Kettős olasz győzelem Sankt Moritzban

Őrülten izgalmas és kiegyenlített versenyt hozott a szezon második Szuper-G- versenye a csodálatos szépségű Sankt Moritzban. A kiélezettséget jól példázza, hogy a hatodik helyen hármas holtverseny alakult ki egy olyan szakágban, amiben több mint egy teljes percet síelnek, s századmásodpercre mérik az időket. A győzelemről egyetlen ilyen századocska döntött, mégpedig Sofia Goggia javára. A vb-ezüstérmes útközben elhagyta egyik botját, ez teszi igazán bravúrossá elsőségét. Kettős olasz siker született, a második helyre ugyanis Federica Brignone állhatott fel. Mikaela Shiffrin pedig a harmadikra, amivel az amerikai klasszis – 8 verseny alatt – félezer pont fölé növelte pontjai számát, tetejében mind a négy szakágból van már idén dobogója.


Forrás: FIS Alpine (Twitter)

Breaking! Elmaradt a szlalom a férfiaknál

Felfokozott hangulatban vártuk a férfiak e hétvégi technikai hétvégéjét, mindenki Pinturault és Kristoffersen párviadaláról beszélt. Aztán Val d’Isére térségét olyan mennyiségű hó árasztotta el, hogy csak nagy nehézségek árán nyílt volna lehetőség a szombati óriás-műlesiklásra. A szervezők gyorsan kapcsoltak, megcserélték a vasárnapi szlalommal. Ez sem vált be, az erős szél miatt két órán át csúsztatták a kezdést. Hiába volt minden, ma nem volt alkalmas az időjárási helyzet versenyre. Holnapra tolták a szlalomot, az óriás-műlesiklás sorsa még kérdéses.

—————————————————————————————————————————————–

Visszatért a női mezőny az észak-amerikai túráról, a helyszín pedig, ahol bizonyíthattak, nem más, mint a festői szépségű Sankt Moritz. Az Engiadina nevű lejtő vérbeli női pálya, annak minden specifikumával, Cortina mellett jellemzően ezt a hétvégét várják a legjobban a gyorsasági síelők.

Többen felfokozott várakozásokkal várták a szezon második Szuper-G-jét. Az osztrák csapat nagyon fogadkozott, hogy a számukra amúgy kifejezetten sikertelennek bizonyult svájci helyszínen megszakítják nyeretlenségüket. (Michaela Dorfmeister 1999-es és 2006-os győzelmén kívül nem termett számukra babér.) Jelen volt a múlt hétvégi verseny első helyezettje, Viktoria Rebensburg, aki egy esetleges újabb sikerrel triplázna Szuper-G-ben. A tavalyi évzárón sem talált legyőzőre, Soldeuban. Végül, de nem utolsósorban ott volt a rajtlistán Mikaela Shiffrin is. A szakági címvédő, a rekordhalmozó, aki most már teljesen nyilvánvaló módon célba vette Tina Maze pontrekordját.

Érdekesség, hogy St. Moritzban már hét közben megkezdődtek a küzdelmek, mégpedig az Európa Kupa soron következő fordulójának keretében. A Világkupa élmenői jellemzően kihagyták a pluszgyakorlást (lásd még akklimatizáció), de azért akadt néhány nagyobb név a mezőnyben. Például Tessa Worley, aki egy második helyet követően győzni tudott szerdán. A kétszeres óriás-műlesikló világbajnoknőnek ez volt az első EK- sikere. Wendy Holdener sem panaszkodhatott, két harmadik hellyel letette a névjegyét, s igazolta, vele is számolni kell.

Tina Weirather szerdán síelt, s egy elsőre visszafogottnak tűnő 5. helyezést szerzett. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy előtte három nappal még Kanadában síelt a Világkupában – ellentétben a másik két hölggyel. A teljesség kedvéért: kedden a svéd Ida Dannewitz győzött, míg szerdán az EK- összetettet vezető Nadine Fest állt fel a dobogó második fokára.

