Sestriere-i parallel: Direz és Mörzinger is először állhattak dobogóra

Két, korábban még csak dobogó közelbe sem kerülő versenyző küzdött meg a Sestriere-i parallel óriás döntőjében. A tapasztaltabb Clara Direz győzött, legyőzve az eddig még csak pontot sem szerző osztrák Elisa Mörzingert. A harmadik helyért Marta Bassino megelőzte Federica Brignonét. Petra Vlhová és Mikaela Shiffrin már az első, illetve a második fordulóban kiestek.

A hölgyek számára a tegnapi óriásműlesiklás után parallelversenyt rendeztek vasárnap Sestriereben. A verseny különlegessége az volt, hogy a női mezőnynek még nem rendeztek eddig parallel-óriást, csupán parallel-szlalomot. Így a kapukat valamivel távolabb tűzték egymástól és a felszerelést is az óriásműlesiklásra érvényes szabályok szerint lehetett megválasztani.

Az új szabályok szerint selejtezőt rendeztek reggel, a ki-ki meccsek előtt. Itt komolyabb meglepetés nem született, Mikalea Shiffrin nyert, Wendy Holdener és Petra Vlhová előtt. Ami kisebb meglepetés, hogy kiesett a legutóbbi parallel versenyen dobogós Franziska Gritsch, vagy a parallel-szlalomokat szintén kedvelő Nina Haver-Løseth és Anna Swenn-Larsson is. Igaz, azt már a férfiak Alta Badia-i versenye is bebizonyította, hogy a parallel szlalomban brillírozók nem feltétlenül szerepelnek jól az óriás szerinti lebonyolítási formában. A selejtező tíz legjobbját az alábbi Instagram-posztban lehet végiglapozni:

A selejtezők után a versenyre ebédidőben került sor. A meglepetések sora rögtön a legjobb harminckettő közt megkezdődtek. Az idei évben eddig remekelő Vlhová (18.) egyből kiesett Danioth ellen. Szintén búcsúzott Liensberger (27.), és további két osztrák is. Ezzel csak a rendkívül tapasztalatlan, eddig még pontot sem szerző Mörzinger jutott tovább közülük. Robinson (28.) szintén kiesett. Egy kritikus pillanatban nem forszírozta tovább, nem kockáztatott meg egy sérülést. Ennek épp a hazaiak örültek, mivel Pirovano továbbjutásával a negyedik olasz is a nyolcaddöntőbe került. Előzetesen nagy meccsnek ígérkezett Rebensburg (26.) és Holdener meccse is. Azonban a selejtezőben is igencsak alulteljesítő német ellen könnyedén esett jutott tovább a svájci.

Sestriere_ágrajz

A nyolcaddöntő is komoly meglepetéseket okozott: rögtön az első párosításban búcsúzott Shiffrin (9.) Direz ellen. Az olaszok viszont továbbra is szárnyaltak: Goggia fordulatos csatában nem mást, mint Holdenert (10.) ejtette ki, míg Bassino csak centikkel előzte Gut-Behramit (13.). Brignone ezzel szemben könnyedén jutott tovább, igaz, ehhez az is kellett, hogy Danioth (15.) hatalmasat essen. A svájcit hordágyon vitték le a pályáról. Egyedül Pirovano esett ki a hazaiak közül, őt Stjernesund búcsúztatta. Tovább folytatódott Mörzinger tündöklése is, magabiztosan utasította maga mögé Hectort. A legszorosabb meccs Robnik és O’Brian közt zajlott, végül utóbbi egy századdal maradt alul. A legérdekesebb továbbjutás viszont Lysdahlhoz fűződik, aki Frasse-Sombet-val együtt ugyanott esett ki (hogy aztán végül pontosan milyen szabály szerint juthatott tovább a norvég, azt egyelőre a szabálykönyvet olvasva nem értjük).

