Dreßen egyből a visszatérés után nyert, Janka két év után dobogón!

Rendkívül kiélezett, fordulatos versennyel mutatkoztak be a gyorssízők az idei világkupán. Hatalmas meglepetésre a szezon első lesiklásán az egy éve megsérült, és most visszatérő Thomas Dreßen nyert, megelőzve a tavalyi év legjobbjait, Dominik Parist és Beat Feuzot. Szenzáció, hogy Feuz honfitársával, Carlo Jankával osztozott a dobogó legalsó fokán.

A hagyományoknak megfelelően folytatódik idén is a férfi síszezon. Miután az óriás menői bemutatkoztak a Rettenbach-gleccseren, a szlalomosok pedig Lappföldön, a hétvége már a gyorssízőké, akik a kanadai Lake Louise-ban csatolnak először léceket. A bemutatkozás körülményeire nem lehetett panasz: a hőmérő higanyszála – 10 °C-ig sem kúszott fel, de a nap szikrázóan sütött – ideális síidő várt tehát a Lajos-tó partján a világ legjobb gyorssízőire.

Évkezdés lévén több sérülésből visszatérőnek is szurkolhattunk: Thomas Dreßen tavaly Beaver Creekben sérült meg, míg Peter Fill szintén szilveszter előtt vonult kényszerpihenőre egy évvel korábban. De a rajtban volt a Streifon megsérülő Max Franz is. Hiányzik viszont egyelőre a mezőnyből Christoph Innerhofer és a hazaiak legnagyobb sajnálatára Manuel Osborne-Paradis. Mindketten edzenek már, de még nincsenek versenyformában.

Ami azonban a lényeget, a szombati lesiklást illeti, az alapidőt Mauro Caviezel (6.) szolgáltatta, nem is rossz menettel, de egy komoly késés miatt, ezt az időt helyen kellett kezelni a folytatásban. Josef Ferstl (14.) lábai a laposon többször is szétcsúsztak tojástartás közben, a vezetésre nem volt veszélyes. A tavalyi év egyik legjobb formában lévő lesiklója volt Vincent Kriechmayr (7.), de ezúttal magas sebesség ellenére is folyamatosan hátrányból “figyelhette” az élen álló svájcit. Peter Fill (34.) egy év után tért vissza a vk-mezőnybe, 37 évesen. A veterán olasz szép íveken síelt ugyan, de egyelőre még rendkívül óvatosan, ami ezúttal pontot sem ért neki.

Ezután kezdődött az igazi tűzijáték: A szakági címvédő Beat Feuz (3.) rendkívüli tempóval, és nem kevés magabiztossággal száguldott végig a pályán. A lejtő felétől már előnyben síelt, még ha az utolsó szektorban kapott is pár századot.

Carlo Janka (3.) a mezőny egyetlen aktív összetett győztese. A pálya elején lehengerlő volt, ennek megfelelően sorra villantak fel a zöld szektoridők a képernyőn. Az alsóbb szakaszokon voltak kisebb megingásai, így holtversenyes svájci vezetés alakult ki.

Dominik Paris (2.) még Jankánál is jobban kezdett, az első két szektorban nem volt párja a mai napon. A középső részén kikapott ugyan a svájcitól, de az olasz a hátrányt az alsó szakaszon ismét előnybe fordította.

Hannes Reicheltnek (29.) rögtön a rajtvonal után nagyot kellett mentenie, és nem is ez volt az utolsó alkalom, így az iménti tűzijátékot nem folytatta. Bátran engedte a léceit Alkeksander Aamodt Kilde (12.), de egy meglehetősen nagy rontás miatt elszálltak esélyei a dobogóra. Adrien Théaux (9.) volt az utolsó a reklámszünet előtt. A francia apróbb bizonytalanságokkal növelte folyamatosan hátrányát.

A folytatásban Bryce Bennett (23.) nyitotta a sort, de esetében későn jött a feltámadás gyenge kezdése után. Fillnél sokkal vagányabban tért vissza sérüléséből Max Franz (28.). Az osztrák a pálya feléig tapadt Parisra, de az egyik kanyarban túlságosan messzire került az ideális ívtől, amiben egy teljes másodperce bent ragadt.

Már-már azt hihettük, a szenzációs sízéseken Paris vezető helye után már túl vagyunk, de érkezett a slusszpoén: Thomas Dreßen (1.) térdszalag-sérülésből tért vissza, tavaly Beaver Creekben szenvedett súlyos sérülést. A nyitó szakaszon korrektül kezdett, de messze volt Paristól. Utána viszont begyújtotta a rakétákat, és gyors, pontos íveivel folyamatosan faragott hátrányán. Ráadásul a célegyenesben már ő volt a leggyorsabb az egész mezőnyből, így először épp a legfontosabb időmérő pontnál, a célban előzte meg Parist.

