Mayer bravúrja a wengeni kombináción

Komoly meglepetést hozott a wengeni kombinációs verseny. Azok után, hogy 31-es rajtszámmal meggyőző fölény birtokában nyerte a lesikló futamot, korábbi önmagához mérten kimagasló színvonalon szlalomozott a kétszeres olimpiai bajnok. Matthias Mayer ezzel immáron a harmadik szakágban szerzett győzelmet a VK-n. A topfavorit Alexis Pinturault századokkal szorult a második helyre, de így is nagyot mentett délután, minek köszönhetően immáron ő vezeti az összetettet. Egy másik francia, Victor Muffat-Jeandet állt még fel a dobogóra.


Szerencsére az időjárás kegyeibe fogadta a szombati klasszikus nem-hivatalos főpróbáját, a kombinációs lesiklást. Persze nem síelték meg a teljes pályát, de a Hundschopf néven ismert emblematikus ugratót megelőzően elhelyezett startállás így is kutyakemény száz másodpercet nyújtott a sízőknek. A legnehezebbet, amit kombinációban lehetséges, mióta Kitzbühel áttért a Szuper-G-re.

Forrás: Dicodusport

Kezdésnek az összetett egyik esélyese, Aleksander Aamodt Kilde (9.) mutatta meg magát a Lauberhornon. Az edzéseken tapasztalt bizonytalanság jellemezte teljesítményét. Minden volt, amit művelt, csak nem átütő. Egy szlalomos, Justin Murisier (23.) ellenében persze ez is elegendőnek bizonyult, de a kombinációs versenyeken rendre tököt növesztő Victor Muffat-Jeandet (12.) már alig-alig maradt el a norvégtól. Gyakorlatilag már el is dőlt kettejük összevetésében a sorrend. Kjetil Jansrud (13.) hozta idei bágyadt formáját azzal, hogy kikapott a franciától. Hihetetlen, de a mai nap szlalomban alkotott igazán maradandót.

Ha három aprócska századdal is, de Riccardo Tonetti (7.) már át tudta venni a vezetést. A kiemelten óriás-műlesiklásban eredményes olasz nagyot lépett ezzel élete első VK- dobogója felé. Jó darabig élen maradt. Rögtön elsőre a vele nagyjából egy szintre taksált Ryan Cochran-Sieglet (16.) elverte jó fél másodperccel, s nagyjából ugyanez az időkülönbség alakult ki közte és Alexis Pinturault (19.) közt. A francia sokkal rosszabbul is járhatott volna, mert a Hundschopfon nagyon közel került ahhoz, hogy egy kiadós bukással fejezze be a szezont.

Forrás: New Jersey News

Nils Allegre (17.) ezúttal nem hasított úgy, mint legutóbb Bormióban. Nem beszélve a szám vb-érmeséről. Štefan Hadalin (30.) izgulós lesiklást mutatott be, szemmel láthatóan a megúszásra törekedett. Ennek megfelelően éppen csak, hogy bekerült a legjobb harmincba. Az első tízest Thomas Dreßen zárta, egy hajmeresztő pillanattal. Alaposan megdobta léceit a Minschkante, nagy mázlival megúszta minden probléma nélkül.

A szünet után Mauro Caviezel élvonalbeli sízését láthattuk, legalábbis a Kernen- sikánnal bezárólag. A közvetítésben ritkán elővillanó átkötő részen rossz ívre tévedt, s már nem tudta bevenni a következő kaput. Az messze nem volt annyira necces helyzet, mint ami a Hundschopfon történt vele. Szó szerint kicentizte az ugrást, ennyin múlt, hogy röptében nem ütközik bele a hálóba. Ehhez képest, mintha mi sem történt volna, két lábbal fogott talajt, majd ment tovább…

