Mikaela Shiffrin csak a másodpercekkel versenyzett, utolérte Moser-Pröllt

Mikaela Shiffrin óriásban ugyan nem tudott még idén versenyt nyerni, de szlalomban továbbra is verhetetlen. Levi után ismét győzni tudott, ráadásul igazi ellenfele inkább az óra volt – két másodperc feletti előnnyel végzett Petra Vlhová előtt. A második futamban nagyot síelő Anna Swenn-Larsson végzett a harmadik helyen. A féltávnál még dobogós Wendy Holdener a második futamban két kapu után kiesett.

Múlt vasárnap még Lappföldön keltek egymással versenyre a világ legjobb szlalomosai, ma pedig már az Óperencián túl, Killingtonban volt jelenésük a hölgyeknek. A 61 főt számláló mezőny döntő többsége ott volt Leviben is, az akklimatizálódási problémákon aligha lépett túl a javuk.

Mintha lekopírozták volna a szombatot, ugyanolyan ragyogó napsütés és hőmérséklet fogadta a lányokat a Super Star, a killingtoni lejtő. A szél némiképp alábbhagyott, a futam így továbbtartott, mint amit tegnap rendezték óriás-műlesiklásban.

Elsőként Petra Vlhová (2.) adta meg az alaphangot. Ütőképes, de megdönthetetlennek épp nem nevezhető futamot hozott össze. Kristin Lysdahl (12.) egyáltalán nem rúgott labdába, tetejében a záró szakaszon megbicsaklott, ami 2 és fél másodperces elmaradást eredményezett a norvég számára.

Mikaela Shiffrin (1.) csúnyán odavágott mindenkinek, ellenállhatatlan volt, mint általában. Kérdést nem hagyott, másodpercen túli különbséggel állt a lista élére. Katharina Liensberger (4.), bár harcolt becsülettel, egészen más dimenziót képviselt. Két szekundum volt érte jutalma. Anna Swenn-Larsson (9.) szép íveket húzott, legalábbis a második letörésig. Ezután késésbe került, így még az osztráktól is súlyos tizedeket szedett össze. Wendy Holdener (3.) az előző három versenynaphoz hasonlóan produkált. Igencsak visszafogottan síelt, ami esetében annyit jelentett, hogy éppen egy kevéssel tudott az üldözősor előtt végezni. Vlhovától is beszedett majd’ 6 tizedet

Katharina Truppe  levi dobogója után többet mert vállalni, vesztére. Az első stanglik egyikére lépve fejezte be szereplését. Lena Dürr (13.) személyében új név került a sereghajtó pozícióba. Elképesztő látni, miként a szlalomosok krémje döntő rontás híján is másodperceket szed be szektoronként Shiffrintől. Gyakori kép, ettől még döbbenetes. Christina Ackermann (6.) egy árnyalatnyival szorosabbra fogta az időkülönbséget, a meredeken egész biztatóan mozgott. Katharina Gallhuber (5.) megközelítette Liensberger mutatóit, de az osztrák dobogós remények menthetetlenül tovaszálltak.

Irene Curtoni (15.) csak az utolsó hely elkerüléséért szállhatott harcba, ez a cél sem valósult meg. Katharina Huber (8.) nagyjából hozta azt a szintet, mint honfitársai, de ez is csak egy vastagon 3 másodpercen belüli hátrányra volt elegendő. Hárommal utána Michelle Gisin (8.) szinte századra ugyanezt síelte, tényleg nem volt ma több a bő értelemben vett elitben. Kettejük közt Laurence St-Germain (14.) megmutatta, mire jó egy hibáktól sem mentes csúszás. A válasz: további egy szekundumra. Az első csoportból még Nina Haver-Løseth (17.) értékelésével vagyunk ludasak. A rutinos norvég sokat rontott, elmaradása egy század híján a 4 szekundumot is átütötte.

