Ford négy éves amerikai szünetet szakított meg, Ausztria leszerepelt

Tommy Ford karrierje első győzelmét aratta, és ezzel négy év után nyert ismét amerikai versenyző világkupa versenyt. Ford lehengerlő sízéssel utasította maga mögé Kristoffersent és Haugent. Pinturault betlizett, míg Mayer fontos pontokat szerzett. Az osztrákoknak ez lehetett egyetlen örömük. Történetük második legrosszabb eredményét érték el óriásban, Mayer volt a legjobb, a 19. helyen végzett.

Szakadó hóesésben, és emiatt nem a legjobb látási viszonyok mellett rendezték meg az első futamot Beaver Creekben. Sajnos a köd nem volt kegyes a versenyzőkkel, a pálya aljára telepedett először, majd folyamatosan szállt rá a felsőbb szakaszokra is. Ami a tűzést illeti, a svéd edző 61 kapujából mindössze 56 volt fordító, ami egy igen tempós pályát jelentett.

Žan Kranjecre (5.) várt az a nem túl hálás feladat, hogy a szakadó hóban felavassa a pályát, így kisebb hibái ellenére is meglepő volt, hogy az utána már elvileg tisztább pályán síző Matthieu Faivre (7.) nem előzte meg. Alexis Pinturault (16.) négy kapu után hatalmasat rontott, amit még a második szektorban is hordozott magával. Emiatt sokat is kockáztatott, de a hektikus menet ezúttal nem tűnt kifizetődőnek.

Loïc Meillard (11.) a pálya közepén lévő hupliig nagyon dinamikus volt, ott viszont ott teret vesztett, ami miatt hátrányba került. Az amerikaiak örömére volt hazai versenyző a világranglista legjobb hét versenyzője közt. A nézőközönség meg is kapta amire vágyott, Tommy Ford (1.) nagyon gyors volt a teljes pályán. A letörésnél megbillent kissé, de ezt is hamar korrigálni tudta és csak alig pár századot hagyott ott a pályában.

Az amerikai futamának értékét növelte, hogy Henrik Kristoffersen (3.) is néhány századdal folyamatosan mögötte volt, és a jó futama ellenére sem érte utol Fordot. Marco Odermatt rendkívül bevállalósan síelt, konkurálni tudott az amerikaival, de a határon síelés nem fizetődött ki. A svájci kibillent az egyensúlyából és elcsúszott a rákövetkező kapu mellett. Matts Olsson (8.) egy erős közepes menettel zárta a futamot.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri
forrás: Marco Odermatt/Facebook

A tavalyi győztes Stefan Luitz három kapu után rontott, és tovább tudott még menni, de néhány kapuval később már nem tudott pályán maradni. Leif Kristian Nestvold-Haugen (2.) a pálya közepéig vezetett is, és utána is csak kevéssel kapott ki Fordtól, honfitársát, Kristoffersent azonban megelőzte. Victor Muffat-Jeandet (9.) szemre komolyabb hiba nélkül került másodperc fölötti hátrányba, minden bizonnyal sebessége nem volt elég magas.

Justin Murisier-re (9.) várt, hogy mentse a svájciak eddig igencsak megtépázott becsületét. Ugyan papíron nem ő válogatottja legjobbja, de nagyobb hiba nélkül teljesítette a pályát. A pálya hatszoros győztese, Ted Ligety (4.) következett, és bíztatóan engedte a léceit. A letörésnél szándékosan visszafogta magát, amivel tökéletes íveken tudott továbbsíelni, de a záró szakaszon a nagy ködben nem tudta tartani Ford idejét.

Már a harmadik kiesést láthattuk, amikor Rasmus Windingstad egy látványos piruettel ütötte le az egyik zászlót. Luca De Aliprandini (15.) személyében leért a világranglista jelenlévő legjobb 15 helyezettje és így már biztosnak tűnt, hogy Ford marad az élen. Manuel Feller távollétében (okát lásd itt) Marco Schwarz (19.) volt a legjobban rangsorolt osztrák, de komolyabb helyezést nem tudott elérni. A svájciak legjobbjai egyelőre betliztek, de az utánuk következő sziporkáztak: Murisier után Gino Caviezel (12.) is bíztatóan síelt. Bár az előbbi tézis gyengítette, hogy Thomas Tumler nem ért célba.

A körülmények már eddig sem segítettek a kimagasló meneteknek és ez ezután is így maradt. Alexander Schmid (20.) korrekt menete után Cedric Noger (28.) épp csak bent maradt a legjobb harmincban. Mölgg, Brennsteiner és a belga Sam Maes voltak még a további kiesők a legjobbak közül. Jól ment viszont a kanadaiaknak: Előbb Erik Read (14.) került közel a legjobb tízhez, majd Trevor Philp (6.) egyenesen lehengerlően síelt. Utóbbi két kiváló szektornak köszönhetően a dobogó mögött sorakozók szűk táborához csatlakozott. Cochran-Siegle (21.), Tonetti (22.) és Favrot (24.) átlagos menetekkel jutottak tovább, míg Lucas Bråthen (14.) és Filip Zubčić (17.) rajtszámukhoz képest jóval előrébb végeztek a vártnál.