A szám aktuális világbajnoka, Kjetil Jansrud (8.) következett. A felső részén nagyon gyors volt, de a lejtő alján már nem tudott konkurálni a némettel, de még a többiekkel sem igazán, így a dobogóról is bőven lemaradt. A Dreßen és Jansrud közötti intermezzóban síelt Travis Ganong (10.), aki bár nem síelt rosszul, az eddigi parádés menetek közt nem volt túl feltűnő jelenség. A hazaiak közül csak Benjamin Thomsen (30.) kapott rajtszámot a legjobb harmincból. De a kanadai pálya eddig sem volt erőssége, és a mostani versennyel sem vált azzá.

Összetett aspiránsként tartják számon a szakértők Matthias Mayert (5.) Hirscher visszavonulásával. Győzelem esetén az összetett vezetést is átvehette volna Kristoffersentől. Az osztrák azonban messze nem húzott olyan szép íveket, mint Dreßen, de kezdeti tempója megvolt. A pálya második felében viszont már nem tudott konkurálni a győztes menettel, a kellő gyorsaság hiányzott, a dobogóról is lecsúszott. Ezzel együtt 5. helye az osztrák férfi válogatott idei legjobb eredménye, három versenyt követően!

Nagyon jól csúsztatta léceit a rajt után (természetesen) Steven Nyman (10.), de később a kellő gyorsaság hiányzott – számára a szezon csúcspontja majd egy hét múlva érkezhet el. Johann Clarey (13.) ígéretes kezdés után szétesett kissé, majd jelentősen le is lassult. Otmar Striedinger (23.) zárta a legjobb húsz sorát, de az osztrákok számára ő sem szállította az idei év első megelégedésre okot adó menetét.

A folytatásban hosszú ideig nélkülöznünk kellett a kiemelkedő meneteket: Roulin (50.), Sejersted (41.) és Sander (38.) még a pontszerzésről is lemaradt, de Hintermann (23.) és Walder (27.) sem gazdagodtak túl sok ponttal Kanadában. Daniel Danklmaier (18.) a legjobb tízért síelt a pálya feléig, viszont rontott középső szektora után csak a tisztes helytállás maradhatott számára is.

Emanuele Buzzi (19.) és Matthieu Bailet (21.) a maguk szintjén fontos pontokkal erősítettek és ezúttal Martin Cater (26.) sem találta magát szemben rénszarvascsaláddal, mint az edzések alatt, de így is csak pár pontot gyűjtött. A nap első kiesője épp a harmincadikként érkező Mattia Casse lett.

Egy nagyszerű 15. hellyel mutatkozott be német színekben a nyáron nemzetet váltó Romed Baumann (15.), aki a pálya feléig még a dobogóért is küzdött. Bár arról lemaradt, harmincon túlról így is ő érte el a legjobb eredményt. Szintén jól indult a szezon, és a pálya eleje Maxance Muzaton (16.) számára, ő is a végére halványult el kissé. Harmincon túlról pontot szerzett még Klemen Kosi (20.), Nils Allegre (22.), és a 30. helyen, Thompsonnal hármas holtversenyben két amerikai, Goldberg (30.) és Cochran-Siegle (30.).

A legmagasabb rajtszámmal, 62-essel Marco Odermatt (17.) ért be a pontszerzők közé. Erős kezdés, majd gyenge középső szakasz után még újítani tudott, és remek tempóval tört előre a 17. helyig. A svájci sajtó már a következő összetett győztesét látja benne, meglátjuk tud-e még feljebb lépni a szezon során.

Thomas Dreßen szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szenvedett súlyos sérülést, ami miatt a teljes 2019-es szezont ki kellett hagynia. Visszatérő versenyén karrierje 3. győzelmét aratta. Dominik Paris épp 20. dobogóját szerezte lesiklásban. Tavaly négy győzelmet számlált ebben a szakágban, ezek gyarapítására még várnia kell. Beat Feuz is ott folytatja lesikásban, ahol tavaly abbahagyta, 41 dobogója volt ez karrierje során. A mezőny egyetlen aktív összetett győztese jelenleg Carlo Janka. A még mindig csak 33 éves svájci utoljára három szezonnal ezelőtt, 2017 márciusában, az aspeni szezonzárón állt dobogón.

A szakági világkupa a mai napnak megfelelő sorrendben áll, egy versenyt követően. Összetettben Henkrik Kristoffersen vezet 113 ponttal, megelőzve a másik két szezonbeli győztest, Pinturault-t és Dreßent, akik neve mellett 100-100 pont szerepel.

A folytatás ma 20:15-től, a szuper-G-vel, előtte pedig női szlalom Killingtonból!

Borítókép forrása: Spiegel Online

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s