Óriási verseny Sestriere-ben: egy századon belül az összetett dobogósai

Minden idők egyik legkiélezettebb versenyét hozta a nők számára kiírt óriás-műlesiklás Sestriere-ben. Federica Brignone és Petra Vlhová holtversenyben nyerte a viadalt, míg Mikaela Shiffrin egyetlen századdal szorult le csupán a dobogó harmadik fokára. A lehető legkisebb különbségen múlt tehát az, hogy a sporttörténelemben harmadszor hárman ünnepeljenek a pódium tetején.


Nem mindennapi programot síelnek ezekben a hetekben a hölgyek. Kedden még Flachauban szlalomozott a mezőny egy jó része, ma és holnap pedig az 1997-es világbajnokság és a 2006-os olimpia helyszíne, Sestriere fogadja őket. A Világkupában ritka vendég az olasz-francia határon fekvő, kislélekszámú település, legutóbb 2016 decemberében rendeztek itt versenyt. Akkor Tessa Worley győzött itt Sofia Goggia és Lara Gut előtt. A kétszeres világbajnoknak nem adatott meg a címvédés lehetősége, mivel január elején térdműtéten esett át.

A Fiat alapítójáról, Giovanni Agnelliről elnevezett lejtőn Livio Magoni, Vlhová edzője állította össze a nyomvonalat délelőtt. Az időjárás tökéletes körülményeket biztosított. Verőfényes napsütés, mínusz 7 fokos hőmérséklet közepette törhettek csúcsra a hölgyek egy olyan pályán, ami a záró részt kivéve szinte végig masszívan meredek.

Forrás: Archysport

Wendy Holdener (5.) nyitotta a menetek sorát. Fent az egyik piros kaput érintőre vett, amire ráment még egy kanyarja. Egyébiránt tempója elsőre kielégítőnek tűnt. Mina Fürst Holtmann először rajtolhatott az elitsorból. S zsinórban jutott a kiesés sorsára. Visszafogott, ámbár tiszta kezdés után felpörgette volna, de beleesett minden óriás-műlesikló leggyakoribb hibájába: túldöntötte léceit, s kirúgta támaszlábát. Petra Vlhová (2.) bombaformának örvend, és ezt ma is igyekezett igazolni. Nekirontott a pályának, különösebb hiba nélkül a célig kitartott lendülete. Az utolsó szektorban nagyot fordított az időkülönbségen, ugyanennyi hátrányát bő 3 tizednyi előnnyé változtatott.

Forrás: News1

Federica Brignone (1.) tudott még egyet csavarni az iramon. Legalábbis a nyitószakaszon, ott rögtön 3 tizedet fogott a szlovákon. A folytatáson ezt tartotta, illetve a legvégén lefelezte. Marta Bassino (11.) idegesebben dolgozta fel a hazai lehetőséget. Eleve zaklatottabban kezdett, ami pár méretes túlcsúszásban nyilvánult meg. Nagyon kikapott a célba érkezőktől, csaknem másfél másodperccel maradt el Brignonétől.

Viktoria Rebensburg (4.) szebbik arcát mutatta délelőtt. Tartotta az olaszt a szektorok zömében, a meredek végén a vezetést is átvette egy kevéssel. A zárásra viszont alábbhagyott lendülete, de abszolút versenyben maradt. Mikaela Shiffrin (4.) fáradtságra és önbizalomhiányra (???) panaszkodott a héten. Nem síelt ma sem átütően, de a valóban körülményesebb nyitány után azért felvette a kesztyűt az addigi legjobbakkal. Délutánra maradt a javítás lehetősége.