Ilyen előzmények után nem lehettek illúzióink a folytatásról: a következő blokkban induló hölgyek a 4-5 másodperc környéki hátrányt is nyugodtan bóknak vehették. Roni Remme (10.) e szempontból kimagaslót nyújtott, másfél-két s-cel tudott jobbat, mint a környékén indulók. Mondhatni, levi betlijét feledtette egy picit. Mielzynski, Hrovat és Alphand kiesett, Danioth (23.), Wikström (26.) és Holtmann (30.) síelése pedig nem is ért többet annál, minthogy a sor utolsó három pozícióját elfoglalják ők hárman.

Szintén nem jutott be Wallner (34.), Hector (33.) és Skjøld (44.) sem, míg Stoffel szintén kiesett. Fjällström (25.), Staalnacke (22.) és Mair (20.) a négy másodperc feletti dimenzióban maradt. A 30-on túlról érkezők közül hatalmasat repesztett Federcia Brignone (11.), aki a tízbe is majdnem befért. A sok kiesőnek köszönhetően számos tovűbbjutó helyért folyt még a verseny. Ezeket Ana Bućik (16.), Marlene Schmotz (17.), Charlotte Chable (19.), Gabriela Capova (35.), Asa Ando (24.), Thea Louise Stjernesund (28.), Alex Tilly (29.), és a legmagasabb rajtszámmal továbbjutó Franzischka Gritsch (49-essel 26.) szerezték meg.

A második futamot Mina Fürst Holtmann (22.) kezdte meg, egy sokkal összeszedettebb futammal, mint az elsőben. Neki egyébiránt a továbbjutáshoz 5,01 másodperces hátrány is elég volt! Alex Tilly (24.) jó kezdés ellenére sem tudta végül megtartani hozott előnyét. Thea Louise Stjernesund (12.) lehengerlő sízéssel folyamatosan növelte előnyét – nagy előrelépésben bízhatott, utólag joggal. Emelie Wikström (14.) futamára sem lehetett panasz, csak azt sajnálhatja, hogy egy olyan menettel kellett volna felvennie a kesztyűt, mint Stjernesundé.

Franziska Gritsch (21.) nem kezdett jól, végül messze elmaradt az élen tanyázó északiaktól. Amint skandináv érkezett, egyből közelebb is maradt Stjernesund idejéhez a síző, most épp Magdalena Fjällström (15.). Több mint egy év után ért el pontszerző helyezést a japán Asa Ando (18.), ennek megfelelően nem tett fel mindent egy lapra. Aline Danioth (20.) is már az első szektorban hátrányba került, amit még egy kisebb hibával is tetézett.

Ylva Staalnacke (23.) nem tudott olyan jól síelni, mint honfitársai. Gabriela Capova (17.) volt az első, aki még két szektor után is vezetett, de az első helyhez ez sem volt elég számára. Az osztrák Chiara Mairnek (12.) már közel egy másodperces előnnyel állhatott be a rajtba. Ezt a pálya feléig tudta tartani, utána egy kisebb visszaesést követően még újítani tudott, és Stjernesunddal azonos időt síelt.

Úgy tűnt, Mair nem örülhet sokáig az elsőnek járó piros széknek (még ha csak holtversenyben is): Charlotte Chable folyamatosan növelni tudta előnyét az osztrákkal szemben, de egy kapura lépés miatt utólag kizárták. Alig volt előnye Nina Haver-Løsethnek (5.). Ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy lehengerlően síeljen. A célig fél másodperces előnyt épített ki, ami a végelszámolásnál a második futam legjobb idejét is jelentette.

Løseth szöges ellentéte volt Marlene Schmotz (14.), bár ha a norvég földöntúli menetét leszámítjuk, akkor egy korrekt menettel tartotta helyezését. Nem sikerült megismételnie első futamos teljesítményét Ana Bućiknak (19.), aki szétesett menettel zárta az amerikai délutánt. Irene Curtoni (10.) becsülettel próbálta tartani a norvégot, de 99 százados hátrány lett még ebből is. Igaz, ez az aktuális második helyet jelentette számára.

