Újabb debütáló győztes óriásban: Bassino-siker Killingtonban

Sölden után egy hónappal a szezon második óriás-műlesiklását rendezték ma Killingtonban. Akárcsak a szezonnyitón, az amerikai paradicsomban is olyasvalaki aratta le a sikert, akinek korábban ez nem jött össze. Marta Bassino mögött Federica Brignone állhatott fel dobogóra, vagyis kettős olasz győzelem született az Egyesült Államokban. A harmadik helyen a hazaiak kedvence, Mikaela Shiffrin végzett. Sofia Goggia egy remek 11. helyezéssel kezdte a szezont.


Nem mindennapi erőpróba elé állították a versenynaptár kiötlői a sízőket. Alig telt el hat nap a legutóbbi, Leviben megrendezésre került szlalom óta, a lányok már az Egyesült Államokban vártak bevetésre. Mivel technikai hétvége mindkettő, a metszetet alkotó sportolók száma egészen bőséges volt. Ma 60 síző próbált szerencsét a keleti part ékkövében, Killingtonban. Az akklimatizálódás nyújtotta plusznyomás csak még érdekesebbé tette a mai versenyt. Az esélyesek köre meglehetősen tág óriás-műlesiklásban, a megszokott arcok mellé söldeni sikerével egyértelműen berobbant Alice Robinson. Az új-zélandi lány, aki kisebb sérülései ellenére vállalta az indulást.

A hangulatra idén sem lehetett panasz, nem győzzük tehát hangsúlyozni, mennyire jó döntés született az FIS részéről, amikor pár éve lecserélte a luxusparadicsom Aspent eme helyszínre. Az időjárási helyzet hozta az elvárt szintet, vagyis a hőmérő higanyszála éppen, hogy áttörte a mínusz 10 fokot, ami a napsütötte lejtőt csak még keményebbé tette.

Forrás: TSN

Elsőként Viktoria Rebensburg (6.) próbált szerencsét a pályán. Első blikkre korrekt sízést mutatott be, az őt követő Wendy Holdenert (8.) példának okáért szűk két tizeddel maga mögött tudta tartani. S Mikaela Shiffrin (5.) sem tudott érdemben elébe kerülni, a hazaiak kedvence 4 aprócska századdal ugrott a lista élére. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az amerikai lány a letörésnél rossz ívet választott. Több tizede bánta. Épp ott ment kiválóan Tessa Worley (4.), a francia bajnoknő aztán a záró szakaszon alaposan leszűkítette addigi 3-4 tizednyi fórját.

A verseny alakulása őrületes folytatást irányzott elő, merthogy Federica Brignone (7.) sem rontott komolyat; azzal együtt, hogy a meredeket a kelleténél óvatosabban vette. Nem úgy Marta Bassino (1.)! Minden egyes szektora zöldült, hamar megtalálta a ritmust, amit végső soron a célig meg is tudott tartani. Három és fél tizedet adott Worleynak, vagyis egy picit meglógott a mezőnytől. Petra Vlhová (2.) kockázatvállalása azért kifizetődött, némileg csökkentette az olasz előnyét, ami még így is negyed másodpercre rúgott. Az persze nagy kérdés volt, képes lesz-e hasonló második futamra a szlovák, avagy megismétlődik Levi esése?

Forrás: NBC Sports

Az elitcsoport végeztével Ricarda Haaser személyében sorra került az első osztrák. Sokáig nem mutatták a kamerák, az első nehezebb részen kisodródott a pályáról. Katharina Liensberger (30.) sem járt sokkal jobban, jó darabig az ő nevét lehetett látni a lista végén. A folytatásban a pódiumon székelők helye nem forgott veszélyben, Thea Louise Stjernesund (12.) túllépte a másodpercet, Eva-Maria Brem (10.) – amúgy ígéretesnek mondható – menettel jelentkezett, majd a fiatal szlovén, Meta Hrovat (9.) kapott kereken héttizedet a listavezetőtől.

Az egykor szebb napokat is látott Sara Hector (30.) besorolt – holtversenyben – az utolsó helyre, míg Mina Fürst Holtmann (13.) a középmezőnyt gazdagította. A reklámszünet előtt startolt el Alice Robinson. A peches rajtszámát igyekezte több rizikóval kompenzálni, de azért mindvégig érződött rajta, nincs ma a topon. TOP-10-gyanús szektoridők után a záró részen hullott el. Meglepetésgyőzelmét egy kiesés követte.

