Fede’ nagy napja: győzött, vezeti az óriás pontversenyét

Killington után ismét olasz győzelemtől volt hangos az óriás-műlesiklás. Federica Brignone kiváló délutáni futamával kerekedett felül a roppantmód kiegyenlített élmezőnyön. A dobogó másik két fokára két debütáló állt fel. Mina Fürst Holtmann karrierje első VK- pódiumát ünnepelte, míg Wendy Holdener több biztató GS- futam után először végzett TOP-3-ban, ami ezt a szakágat illeti. A favoritok közül Marta Bassino a hetedik, Alice Robinson pedig a tízedik helyen végzett, míg a szakág címvédőjének, Mikaela Shiffrinnek meg kellett elégednie a 17. hellyel.


Feszített a versenynaptár, értjük és felfogjuk, de kívülállóként így sem jut el az agyunkig, hogy mi végre került a hölgyek egyik legizgalmasabb szakágának számító óriás-műlesiklás mindkét futama a munkanap kellős közepére…

Előrebocsátjuk, a mai verseny is kiélezettre sikeredett. Hatvanhat síző alkotta a mezőnyt, a körülmények tökéletesek voltak, minden adott volt tehát, hogy jól szórakozzon a publikum. Azon kevesek, akik a helyszínre merészkedtek kedden.

Tim Gfeller, a norvégok kanadai edzője állította össze a pályát, a 45 fordító kapu 360 méteres szintkülönbség mellett csemegének ígérkezett.

Forrás: Radio Top

Elsőként Mikaela Shiffrin (19.) próbálta ki a lejtőt. A szokott vehemencia előjött menetrend szerint, csak a két durva belefékezés nem hiányzott. A második mentés bravúrosra sikerült, a célt elérte az amerikai, más kérdés, hogy az újabb dobogóról lemondhatott azon nyomban. Viktoria Rebensburg (8.) simán megelőzte, bár az ő menete sem tűnt verhetetlennek, a kellő dinamika híján. Wendy Holdener (5.) a technikásabb részeken hozott is a németen, a szűk másfél tizednyi különbség persze nem osztott, szorzott a folytatást illetően.

Tessa Worley (9.) csúszása inkább a német szektorait idézte, az átütőerő ma hiányzott a kis franciából. Federica Brignone (3.) kapcsán ilyen probléma nem merült fel, az olasz önbizalomtól duzzadóan, ugyanakkor tisztán síelt. Nem ért senkit váratlanul, hogy jó negyed másodperccel lejjebb szorította az alapidőt. A taljánok következő ásza sem adta alább, sőt, Marta Bassino (2.) három századdal befért honfitársa elé. Ugyanennyivel maradt el Brignonétól az elitcsoport végén érkező Petra Vlhová (4.). A szlovák lány régen látott koncentrált sízését tárta szemünk elé ebben a bő egy percben.

Forrás: Skionline

Eva-Maria Bremt (17.) harmatosan szerepelt, pedig aligha lesz több alkalma ilyen alacsony rajtszámmal síelni a közeljövőben. A jobb formának örvendő másik osztrák sem alkotott maradandót délelőtt, pedig volt még tér erős menetekre, jól jelezte ezt a Katharina Liensbergert (18.) követő Sara Hector (6.) menete, aki alig egy tizedet kapott – példának okáért – Vlhovától. Eme gondolatmenetet Mina Fürst Holtmann (1.) igazolta a leginkább, a fiatal norvég lány remek meredekkel véget vetett – egy időre – az olasz fiesztának, s 1 tizeddel élre tudott állni. A másik norvég, Thea Louise Stjernesund (29.) ellenben annak is örülhetett gyatra csúszása végén, hogy továbbkerült a második futamba. Hat századon múlt. A harmadik osztrák, Ricarda Haaser (12.) is kicsúszott a TOP-10-ből. Sokat elmond nyugati szomszédjaink helyzetéről, hogy a legjobban így is ő teljesített. Meta Hrovat (12.) századra azonos idővel végzett, mint előbbi. A második blokkot Alice Robinson (7.) zárta, méghozzá egy dobogóvárományos menettel. Egy század híján fél másodpercet szedett csak össze.

Forrás: Bluewin

Az első harminc indulóból akadtak negatív meglepetések, ideszámoljuk Anna Veith (34.) és Nina Haver-Løseth (35.) búcsúját, de Michelle Gisin (30.) szőrmentén kivívott továbbjutása sem tartozik a bravúrkategóriába. Másik oldalról régen látott óriás-műlesiklást láthattunk Lara Gut-Behramitól (9.), ha nincs az a látványos megingása, még előrébb is kerülhetett volna. Szintén elégedettségre okot adó pozíciót vívott ki magának Coralie Frasse-Sombet (11.). Elég legyen csak annyi: hajszállal maradt el Worleytól.