Forrás: Arizona Daily Star

Meta Hrovat (7.) nem vállalt olyan iramot, mint a topkategória, igaz, amit eltervezett, végrehajtotta érdemi hiba nélkül. Michelle Gisin (12.) megküzdött a pályával, különösen annak legmeredekebb részével. Bátor kezdés után záporoztak a késések, végül senkit nem előzött meg. Sara Hector (8.)  kicentizte az egy szekundumot. Bevállalt sok mindent, balanszával viszont gondjai akadtak, gyakorta elkolbászolt az ideális ívről. Thea Louise Stjernesund (22.) korábban még soha nem síelt ezen a lejtőn. Tartott is tőle, sok élt használt, ennek megfelelően ívei sem voltak direktek. A célban koncentrációját „méltatta”, elsőként került valaki 2 másodpercen kívülre.

Katharina Liensberger (17.) személyében sorra került az első osztrák. Stílusra korrektet ment, sajnos a kellő dinamika hiányzott síézésből. Az előző norvég épp megelőzte. Worley hiányában Coralie Frasse Sombet (9.) maradt a franciák legnagyobb esélye. Helytállt a pálya záró szektorát kivéve. A ritmusos részen nem pörgette úgy léceit, mint kellett volna. El is maradt végtempóban az elittől. Eva-Maria Brem (37.), vagyis egy egykori szakági győztes próbálkozott eztán. Sok port nem kavart fel, havat annál inkább maga mögött. Senkit nem tudott megelőzni. Alice Robinson (6.) határozott támadást vezényelt magának. Akadtak még túlcsúszásai, de egy tinédzsertől nem kell feltétlenül stabilitást várni. A meredeket fogott valamit Brignonén, de a célig ismét meghaladta az 5 tizedet hátránya. Izgalmas folytatásra volt kilátás.

Forrás: Eco di Bergamo

Kis szünet, és jött Sofia Goggia (10.). Akadtak dadogósabb kanyarvételei, ami persze meglátszott az időkülönbségen (szűk másfél s), de összességében újabb lépést tett az olasz oda, ahol állt sérülése előtt. Az előző Sestriere-i dobogó harmadik szereplője, Lara Gut-Behrami (25.) gyengén muzsikált. A túl direkt ívek és a késve vett kanyarok variációját mutatta be, csupán Bremt előzte meg. Katharina Truppe (19.) csúszása valamivel több fantáziát rejtett magában, még ha a szöszke osztrák sem ragadt 2 s-en belül. Nem a norvégok napja a mai, Maria Therese Tviberg (26.) zaklatott sízése nem is érdemelt többet, mint az akkori utolsóelőtti pozíció. Clara Direz (13.) egyre biztatóbb eredményeket szállít a franciáknak. Bátorságával délelőtt sem volt gond, sok pontatlanság miatt másféllel zárta a délelőttöt. Kristin Lysdahl (32.) norvég illetőségű, így nem meglepő módon ő is betlizett. Tina Robnik (16.) szerencsésen megragadt a középmezőnyben, koncentrált sízésének hála. Megelőzte például az összes norvégot és osztrákot.

Így Anna Veithet (29.) is. A karrierje megmentéséért is küzdő egykori összetett győztes nem ma indul el felfelé a lejtőn. A meredeket még úgy, ahogy biztatóan lehozta, de a legvége szokott módon átment poroszkálásba. Estelle Alphand (15.) nem az a tartalékolós fajta. Zöld szektorra nyitott, majd egytizednyi hátránnyal fordult a legmeredekebb szakaszra. Ott azért megnőtt a hézag, de összességében rajtszámán felül teljesített. Svájci-osztrák összecsapás húszon túl: Andrea Ellenberger (24.) fél másodperccel elverte Franziska Gritschet (34.) . Marie-Michéle Gagnon (43.) hátránya túllépte már a 3 s-et, semmi nem menthette meg a kieséstől. Alex Tilley (35.) részéről sem volt realitás a továbbjutás, a brithez képest Irene Curtoni (28.) már valamivel nyugodtabb lehetett. Nina Haver-Løseth (18.) valamicskét javított a pocsék norvég összképen. Mélanie Meillard (42.) valódi visszatérése még várat magára.

