Tande továbbra is szárnyal, Lindvik és Prevc dobogóját elvették – avagy a kuusamói “ruhakáosz”

Kuusamo ma is hozta a formáját, noha kivételesen nem a szél okozott kavarodást, hanem a ruhák. A norvégok közül három versenyzőt is kizárták nem megfelelő síugró ruha miatt, közülük inkább Marius Lindvik számára igazán fájó az eset, ő ugyanis a második helyen zárt a versenyben Daniel André Tande mögött. Hivatalosan Peter Prevc végzett a harmadik helyen, ám szabálytalan ruha miatt őt is kizárták, így a dobogó végül Philipp Aschenwald és Anze Lanisek ölébe hullott.

Ha van valami, amit minden év végén elmondhatunk az az, hogy Kuusamo soha nem hazudtolja meg magát. Többnyire a szél szokott óriási káoszt eredményezni a Rukatunturi sáncon ma azonban sokkal “triviálisabb” ok miatt alakult emlékezetesen a verseny, mégpedig a szabálytalan síugró ruhák miatt, ami három top norvég versenyzőt is érintett és a dobogóra visszatérő Peter Prevcot is.

A 14-es beülőből vágtunk neki a versenynek és már a második ugrásnak örülhettünk, hiszen Niko Kytosaho (25.) 124,5 méterével már meg is volt a verseny első K-pont fölötti ugrása. Ezt a távolságot pár ugróval később Stefan Hula (22.) túl is szárnyalta 127,5 méterrel, amivel meg is előzte a finn versenyzőt. Ezután következett Simon Ammann (27.), aki emlékezhetünk rá, hogy kihagyta a wislai szezonnyitót, a svájciak olimpiai bajnokának így ez volt a szezon első “igazi” ugrása, mely 123,5 méter volt. A múlt héten nagyot bukó Piotr Zyla (23.) szerencsére ma már részt vehetett a versenyen, és nem is ugrott rosszul 123,5 méterig jutott, akárcsak a svájci.

Anze Semenic (11.) addig mindenkit túlszárnyalva 131,5 méteres ugrást mutatott be, amivel át is vette a vezetést Hulától. Markus Eisenbichler (29.) a tegnapi kvalifikáción bukott, mai versenyen való indulása egyáltalán nem volt biztos. Végül elindult a próbasorozaton is, és a versenyen is láthattuk. 121,5 méterével ugyan nem szerepelt jól, de a tegnap után az az igazán nagy csoda, hogy ma egyáltalán ugorhatott.

Jakub Wolny (19.) nem kezdett rosszul, 127 méterig szállt, amivel Semenic mögé bejött a második helyre. Utána következett Michael Hayböck (36.), aki a múlt héten nem tudott pontot szerezni. Most sem ugrott igazán jól, 118 méterével most sem reménykedhetett a pontszerzésben. Gregor Schlierenzauer (16.) egy pontot csípett el Wislán, most 125,5 méterével a második helyre jött be, így sokkal jobb eredménynek nézett elébe, mint a szezonnyitón. Richard Freitag (17.) Semenic után a második volt, aki megközelítette a 130-as métert, bár ő elmaradt ettől a vonaltól két méterrel. A kompenzációk miatt viszont csak Schlierenzauer mögé jött be. Stefan Kraft (8.) már a próbasorozatban is mutatta, hogy érzi a sáncot, 131 méterig el is jutott, amivel át is vette a vezetést Semenictől. Az osztrák ugrásával el is érkeztünk a harmincadik versenyzőig, így már csak a legjobb húsz volt hátra.

Kraft azonban nemsokáig vezetett, a kettővel utána ugró Daniel Huber (4.) 134,5 méterével át is vette tőle a vezetést. A honfitárs, Philipp Aschenwald (14.) is jól szerepelt, 129 méterig jutott, amivel a negyedik helyre jött be, így az éppen aktuális top ötben négy osztrák versenyző is ott volt. Az osztrákok mellett viszont jól szerepeltek a norvégok is, Johann André Forfang 137 méterével megfosztotta Hubert a vezetéstől.

Peter Prevc (2.) már Wislán is mutatta, hogy jobb formában van, mint az utóbbi néhány évben, most pedig igazán oda is tette magát ezzel a 139 méterrel. A telemarkot azonban nem mutatta be, így a zsűripontszámok alacsonyak voltak ahhoz, hogy összességében véve elég pontszáma legyen ahhoz, hogy Forfang elé jöjjön be. Marius Lindvik (3.) is szép ugrással örvendeztette meg a finn nézőket, ő 136,5 méterig szállt.

