Vlhová a csúcsokat döntögeti: győzött Flachauban, Shiffrin csak a 3.

Mikaela Shiffrin verhetetlenségének mítosza leáldozóban, netán szimplán hullámvölgybe került az amerikai? Akármelyik is a helyes megfejtés, a tény az, hogy az összetett éllovasa zsinórban másodszor kapott ki Petra Vlhovától. Ráadásul Flachauban is simán verték őt. A többes szám indokolt, tegnap ugyanis az élete első egyéni VK- győzelmétől egyetlen tizeddel elmaradó Anna Swenn Larsson is megelőzte Shiffrint.


Januárban sűrűsödik a versenyprogram a nőknél is. Alig hagyta el a mezőny egy része Zauchenseet, ma este máris újra bizonyítaniuk kellett. A helyszín a legendás Hermann Maier szülőhelye, Flachau. Sokat nem kellett utazniuk a lányoknak, maradtak Ausztriában, még a tartomány is maradt Salzburg.

Flachau – koppintva a férfiak schladmingi megmérettetését – villanyfények hangulatos erdejében kerül megrendezésre. A publicitása is kezdi közelíteni a Planait, ennek jegyében idén itt osztják már a legnagyobb pénzdíjakat.

Forrás: RFI

Az első futam pályáját a svéd csapat kötelékébe tartozó Christian Thoma állította össze. Elsőként a hazaiak remek formának örvendő kedvence, Katharina Liensberger próbálhatta ki a körülményeket. Elkövetett egy-néhány hibát, a meredekre érve idegessé vált mozgása (3.). Talán a jó eredmények okozta teher érződött kicsit rajta. Petra Vlhová tisztább, rendezettebb mozgással tudta le a pályát. Érdemi hiba híján ez 65 századnyi előnyt hozott malmára (1.). Anna Swenn-Larsson hamar elkapta a ritmust, a letöréstől akadt pár kövér kapuvétele. Jellemző, hogy a lejtő közepén fogott egy keveset a szlovákon. A célban viszont az osztráktól is kikapott (4.).

Forrás: Odessa American

Mikaela Shiffrin tőle merőben szokatlan módon bizonytalankodott, már az első méterektől kezdve. Igyekezett magasabb frekvenciával hasítani, de nem sikerült az iramváltás. Komoly, 6 tizednyi hátrányt gyűjtött a második futamra (2.). Michelle Gisin határozott kezdéséből meríthetett a folytatásra, nagy kár, hogy a folytatásban elkezdett körülményeskedni. Elsőként került másodpercen túlra (6.). Katharina Truppe jó 5 tizeddel a svájcitól is elmaradt, ami nem a véletlen műve volt, rendre mélyre került súlypontja (8.). Wendy Holdener maradt az elitcsoportból. Egészen a pálya védjegyének számító, lapos átkötő részig egész szorosan tartotta az időkülönbség. Legalábbis Shiffrint verte. A végére láthatóan lendületét vesztette, így még az aktuális dobogóról is lecsúszott (5.).

Forrás: The Denver Post

Kristin Lysdahl sízése nem volt több mint teljesen kilátástalan szenvedés. Csaknem másodperceket szedett be szektoronként, ami ad-hoc ívvételeit elnézve nem lepett meg senkit (18.). Katharina Gallhuber lelkesebben, de sok-sok szögletes kapuvétellel tudta le a pályát. Az eredmény alig volt jobb a norvégénál (17.). Irene Curtoni a „célegyenesre” fordító kapunál belefékezett, egyébként konszolidáltan tudta le a pályát (13.). Nina Haver-Løseth ritmusos menetet síelt, egy több kapura kiterjedő késéssorozatban benne hagyott jó másodpercet (9.). Aline Danioth szinte lekopírozta a norvégot (12.), nyugodt sízése után a megfázással bajlódó Lena Dürr érthető módon bágyadtan csúszott (29.). Laurence St-Germain újszerű megoldásokkal próbálkozott a meredeken, nem igazán profitált belől (14.). A vertikális kombinációk csacskára sikerültek. Christina Ackermann célba érése után az a csúfság esett meg a németekkel, hogy két versenyzőjük állt a lista legvégén. Ehhez azért kellett – leánykori nevén – Geiger részéről egy ronda megtorpanás (26.).