Harmincon túlról elsőként Nina O Brien (30.) kvalifikált, majd egy osztrák, Julia Scheib (35-össel a 20.) ment jelentősen jobban, amit utána századra azonos idővel megismételt a norvég Kaja Norbye (37-essel a 20.). A szebb napokat látott, nem oly régen még az elitcsoportban síző Ana Bucik (38-assal a 27.), majd a norvég Marte Monsen (39-essel a 23.) csatlakozott hozzájuk. A legnagyobbat utóbbi nemzettársa, Kristina Riis-Johannessen (41-essel a 19.) durrantotta, olyannyira, hogy utána már csak Magdalena Fjällström (47-essel a 30.) került a továbbjutók listájára.

—————————————————————————————————–

Stefan Schwab délutáni tűzését tehát összesen harmincegy síző próbálhatta ki. Az időjárásra eztán sem lehetett panasz.

Öt síző után már adott volt az oldott hangulat a nézőtéren, hiszen egy olasz vezette a listát, méghozzá egy kifejezetten erős menettel. Irene Curtoni (18.) hamar elkapta a ritmust, s is nagyon adta alább a továbbiakban. Mögötte Fjällström (22.) állt a biztonságit síző Bucik, valamint a teljesen erőtlen Veith (28.) és harmatos O Brien (29.) előtt. Tviberg (25.) nem tudott újítani délután, Gut-Behrami (23.) legalább tett rá egy kísérletet. Pörgette a tempót, de egymást érték a belefékezések. Ellenberger (21.) jóval összeszedettebben tette dolgát, de az olasz ellen neki sem volt esélye. Monsen (26.)  egyértelműen a biztos pontszerzésre helyezte a hangsúlyt, ellentétben Stjernesunddal (30.). A másik norvég alaposan bekezdett, de két-három kanyarban a tű fokán táncolt, azok a hatalmas fékezések meg is látszódtak eredményén.

Scheib határozottsága súlyos hibákkal párosult. Az egyik kivezette őt a pályáról. A norvég-osztrák fogat következő sízője Norbye (19.) volt. Harcos sízést mutatott be, a letörést kivéve nagyobb baj nélkül letudta a távot. Truppe (27.) ellenben nagyobb korrigálásba vezette önmagát. Haver-Løseth (20.) csekély meggyőződéssel síelte végig a távot, mint ahogy ma Liensberger (17.) sem szaggatta át az istrángot. A reklámszünet előtt váltás történt az élen, Tina Robnik (15.) élt délelőttről hozott előnyével.

liensberger
Forrás: Der Standard

Sokat elárul mindenesetre a megmaradt harmincas második feléről, hogy a szlovénen kívül más nem tudta beverekedni magát a mezőny első felébe. Magyarán szólva, mint délelőtt, ezúttal sem tudták felvenni a versenyt a náluk jobbakkal. Alphand (14.) rögtön élre állt, de nem sokáig, lévén Riis-Johannessen (12.) meggyőzőbb meredekkel a maga javára fordította az időkülönbséget. Direz (13.) épp kettejük közt találta magát a célban.

Gisin (16.) túlzottan szépen abszolválta a meredeket, kereken fél másodperc lett érte jutalma pluszban. Meglepően korán, amikor még a legjobbak melegítettek a rajtállásban, érkezett Bassino (10.). Összeszedte gondolatait az olasz, ami az addigi legerősebb futamban öltött testet. A szurkolók hangorkánja fokozódott Goggia (9.) csúszása közben. A legmeredekebb szakaszt erősen megnyomta, vezetett már 4 tizeddel is. Amennyiben ezt a különbséget a célig tartotta volna, vérmes reményei is lehettek volna. Ehelyett a zárás neccesre sikerült, Bassino végtempójával nehezen lehetett mit kezdeni. Frasse Sombet (11.) kulturált menete az akkori dobogó harmadik fokáig repítette. Különösen a meredek végén volt versenyképes a francia, ott fogott is egy keveset Goggián.