Naoki Nakamura (43.) a kellően előkelő 38-as rajtszámmal következett, de hamar búcsúzott is, ugyanis mindössze 105,5 méterig jutott, amivel csak az akkori 33. helyre jött be. Jan Hörl meglepően jól szerepelt Wislán, és úgy tűnik, sikerült átmentenie ezt a formát, a fiatal osztrák 132 méterig jutott, amivel a 8. helyről várhatta a folytatást a sorozat után. Robert Johansson (138m) a tegnapi edzéseken és a verseny előtti próbasorozaton is remekelt, kellőképpen össze is barátkozott a sánccal, mert a versenyen is gyönyörűen kezdett. A japán csapat addigi legjobb ugrását Junshiro Kobayashi mutatta be, ezzel a 129,5 méterrel a 15. helyen végzett a sorozatban. A következő norvég Robin Pedersen (11.) volt, aki honfitársait követte szintén nem elégedett meg egy 120 méter körüli ugrással, 130 méternél tette le a léceket.

Dawid Kubacki (20.) viszont jó néhány méterrel elmaradt egy hasonló szerepléstől, ő 123,5 métert ugrott, amivel az akkor vezető Johanssonhoz képest 30 ponttal maradt el. Karl Geiger (10.) a múlt heti jó szereplés után most 132,5 méterrel kezdett. Timi Zajc továbbra is jó formában szerepel a VK-ban, 137,5 méterével végül meg is nyerte a sorozatot. Daiki Ito (35.) viszont nem tudta megismételni a wislai teljesítményét, most csak 117,5 métert mutatott be, ami kevés volt a továbbjutáshoz. Utána következő honfitársa, Ryoyu Kobayashi ennél azért jóval messzebb jutott, 16,5 méterrel überelte Ito ugrását és a 6. helyről várhatta a folytatást.

Kamil Stoch 128 méteres ugrása ezúttal csak a 13. helyre volt elég. Anze Lanisek (136,5m) többekhez hasonlóan az első hétvége után most is meglepően jó teljesítményt mutat, az első sorozatban a 5. lett. A sárgatrikós Daniel André Tande (7.) ugrása nem volt nyugodt, kicsit billegett a levegőben, viszont így is eljutott 131 méterig.

A sorozat egyik legnagyobb meglepetése mégsem a rontások vagy a szebbnél szebb repülések voltak, hanem az, hogy két dobogóesélyes versenyzőtől, név szerint Robert Johanssontól és Johann André Forfangtól is kénytelenek voltunk búcsúzni. A zsűri mindkét norvég versenyző ruháját szabálytalannak ítélte, így azonnal kizárták őket a versenyből. Alex Stöckl egyik szeme így sírt, a másik nevetett, hiszen két további versenyzője ígyis remek helyről várhatta a folytatást. Ám ekkor még nem tudtuk, micsoda drámát élünk át a verseny “leintése” után (is).

Az első sorozat eredménye

Az első tízes csoportot a nagy javítók csoportjaként is aposztrofálhatnánk, kezdjük mindjárt Simon Ammannal (127m 19.), aki távolságban ugyan nem fejlődött sokat az első sorozathoz képest, mégis elégedettnek tűnt az ugrás után. A finnek igazán büszkék lehetnek Niko Kytosaho másodjára is remekül szerepelt, 128,5 méterig szállt és végül a 21. lett. Piotr Zyla (136m 13.) és Domen Prevc (135m 11.) pedig mindketten több mint 10 méterrel szárnyalták tovább első sorozatos ugrásukat, és végül jó néhány helyet javítottak.

Dawid Kubacki (12.) kezdte a második csoportot, nem is rosszul, 135,5 méterig repült, amivel ő is csatlakozott a javítók csoportjához, ő is több mint 10 métert javított az első sorozathoz képest. Jakub Wolny (27.) ugrása ezzel szemben közel sem sikerült jól, 112 méterével egészen a ranglétra legaljára csúszott vissza. Richard Freitag elégedetlenkedett, miután csak 126 méterig jutott, végül a 15. lett. Thomas Aasen Markeng megtartotta a norvég becsületet, 137 méterig szállt és a remek 10. helyen zárt. Gregor Schlierenzauer (14.) nagy mosolyt varázsolt Andreas Felder arcára, 133 méteres ugrást mutatott be másodjára, azonban a talajfogás nem sikerült a legszebben, így zsűripontok tekintetében nem gyűjtött túl sok pontot.

Philipp Aschenwald még ezt az ugrást is megfejelte tíz méterrel, 143 méternél tette le a léceket, amivel nem volt kérdés, hogy átveszi a vezetést Markengtől. Az osztrák és norvég versenyző között 20 pont volt a különbség. Kamil Stoch (16.) messze elmaradt Aschenwald ugrásától, de még a 130-as vonaltól is, mindössze 118,5 méterig szállt, esetében viszont hátszelet mutattak a kompenzációs pontok. Anze Semenic (136m) egészen sokáig vezetett az első sorozatban, most másodjára sem okozott csalódást, azonban a zsűri őt is diszkvalifikálta a verseny után. A második csoportot Robin Pedersen (24.) feledhető 109,5 méteres ugrása zárta.