Hét kieső volt a legjobb harmincban, így számos versenyző előtt nyílt meg a lehetőség a továbbjutásra. Először az összetett aspiránsok következtek. Közülük a vk-éllovas Matthias Mayer (23.) kimondottan jól síelt a tejködben – rögtön utána szünetet rendeltek el a rosszabbodó látási viszonyok miatt. Kilde egy erős szektort követően kiesett, míg Paris (37.) nem jutott tovább, Jansrud pedig végül nem vállalta az indulást.

forrás: Kurier/kurier.at

A legjobb harminc feletti rajtszámmal síző Roland Leitinger (18.) lett, aki ezzel az első futam legjobb osztrákja lett. Továbbjutott még Pavel Trikhichev (25.), Dominik Raschner (26.), Hannes Zingerle (27.), Hannes Zingerle (28.) és Cyprien Sarrazin (30.) is. A legmagasabb rajtszámmal, 57-essel Mattias Rönngren (29.) jutott be a második futamba.

Amilyen mostoha volt az idő az első futamban, annyira szépen sütött ki a nap a második futamra – gondolhattuk volna az első képek alapján. Ám a köd időről időre sűrűsödött, majd feloszlott. Talán csak Stephan Sarrazin (13.) örülhetett egyedül teljesen tiszta látási körülményeknek. Az ő menetén keresztül ismerkedhettünk a kanadai edző által tűzött pályával, ahol kimondottan bátran, mégis precízen síelt végig, a kiváló viszonyoknak köszönhetően űridővel nyerte a második futamot.

Mattias Rönngren (24.) eddig mindössze egyszer szerzett pontot karrierje során, így inkább a biztonságos célba érés mellett voksolt, ahogy az első ízben továbbjutó Hannes Zingerle (27.) is. Cedric Noger (26.) már számos alkalommal szerzett pontot, így nekirontott a pályának, de ez inkább hektikus futamot eredményezett. Dominik Raschner (28.) személyében újabb első pontszerző következett és védekező stílusa mellett is hibázott, ami miatt a pillanatnyi utolsó helyen ért célba.

Pavel Trikhichev (22.) a lapos szakasz bejáratánál többször is nagyon kisodródott, ami miatt előnye tetemes hátrányba fordult, majd ugyanott rontott Thibaut Favrot (18.) is. Matthias Mayer (19.) számára ismét fontos pontokat jelenthetett a továbbjutás, ennek megfelelően egy közepesen vehemens menetet vállalt.

A második futam első kiesője Riccardo Tonetti volt, egy fordító kapuba nem fért be. Ryan Cochran-Siegle (23.) már közel egy másodperces előnnyel állt rajthoz, ám egy másodpercnél nagyobb hátránnyal ért végül célba. Ezzel együtt is az amerikai lett ezzel az egyetlen, aki a hétvége mindhárom versenyén pontot tudott szerezni.

Alexander Schmid (20.) közepes első futam után hasonló másodikat síelt, amivel többek közt Mayert segítette hozzá további pontokhoz. Marco Schwarz (25.) tudását és az ő 1,11-es előnyét gondolhattuk volna az első igazi kihívónak. Ennek ellenére neki sem sikerült felvennie a versenyt Sarrazinnel. Roland Leitinger (21.) volt a nap utolsó osztrák sízője, és ő már legalább a pálya feléig őrizni tudott valamit az előnyéből, de végül még csak nem is ő lett a legjobb osztrák a végelszámolásnál.

Filip Zubčić (8.) hozta ki az eddigi legtöbbet a pálya első feléből Sarrazin óta. Ő csak az első szektorban vesztett időt, onnan viszont szinte teljes egészében meg tudta síelni a francia idejét, amivel magabiztosan át is vette a vezetést. A puding próbája azonban az evés – jött a szakág egyik legjobbja, Alexis Pinturault (17.). A szakági éllovas rendkívül hektikusan síelt, folyamatosan kapott ki a horváttól. Ami számára talán még jobban fájhat, hogy kikapott Sarrazintől is, és Mayeren is csak alig néhány pontot hozott az összetettben.

A reklámszünet alatt ismét fordult a kocka, a meredekről felszállt a köd, ami elméletileg könnyítette a sízők helyztetét. Luca De Aliprandini (14.) ennek ellenére is jócskán kikapott Zubčićtól. Erik Read viszont már kihasználta a ködmentes szektortól, utána azonban egyik lába letapadt és emiatt kiesett, de láthatóan a sérülést megúszta. Lucas Bråthen (15.) menetére csendes havazás kezdődött, de ez a látási viszonyokat kevésbé rontotta, mint az eddigi köd, a vezetést viszont ez sem garantálta.