article-picture.jpg
Forrás: Österreichischer Skiverband

Röpke reklámszünet, s Mina Fürst Holtmann kapcsán feljegyezhettük az első kiesést. Túldöntötte a lécét, valahol a 13. kapu tájékán. Onnan már nem volt visszaút. Múltkori fellángolása után visszatért a hullámvölgybe Emélie Wikström. Tipikus példája volt annak, amikor valaki a rizikóvállalással kikényszerít minden egyes kanyarvételnél egy-egy fékezést (28.). Katharina Huber apró korrigálásai a lejtő végére mind rondábbakká váltak, ő sem tudott ragadni a legjobbakhoz (19.). Ugyanezt a 3 másodpercet alulról súroló időkülönbséget hozta Erin Mielzynski – el kell fogadni, nagyjából ennyi van a nemzetközi középmezőny elejében (22.). Meta Hrovat feltörekvő tehetség, lesz ő még jóval magasabban is. Ma hiányzott belőle az átütőerő (24.). Chiara Mair eddig jó szezont síel, pedig 23 évesen még csak 23 VK- start van lábában. Kiemelkedett a környezetében indulók közül. Másfél másodperccel maradt el csupán Vlhovától, vagyis jó egy szekundumot osztott ki társainak. Pattogós, kevés korrigálást hozó menetet hozott össze (7.). Magdalena Fjällström szintén elégedett volt a célban, elvégre befért a TOP-10-be. Viszonylag tisztán abszolválta a meredeket, a végén pedig tudott még egyet csavarni a tempón (11.).

A folytatásban már csak két síelő fért be 2,5 másodpercen belülre, a 28-assal rajtoló Paula Moltzan (16.) és a 33-assal induló kanadai Ali Nullmeyer (15.). A 3 másodperces határba azért többen is befértek, tovább tömörítve a top-30 második felét.  Nina O’Brien (19.) és Ana Bucik (23.) 30-on túlról indulva fért be ebbe a csoportba, Elena Stoffel (21.), Franziska Gritsch (24.) és Marina Wallner (27.) esetén inkább csak a kötelező feladat teljesítéséről beszélhetünk. A top-30 legvégére holtversenyben fért be 56-ossal az olasz Marta Rossetti (30.) és a japán Ando Asza (30.), így 31-en jutottak tovább.

————————————————-

A második futamot az amerikai edző által tűzött pályán Ando (28.) kezdhette, látványos hiba nélkül, de óvatosnak tűnő síeléssel adta meg az alapidőt. Sokkal inkább várhattuk volna az óvatoskodást Rossettitől (22.), ám az olasz lány nekivetette magát a pályának, 1,25 másodpercet adott a japánnak. Lena Dürr (25.) lázas igyekezete csak pár pontot érhetett, majd Wikström (24.) is látványosan elmaradt az olasztól. Wallner (27.) a Dürr elleni háziversenyt is elvesztette, nagyon óvatosra vette a figurát, Ackermann pedig pár kapu után kiesett, ezzel véget is ért a germánok rémálomba illő napja. Hrovat is csak kereste a pálya ritmusát, ő is a kiesők sorát gyarapította.

Az osztrákok első képviselője Gritsch (16.) volt ebben a futamban, és remekül sikerült a nyitány: eladta ugyan előnyét, de a végén jobban kanyargott, így átvette a vezetést. Bucik (18.) rögtön megszorongatta Gritschet, de nem volt szerencséje, 7 századdal kikapott. Szemre is lagymatagnak tűnt, ahogy az utolsó kaput vette, alighanem ennyin múlt. Mielzynskit (15.) viszont már nem tudták kiszurkolni a hazaiak, a kanadai is végig pengeélen táncolt, de az óra ezúttal 6 század előnyt mutatott. Stoffel (18.) is folytatta a századok harcát, ám ő is a rossz oldalra került a végére – Bucikkal azonos időt produkált. Még rosszabbul járt Huber (21.): hiába kezdett villámgyorsan, egy-két szélesebbre vett ív elég volt, hogy csak Bucikék mögé soroljon be. O’Brien (29.) egy elcsúszást követően 1csak a célba érésért küzdött, majd Lysdahl (26.) is csúnyán leszerepelt, ráadásul ő komolyabb hiba nélkül kapott másodperceket. Gallhuber (11.) két tizedes előnyével jól gazdálkodott, sőt, a végén még rá is tudott tenni egy keveset, így újból osztrák vezetett. Az amerikai tűzésből Moltzan (23.) sem tudott profitálni, a mezőny második felébe érkezett.