Ötvennégy főt számlált a mai rajtlista, a sort egy kétszeres világbajnok lesikló és egy kenyai színekben versenyző osztrák állampolgár, Sabrina Simader foglalta keretbe. A nyomvonalat Chip White, az amerikai csapat tagja állította össze.

Ilka Štuhec (32.) küzdelmes menettel nyitotta a napot. Erős tempót diktált, de a kelleténél jóval többször lekóricált az ideálisnak ígérkező ívekről. Testbeszéde árulkodó volt: nem ma növeli tovább győzelmei számát. Még pontot sem szerzett. Wendy Holdener (12.) alaposan odavert a szlovén idejére, bőven másodpercen túli előnyt épített ki magának. Stabil kanyarvételeiben érződött a hétközi két verseny tapasztalata. Technikailag uralta a pályát, a kérdés csak az volt, sebességben fölébe tudnak-e kerülni a lesiklók? Például a Kanadában fájdalmas sérülést beszedő Stephanie Venier (14.)… Jó pár tizednyi hátránnyal kezdett, ami nem csoda, jócskán meghosszabbított fent egy kanyart. Mindezt jókora üvöltéssel konstatálta. Mint az valahol várható volt, a csúszós szakaszon faragott a különbségből, 2 századdal ezzel együtt kikapott. Francaesca Marsaglia (17.) menete hasonló képet festett, annyi különbséggel, hogy még jelentősebb hátránnyal kezdett.

Forrás: nzz.ch

Lara Gut-Behrami (5.) szektorai ellenben végig zöldültek, a végét pedig hozta, mint az előző két síző, 3 tizeddel állt a lista élére, azzal együtt, hogy az egyik szűk fordítónál nagyon mélyre került, gyakorlatilag fenékkel abszolválta az ívet. A szlovén után csak nem akart jönni még egy rontott futam, Romane Miradoli (16.) is helytállt, gyakorlatilag egyetlen szektorban kapott ki látványosan Guttól. Viktoria Rebensburg (10.) ütőképes nyitószektort produkált, a folytatásban viszont elvitte a lendület, rendre bennmaradtak a tizedeket a kanyarokban. Végül Holdenertől is kikapott. A kettős svájci vezetésnek Kajsa Vickhoff Lie (6.) vetett véget. A norvég lehet az idény nagy felfedezettje, ma speciel akár Gutot is beelőzhette volna, ha nem sodródik le a kék vonalon túlra a meredek végén. Lara mosolya nem volt őszinte, időközben alighanem realizálódott benne a helyzet: menete bőven fogható volt.

Federica Brignone (2.) rögtön igazolta ezt. Fent összehozott komoly előnyét csaknem megduplázta a végén, s bő 7 tizeddel lemosta az élről a hazaiak kedvencét. Az első olyan sízést láthattuk, amivel akár győzni is lehetett ma. Anna Veith (26.) idén először rajtolt el gyors számban. Sikertelenül, egyedül Štuhecet tudta megelőzni egy kevéssel.

Forrás: En24 News

A reklámszünettől – alighanem az erősödő szél miatt – eltekintett a versenyigazgatóság, így rögtön következett Tamara Tippler (11.). Két szektorig jól tartotta magát, míg el nem fogyott belőle a lendület. Épp bennragadt a másodpercen belül. Michelle Gisin (12.) egyetlen századdal kicsúszott onnan. Felemás pályát síelt, fent alaposan elmaradt az elittől, a középső, nyújtott kanyarokkal tarkított részre ellenben szépen ráérzett. Mikaela Shiffrin (3.) neve mellett sorban változtak a színek, a tavalyi verseny győztese igazán elégtelen végsebességét kárhoztatja. Ott bukta el az elsőséget, 12 századdal kapott ki Brignonétól. Joana Hählen (33.) egyértelműen túlvállalta magát, ment is a lista legvégére.

