett a mostanában borzalmas formát mutató Kjetil Jansrud. A norvég veterán fújtatott pár nagyot a rajtban, majd kilőtt – egy szektor alatt majd két tizedes előnyt szerzett, fél perc alatt pedig már fél másodpercet. A hatalmas sebesség rontott íveket vont maga után, de ez is belefért, 16 század a célig megmaradt az előnyből (1.). A top-20 zárásaként Alexis Pinturault lépett egy közepesen nagyot az összetett trófeáért (9.)

200124jansrud

A folytatásban nagy csodát már alig várhattunk, a top-10-nek nem is volt miért aggódnia. Rosszabb és jobb menetek sorjáztak: James Crawford (24.) és Nils Allegre (14.) után Gilles Roulin (28.) és Emanuele Buzzi (20.) duója következett, majd a már pontot sem szerző Gino Caviezel (36.) és Miha Hrobat (19.). A gyenge menetek sorát folytatta Klemen Kosi (44.) és Dominik Schwaiger (31.) is, végül Peter Fill (20.) és Bostjan Kline (23.) zárta a top-30-at.

200124janka

30-on túlról érkezett a pontszerző zónába Daniel Danklmaier (12.), Blaise Giezendanner (16.), Romed Baumann (22.), Roy Piccard (27.) és Matteo Marsaglia (29.). A végére jócskán megnőtt a kiesők száma, jócskán elhúzódott a verseny. Carlo Janka centik híján beleugrott egy kapuba, Stian Staugestad pedig hatalmas sebességgel repült a védőhálóba, szerencsére saját lábán távozott. Hosszasan javítgatták a hálót, majd Guglielmo Bosca hasonlóan szerencsés bukása után kezdhették is újra a pályamunkások…

Kjetil Jansrud 331. világkupa-versenyén 54. alkalommal állhatott a dobogóra, 23. győzelmét aratta. Majd másfél év után nyert újra a világkupában, és immár elmondhatja: nemcsak a lesiklást, de a szuper-G-t is sikerült megnyernie a Streifon. Aleksander Åmodt Kilde 141 verseny után 14 pódiumnál jár. Matthias Mayer 169 verseny alatt 26 top-3-as helyezést számlál. Összetettben Kilde 20 pontra megközelítette az élen álló Kristoffersent, Pinturault is csak 49 pontra van az első helytől. A szakági tabellát Mayer vezeti, mögötte holtversenyben sorjázik Jansrud, Kilde és Kriechmayr.

A címlapkép forrása: twitter.com/skiweltcup_tv.

A további képek forrása: Eurosport.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s