Forrás: Alpine Canada

Nullmeyer (16.) meglepően bátor sízése nyitotta a futam második felét, a végére azért elfogyott a lendület. St-Germain (10.) sem akart lemaradni honfitársaitól, végül 4 századdal vissza is vette a vezetést Kanadának. Irene Curtoni (13.) a végéig őrizgetett előnyéből, de az utolsó kapukra nem tudott elegendő tempót megőrizni. Danioth (12.) gyenge kezdés után látszólag erőteljes visszaesést produkált, ám a széles ívek akkora sebességet takartak, hogy végül alig kapott ki az élen állóktól. Fjällström (14.) óvatosra vette a figurát, nem is volt veszélyes a dobogóra. Igaz, a Hector (20.) elleni háziversenyt így is megnyerte, a következő svéd már a felső részen rengeteget veszített. Haver-Løseth (7.) már majd fél másodperces előnyről indult, rutinosan meg is oldotta a helyzetet, remek középső szakasszal kicsit még növelte is.

Forrás: EN24 News

A norvég öröm csak a reklámszünet végéig tarthatott, Truppe (6.) a futam addigi legjobb idejével visszavette a vezetést a házigazdáknak. Mair (8.) tovább fokozhatta volna az osztrák örömöt, de villámkezdés után jó pár tizedet beszedett. Michelle Gisin (9.) fél másodperces előnyt nullázott le, fájdalmasan nem találta a ritmust. Holdener (4.) már majd egy másodpercről indult, amit ráadásul jócskán meg is növelt remekül sikerült rajtjával. A folytatásra sem lehetett panasz, másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést, és komoly nyomást helyezett a még fenn lévőkre.

Forrás: DN

Swenn-Larsson (2.) viszont elbírta a terhet: még a svájcinál is gyorsabban nyitott, a laposabb részeken is szépen pattogott, 4 tizedet pakolt a legjobb időre. A házigazdák így a csúcsról hamar a mélybe kerültek, ráadásul utolsó esélyük, Liensberger (5.) nem tudott versenyre kelni az előző két villámmenettel. A pillanatnyi dobogóra azért felfért. Borítékolható volt, hogy nem sokáig marad ott: Shiffrin (3.) a saját edzője által tűzött pályán komoly hátránya ellenére a verseny favoritjának tűnt. Érthetetlen módon azonban most sem pattogott úgy, ahogy szokott, végül a szokásos villámsebes kanyargás csak arra volt elég a végén, hogy Holdener elé besoroljon.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Vlhová (1.) így 77 százados előnnyel, kényelmes helyzetben vághatott neki a pályának. Talán kicsit túlságosan is kényelmesre vette a figurát, az alsó szektorig szinte teljes előnyét eladta, ám a lényeget megoldotta: egyetlen tized megmaradt, újabb fontos győzelmet aratott. Mondhatjuk úgy is: újabb komoly ütést mért Shiffrin sérthetetlennek tűnt páncéljára.

Részletes eredménylista

1

Forrás: CBC

Petra Vlhová megvédte címét Flachauban, amivel élete 12. győzelmét aratta a Világkupában. Valamivel haloványabb szezonkezdete óta nagyon magára talált a szlovák, mondhatni, önkívületi formáról tesz tanúbizonyságot. Érdemes megjegyezni még, hogy Flachautól Flachauig, vagyis az elmúlt egy év leforgása alatt hozta össze sikereinek a felét. Bár még mindig korainak tűnik végletes kijelentésekbe lovallni magunkat, de egyre inkább jogos a felvetés: legyőzheti idén Shiffrint szlalomban. Jelenleg 80 pont köztük a különbség.

Anna Swenn Larsson hetedik alkalommal végzett dobogón, ebből a negyediket hozta össze szlalomban. Legutóbb a tavalyi maribori hétvégén zárt másodikként.

Mikaela Shiffrin 54 pódiumnál tart, ha csak a szlalomot vesszük figyelembe. Kár még kongatni a vészharangot, mindenesetre nem tenne rosszat a szezonnak, ha valódi küzdelem alakulna ki a leghektikusabb szakágban. A december környékén még levegőben lógó csúcshódítás, vagyis Tina Maze pontrekordjának megdöntése már aligha valósul meg idén.

2

3.png

E hétvégén Sestriere fogadja a lányokat, ahol szombaton óriás-műlesiklást, vasárnap pedig parallelt rendeznek.

Forrás: Eng News 24

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s