Forrás: La Liberté

A szünet után Michelle Gisin (3.) villant egy nagyot. Az eleje még nem ígért akkora csodát, sőt, kevesen mentek rosszabb részidőt nála. A nagy különbség az volt, hogy esetében nemhogy növekedett volna a differencia, hanem folyamatosan fogyott, minek végén 3 tized alá csökkent. Felugrott így az előkelő harmadik helyre. Kristin Lysdahl (22.) jócskán elmaradt ettől a szinttől, a nagy visszatérőként beharangozott Anna Veith (33.) pedig végül a kiesők táborát gyarapította. Jó egy másodperccel tudott többet Katharina Truppe (22.), illetőleg a francia Coralie Frasse Sombet (11.). A reklámszünetig még ketten értek célba, Tina Robnik (16.) és Lara Gut-Behrami (18.) nem tűnt ki annyira a tömegből. Harmincig akadt még két pozitív és egy negatív meglepetés. Előbbihez sorolandó Clara Direz (17.), illetőleg Francesca Marsaglia (19.), utóbbiba a kiesett Nina Haver-Løseth (36.).

Harmincon túlról két norvégnak is sikerült a továbbjutás, Kaja Norbye (34-essel a 30.) részéről ez volt az első, de Kristina Riis- Johannessen (39-essel a 24.) sem volt túl gyakori vendég a pontzónában. Nina O Brien (31-essel a 27.) révén egy amerikai is bekerült, hasonlóan Ana Bucikhoz (35-össel a 22.), s a német Marlene Schmotzhoz (36-ossal a 24.). A nagyon magas rajtszám sem jelentett akadályt három síző számára. Alex Tilley (51-essel a 29.) ma is feltette a táblára Nagy-Britanniát, Katharina Huber (20.) pedig legeslegutolsó indulóként kvalifikálta magát a délutáni folytatásra. Nem is akármilyen pozícióban.

A teljes szezon vonatkozásában azonban alighanem Sofia Goggia (54-essel a 15.) teljesítménye bírt a legnagyobb jelentőséggel. Az olasz lány idén először állt rajthoz, s minthogy óriásban jó ideje nem tett így, igencsak a végén kellett kipróbálnia magát. Eredménye önmagáért beszélt. Olasz részről még Laura Pirovano (56-ossal a 28.) tette teljesség a délutáni mezőnyt.

—————————————————————————————————————————————–

Ami végső soron ezúttal 31 fősre sikeredett. A ragyogó napsütés Oscar-díjas filmbe illő környezetet varázsolt a szemünk elé. Egyedül az erősödő szélmozgás okozott némi aggodalmat. A tűzmestert az olaszok adták délután.

A norvég Tviberg csúszása hamar véget ért egy kiadós esés keretében. Alaposan beüthette magát, a versenyt is leállították. Kis idő elteltével saját lábán hagyta el a helyszínt. Az alapidőt így Alex Tilley (17.) állította fel, egy elsőre is korrektnek tűnő menettel. Pirovano (30.) többet támadott, kevés sikerrel. A letörésnél akadtak problémái, akárcsak a hazai közönség előtt szereplő O Briennek (28.). Marie- Michéle Gagnon (28.) nem szedte úgy lábait, mint fénykorában, így előző kettővel egyetemben alaposan elmaradt a brittől. Schmotz (21.) biztató kezdés után óvatosabbra vett a figurát, ez pedig meglátszott az időkülönbségen. Riis-Johannessen (22.) a biztos pontszerzésre hajtott, Lysdahl (27.) többet vállalt, épp ezért rendszeresen késve vette a kanyarokat. Bucik (23.) megduplázta hozott előnyét fent, hogy aztán teljesen elveszítse a ritmust a folytatásban. A dobogós helyekről is lecsúszott, akárcsak a svájci Ellenberger (25.), akinek szintén nem sikerült az optimális ívhasználatra rálelnie. Huber előnye sem tartott ki a célvonalig, Tilley szája pedig még szélesebb mosolyra állt. Marsaglia (26.) csúnyán elrontotta a letörést, Gut-Behrami (19.) nem követett el ehhez fogható rontást, a végtempója bizonyult elégtelennek.