Loïc Meillard (20.) részéről extrára volt szükség ahhoz, hogy messze erősebbik számában, a szlalomban még maradjon esélye a dobogóra. Ez többé-kevésbé összejött, elvégre nüánszokkal maradt el csupán Pinturault-tól. Újabb német búcsúzott, Romed Baumann szintén szerencsés kimenetellel úszta meg az esetet. Daniel Danklmaier (3.) idén  robbant be a köztudatba, s ma is letette névjegyét. Bátor sízéssel nyilvánvaló különbséggel állt a lista élére. Mai produktuma sokkal inkább a szombati lesiklás miatt volt biztató. Pavel Trihicsev (36.) a bormiói remeklés után a túlélésért küzdött csak. Luca Aerni (28.), vagyis a szám 2017-es világbajnoka nem repesett az örömtől a célban. Minden érdemi szlalomspecialistától kikapott, még annak is örülhetett, hogy egyáltalán harmincban ragadt. Vincent Kriechmayr (8.) saját bevallása szerint még dolgozik a megfelelő erőbeosztáson. Az öt tizedes vereség házon belül azért szívfájdító lehetett. Dankmaier szereplését felértékelte Dominik Paris (4.) futama. Igaz, láthatóan nem rakta össze tökéletesen (még) csúszását a dél-tiroli, ezzel együtt nagy szó, hogy egy kevéssel az osztrák mögé szorult a listán.

Forrás: Eurosport

A folytatásban a svájciaknak is lett okuk az örömre, hiszen előbb Gilles Roulin (2.) mutatott be egy tőle régen látott kiváló lesiklást, majd nem sokkal később Niels Hintermann (5.) is jelezte, számolni kell vele szombaton. Kettejük közt – hosszú-hosszú idő után – életképes szlovén menetet jegyezhettünk fel lesiklásban. Az elkövető Martin Čater (6.) volt. De sem ez, sem pedig Maxence Muzaton (10.) pozíciója nem osztott, szorzott a napi dobogót illetően. Nem úgy Matthias Mayer (1.) szereplése. Az osztrákok kétszeres olimpiai bajnoka a nap messze legjobb sízését mutatta be. Egy olyat, amivel akár holnap is lehet keresnivalója. A fél másodpercet meghaladó időkülönbség és az alábbi videó önmagáért beszél. 31-es rajtszámmal.

Sajnos nem úsztuk meg a napot mentőhelikopter nélkül. Adrian Smiseth Sejersted a Minschkanténál vesztette el egyensúlyát, aminek Dreßen esetével ellentétben következményei lettek. Nagyot esett, a norvég válogatott szóvivője agyrázkódásról és vállsérülésről számolt be a sajtónak. A bukás után hosszú percekig állt a verseny.

dpTLATWF9DpeFXgPXTsx6QzQ9-GyM6MRA9IfXb-RXYMA

—————————————————————————————————————————————–

Forrás: En24 News

Rok Salej révén szlovén edző tűzte a szlalompályát – meglehetősen ritmusosra.

Mayer (1.) dinamikus, végsőkig kicentizett csúszással kezdett. Más esélye nem is igen volt, egy biztonsági siklással a dobogó környékéről is eltűnt volna. Ehhez képest hamar kitűnt, hogy klasszisszinten kiemelkedett lesiklótársai közül. Az meg egészen döbbenetes adat, hogy az ötödik legjobb szlalomot ő repesztette! Roulin (15.) lassított felvétel volt hozzá képest, Danklmaier (22.) darabos sízése nem kevesebb, mint öt másodperccel maradt el a délután legjobb idejétől. Paris (12.) kombinációs rutinja érződött ugyan, mivel nem volt elveszett gyerek a stanglik gyűrűjében; de Mayer ellen teljesen sansztalan volt. Hintermann (9.) és Čater (6.) kitett magáért. Mozgásukon azért látszott, szoktak műlesiklást edzeni, s korábban mindketten értek már el jó helyezést kombiban. A svájci például ugyanitt győzni tudott 3 éve, akár derült égből a villámcsapás.

Tonetti (5.) révén kulcsmenet következett, elvégre egy technikai síző következett. A legjobb lesikló résztávot teljesítő mindközül. Még ha nem is kifejezett szlalomosról volt szó. Az olasz a dobogót vette célba, de nem tudott végig tisztán síelni. Olyannyira nem, hogy nemhogy ledolgozott volna valamit hátrányán, ad absurdum beelőzte volna Mayert, még ki is kapott tőle szlalomban.

