Feuz-gála Wengenben: átvette a vezetést a lesiklók közt

2012 és 2018 után harmadszor nyerte a wengeni lesiklást a svájciak sztársízője. Beat Feuz egy nem tökéletes menettel jutott el a triplázásig. Nem mintha a Lauberhornon létezett bármikor is olyan, hogy tökéletes sízés. Az előző két lesikláson veretlen Dominik Parisnak meg kellett elégednie a második hellyel. Bizonyára így is tett, korábban még sohasem állt dobogón Wengenben. A dobogó harmadik fokára Thomas Dreßen állt fel. Német lesikló erre legutóbb 1992-ben volt képes. Szerencsére elkerülte a baleset az első januári klasszikust.


Sajnos, teljes valójában idén sem csodálhattuk meg a legendás Lauberhornrennent, hiszen a nagy tömegű friss hó miatt a mai lesiklást is csak a szuper-kombináció rajthelyéről indíthatták. A Russi-ugrató és a traverz így kimaradt. 60 síelő nevezett a versenyre, a hátsóbb régiókat böngészve fennakadhatott a szemünk a baszk Adur Etxezarreta vagy az örök Simari Birknerek aktuális tagja, Cristian Javier neve láttán. Ahogy azon is elgondolkodhattunk, hogy Babinsky névvel valaki osztrák színekben indul, míg Steudle a brit színeket erősíti.

7840135c-aa2b-4394-93bc-3caf8a0f2637
Forrás: Luzerner Zeitung

A hiányzók listája szintén bővelkedik nevekben. Marco Odermatt, a svájciak üstököse Alta Badián szakította el meniszkuszát. A műtéten már rég átesett, szerencsés esetben még idén visszatérhet. Ugyanígy járhat Bormio meglepetésembere, Urs Kryenbühl, aki a hét első edzésén bukott hatalmasat. Hannes Reichelt, valamint a múlt héten edzés közben megsérült Adrien Théaux számára véget ért a szezon.

Elsőként Bryce Bennett (7.) vághatott neki a versenynek. Biztonsággal végigment, sebességértékeiből gyanítani lehetett viszont, hogy nem ez a nap menete. Max Franz (50.) gyorsabban is kezdett, az Alpwegen viszont rossz ívet választott, majd zárásképp a Ziel-S is túl nagy akadályt jelentett neki. Örülhetett, hogy célba ért. Az edzésmenő Mauro Caviezel (5.) a Kernen-S-ben hatalmasat mentett, de így is egészen más tempóban ment végig, majd fél másodperccel vette át a vezetést. Sokáig látványos hiba nélkül, ám észak-amerikai tempóban ment végig Benjamin Thomsen (28.) – Bennettel ellentétben a végén ő még az ívről is lecsúszott.

Forrás: The Seattle Time

Thomas Dreßen (3.) hatalmas ugratóval nyitott a Hundschopfnál, az Alpwegnél is bizonytalankodott, végül így is 11 századdal megelőzte Caviezelt. Hatalmas ugratóival tűnt ki Travis Ganong (27.), tempója sajnos inkább lefelé lógott ki.

Forrás: News1

Egyetlen százados hátránnyal nyitott Dominik Paris (2.), századra azonos idővel folytatta. A Kernen-S-t ő gond nélkül vette, alighanem ennyin múlt – a végén 6 századdal vette át a vezetést. Az amerikaiak ma messze voltak az élbolytól, Steven Nyman (21.) is másodpercen túli hátránnyal zárt.

Forrás: Yahoo Sports

Beat Feuz (1.) az Alpwegen egészen brutális tempót talált, a Langentrejenen is gond nélkül ment át, a végén egy kicsit bizonytalanabb S-kanyar is belefért. Otmar Striedinger (15.) nem tudott felnőni ehhez a tempóhoz, tulajdonképp szerencséje volt: épphogy Bennett elé sorolt be. Matthias Mayer (4.) nyitótempója nem volt az igazi, utána hiába ment egész jó tempót, 4 tized lett a vége. A másfél másodperc körüli tábort sűrítette tovább Maxence Muzaton (19.). Az osztrákok utolsó reális esélyeként Vincent Kriechmayr (8.) következett. Hatalmas tempóval nyitott, nagyon le is csúszott a Minschkanténál – elszállt, majd egy másodpercet hagyott így az Alpwegen. Végül majd egy másodperc hátránnyal ért célba. Az Alpweg jelentette Matthieu Bailet (25.) számára is a komolyabb remények végét, 1,8 másodpercre növelte lemaradását a célig.

