Megvan a Dolezal-éra első sikere – lengyel győzelem Klingenthalban

Lengyelország nyerte az idei évad második csapatversenyét Klingenthalban megelőzve a nemzetek kupáját vezető osztrákokat, és az egyre jobb formába lendülő Ryoyu Kobayashi által vezetett japánokat. A lengyel sasok ezzel Michal Dolezal kapitánysága során első sikerüket szerezték a VK-ban, és elbírták azt is, hogy legnagyobb sztárjuk egyelőre nem igazán van csúcsformában.

Az erős szél miatt némiképp módosult a mára tervezett versenyprogram, hiszen miután a női versenyt kora délután helyett csak a csapatverseny előtt közvetlenül sikerült lebonyolítani, így a férfi mezőny próbasorozat nélkül vágott neki az első körnek, amelyben egyébként elég sok várakozásra volt szükség a szél miatt.

A versenyt az osztrákok nyitottak az élen Philipp Aschenwald 144,5 méteres ugrásával, amivel egyedül a lengyelek tudták tartani a lépést Piotr Zyła 145 méteres repülésének köszönhetően. Zyła viszont még a 11-es beülőből ugrott, míg Aschenwaldot a zsűri csak a 9-es kapuból engedte el, így 1,8 ponttal az osztrákok vezettek az első emberek után. Mögöttük Anze Lanisek (133 m) hozta a szlovénokat a harmadik helyen, Norvégia (Lindvik 130 m) volt a negyedik, Japán (Sato 124 m) az ötödik és a házigazda németek (Eisenbichler 117 m) következtek a hatodik helyen.

A második csoport az egyre erősödő szembeszélben már csak a 8-as beülőből ugrott, a lengyelek pedig ebben a körben megelőzték az osztrákokat miután Jakub Wolny 135,5 méteres repülésére Gregor Schlierenzauer egy 131,5 méteres kísérlettel válaszolt, ezzel 7,7 pont volt a fehér-vörösök előnye. Thomas Aasen Marekng 135,5 méteres ugrásával, a vezető pároshoz képest harmincpontos hátránnyal álltak ekkor a norvégok a harmadik helyen, majd Szlovénia (Semenic 119 m), Japán (Ito 126,5 m), Németország (Schmid 112,5 m) volt a további sorrend az üldözőbolyban.

A harmadik csoportban a lengyelek még inkább növelni tudták az előnyüket miután Kamil Stoch 126 métert ugrott, miközben az ellenfelek a nem túl jó szélviszonyok között a K-pont elérésével is küszködtek. Michael Hayböck is mindössze 118,5 méterig jutott, ezzel az osztrákoktól mintegy húsz pontra távolodtak el a vezető lengyelek. A norvégok eközben a bokáját fájlaló Tande helyére beugró Johann André Forfang (114 m) révén tartották a harmadik helyüket, míg a japánok (Junshiro Kobayashi 129 m) megelőzték Szlovéniát (Zajc 118,5 m) és feljöttek a negyedik helyre. Eközben a házigazda csapat továbbra sem tudott belelendülni a versenybe, olyannyira, hogy ezen a ponton meglepetésre még az oroszok is megelőzték a németeket (Freitag 112,5), akik ezidáig mindhárom ugrásukkal a K-pont alatt maradtak.

Az első sorozat végén Dawid Kubacki (133,5 m) nagyjából tartotta a távolságot a Stefan Kraft (131 m) álltal hozott osztrákokkal szemben, ezzel a lengyelek 18,8 pontos előnnyel mehettek a szünetre. Mögöttük a negyedik csoport legjobb ugrásával Ryoyu Kobayashi (139 m) hozta fel a harmadik helyre a japánokat, míg a norvégok visszacsúsztak a negyedik helyre (Johansson 135,5 m). A szlovénokat (Peter Prevc 128,5 m) eközben az ötödik helyen igazán senki nem zavarta, a németek, akik Karl Geiger 133 méteres ugrásával legalább a hatodik helyre vissza tudtak kapaszkodni, csaknem negyven pontra voltak tőlük lemaradva. A hetedik helyen Svájc, míg az utolsó továbbjutó pozícióban Oroszország (8.) fejezte be az első sorozatot, így az egyetlen kieső, Finnország (9.) lett ezen az estén.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a tízes beülőből kezdtük, a lengyelek pedig őrizték az első helyüket, annak ellenére, hogy Piotr Zyła ezúttal csak 127,5 méterig jutott, azonban némi hátszélben repülve Philipp Aschenwald is csak 126,5 méternél landolt, ezzel sok minden nem változott az élen. Yukiya Sato 135,5 méteres ugrásával a japánok is tartották a helyüket a dobogón, Lindvik (130 m) hozta a norvégokat a negyedik helyen és mögöttük sem változott a szlovén-német sorrend az 5-6. pozícióban.

Jakub Wolny 130 méteres ugrásával a lengyelek még egy lépést tettek a győzelem felé a második csoportban, míg osztrák részről Greogr Schlierenzauer 124,5 méterrel ugyan tartotta a második helyüket, ám a lengyelek előnye ekkor már 24 pont volt. A japánok következetes teljesítményét Daiki Ito (125 m) is folytatni tudta, ezzel továbbra is harmadikok voltak a norvég, szlovén, német négyes előtt.

Ekkorra egyébként a verseny első részében látott erős szembeszél kezdett lassan elállni, így még egyel feljebb mert menni a zsűri, és a 11-es kapuból indította el az utolsó előtti csoportot. Kamil Stoch a mai napon igazán emlékezetes teljesítményt nem nyújtott, de 126 méterrel annyit bőven ugrott, hogy a csapat első helye ne legyen veszélyben annak ellenére sem, hogy Hayböck egy 131,5 méteres ugrással kicsit le tudott faragni az osztrákok hátrányából, ami így 13 pont volt az utolsó ugrások előtt. A norvégok (Forfang 120,5 m) eközben 9 tizeddel megelőzték a japánokat (Junshiro Kobayashi 119,5 m), így a dobogóért különösen izgalmas csata ígérkezett az utolsó körben, míg a szlovén 5. és a német 6. csapat helye elég megingathatatlannak tűnt ekkor.

Stefan Kraft az osztrák csapat befejező embereként ugyan nem ugrott rosszat, azonban Dawid Kubacki a lengyeleknél még rajta is túltett és egy 137 méteres ugrással megszerezte idei első győzelmüket. Az idénynyitón győztes Ausztria lett ezzel tehát a második, míg Ryoyu Kobayashi behozta a japánokat a dobogó alsó fokára egy 135,5 méteres repüléssel, Norvégia (4.) pedig, miután Johansson (130 m) befejező emberként alulmaradt Kobayashival szemben, ezúttal lemaradt a pródumról.

Szlovénia végzett az ötödik helyen, míg a németek egy elég halovány hatodik helyet könyvelhettek el hazai sáncon. A nagyok mögötti különversenyt megnyerő Svájc lett ezúttal a hetedik, Oroszország pedig a nyolcadik helyen végzett.

Eredmények

HelyCsapatPontszám
1.Lengyelország968,7
2.Ausztria943,7
3.Japán911,0
4.Norvégia898,2
5.Szlovénia852,6
6.Németország816,7
7.Svájc768,0
8.Oroszország709,6

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A klingenthali hétvége a vasárnap 16 órától megrendezett egyéni versennyel zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s