Nicole Schmidhofer (4.) szintén súlyos tizedeket szedett be a második szektorban. Minthogy az a legkevésbé szélvédett szektor, felmerült a gyanú, kicsit a szélmozgás is beleszólt a dologba. A folytatásban szűkített a különbségen a 2017-es szakági világbajnok, simán befért Gut elé a harmadik helyre. Sofia Goggia (1.) végig kontroll alatt tartotta Brignone részidőit, s hiába maradt el végsebességben tőle, a szerencse egyetlen század formájában mellette állt a mai napon. Némiképp joggal, mert mint kiderült, a már korábban Gutnak is problémát okozó kanyarba menet elvesztette egyik botját. Ehhez képest egészen stabilan tartotta magát lábain.

Forrás: Eurosport

Tina Weirather kiváló nyitószektor után elmért egy kanyart, s már nem tudott visszatérni. Kiesett a szakág korábbi kétszeres bajnoka. Nicol Delago (24.) esztelenül kockázatos síelt mutatott be, a végén már tényleg örülhetett, hogy egyáltalán célba ért. A svájciak utolsó reménye Corinne Suter (6.) volt. Nem alaptalanul, a naptári év messze legjobb helvét lesiklójáról van szó. A pálya harmadáig abszolút versenyben volt, a kanyargós részen aztán nem találta az íveket, így végül Guttól is elmaradt. Ramona Siebenhofer már az első szektorban búcsúzott, nem koncentrált eléggé, kisodródott a pályáról.

A szakági elit elvileg már leért, de láttunk már karón varjút, érdemes volt még kivárni néhány sötét lónak tartott sízőt. Nina Ortlieb (6.) rögtön besorolt a hatodik helyre – hármas holtversenyben Liével és Suterrel. Nem kapott tőlük két tizedet Elena Curtoni (15.), mégis jelentősen hátrébb sorolódott a kiegyenlített mezőnyben. Marie-Michéle Gagnon hamar búcsúzott, a hektikus Mirjam Puchner (25.) rosszabbik arcát mutatta ma, nem volt versenyképes formában. Ester Ledecká (31.) sem villogott, a pontszerzésről is lecsúszott az olimpiai bajnoknő. Harmincig nagyot alkotott Marta Bassino (18.), aki Brignonéhez hasonló eredményességgel átnyergelt a gyors számokba. Alice McKennis (29.) épp bennmaradt a pontzónában, Priska Nufer (21.), Kira Weidle (19.) és Ricarda Haaser (22.) sokkal jobban teljesített az amerikainál. Apropó! Az megvan, hogy az amerikai lesiklást is Shiffrin tartja térképen?

Forrás: Skimagazine

Harmincon túlról Tessa Worley (9.) domborította a legnagyobbat. Bevált a hétközi extragyakorlás a kis franciának, a technikás részeken még a dobogósokkal is fel tudta venni a versenyt. A hetedik legjobb idő fűződött nevéhez, pechére épp a holtversenyben végző hármastól maradt el fél tizeddel. Előtte Ida Dannewitz (23.) is tükörsimán vágódott bele a pontzónába. A folytatásban még Patrizia Dorsch (42-essel a 27.), Rahel Kopp (43-assal 27.), Alice Merryweather (44-essel a 20.) és végül Laura Pirovano (53-assal a 30.) szerzett pontot saját magának és hazájának.

Részletes eredménylista

Forrás: oaoa.com

tabella1.png

Sofia Goggia hetedik győzelmét aratta a Világkupában, a harmadikat Szuper-G-ben. Legutóbb tavaly márciusban, Arében végzett élen. Lake Louise-ban kiesett, ma jelezte, beszállna a szakági kristálygömbért való küzdelembe.

Federica Brignone ötödik, míg Shiffrin negyedik pódiumát szerezte Szuper-G-ben. Az amerikai három győzelem után ezúttal más fokát is megszerezte a dobogónak. S ha már dobogó, Shiffrin – nyolc verseny leforgása alatt – a negyedik szakágban is TOP-3-ban végzett, összességében pedig máris átlépte a félezres pontszámot. Hol lesz még a vége?…

tabella2.png

tabella3.png

Holnap parallelt rendeznek Sankt Moritzban. A következő Szuper-G-t pedig Banszkóban rendezik, január végén.

A címlapon szereplő kép forrása: Taiwan News

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s