Clara Direz (14.) előnye már kitartott, noha nem igazán tudta tartani a brit meredekszektorát. Nem hozott így különösebb meglepetést, hogy a 47-es rajtszámmal a hátán síző Estelle Alphand (12.) egy kimondottan agresszív menettel rögtön letaszította a franciát az élről. S ott is maradt a reklámszünetig, mivel Robnik (24.) szemlátomást nem volt ott fejben.

Pár perc múltán elstartolt Sofia Goggia (11.), és annak rendje, s módja szerint élre ugrott. Nem kell sokáig várni, és újra az elitcsoportban láthatjuk viszont. Truppe (18.) nem bírta felvenni vele a versenyt, a szöszke osztráknak nem ízlett a jeges pálya. Mina Fürst Holtmann (9.) természetesen sokkal otthonosabb mozgott ugyanott, át is vette a norvég lány a vezetést. Stjernesund (15.) egy az egy elleni küzdelemben alaposan kikapott honfitársától, s másoktól is. Frasse Sombet (13.) esetében sokat akart a szarka. Egy alkalommal majdnem keresztbe álltak a francia lécei, szerencsére menetirányban bírt maradni. Brem (16.) a második letörésnél bukta el fórját, majd jött még pár széles ív, s eltűnt a resztliben. Hrovat (10.) sikeresebben ötvözte a tempót az ésszerűséggel, ennek megfelelően csak hajszállal szorult a második helyre. Úgy értünk tehát a TOP-8-ig, hogy Goggia még virtuálisan dobogós helyen állt.

Forrás: Gazetta Matin

Holdener (8.) mindent beleadott; ő bizony elsősorban nem az előtte célba értekkel kelt versenyre. Akadt jó néhány túlcsúszás, ezzel együtt nem volt kétséges elsősége. Az űridőtől azért messze volt teljesítménye. Tulajdonképpen Federica Brignone (2.) valósította meg ezt. Bődületes meredeket hozott össze, a célban mért 86 századnyi különbség pedig masszív dobogóesélyt irányzott elő – egy kis szerencsével.

A különbségek ugyanis vészesek épp nem voltak, az olasz pedig tényleg nagyot varázsolt. Rebensburg (7.) kevésbé, bár elfuseráltnak épp az ő meredekét se nevezhetnénk. Ezzel együtt örült, hogy beért a második helyre. Szorosan. Mikaela Shiffrin (3.) első killingtoni győzelméért szállt harcba, ez a tettvágy a meredekhez érve minőségben is megnyilvánult. Remek volt, de Brignone álommenetének hála így is kikapott 3 századocskával!

Mi tagadás, magasra került a léc, s ezt Tessa Worley (5.) bizony leverte. Kísérlete azért nem volt lehetetlen, a záró szektorban még valamicskét hozott is az olaszon. Simán befért a dobogó harmadik fokára. Michelle Gisin (4.) stílusos sízést mutatott be, egy szem kövér ívet leszámítva nagyítóval sem lehetett hibát találni menetében. Végsebessége is ütős volt, az óra döntött: 5 századdal kikapott, csak a harmadik helyre sorolt, Brignone pedig pódiumot ünnepelt!

Forrás: L’Équipe

Petra Vlhová (6.) Levi után ismét eltolta a kezdést, odalett minden előnye. Minthogy a meredeken sem szedte össze magát, távol került a dobogós helyekről. Az olasz győzelem ekkor vált biztossá, már csak az volt a kérdés, kinek csendül fel kiemelten a Fratelli d’Italia?

Marta Bassino (1.) egy század híján hattizednyi előnyből indult, s nem remegett meg lába. Végig ott volt agyban, utólag szemlélve nem nagyon forgott veszélyben győzelme.

Részletes eredménylista

Forrás: Libération

Hatodik idényét kezdte meg e télen Bassino, ez idő alatt öt dobogós helyezés fűződött nevéhez. Kedvenc számában, óriás-műlesiklásban a harmadik helynél jobb nem jutott neki. A mai karrierje első VK- sikere, s már ott tart pontszámban két versenyt követően, mint – a három szezonnal korábbit kivéve – minden más idényében.

Federica Brignone kereken huszadik dobogót szerezte óriásban, míg Shiffrin 22-nél jár, s nem mellékesen átvette a vezetést a szakágiban.

12.png

Magyar idő szerint holnap késő délután és este szlalomot rendeznek Killingtonban.

A címlapon szereplő kép forrása: Brownsville Herald

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s