Kriechmayr az összetett élére ugrott a ködös Grödenben

Val Gardenával kezdődött a férfiak hagyományos óévbúcsúztató sorozata a Dolomitokban. Az időjárás sajnos rányomta bélyegét a grödeni versenyekre, a szombati lesiklást törölték, a pénteki Szuper-G-t lezavarták ugyan, de a nyirkos és ködös idő okán a rajt után 2 órával még csupán húsz sízőt láthattunk. Negyvenöt síző után fújták le a napot, melynek végén Vincent Kriechmayr örvendhetett a dobogó tetején. Az osztrák mellett Kjetil Jansrud és Thomas Dreßen végzett pódiumon.


Kényelmetlenül hosszúra nyúlt a tegnapi verseny, a teljes idő úgy haladta meg bőségesen a 3 órát, hogy az összes sízőt még csak le sem engedték a lejtőn. Beköszöntött ugyanis időközben a naplemente…

A változóan ködös időkép veszélyes játékká tette aznap a sízést, s akik egy-egy megszakítást megelőzően síeltek, ezzel egyfajta kísérleti alanyként lettek kezelve. Ettől érthetően nem voltak boldogak.

Josef Ferstl (27.) a teljes ismeretlenségben száguldott, hiszen ne feledjük, a Szuper-G az a szám, ami bár gyorsaságinak számít, nagy szerep jut a kacskaringós szakaszoknak is. Márpedig edzést nem tartanak előtte, a bejáráson kívül egyéb információkat nem szerezhetnek a sízők. Andreas Sander (12.) már valamivel magabiztosabban mozgott. A két német síző korai indulása egyetlen embernek volt örvendetes. Dreßenre még várni kellett, tanácsokkal azért jól elláthatták honfitársai.

Mauro Caviezel (4.) menetével további szintugrás következett be. A technikásabb szakaszon nagyon meggyőző volt a svájci, nem úgy az elmért kanyarokkal operáló Christian Walder (20.). Az osztrák fiatalember után Dominik Paris (5.) ment egy igazi kockáztatós menetet. Hazai havon síelt, nincs ezen meglepődnivalónk. A szerencse tegnap a dél-tiroli ellen munkálkodott, egyetlen századdal leszorult az első helyről. Brice Roger (22.) nem rúgott labdába, talán nem is annyira mert. Az utolsó, helyet azért elkerülte.

Forrás: The Japan News

Vincent Kriechmayr (1.) kezdése még nem volt átütő, csupán a nyolcadik legjobb részidő volt az övé. Ugratói sem sikerültek fölényesre. A Cialast nevű részt, vagyis a négy kanyarral megáldott, szintegyenetlenséggel terhelt szakaszt ugyanakkor alaposan odatette. Olyan szintű tempót hozott össze, aminek hála gond nélkül átvette a vezetést. 35 századmásodperccel.

Adrien Théaux (10.) épp ott bizonytalankodott sokat, s némi meglepetésre Matthias Mayer (11.) sem boldogult a huplikkal. Az összetettre is hajtó osztrák fontos pontokat bukott el. Travis Ganong (38.) rodeózása nem ért célt, vele zárult le az első tízes.

A következő két csúszás nem rengette meg az eget. Marco Odermatt (24.) a kanyargós részen került késésbe, míg Max Franz (36.) egy elmért ugrató után alig-alig bírta bevenni az ívet. A ködös égbolt fokozódott ez idő tájt. Alexander Aamodt Kilde (7.) és Beat Feuz (9.) közt egyetlen század döntött. Jellemzően zaklatottan síeltek, a Cialast bemenetét ormótlan íven tudták csak abszolválni.

Forrás: Dagsavisen

Kjetil Jansrud (2.) ellenben alaposan megszorongatta az osztrák éllovast. Úgy érkezett a Cialasthoz, hogy már 3 tizedet meghaladó előnyt szorgoskodott össze. A kimenetet azonban elrontotta, kicentizte a kanyart, túl közelkerült a vonalhoz, ami kihatott sebességére. 5 századdal kikapott. Hannes Reichelt (6.) szépen összekapta magát, három századdal szorult csak le a dobogós helyekről. Teljesítménye értékét növeli, hogy komoly hasmenése volt a napokban, minek következtében állítólag 3 kg-t fogyott.

Johan Clarey (7.) részéről sincs ok panaszra, a francia különösen a csúszásra épülő szakaszokon volt elemében. Említett Thomas Dreßen (3.) érdekes pályát síelt. A lejtő feléig úgy tűnt, még a pontszerzés is necces lesz, ehhez képest a nap legerősebb Cialast- szektorát teljesítette a német, aminek hála nagy bravúrral bevágódott a dobogóra. Adrian Smiseth Sejersted (15.) és Mattia Casse (15.) századra azonos idővel végzett, a betlizőket meg tudták előzni.

640x400.jpg
Forrás: Sport1.de

A neheze csak eztán következett. A köd átláthatatlan volt, a rendezés pedig felfüggesztette a versenyt. Hosszas várakozás következett, a mindinkább ideges Kriechmayr elmondása szerint ellentétes vélemények hangoztak el. Egyesek szerint lemondhat győzelméről, mivel naplementéig aligha tudják elindítani a feltétlenül szükséges tíz sízőt. (Csak az első harminc síző elindítása esetén hirdethetnek eredményt a Világkupában.) Mások bíztatták, kedvezőre fordulhat még az idő.

Mihelyst útnak engedték végre a 21. sízőt, a körülmények egyértelműen hátrányosabbak voltak, mint annak előtte. Ennek jegyében a következő tízesből hárman ragadtak meg a pontzónában. Közülük is kiemelkedett a Saslong királya, Steven Nyman (13.), az amerikai szokott módon az ugratók ura maradt végig, s a végtempója is dicséretes volt.

Zökkenőmentesnek épp nem neveznénk a verseny ezen szakaszát, volt megszakítás bőven. Jelentős pontmennyiséget gyűjtött az osztrák Stefan Babinsky (20.), a svájci Stefan Rogentin (19.), a kanadai James Crawford (17.), valamint Gino Caviezel (14.) és a svéd Felix Monsen (18.) A 48-as rajtszámmal indult Stian Saugestad (25.) után az FIS delegáltjai a verseny beszűntetése mellett döntöttek. Nem lettünk volna a maradék tizenhat sportoló helyében. A döntés oka roppant prózai volt: lemenőben volt a nap. Melyből csak keveset láthattak a sízők pénteken…

tabella1.png

Részletes eredmény

Forrás: DvhN

Vincent Kriechmayr ötödik győzelmét aratta a Világkupában, az első idén, s olasz lejtőn. Sikerével átvette a vezetést mind a szakági, mind az összetett pontversenyben. Jansrud 24., míg Dreßen második dobogóját szerezte Szuper-G-ben.

tabella2.png

tabella3.png

Mint Facebook- oldalunkon beszámoltunk róla, a szombati lesiklást törölték, tekintettel arra a nagyjából 20 centis hóra, ami ráhullott éjszaka a lejtőre. Holnap – kérve kérjük az égieket, hogy így legyen – rendezik a szezon egyik fénypontját, az óriás-műlesiklást Alta Badián.

A címlapon szereplő kép forrása: Inside the Games

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s