Harmincon túlról Sofia Goggia (26.) produktuma keltett figyelmet, az összetett szempontjából létkérdés a részéről a minél jobb GS- teljesítmény. Eddig jól halad felfelé az úton. A szebb napokat is látott Ana Bucikot (27.) jó újra pontlistán látni. A legmagasabb rajtszámmal Aline Danioth (60-assal a 28.) kvalifikált.

—————————————————————————————————————————————–

Délután Mike Day, az amerikai csapat trénere volt felelős a tűzésért. (Shiffrinen kívül több jenkit nem találtunk a listán.)

Sofia Goggia (16.) élt a korai indulás nyújtotta előnyökkel, ötödik indulóként fölényesen állt a lista élére. S Marlene Schmotz (9.) érkezéséig ott is maradt. A német lány egy jó tizeddel még az olasz futamát is felülmúlta, ami a szoros időkülönbségek miatt jelentős, 11 pozíciós javulást jelentette a számára. Pláne nagyot szólt Schmotz csúszása, miután rögtön utána láthattuk Shiffrint (17.). Az összetett éllovasa dekoncentráltan síelt, sokat hibázott, de igazán tempója sem volt átütő. Még Goggia is megelőzte. Mondanánk, hogy ez valamiféle izgalmi faktort jelezhetne elő a tél további részére, de nem akarjuk magunkat áltatni.

Forrás: Kurier

Amikor túlvoltunk a mezőny első felén, már nem a német vezette a listát. Maria Therese Tviberget (8.), vagyis a zseniális ifjú norvég generáció oszlopos tagját kellett már legyőznie a többieknek. Három századon múlt egyébiránt a dolog. Az osztrákok gyászosan leszerepeltek, íme, helyezéseik: Haaser (15.), Truppe (18.), Liensberger (21.), Brem (23.). Az első két helyezett személyre nem változott meg a délelőtt legjobbjaiig, Hrovat (14.) menetében nem volt több, Frasse Sombet (12.) és Worley (11.) egy-egy markáns hibának köszönhette hátracsúszását. Gut-Behrami (13.) nem tudta jó eredményre váltani remek délelőtti sízését, visszatért délutánra a középszerűségbe.

Viktoria Rebensburg (4.) már másodpercnyi előnnyel sáfárkodhatott, s mivel többet tett a kétszeres bajnok, mintsem csak védekezett volna, komolyan feladta a leckét a többieknek. Robinsont (10.) zsinórban másodjára elvitte kicsit a szíve, persze egy 2001-es születésű tinédzsertől nem is kell várnunk konstans teljesítményt. Mindenki nem születik Shiffrinnek…

Sara Hector (6.) sokkal inkább megszorongatta a németet, a végsebességen ment el az elsőség. Wendy Holdener (3.) ezúttal mert kockáztatni óriásban is, s a stopper, s részben a szerencse melléje szegődött, 4 századdal élre ugrott a svájci. A századok küzdelme továbbfolytatódott, Petra Vlhová (4.) szektorról szektorra gyepálta léceit, végül Rebensburggal holtversenyben a második helyen találta magát.

Forrás: Eurosport

A küzdőszellemmel nem voltak adósak a legjobbak, épp csak az extra hiányzott belőlük. No, Federica Brignone (1.) bepótolt mindent, kérdés nélkül odapakolt szűk fél másodpercet az etalonnak számító időre. A többiek pedig felköthették. Marta Bassino (7.) küzdős fajta, felvette a kesztyűt, de nem bírta olyan stabilan a meredeket. Rajtavesztett, a dobogóról is lecsúszott. Mina Fürst Holtmann (2.) zárta a versenyt. Nem érződött rajta a megilletődöttség, sőt, ő bizony a győzelmet rakta célkeresztjébe. Századok fickándoztak oda-vissza, olyan apróságok döntöttek, amit maximum a sízők érzékelhettek. Végül négy századdal visszacsúszott a második helyre Holtmann.

Részletes statisztika

Forrás: Glonaabot.it

Egy év elteltével győzött újra óriás-műlesiklásban Fede’ Brignone. Ez volt a hatodik sikere, összességében pedig a 11. Az eredmények pedig úgy alakultak, hogy átvehette a vezetést a szakági pontversenyben, ráadásul egészen csinos, 66 pontnyi előnnyel.

Mina Fürst Holtmann élete első egyéni dobogóját szerezte a Világkupában. Harmadik szezonját kezdte, eddig négy TOP-10-es eredményt tudott felmutatni. Wendy Holdener lassan kezd megbarátkozni a dobogó alsóbb fokaival, 34 pódiumából csupán háromszor játszották le tiszteletére a svájci himnuszt. Ma azért őszintén örülhetett, elvégre először végzett TOP-3-ban, ami az óriást illeti.

A legközelebbi szakági versenyt a két ünnep közt Lienzben rendezik. Az előttünk álló hétvégén Val d’Iséreben lesz jelenésük a lányoknak, szombaton lesiklás, vasárnap pedig alpesi összetett szerepel a programban.

A címlapon szereplő kép forrása: EN24 News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s