Karl Geiger, mint a legjobb német, 136,5 méterig repült, amivel a 7. helyen végzett. Stefan Kraft megkísérelte megismételni Aschenwald ugrását, azonban „csak” 138 méterig jutott, így Aschenwald maradt továbbra is az első helyen, míg Kraft a ruhák okozta káosz miatt a negyedik helyen találta magát a verseny után. Jan Hörl (130m) következett utána, ő sem szerepelt rosszul, a 9. helyen zárta a versenyt két 130 méter feletti ugrással. Daniel André Tande nagyon erős ugrást mutatott be, 142 méterig szállt, amivel nem volt kérdés, hogy átveszi a vezetést Aschenwaldtól.

Ryoyu Kobayashi (133m 6.) és Anze Lanisek (135m) is messzire szálltak, de nem elég messzire ahhoz, hogy megelőzzék Tandét és Aschenwaldot. Daniel Huber (133,5m 5.) próbálkozhatott ezután, de ő sem tudta letaszítani az első két helyről a norvégot és honfitársát. Marius Lindvik lécei nagyon felcsapódtak az elugrás után, elsőre úgy tűnt, ez kicsit megzavarhatja a norvégot, ám végül egészen 142,5 méterig repült el, ám a kompenzációk miatt ez sem volt elég Tande ellen. Két szlovén maradt csak már fent, először Peter Prevc következett, aki szintén messzire jutott, de az ő ugrása sem volt elég hosszú ahhoz, hogy átvegye a vezetést Tandétól. Timi Zajc (8.) ugrása zárta a versenyt, ám ő mindössze 127 méterig jutott, amivel a dobogóra nem állhatott fel, viszont így Peter Prevc számára „biztosította” a várva várt dobogót, illetve biztosította volna…

Éppen csak véget ért a verseny, amikoris a szabályoknak megfelelően a dobogósokat külön ellenőrzik, mielőtt hivatalosan is eredményt hirdetnének. Lindvik és Prevc másodpercekkel az ugrásuk után már ünnepeltek, hisz Lindvik először végzett az első háromban VK versenyen, Prevc számára pedig az utóbbi években nem sokszor adatott meg a lehetőség, hogy dobogóra állhasson. Azonban végül mindkettejük arcáról lefagyott a mosoly, a zsűri megfosztotta őket a dobogós örömöktől és hivatalosan is nem megfelelőnek nyilvánították síugró ruhájukat, ezáltal diszkvalifikálták őket a sorozatból – akárcsak Semenicet, és az első sorozatban Johanssont és Forfangot. Az esetnek bizonyára lesz még visszhangja, hiszen mindössze két nemzet versenyzőit zárták ki. Ilyenkor nüansznyi különbségekről beszélünk, de könnyen meglehet, hogy a szezon elején a norvég és a szlovén csapat éppen a ruhákkal próbálgat valami fejlesztést.

Mindenesetre a kizárásokkal Philipp Aschenwald és Anze Lanisek ölébe hullottak a dobogós pozíciók. Lanisek így Wisla után újra nagyon ünnepelhet, míg Aschenwaldnak ez a második hely egy győzelemmel is felér, hiszen az osztrák fiú VK versenyen még nem léphetett fel a pódiumra.

Tande a mai győzelemmel pedig 100%-os a Világkupában, kettőből kettő versenyt húzott be. Hogy képes lesz-e behúzni a harmadikat vagy a norvég „ruhaátok” őt is utoléri, az holnap délután kiderül!

Végeredmény

HelyVersenyzőOrszág1. sorozat2. sorozatPontszám
1.Daniel André TANDE131,0142,0282,5
2.Philipp ASCHENWALD129,0143,0273,3
3.Anze LANISEK 136,5135,0272,4
4.Stefan KRAFT131,0138,0271,4
5.Daniel HUBER134,5133,5270,3
6.Ryoyu KOBAYASHI134,0133,0267,3
7.Karl GEIGER132,5136,5263,5
8.Timi ZAJC137,5127,0262,2
9.Jan HÖRL132,0131,0259,3
10.Thomas Aasen MARKENG125,0137,0253,0

Világkupa-összetett

HelyVersenyzőOrszágPontszám
1.Daniel André TANDE 200
2.Anze LANISEK140
3.Philipp ASCHENWALD93
4.Ryoyu KOBAYASHI90
5.Kamil STOCH75
6.Timi ZAJC72
6.Karl GEIGER72
8.Stefan KRAFT60
9.Dawid KUBACKI 58
10.Daniel HUBER57

Részletes eredmények
VK összetett
Nemzetek kupája

A kiemelt kép forrása: fis-ski.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s