Forrás: Kleine Zeitung

Egészen elképesztő strattal, 4tizedes előnnyel nyitott Aleksander Åmodt Kilde (6.). Az Alpwegen nem volt jó a tempó, el is adta ezt az előnyt, ám lövőtávolságon belül maradt – a végén viszont nem volt jó az ív, fél másodpercre nőtt a lemaradás. Előnnyel nyitott Carlo Janka (15.) is, a Minschkanténél viszont rögtön elszállt, utána hiába őrizte végig másfél másodperces hátrányát. Johan Clarey (57.) milliméterek híján a hálóba súszott a Kernen-S-nél, megúszta ép bőrrel. Továbbment, de hatalmas hátránnyal, csak becsületből tolta végig. Josef Ferstl (47.) számára is a Minschkantéig tartott a verseny érdemi része, igaz, ő utána is szorgosan vesztette a tizedeket. Kjetil Jansrud (11.) jó kezdés után az Alpwegen feleslegesen nagy ívet vett, utána pedig egyre gyűltek a tizedek – másodpercen túlra csúszott. A top-20-at keretbe zárták az amerikaiak, Ryan Cochran-Siegle (14.) önveszélyes síelése másfél másodpercen belüli hátrányt ért.

Egy lábon teljesített egy ugratót Nils Allegre (15.), ép bőrrel megúszta, a végére lassult csak be igazán. Szép íveken, ám jóval lassabb tempóval síelt Matteo Marsaglia (32.). Sokkal jobban megtalálta a sebesség és a pontosság közötti középutat Niels Hintermann, a hazai nézők nagy örömére másodpercen belül maradt. Daniel Danklmaier (12.) nagyot fékezett a Kernen-S-ben, végül épphogy másodpercen túlra csúszott. Christian Walder (44.) szétcsúszkáló lécekkel nagy hátrányt szedett be, a szebb napokat látott Peter Fill pedig (41.) öreguras tempóban síelte végig vélhetően utolsó wengeni lesiklását. Emanuele Buzzi (56.) a Minschkante életveszélyesre sikeredett, oldalán fekve indított ugratója után csak a célba érésre hajtott, Nicolas Raffortnál (39.) pedig a tempó volt igen óvatos. Dominik Schwaiger (53.) brutálisan bekezdett, ám a Kernen-S-nél választott íve pont annyira volt célravezető, mint anno Christian Schwaiger pályatűzései a német szlalomosok számára… A top-30-at Mattia Casse (15.) zárta, a szokásosnak mondható, másfél másodperc körüli lemaradással.

Forrás: Alpine Ski Canada

Többen rontottak az első harmincasból, így adott volt a lehetőség egy-egy kimagasló eredményre a továbbiakban is. Andreas Sander (30.) még csak épp, hogy megcsípte a pontzónát, az osztrákból lett honfitárs, Romed Baumann (24.) már vaskosabb pontmennyiséget gyűjtött be. Egy nappal azután, hogy a kombinációs lesikláson kis híján balesetbe keveredett. A legnagyobb bravúrt egy svájci, Ralph Weber (10.) mutatta be. A Hahneggschussig még a dobogó sem tűnt elérhetetlennek, de a végső eredménnyel sem volt elégedetlen. Egy másik helvét, Gilles Roulin (28.) csatlakozott a pontszerzőkhöz, igaz, ő tegnap sokkal jobban ráérzett a wengeni lejtőre. A németek szép számban képviselték magukat a TOP-30-ban, Manuel Schmid (38-assal a 13.) menete a kiemelkedő jelzővel nyugodtan illethető.

Pontot szerzett még Jared Goldberg (40-essel a 22.), egyetlen kanadaiként, s életében először Cameron Alexander (42-essel a 19.), majd Davide Cazzaniga (44-essel a 23.9 és végül még egy svájci, Lars Rösti (45-össel a 26.).

Részletes eredménysor

Forrás: Kleine Zeitung

Beat Feuz harmadszorra nyerte meg a Lauberhornrennent, amivel beérte a ranglistán Rudolf Grafot és Franz Klammert. Immáron ő a legeredményesebb svájci lesikló a szentélyben. Előtte áll még Sailer és Schranz duója (4-4 siker), valamint az 1940-es évek abszolút csúcstartója, Karl Molitor (6 győzelem). Ami az aktualitásokat illeti. Ez a mai a szakági címvédő svájci 10. lesikló győzelme a Világkupában, s változatlanul nincs nélküle dobogó az idei szezonban. A szakági elsőséget át is vette Dominik Paristól. A dél-tiroli 23. alkalommal zárt dobogón a királykategóriában. Thomas Dreßent a Lake Louise-i idénynyitó után látjuk újra pódiumon, ez a sorban már az ötödik lesiklásban. Nagy szó ez, német lesikló legutóbb 1992-ben állt ilyen magasságokban a Lauberhornon. Ő Markus Wasmeier volt.

1

Ami az összetettet illeti, kitartott Pinturault előnye a lesiklókkal szemben. Kilde 22, Paris 57, Mayer pedig 101 ponttal követi a franciát. (Kristoffersen 2 pont hátránnyal áll a 2. helyen.)

2

3

Holnap a Männlichent hódítják meg a férfiak, következik a szlalom.

A címlapon szereplő kép forrása: Aargauer Zeitung

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s