Forrás: SiOL

Ekkor már csak  TOP-8 volt vissza, vagyis elérkeztünk a fináléhoz. Hector (8.) hamar eladta minden előnyét, mivel az első kapuvételek igencsak késve születtek meg. Átérezte ezt a problémát a svéd lány, a folytatásban Bassino szektorait hozta, minek hála sor került egy újabb fordulatra. Az új éllovas bőven fogható volt, amit Meta Hrovat (6.) rögtön igazolt. Megdöntötte Bassino rekordját, simán élre állt, azzal együtt, hogy egy erőteljes belefékezéssel eldobott pár tizedet.

Ezt használta ki Alice Robinson (5.). Illetőleg durva ferdítés lenne, ha ennyivel elintéznénk az új-zélandi menetét. A lejtő legelejét kivéve dominálta futamát, iramváltásait élmény volt nézni. Új topidő, cserébe jelentős előnnyel az élen. Egymást múlták felül ma a hölgyek, mert még talán meg sem érkezett a vezetőnek kijáró ülőhelyre Robinson, Wendy Holdener (4.) azonnal elzavarta onnan. Az igazi extra még hiányzott menetéből, nem csak a tendencia miatt gondoltuk úgy, ezzel nem ér fel a dobogóra.

Mikaela Shiffrin (3.) követte a svájcit, a negyedik helyről, így ez a kijelentés nem tűnt elhamarkodottnak. Ingáztak azért a zöld és piros szektorok az amerikai menetében, magyarán a nagybetűs TÖKÉLETES menetre még várnunk kellett, de a célban mért bő fél másodperc azért szépen mutatott.

Forrás: Webnovini

Rebensburg (7.) a meredek elején elvesztette a fonalat pár kanyar erejéig. Ez épp elég volt arra, hogy elveszítse esélyét a napi pódiumra. Mélyen bedőlve nehéz a tempót bevinni egyik kanyarból a másikra…

A januári módi szerint Petra Vlhová (1.) feladata az volt, hogy letaszítsa az élről amerikai vetélytársát. Ezt a meredeken nyújtott tökéletes teljesítményével alapozta meg. A végén szorult a hurok, az egyetlen század a szerencse kategóriája. De mostanság ilyen heteket élünk, a szlováknak minden bejön.

4
Forrás: Washington Post

Federica Brignonének (1.) tehát egy acélos, de azért felülmúlható menettel kellett felvennie a versenyt – tartalékolásra alkalmatlan előny birtokában. Tettre készen nyitott, megduplázta fórját, hogy aztán az igazán meredek elején elbukjon 6 tizedet a szlovákkal összevetve. Megbillent, időbe telt, míg korrigált. A lanka előtt már ismét ő vezetett, a célban történtek pedig a mázli tárgykörébe tartoznak. Századra azonos időt állított fel Vlhovával, így ma két győztest avattak. Miközben a harmadik helyezett is csak a lehető legkisebb különbséggel szorult mögéjük.

Részletes eredménylista

1

Forrás: Sputnik Italia

Federica Brignone 13. győzelmét aratta a Világkupában, minek hála megerősítette vezető pozícióját a szakági tabellán. Petra Vlhová pontosan ugyanezt a számot érte el, érdekes módon az öt óriásban szerzett dobogójából már a negyediket váltja győzelemre. Mikaela Shiffrin pedig 24. pódiumát jegyzi óriásban.

Amennyiben egyetlen századdal gyorsabban megy Shiffrin, bekövetkezett volna az a hármas holtversenyes győzelem, amire hihetetlen módon a múltban kétszer is sor került. A 2002-es idénynyitón, Söldenben Nicole Hosp, Andrine Flemmen és Tina Maze örült egyszerre győzelemnek, míg 2006-ban, a hafjelli Szuper-G-n Lindsey Kildow (azaz Vonn), Michaela Dorfmeister és Nadia Styger zárt totálazonos idővel a legelején.

2

3

Holnap parallelversennyel zárul a hét.

A címlapon szereplő kép forrása: Nevasport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s