Ennek már a fele sem volt tréfa, érett a meglepetés. Kriechmayr (10.) hozta kicsit lomha, de megbízható szlalomját, mint ahogy Kilde (8.) sem akarta felülírni feltétlenül a realitást, a biztos pontmennyiség lebegett szemei előtt. Muzaton elszállt, Rogentin (20.) pedig sansztalan volt végig. Muffat-Jeandet (3.) 1,33-ről startolt el, amihez ha hozzátettük Mayer meggyőző sízését, már egyáltalán nem a francia tűnt a favoritnak. A pálya elején jól kapta el az iramot, de így is csupán megfelezni tudta hátrányát. A dobogó ezzel együtt kinézett neki.

Jansrud (7.) harmatgyenge lesiklás után összekapta magát szlalomban, minek hála az idény egyik legelőkelőbb helyezését hozta össze. Mást ne írjunk, délután előzte meg Kildét. Talán vissza kellene térnie óriásra? Sandro Simonet (32.) fejébe vette, hogy pódiumot szerez Svájcnak. Eszeveszettül rontott neki a pályának, aminek mászás lett a vége. Addig a pengeélen táncolás közepette konkurált a franciával. A két amerikai, Bennett (14.) és Cochran-Siegle (19.) darabos sízése nem rúgott labdába az élen állókkal szemben. Ugyanez volt érvényes Allegre (16.) és Goldberg (24.) esetében. Mind a négyen becsülettel letudták a számukra túl szűkös nyomvonalat.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

A győzelem és a dobogós helyek sorsa az ezt követő két futammal dőlt el. Alexis Pinturault (2.) lagymatag kezdés után a meredeket elképesztően jól síelte, ott fordított nagyot esélyein. Addig a honfitárs megelőzése sem volt benne a levegőben, a záró métereken aztán Mayernek is izgulnia kellett. A délután messze legjobb idejét síelte a francia, 84 századot adott a másodiknak. Összességében viszont ez sem volt elég az üdvösséghez, 7 századdal kikapott Mayertől.

A második számú műlesiklást Meillard (4.) mutatta be. Talán a tétnélküliség is hozzájárult rezzenéstelen teljesítményéhez. Igaz, Muffat-Jeandet ellen így sem volt sok esélye. Az utolsó minőségi szlalomos kettővel utána érkezett. Murisier (11.) sízése nem volt épp makulátlan, pár századdal gyöngébbet síelt, mint Mayer! Aerni (13.) vesszőfutása szlalomban sem ért véget. A két másodperces időkülönbség nagyon mély gödörről tesz tanúbizonyságot. A papírformának megfelelően Trihicsev (17.) mutatta be a legnagyobb felzárkózást délután. Ebben azért a kiesők népes listája is hozzájárult. Egyebek mellett Hadalin, Giraud Moine, vagy épp Luc Alphand fia, Sam Alphand is nullázott. (Érdekes módon húgával ellentétben ő nem svéd, hanem francia színekben versenyzik.)

Részletes eredménysor

0081827894264d56803f992ca5497e81
Forrás: Yahoo Sports

Matthias Mayer hetedik alkalommal győzött a Világkupában. Három-három lesikló, illetve szuperóriás-műlesikló sikere után egy harmadik szakágban is csúcsra ért. Tavaly egyetlenegy kombináción sem indult, ma mégis megtette. Nyilvánvalóan bepróbálja az összetettet is, ami feljavuló óriás-műlesikló formája ellenére sok reménnyel azért nem kecsegtetheti.

Nem úgy Pinturault esetében. A francia mai második helyével átvette a vezetést összesítésben. 14. alkalommal zárt dobogón kombinációban, ilyen mutatóval megközelítőleg sem rendelkezik senki a jelenlegi mezőnyben. Muffat-Jeandet, a szám olimpiai bronzérmese ötödik ízben végzett pódiumon, ami a szakágat illeti.

Holnap! 12:30! Wengen! Lesiklás!

A címlapon szereplő kép forrása: Yahoo Sports

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s