Tóth Zita és Szőllős Noa is kieséssel zárta az ifjúsági olimpiai óriásműlesiklását

Amélie Klopfenstein a Szuper-G-n aratott győzelme és kombinációs bronzérme után újabb aranyéremmel gazdagodott a Lausanne-ban rendezett ifjúsági olimpia harmadik napján. Ezúttal óriás-műlesiklásban. A finn jövőbeli sikerek egyik záloga, Pohjolainen végzett a második, míg a kombináció olimpiai bajnoka Salzgeber a harmadik helyen. Biztató kezdés után sajnos szurkolásunk mindkét célszemélye, Tóth Zita és Szőllős Noa is kiesett az első futam során.

Sokat javult az időjárás az előző két naphoz képest. Hétágra sütött a nap délelőtt, érdemi szélmozgásról sem érkeztek hírek. Ennek megfelelően teljes pályát síeltek ma a lányok, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy több időn át tartott az óriás-műlesiklás egy futama, mint a pénteki Szuper-G.

A tűzési feladatokat az olaszok edzője látta el, a 45 kapuból 40 volt fordító. A letörésnél belerakott egy trükkös kaput, az többek kieséséhez vezetett. A pálya állagra amúgy Világkupát idéző színvonalat képviselt, de hát a svájciaktól mi egyebet várna az ember?!

78 síző csatolt lécet a mai nap. Világversenyről lévén szó, nem kellett délelőtt a továbbjutásért küzdeni, mindenki folytathatta délután.

Delia Durrer (17.), vagyis egy hazai síző nyitotta a menetek sorát. Sokat kellett korrigálnia, elvitte kicsit a lelkesedés. Nem csoda, hogy azonnal átvették tőle a vezetést, jelesül az amerikai Emma Resnick (12.). Méghozzá jelentős különbséggel, azzal együtt is, hogy a letörés nála is igencsak dadogott. Sophie Mathiou (10.) ennek megfelelően rögtön elébe került. Az olasz sem sütkérezhetett sokáig az élen, Nicola Rountree-Williams (8.) szűk három tizeddel lejjebb szorította a szintidőt. Az amerikai lány vezeti egyébiránt az ifi világranglistát.

Egy francia lány középszerű menete után a nap egyik esélyese került sorra. Hanna Aronsson Elfman (2.) nagyon jó dinamikával szelte át a kanyarokat, különösebb erőlködés, nélkül. A Szuper-G pénteki bajnokára sem lehetett különösebb panasz, Amélie Klopfenstein (5.) szépen besorolt a második helyre stabil sízésének hála.

Három zaklatott menetet követően a pénteki futam másik dobogósa is megtartotta éremszerzési esélyeit. Caitlin McFarlane (3.) a trükkös kapunál elkövetett rontását bánhatja csupán. Az első futamot egy finn síző, Rosa Pohjolainen (1.) nyerte meg, méghozzá egy oktatófilmbe illően gyönyörű sízéssel. Úgy ment ragyogóan, hogy közben a tempóval sem tartalékolt. A közel 4 tizednyi előny bizakodásra adott okot. Lena Volken (7.) már bő nyolc tizedet kapott tőle, a svájci lány a letörést követő két-három kaput vette mélyről. Amanda Salzgeber (6.), a kombináció bajnoka ugyanott vesztett sokat. Gesztusai alapján nem tűnt elégedettnek.

Maria Fritzenwallner (9.) bekerült még egy osztrák a TOP-10-be, de hátránya már túllépte a másodpercet. Sokkal jobban ment Katharina Haasnak (4.), a német lány a végére lendült be igazán, ott gyakorlatilag lefelezte addigi hátrányát.

Tóth Zita 26-os rajtszámmal vágott neki a pályának.  Magabiztosan kezdett, csupán két tizedre rúgott hátránya. A meredek elején túlzottan megfogta léceit, amit bizonyára ő maga is érzett, ezért fokozni szerette volna a tempót. A letörést követő piros kaput megelőzően sajnos lekerült az ideális ívről. Onnan már nem lehetett korrigálni, valósággal kivágódott a lendülettől a pályáról.

Egymást érték a kiesések, mindkét szlovén lány búcsúzott, de egy német is befejezte szereplését. Szőllős Noa 40-edikként igyekezett helytállni. Hasonlóan kezdett, mint Zita, amit egy kiadós belefékezés követett. Ez szemlátomást kizökkentette a ritmusból, minek végén túldöntötte léceit. Mert kockázatot vállalni, ami ezúttal nem jött be, nem ért célba.

Videó Noa menetéről:

Kiemelésre méltó még egy lett lány, Dzenifera Germane (13.) váratlanul erős csúszása.

Délután amerikai edző tűzte a pályát, ami ezáltal további két fordító kapuval gazdagodott. Sokan búcsúztak időnek előtte. Norvég, osztrák éppúgy kiesett, mint a délelőtt meglepetést okozó lett lány. Az átütő menet ugyanakkor elmaradt az elején, a legtöbb síző az előlük kihullott vetélytársak miatt tudott érdemben javítani pozícióján.

Egy kivétel azért akadt, mégpedig a délután legjobb idejét síelő Emma Resnick (4.). Az amerikai sportoló a 12. helyről kis híján felért a dobogóra. Kiszurkolta például Mathiou-t (9.), Niederndorfert (11.), vagy épp honfitársát, Rountree-Williamst (8.) és a svájci Volkent (6.) Utóbbi menetében volt leginkább az őrségváltás gondolata, de az utolsó szektorban sok időt vesztegetett el a hazaiak kedvence.

Salzgeber (3.) tett pontot a sorozat végére, a hattizednyi előnyéből futotta egy-két korrigálásra is. Épp emiatt tudott előtte maradni a valamivel stabilabb Klopfenstein (1.). A svájcinak innentől még négy másik sízőt kellett kiszurkolnia, vagyis még nem dőlt el semmi. Haas speciel könnyen adta magát, nagy izgalmában kiesett a ritmusból és stanglira lépett a német. McFarlane (5.) célba ért ugyan, de ahogy sorjáztak a hibák, úgy lett egyre idegesebb, így már az aktuális dobogónak is búcsút inthetett. Hasonlóképp járt Aronsson Elfman (7.) is. Egyikőjük sem bírta el a terhet. S tulajdonképpen ez Pohjolainenre (2.) is érvényes. A finn lány zaklatottan kezdte a pályát, s bár a későbbiekben elkapta a fonalat, addigra épp a svájci legerősebb szektoraiban síelt. Kikapott a futamban jó nyolc tizeddel, összességében pedig 14 századdal csúszott le a dobogó tetejéről.

A verseny végeredménye

https://data.fis-ski.com/pdf/2020/AL/5049/2020AL5049RLR2.pdf

Holnap a fiúk óriás-műlesiklásával folytatódik az ifjúsági olimpia, ami az alpesi síelést illeti. Ott láthatjuk majd Trunk Tamást is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s