Read után Gino Caviezel (9.) volt az első, aki fel tudta venni a versenyt a horváttal, és az ő igazán pattogós sízése a célig tartott, de a pálya végén nem tudta megtartani addigi előnyét. Loïc Meillard () még honfitársánál is jobban kezdett, de egy igen jelentős hiba miatt 8 tizedet adott el, és a hátránya a célig tovább növekedett. Ez már Zubčić számára a top tízet jelentette.

Victor Muffat-Jeandet (5.) a nyitó szakaszon is versenyre tudott kelni a horváttal, majd a későbbiekben is rendkívül összeszedetten síelt, ami új elsőt jelentett a folytatásban. Justin Murisier (10.) a rajt után nem tudott a franciával konkurálni, utána viszont nem lehetett panasz a sízésére – egy teljes kihagyott szezon után ismét a a legjobb tíz közelében végzett.

Matts Ollson (12.) síelt először a reklámszünet után, ami alatt a havazás is ráerősített. A svéd nem volt elég gyors a mostoha körülmények közt, egy másodpercet kapott Muffat-Jeandet-től. Matthieu Faivre () volt az első futam legjobb franciája, ezt próbálta megőrizni a folytatásban is. Folyamatosan közel volt honfitársához, de végig hátrányban, ami így maradt a célban is. Trevor Philp (7.) nagyszerű első futam után saját edzője pályáján síelhetett. A pálya első felében nagyszerűen kezdett, majd előnyét még növelni is tudta, de egy rosszkor jött megbillenés miatt elszalasztotta az első helyet.

Žan Kranjec (4.) már fél másodperces előnyből indulhatott, ás agresszivitása ellenére is lenullázta előnyét a zárásra, megmaradt kétszázados előnye viszont kitartott a célig. Ted Ligety (11.) több apró hibát is vétett, nem tudta megismételni első futamos remeklését, a tízből is kicsúszott. Az amerikaiak előtt azonban volt még remény, de ehhez meg kellet várni a két soron következő norvégot is.

Henrik Kristoffersen (2.) szépen oldotta meg a meredeket, amitől előzetesen tartott, majd a meredeket félelmetes tempóban, nagyszerű ívekkel oldotta meg, így fél másodperces előnyét megduplázta a célig. A leckét feladta a hátralévő két sízőnek. Nestvold-Haugen (3.) keresztbe forduló lécei ellenére is fel tudta azonban venni a versenyt honfitársával. A meredeken is közel maradt hozzá, a pillanatnyi második helyet könnyedén szerezte meg – az volt a kérdés, hogy a végleszámolásnál is megmarad-e ez a helyezés.

Tommy Ford (1.) nemcsak első győzelméért, hanem első dobogójáért síelt utolsóként. A laposon maga mögött tudta tartani Kristoffersent, a meredeket pedig egyedi íveken oldotta meg, amivel még tovább növelte előnyét. A zárás pedig már maga volt a jutalomjáték – a körülmények közt a legjobban síelve növelte tovább előnyét és szerezte meg élete első győzelmét.

Az idén harmincéves Tommy Ford eddig mindössze nyolcszor végzett a legjobb tíz között, első alkalommal 2018 márciusában. Eddigi legjobbja az idei söldeni 4. helye volt. Ezt javította meg rögtön egy győzelemmel. Fontos győzelem volt ez az amerikaiak számára is: tavaly dobogóra sem állhattak férfi sízőik, és két éve is csak Ted Ligety egyetlen dobogójának örülhettek. Utoljára amerikai 2015 októberében nyert, Ted Ligety Söldenben.

Henrik Kristoffersen a söldeni rontott óriás-műlesiklás után korrigálta hibáját, 40 pontra zárkózott Matthais Mayer mögött összetettben. Tekintve, hogy Val d’Iséreben a két technikai számban versenyeznek majd, jó esélye van átvenni a vezetést összetettben. Leif Kristian Nestvold-Haugen karrierje második dobogós helyezését szerezte, legutoljára 2017 márciusában, Kranjska Gorán végzett a legjobb háromban, emellett Sankt Moritzból van egy világbajnoki bronzérme.

Az összetettben Matthias Mayer újabb 12 ponttal gazdagodott, míg Alexis Pinturault csak kettővel többet szerzett a vasárnapi versenyen. A nagy nyertes Henrik Kristoffersen, aki már csak 40 pontra van az összetett elsőségtől. A szakági világkupában Tommy Ford vezet egy győzelemmel és egy negyedik hellyel, mögötte 30 ponttal Matthieu Faivre következik, majd 36 pont lemaradásban Pinturault.

Borítókép forrása: skiweltcup.tv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s