A negyeddöntők két szoros és két igencsak egyértelmű párharcot hoztak. A toronymagas győzelmek ki máshoz, mint Bassinóhoz és Brignonéhez tartozhattak volna? A két olasz lány végig kötélidegekkel síelt, nem is volt esélye az ellenük versenyző norvégoknak. Így Lysdah és Stjernesund is vigaszágra szorultak. Nem örülhetett viszont Goggia, aki nagy rontása miatt komoly hátrányba került Mörzingerrel szemben, és bár a felzárkózást egyből megkezdte, ezt sem tudta hiba nélkül teljesíteni. Az utolsó elődöntős helyet Clara Direz szerzte meg, nagy hajrával Robnik ellen.

Sestriere_döntő

A vigaszág elődöntőjében Lysdahl viszonylag könnyedén jutott tovább az 5. helyért zajló döntőbe Robnik ellen. Goggia viszont hatalmasat küzdött Stjernesunddal, és jobb hajrájának köszönhetően az olasz jutott tovább. A hetedik helyért így Stjernesund küzdött meg Robnikkal (8.). Szoros volt kettejük meccse, de végül Stjernesund (7.) bizonyult jobbnak. Goggia (5.) viszont ellentmondást nem tűrve síelt, nem is sokáig volt esélye Lysdahlnak (6.). Így az olaszoknak biztosította a dobogó mögött az 5. helyet is.

Az első elődöntőn Direz hamar hajszálnyi előnyre tett szert. Ugyan Bassino többször is utolérte a franciát, de utána egy-egy apró hiba mindig visszavetette, így Direz újabb komoly „skalppal” gazdagodott. A másik ágon viszont még nagyobb meglepetés született: Brignone nem tudta olyan tempóval kanyarodni, mint Mörzinger. Egy pálya közepi hajrával még visszazárkózott az osztrákra, de ott ismét egy kis megbillenés következett, így Mörzinger már a döntőben tudhatta magát.

A bronzmeccs végül olasz házidöntővé alakult. A hazaiak (és a legtöbb néző is előzetesen) viszont minden bizonnyal a döntőben várta a Brignone-Bassino párharcot. Végül meg kellett elégedniük a kisdöntővel, ahogy Bassino (3.) síelt stabilabban, így ő állhatott fel hazai pályán a dobogóra. Brignone  (4.) így ma lecsúszott a dobogóról. A nagydöntőben két meglepetés név szerepelt. Sem Direz sem Mörzinger (2.) nem szerepelt még dobogó közelben sem. Direz (1.) viszont már hozzászokhatott a világkupa nyomásához, ez meg is látszott sízésén, az utolsó pár kapura már jócskán elhúzott az osztráktól, megszerezve így a győzelmet.

Clara Direz karrierje során először állhatott fel a dobogóra, egyből annak legtetejére. Idei szezonra egyértelműen feljavult óriásban: háromszor volt már pontszerző, Lienzben pedig karrierje legjobbját, egy 7. helyet szerzett. A 25 éves franciáról egyébként a nyolc évvel ezelőtti, ifjúsági olimpián írt először blogunk. Innsbruckban Estelle Alphand, Jasmina Suter és Petra Vlhová előtt végzett az első helyen. Az osztrák Elisa Mörzinger eddig főleg Európa-kupa versenyeken indult, viszont onnan is mindössze egy győzelme és további két dobogója van óriásban, mindegyiket az idei szezonban szerezte. Világkupában viszont a mai volt eddigi 5. indulása. A korábbi négy óriásműlesikláson még csak a második futamba sem tudott bejutni. Marta Bassino volt az egyetlen, aki már állt dobogón, ez a 9. alkalom. Hatszor óriásban (köztük 1 győzelem), kétszer pedig kombinációban volt már a legjobb háromban a mai parallel dobogója mellett.

Sestriere_összetett

Sestriere_parallelVK

A női mezőny a jövő hétvégén a bulgáriai Banskóba utazik, ahol pénteken a decemberi, Val d’Isère-i lesiklást pótolják, amit szombaton újabb lesiklás, vasárnap pedig szuper-G követ. Ezt követően még két hétvégén át gyorsszámokban versenyeznek majd.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s