Hivatalosan a nap első kiesője lett Laurence St-Germain, egy kaputévesztés miatt. Érthetetlenül sok élt használt Lena Dürr (25.), aki egy hatalmas fékezés miatt a legutolsó helyre csúszott vissza. Kristin Lysdahl (11.) is mindössze egy szektoron keresztül volt versenyben honfitársával. Federica Brignone nekirontott a pályának, még növelni is tudta előnyét (!), de nem tudta végigvinni ezt a tempót és kiesett.

Roni Remme (7.) menete igencsak rapszodikus volt. Jó kezdés után, hamar eladta teljes előnyét, majd még vissza tudott zárkózni a meredeken, de a célig tartó záró szakaszon ismét alulmaradt Løseth-tel szemben. Már számos norvég és svéd bizonyította, hogy fekszik nekik a pálya. Következett az utolsó, még rajtban várakozó közülük, Anna Swenn-Larsson (3.). Kezdésként még növelni is tudta első futamból hozott egy másodperces előnyét, majd a meredeken veszített ugyan valamelyest, de a záró szakaszon ismét rendkívülit síelt, amivel természetesen egyből az élre ugrott.

 Az osztrákok három Katharinája közül Huber érkezett elsőként, de a célig nem jutott el. Túlságosan bevállalós volt, ami miatt egy ritmusváltásnál már nem tudta kontrollálni léceit. Dominic Gisin (9.) ezúttal túlságosan ideges volt, ami sok hibával járt, ez pedig gyorsasága sem tudta ellensúlyozni. Christina Ackermann (4.) kezdésként még közel tudott maradni Larssonhoz, de a meredeken már hátrányban volt. A záró szakaszon azonban még újítani tudott valamelyest, amivel pillanatnyi második helyét biztosította be.

Katharina Gallhuber (8.) ezúttal nem volt elég gyors, közel fél másodperces előnye egy szektor alatt elolvadt. Volt még azonban egy Katharina hátra, Liensberger (6.). Ugyan jól kezdett, de a folytatásban már nem volt elég bátor, és a gyorsaság is hiányzott. Emiatt 8 tizedes előnyből kereken egy másodperc hátránnyal zárt.

Már csak az első futam dobogósai voltak hátra. Swenn-Larssonnak azonban egyértelmáen hibára volt szüksége a dobogóról, ugyanis annak legalsó fokától is több mint egy másodpercre volt. Wendy Holdener azonban pillanatnyi dekoncentráció miatt már rögtön a második kaput elhibázta és idő előtt búcsúzni kényszerült. Ezzel a svéd lány már dobogónak örülhetett.

Petra Vlhová (2.) már másfél másodperces előnyt hozott magával, amit a pálya első felében meg is tudott tartani. A folytatásban azonban már hiányzott az a bizonyos plusz, így végül előnyéből egy teljes másodpercet eladva, de átvette a vezetést. Viszont a toronymagasan vezető Shiffrin ellen a szlovák lány inkább középszerű menete nem volt igazán meggyőző még előzetesen sem.

15.000 szurkoló várta hihetetlen hangulatot teremtve Mikaela Shiffrint (1.). Az amerikaiak helyi hőse meg is hálálta a bíztatást. Visszafogott kezdést követően hatalmas sebességre kapcsolt és onnantól egy másik kategóriát képviselt. 1,13 másodperces előnyét a célig megkétszerezte, két másodperc feletti előnnyel nyerte meg hazai szlalomjét.

Mikaela Shiffrin 62. győzelmét aratta, amivel az örökranglistán utolérte Annamarie Moser-Pröllt. Ezzel már csak 5 győzelemre van Marcel Hirschertől. A kérdés inkább az lehet csak, hogy a 2019-es naptári évben utoléri-e már. Petra Vlhová idén először állhatott dobogóra, és ahogy az elmőlt két évben, úgy most is Shiffrin mögött lett második Killingtonban. Anna Swenn-Larsson negyedik dobogós helyezését szerezte, így továbbra is remek formában örvendeztetheti meg a svédeket, Hansdotter visszavonulása után is.

Jövő héten már a gyorssízők is havon lesznek, Lake Louiseban ugyanis a hölgyek veszik át az urak helyét, péntek este már rögtön egy lesiklás következik.

A borítókép forrása: vtdigger.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s